Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Άνοιξαν δύο νέα ελληνικά σχολεία στο νομό των Αγίων Σαράντα


Αυτόματος πιλότος η παιδεία
«Ουδέν κακό αμιγές καλού», έλεγαν οι πρόγονοι μας και αυτό φαίνεται να ισχύει με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τον αριθμό των παιδιών στα ελληνικά σχολεία της Βορείου Ηπείρου.  Τα τελευταία 20 χρόνια συνηθίζαμε να μετράμε τη μείωση των μαθητών και το διαδοχικό κλείσιμο των σχολείων στα χωριά μας. Πέρυσι είχαμε για πρώτη φορά μία μικρή αύξηση του αριθμού των μαθητών ενώ κάπως μεγαλύτερη ήταν φέτος.

Κώσταρι
Μετά από 17 χρόνια άνοιξε ξανά το σχολείο στο χωριό Κώσταρι για να υποδεχτεί του λίγους μαθητές αλλά και να δώσει εργασία σε έναν νέο άνθρωπο, απόφοιτο το Ελληνικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου, που είχε φύγει στην Ελλάδα και επέστρεψε φέτος.  Παρόλο που δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις του αριθμού, το σχολείο ...
... άνοιξε χάρη στο πείσμα και την επιμονή του νεοεκλεγμένου δημογέροντα Στάυρου Τσέκου ο οποίος με τη σειρά του εκφράζει την ευγνωμοσύνη στον επιθεωρητή του Υπουργείου Παιδείας Ζήσο Λούτση.  Η αντίδραση-αντιπαράθεση  σε αυτό το χωριό,  την οποία είχαμε φιλοξενήσει (εδώ), όπως φάνηκε μετατράπηκε σε δράση και σε όφελος. Ελπίζουμε να λειτουργήσει έτσι και σε άλλους τομείς.  

Αγία Σοφία (Ντερμίσι)
Το σχολείο του Νερμίσι είχε κλείσει πριν από τρία χρόνια και οι λίγοι μαθητές μεταφέρονταν στη Λιβαδειά. Ένας από τους ανθρώπους που φώναζε ακατάπαυστα  για το άνοιγμα αυτού του σχολείου ήταν ο πρόεδρος των Συνταξιούχων Ελληνοδιδασκάλων Δελβίνου και Αγίων Σαράντα Γιώργος Ζαφειράρης, ο σύλλογος του οποίου στεγάζει σε αυτό το σχολείο το μοναδικό λαογραφικό μουσείου του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού. Παρόλο που εδώ συμπληρώνονταν οριακά φέτος ο απαιτούμενος αριθμός μαθητών για το άνοιγμα του σχολείου, η Διεύθυνση Παιδείας Αγίων Σαράντα απάντησε αρνητικά στο αίτημα του έπαρχου Σωκράτη Καλτσούνη. Οι γονείς αρνήθηκαν να στείλουν τα παιδιά τους στη Λιβαδειά και απείχαν από τα μαθήματα. Μετά την παρέμβαση του βουλευτή της περιοχής Κώστα Μπάρκα αλλά και μια σειρά άλλων γεγονότων όπως το τραγικό περιστατικό με το τροχαίο ατύχημα με μαθητές, η διεύθυνση αναγκάστηκε να το ανοίξει. 

Αυτόματος πιλότος η παιδεία
Αντί να λάβουν πολύ σοβαρά το θέμα της παιδείας, οι «εκπρόσωποι» του ελληνισμού επιδίδονται σε μικροπολιτικές γελοιότητες. Το τελευταίο δελτίο τύπου της«Ομόνοιας» για την παιδεία βγήκε πριν από έξι μήνες και αφορούσε τα οικονομικά συμφέροντα ενός εκδοτικού οίκου που τύπωνε μονοπωλιακά τα σχολικά συγγράμματα της ΕΕΜ με κόστος 150 – 200 ευρώ το κάθε βιβλίο! Δεν κάνουμε λάθος, επαναλαμβάνουμε: Το κάθε βιβλίο (και όχι ο κάθε τίτλος), κόστιζε 150-200ευρώ. Πιο απλά, για τον κάθε μαθητή που έπαιρνε 5 μέχρι 10 βιβλία, το αλβανικό κράτος πλήρωνε περίπου 1.500 ευρώ!!!  
Μέρος αυτών των βιβλίων (περίπου το 1/3) τύπωνε το Υπουργεία Παιδείας της Ελλάδος, μετά από συμφωνία με το αντίστοιχο αλβανικό. Όταν το ελληνικό κράτος πριν από ένα χρόνο (λόγω κρίσης) αδυνατούσε να τυπώσει τα βιβλία, φάνηκε σε όλο του το μεγαλείο το μπάχαλο και το νομικό κενό που υπάρχει στην εκπαίδευση της Ελληνικής Μειονότητας αφού δεν υπήρχαν ούτε αρμόδιοι ούτε  υπεύθυνοι και οι μαθητές διδάσκονταν με σημειώσεις και φωτοτυπίες…  
Φυσικά είναι υποχρέωση του αλβανικού κράτους να προμηθεύσει τα σχολεία μας με βιβλία, όπως είναι και δικαίωμα του να θέλει να μειώσει το κόστος. Υπάρχει όμως και η δική μας ευθύνη, όταν μας ζητούν τη συνεργασία  και αρνούμαστε ενώ θα έπρεπε εμείς να επιδιώκαμε τη συνεργασία.

Η «Δερόπολη», μετά τον ύμνο - σε κομουνιστικά πρότυπα - για τα εκπαιδευτήρια του Αρχιεπισκόπου, θυμήθηκε ότι υπάρχει η δημόσια παιδεία και το χάλι της ενώ την άλλη μέρα μαζί με άλλους, πανηγυρίζουν για τη "νίκη" επί του Γερασιμίδη!  Θα μου πείτε, αυτοί είναι οι εκπρόσωποι; Όχι βέβαια, αλλά ελλείψει του «εθνικού κήρυκα» που εξέδιδε ο Ιατρού και πλήρωνε ο Θωμά Γιάννης που τωρα μοιρολογάει και κλαίει τα χρήματα που έβαλε για να φαγωθούν όπως λέει έλληνες με έλληνες, τα μπλογκς είναι πλέον ο μόνος χώρος που εκφράζονται εμμέσως οι ταγοί μας. 
Είναι αλήθεια αγαπητοί της «Δερόπολης» ότι ζητήθηκε από το Ελληνικό Τμήμα του Αργυροκάστρου να αναλάβει την επιμέλεια των συγγραμμάτων και αρνήθηκαν;  Μήπως κάποιοι θέλουν να υπάρχουν τα προβλήματα γιατί ζουν από αυτά;
Το περιεχόμενο των βιβλίων δεν διαφέρει και πολύ από τις προηγούμενες χρονιές, αφού είναι σχεδόν τα ίδια, εσείς φέτος είδατε ότι δεν έχουν κατάλληλο περιεχόμενο; Τις προηγούμενες χρονιές αυτά τα βιβλία, δεν έγραφαν ότι «η Αλβανία φτάνει μέχρι την Πρέβεζα» ή δεν είχε πέσει στην αντίληψη σας;   

Επαναλαμβάνουμε ότι είναι το αλβανικό κράτος υπεύθυνο για να παρέχει σωστή παιδεία στην ελληνική μειονότητα και ο «Βορειοηπειρώτης» θα ήταν ο τελευταίος που θα έκανε το συνήγορο του. Το αλβανικό κράτος πρέπει να παρέχει εκπαίδευση στην ΕΕΜ σε όλες τις βαθμίδες στη μητρική μας γλώσσα, να αφαιρέσει το εθνικιστικό περιεχόμενο των βιβλίων και πολλά άλλα. Δεν πρόκειται να μας σεβαστούν και να το κάνουν από μόνοι τους, κάποιος πρέπει να τους αναγκάσει.
Εάν διαμαρτυρηθούμε κάπου για τα χιλιάδες προβλήματα της ελληνικής εκπαίδευσης στην Αλβανία, θα μας πουν πολύ απλά: «Στο Υπουργείο Παιδεία δεν υπάρχει κανένα γραπτό αίτημα».

Όταν από τον οφειλέτη (βλέπε αλβανικό κράτος) που σου χρωστάει 100, ζητάς 2-3, όπως είναι η περίπτωση των προαναφερόμενων δύο σχολείων ή το αίτημα των μαθητών του Παιδαγωγικού, ο οφειλέτης θα στα δώσει. Όταν όμως του ζητάς να διώξεις τον τάδε από πρόεδρο του Τμήματος και να διορίσεις τον τάδε ή να βάλει στην δουλειά τον τάδε γιατί είναι ψηφοφόρος σου (αναφερόμαστε σε πολιτικά πρόσωπα όλων των χώρων), τότε ο οφειλέτης θα σου πει  «δε σου χρωστάω, μου χρωστάς…».  Όταν από το ελληνικό κράτος (τον εθνικό και όχι νομικό οφειλέτη) ζητάς μόνο να δώσει στον τάδε υποτροφία και όχι στον τάδε η να διώξει το Γερασιμίδη γιατί έπρεπε να πάει κάποιος άλλος, θα μας πουν πολύ απλά «δεν ασχολούμαι άλλο μαζί σας γιατί δεν αξίζετε…»      

11 comments:

Ανώνυμος είπε...

Το άρθρο είναι καλό για την παιδεία. Βγαίνουν μερικά συμπεράσματα σοβαρά. Όταν ασχολούμαστε με κάτι αν δεν το καταφέρουμε 100% θα πετύχουμε λιγότερα. Αρκεί να το θέλουμε και να προγραμματίζουμε σωστά.
Πολύ καλό που άνοιξαν ξανά δύο σχολεία. Καλό και που υπάρχουν περισσότερα βιβλία. Μια πρώτη ματιά στο άρθρο βλέπουμε τους πρώτους καρπούς της ίδρυσης του κόμματος των Ελλήνων, ΜΕΓΚΑ. Η αντιπαράθεση στο χωριό Κώσταρι, είναι η άλλη άποψη που δεν ήθελαν κάποιοι να υπάρχει. Το ίδιο και το πρόβλημα με τα σχολικά κείμενα και τα βιβλία.
Μπράβο, γιατί τώρα άρχισαν να συζητούν στα σοβαρά και για την εκπροσώπηση των βορειοηπειρωτών στο αλβανικό κοινοβούλιο και όχι με πιο αλβανικό κόμμα θα βγει ο Ντούλε βουλευτής. Το γεγονός όπου στους Αγίους Σαράντα οι εκπρόσωποι του ΚΕΑΔ ψήφισαν για διευθυντή ύδρευσης τον υποψήφιο των τσάμιδων και όχι του ίδιου του κόμματος του ΚΕΑΔ, επιβεβαιώνει την κατάσταση σήψης αυτού του μορφώματος, που μόνο των ελληνισμό δεν εκπροσωπεί …

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμε 1:29….Μα τι λες τώρα ? Οι εκπρόσωποι του ΚΕΑΔ ψήφισαν το Τσάμικο κόμμα αντί για το ΚΕΑΔ ? Ο Ντούλε χάλασε την συνεργασία το 2009 με τον Μπερίσια γιατί ήταν και το κόμμα των Τσάμιδων στην συμμαχία του Μπερίσια …. Τώρα οι Τσάμιδες έγιναν καλοί για τον Ντούλε ? Με το δίκιο του ο Ντούλε τα έχει χαμένα , από την μια οι Τσάμιδες, από την άλλη που είναι και η ψυχή του στο σοσιαλιστικό είναι ο ανθέλληνας Σπαχίου και τώρα τελευταία μας βγαίνει ο Ράμα περισσότερο Τσάμης από τους Τσάμιδες. Μπερίσια ετοιμάσου έρχεται ο Βαγγελάκης μετανιωμένος

Ο ΑΘΩΟΣ είπε...

Βορειοηπειρώτη, χαιρετίζω τις θέσεις στο άρθρο.
Χαιρετίζω περισσότερο την είδηση για το άνοιγμα δύο ελληνικών σχολείων.
Νομίζω ότι με κάποιες βελτιώσεις το άρθρο αυτό θα πρέπει να αποτελέσει το κείμενο ενός υπομνήματος το οποίο θα φέρει κάτω τις χιλιάδες υπογραφές όλων των Ελλήνων. Πλέον δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Δεν χρειάζονται άλλες επιβεβαιώσεις ότι η ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ έχει μετατραπεί στον επικίνδυνο αντεθνικό φορέα. Η φετινή εξέλιξη με την επιστροφή παιδιών από Ελλάδα, την επιλογή αυτών να επιλέξουν την ελληνική δημόσια παιδεία (και όχι την ιδιωτική τους) αποτελεί γι΄αυτούς την πολιτική και εθνική χαριστική βολή.
Επί 15 χρόνια, παγίδεψαν την παιδεία στην μητρική γλώσσα στο αλβανικό δημόσιο για να στήσουν δική τους εκπαιδευτική επιχείρηση. Να στηρίξουν την προσπάθεια για ιδιωτική ελληνική παιδεία σε βάρος της δημόσιας ελληνικής παιδείας, της αλβανικής Αυτοκέφαλης εκκλησίας της Αλβανίας. Η τελευταία το είχε πολύ ανάγκη. Θέλει να παρουσιάζεται προς τον ελληνικό παράγοντα (σε Ελλάδα και εξωτερικό) ότι αυτή η εκκλησία αποτελεί το σωτήρα του ελληνισμού στη Βόρειο Ήπειρο, με στόχο να καρπώνεται με το επιχείρημα αυτό την όλη στήριξη του απανταχού ελληνισμού. Η συγκεκριμένη ηγεσία να καρπώνεται τη στήριξη της κεφαλής της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας για να επιβιώνει πολιτικών και να πλουτίζει οικονομικά
Είναι εντούτοις πολύ κυνικό εκ΄μέρους της ηγεσίας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ η στάση, τόσο γενικά προς την δημόσια παιδεία μας στη μητρική γλώσσα, όσο και σε ειδικά θέματα, όπως είναι τα βιβλία.
Επιβεβαιώνεται πλέον ότι τα μειονοτικά κυκλώματα στην έκδοση των σχολικών βιβλίων κρατούν γερά στο αλβανικό υπουργείο παιδείας. Τα κυκλώματα αυτά έχουν πλέον όνομα και διεύθυνση. Είναι πάντως ηγετικό κομμάτι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Έχουν φτιάξει με τα γρανάζια του υπουργείου τέλειο σύστημα διαφθοράς. Με την μη έκδοση βιβλίων επί τόσα χρόνια και έβγαζαν μίζες εκατομμυρίων και ναρκοθετούσαν την λειτουργία των δημόσιων σχολείων στην μητρική γλώσσα.
Φάνηκε ξεκάθαρα στην αντίδραση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ προς υπεράσπιση του κυκλώματος αυτού, όταν κάποιοι πήγαν να σπαράξουν λίγο την ηρεμία του κερδοφόρου μονοπωλίου τους.
Εντούτοις, είναι όντως τραγικό το αίτημα στην ιστοσελίδα Δρόπολη, .. ...... (αφαιρέθηκε)....

Ζητάει τώρα επιτροπές για την έγκριση των σχολικών εγχειριδίων που δεν παράγονται από τον ιδιωτικό οίκο ανθρώπων της ηγεσίας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Δεν το είχε κάνει όταν ο ίδιος μετέφραζε (για λογαριασμό του οίκου) τα αλβανικά κείμενα που έλεγαν ότι τα σύνορα της Αλβανίας είναι μέχρι την Πρέβεζα. Ο ίδιος όμως, ως ..........., αρνήθηκε να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα ότι τη σύνταξη των σχολικών κειμένων να αναλάβει το Τμήμα αυτό .
Υποβάθμισε και οδήγησε το Τμήμα σε διάλυση. Τώρα ζητάει ελεημοσύνη από τους Αλβανούς για να του δίνουν το μισθό καθηγητή. Ασφαλώς, που εκείνοι θα του δώσουν τον μισθό. Έχουν υποχρέωση. Το αντεθνικό έργο της ηγεσίας τους, της ηγεσίας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ δεν θα το πετύχαιναν τόσο άψογα οι Αλβανοί χωρίς αυτούς
Ο Αθώος

Ανώνυμος είπε...

Ton avgusto mu dhothiqe i efqeria na pio enan kafe me to neoeklegmeno proedhro tu Kostari ton Stavro Ceko.Kanondas dhjallogo ja ta provlimata tu horiu tu mu ekfrase 2 epithimies,proto na epistrafun ta livadhja me pasi thisia,qe dheftero na ksanaliturjisi to dhimotoko sholio esto qe me afta ta liga pedhja .I proti epithimia ejine pragmatikotita,siharitirja ston idjo alla qe ston LLuci ja tin voithja tu.Otan iparhi thelisi qe kali sinergasia dhen iparhun embodhja ja tin epilisi ton provimaton.Ehondas ipopsi mu to kurajo pu haraktirizi ton Stavro,sin tin politimi voithja tis akurastis qe fillotimis adhelfotitas Kostariton ,sigura tha vrethi i lisi qe ja tin dhefteri epithimia.I ENOTITA SIGURA THA INE NIQIFORA.+O kranjotis+

Ανώνυμος είπε...

Μπολάνο, είτε κάνε εθνική πολιτική χωρίς μικροσκοπιμότητες και βουλευτιλίκια, είτε παραιτήσου τώρα από πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ να αναλάβει κανένας άλλος. Από τον Βεγγαλάκη, πλέον δεν περιμένω τίποτα, είναι σκέτη καταστροφή, άσε που ακόμη πιστεύει ότι υπάρχει ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα να τον στηρίζει σε ότι βλακεία πιστεύει.

aristera είπε...

Γιατί ξηγηθήκατε έτσι;
Περιμένατε πρώτα να κανει την παρέμβαση ο Γκιουλέκας και να αναφέρει πως κινδυνεύουν με κλεισιμο τα σχολεία στη Βόρεια Ηπειρο και μετα βγάλατε την ανάρτηση πως άνοιξαν δύο νέα.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΡΩΧΟΡΗΣΕΙ ΠΡΩΤΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ Η ΠΑΙΔΕΙΑ

ΕΝΑΣ ΛΥΒΕΝΙΟΤΗΣ...

Ανώνυμος είπε...

Ακόμη και ένα απλο άρθρο είτε για ένα απλο γεγονός η δημοσίευση αυτο που βλέπουμε είναι μίσος και διχόνοια περαστικά μας και καληνύχτα όνειρο απατηλό ....!!!!!
Απο ρομαντικό πατριώτη .

Ανώνυμος είπε...

Τι πράγμα;;;; άνοιξαν σχολεία στην ελληνική μειονότητα με παρεμβάσεις των προδοτών Λούτση και Μπάρκα;;;; ΟΧΙ ΔΕΝ ΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ!!! ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ!!!!! Ελληνικά σχολεία μόνο η ΟΜΟΝΟΙΑ-ΚΕΑΔ και η Αλβανική αυτοκέφαλη Εκκλησία έχουν δικαίωμα να ανοίγουν και αυτά πάντα ιδιωτικά, για να μπορούν να ζητάνε λεφτά δικαιολογημένα από την μαμά Ελλάδα.
Ουουου ντροπή πάνε και ανοίγουν σχολεία χωρίς να ρωτήσουν το Ντούλε και τον Ορφέα.
Και βιβλία έχουν δικαίωμα να βγάζουν μόνο ο Δημήτρης Κίκης με τον Γιάννη Γιάννη.

Ανώνυμος είπε...

Aura ki an einai nea, alla den kseroyme syntrofe g.gianni ta biblia milane Gia ellada I almpania?

Ανώνυμος είπε...

STO KOSTARI EQI PSILLA STU VURKU TO BALLKONI DHIMOTIKO KSANANIKSE OSTAVROS KAMARINI. EPIHIES FILE MU QE I PANAJA MAZI SU NA ISE ASPROPROSOPOS OPOS QI PSIHISU.

Δημοσίευση σχολίου