Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Βορειοηπειρώτες Εθνικοί Ευεργέτες (βίντεο)

 Ευάγγελος Ζάππας (1800–1865):
Γεννήθηκε στο χωριό Λάμποβο- Αργυροκάστρου Βόρεια Ήπειρο το 1800.Μετανάστευσε  στο Βουκουρέστι (Ρουμανία) το 1831.Νοίκιασε και εκμεταλλεύτηκε μοναστηριακά κτήματα στην περιοχή της Γιαλόμιτζας, κοντά στο Βουκουρέστι. Σε τρεις περίπου δεκαετίες απέκτησε τεράστια   περιουσία και αντίστοιχα εισοδήματα.Η Ελλάδα εγινε ο κύριος αποδέκτης των ευεργεσιών του .Η πιο εντυπωσιακή εκδήλωση της προσφοράς του Ευαγγέλου προς την Ελλάδα ήταν εγχείρημα αναβίωσης των "Ολυμπιακών Αγώνων". Το 1859 κατάφερε να αναβιώσει "Ολυμπιακούς Αγώνες" σε μια πλατεία της Αθήνας.

Αναστύλωσε το Παναθηναϊκό Στάδιο γνωστό και ως Καλλιμάρμαρο.
Ο Ζάππας αναβιώνοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά από την Αρχαιότητα,έθεσε τη βάση για τους μεγάλους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, από το βαρώνο Πιέρ ντε Κουμπερτέν .
 Χρηματοδότησε τη δημιουργία του Ζαππείου Μεγάρου που χρησιμοποιήθηκε για τους αγώνες ξιφασκίας στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1896 και ως κέντρο τύπου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Πέθανε στις 19 Ιουνίου του 1865.
Σύμφωνα  με τη διαθήκη, το λείψανο της κεφαλής του εθνικού ευεργέτη, «εγκλεισμένον εντός αργυράς θήκης εν σχήματι ναΐσκου», εντοιχίστηκε στον αριστερό τοίχo του κυκλικού σχήματος Περιστυλίου του Μεγάρου την ημέρα των εγκαινίων του (1888). Μια αναμνηστική πλάκα απομένει για να θυμίζει τον χώρο όπου βρίσκεται έως σήμερα η κεφαλή του Ευάγγελου Ζάππα.Ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του διέθεσε για κοινωφελείς και εθνικούς σκοπούς στην ιδιαιτέρα πατρίδα του. Συγκεκριμένα, ίδρυθηκαν εκπαιδευτήρια στο Λάμποβο, την Πρεμετή, τη Νίβανη, το Δέλβινο και τη Δρόβιανη.
Ο Ευάγγελος Ζάππας υπήρξε οραματιστής,διορατικός και έμπειρος, οικονομικά ανεξάρτητος, οξύνους και φιλόπατρης, και γνώριζε εκ των προτέρων, περισσότερο από όσους ενεπλάκησαν με τη χορηγία του, την εμβέλεια του θεσμού που καθιέρωνε.
 Κωνσταντίνος Ζάππας (1814–1892)
Γεννήθηκε το 1814 στο  Λάμποβο - Βορείου Ηπείρου. Ήτάν ξάδερφος του Ευάγγελου Ζάππα,μετά τον θάνατο του οποίου διαχειρίστηκε την περιουσία του .
Μερίμνησε για την ανέγερση (1874-1888) του Ζαππείου Μεγάρου στην Αθήνα.
Με επιδοτήσεις από την προσωπική περιουσία του κτίστηκαν τα πρότυπα Ζάππεια παρθεναγωγεία στην Κωνσταντινούπολη καθώς και πολλά άλλα εκπαιδευτήρια σε πολλές πόλεις και κομωπόλεις της Ηπείρου και της Θράκης και συστήθηκαν υποτροφίες για τη μετεκπαίδευση σπουδαστών στις γεωργικές σχολές της Δυτικής Ευρώπης.
Πέθανε το 1892.
“Ύμνος για το Ζάππειο Μέγαρο”
Η μουσική που συνοδεύει το βίντεο είναι : ο Ύμνος για το Ζάππειο Μέγαρο σε μουσική-ενορχήστρωση του Βορειοηπειρώτη Κώστα Νούσια και στίχους της Κωνσταντινουπολίτισσας  Ζαππίδας ποιήτριας Στέλλας Λεοντιάδου.
Τον ύμνο, που ακούστηκε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση στις 20.2.2011, σε μία μεγαλειώδη εκδήλωση στο Ζάππειο εις μνήμην των δυο ευεργετών, απέδωσαν εξαιρετικά η Παιδική-Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα υπό την αιγίδα της ΕΡΤ, η χορωδία του Ελληνογεωργιανού Συλλόγου «Ο Καύκασος» με μαέστρο τη Nino Meskhishvili και ο τραγουδιστής-καθηγητής μουσικής Γρηγόρης Κακούρης.
www.neb.gr



24 comments:

Ανώνυμος είπε...

Ma ayti einai allbani orthodoksi dhen einai borioipirotes?!!!!

Ανώνυμος είπε...

Πρεπει να εισαι πολυ ηλιθιος και ασχετος 11:41,μαθε πρωτα ιστορια και μετα σχολιασε...

Ανώνυμος είπε...

11:41
Όπως πρέπει να καταλάβεις αισθανόταν έλληνες ,και πολύ μάλιστα ,και έκαναν δωρεές και έγιναν ευεργέτες της Ελλάδας .

Ανώνυμος είπε...

Ti les re 11:41????
Afou katexeis ta vasika kai mpaineis na grfaeis se ena blog, giati den anoigeis kai kana biblio i mia selida sto diadiktio na enimerotheis prin petakseis tin KOTSANA sou!!!

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό βίντεο . Μπράβο στη Νεολαία Βορειοηπειρωτών.

Ανώνυμος είπε...

Ki i Ellada, ws anagnwrisi tou ergou tous,exei anakainisei to patriko tous spiti sto Lampovo,alla kai frontizei kai eyergetei tous b.ipirwtes...!!!

Ανώνυμος είπε...

Αυτο που πρεπει να καταλαβει ο πρωτοξαδερφος Αλβανος ανωνυμος ειναι οτι μεχρι την δημιουργια του κρατικου αλβανικου εκτρωματος στις αρχες του προηγουμενου αιωνα ως εξυπηρετηση των συμφεροντων της Ιταλιας, Αυστροουγγαριας δεν υπηρχαν αλβανοι ορθοδοξοι ο ορος αυτος ξεκινησε να υφηστατε απο τον Φαν Νολι και επητα,ο ορος να λαμβανει πληρη νομιμοποιηση απο τον σημερινο αρχιεπισκοπο (αυτο το παραθετω γιατι αδικος επιτιθεστε στον αρχιεπισκοπο γιατι καταφερε να διαχωρισει ενα και το αυτο για πανω απο 1500 χρονια).
Αυτοι που υπηρχαν μεχρι τοτε ηταν οι Αρβανιτες με καθαρα εθνικη ελληνικη συνηδηση που πιστευαν οτι μεσα απο την ιδρυση του ελληνικου κρατους την ιδια την αναβιωση της Βυζαντινης Αυτοκρατοριας και οι ασπονδοι εχθροι των οι τουρκαλβανοι που εθεωρουντο νοθα της οθομανικης αυτοκρατοριας (που αυτων απογωνως εισαι και εσυ).
Οσον αφορα τους εκ Λαμποβου Ζαπαιους δεν υφηστατε καμια αμφηβολια για την καταγωγη τους γιατι το Λαμποβο περαν οτι βρισκετε εντος της βορειοηπειρωτικης επικρατειας αλλα βρισκετε και στο κεντρο του ελληνισμου της Βορειου Ηπειρου που ακομα και σημερα οι κατοικοι του ομιλουν περισσοτερο μια ελληνοαλβανικη διαλεκτο παρα αλβανικα.
Αμα ρωτησεις ακομα και σημερα εναν ευσυνείδητο Δροπολιτη για το τι ειναι οι Λαμποβιτες θα λαβεις την απαντιση:
"ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ"
Το οτι δεν εχουν αναδειχτει περιοχες ιστορικα λικνα του βορειοηπειρωτικου ελληνισμου απο το Λαμποβο μεχρι και τα ζαγοροχωρια οφιλετε καθαρα στην ανεπαρκεια των πολιτικων μας εκπροσωπων και ανυπαρξια του προξενειου Αργυροκαστρου που μερικες φορες δεν μπορω να κατανοησω το τι εξυπηρετει πραγματικα..
Επειδη πιστευω οτι το εν λογο μπλογκ το παρακολουθει και ο καινουργιος προξενος θα ηθελα να του πω τα εξης:
Αμα θελετε οντος να παραξετε εργο και να σας οφηλουμε ευγνωμοσηνη ως βορειοηπειρωτες αν θελετε μεσα απο το λειτουργημα που υπηρετειτε να υπηρετησετε αυτον τον λαο ως οφηλει ο καθενας που αυτοαποκαλειτε "Ελλην", πρην σεριανησετε στον καμπο της Δροπολης και φατε κανα κοψιδι στο Πωγωνι, πατε να συναντησετε τους ξεχασμενους Ελληνες του Λαμποβου,των βλαχοχωριων του Αργυροκαστρου,της ζαγορας,πατε να τους θυμησετε κατι που πανε να ξεχασουν.....

Ανώνυμος είπε...

Φίλε 2:56, όταν αναφαίρεσαι σε Έλληνες Προξένους μην αναφαίρεσαι μόνο σε όσους μετέτρεψαν το Προξενείο σε βιζάδικο και που είχε σχέσεις μόνο με βιζαδόρους. Υπήρχαν πρόξενοι που τη χτένισαν κυριολεκτικά και τη Ζαγοριά και τα δύο Λάμποβα και δεν διαχώριζαν τους κατοίκους τους από τους υπόλοιπους έλληνες της Βορείου Ηπείρου. Ένας εκ αυτών ήταν ο Βασίλειος Μπορνόβας, ο μικρόσωμος πρόξενος που άφησε εποχή στον τόπο μας. Δεν γνωρίζω ακόμα αν συνεχίζει να είναι ακόμη στην Κωνσταντινούπολη, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι οι χαμένες πατρίδες του Ελληνισμού του οφείλουν πολλά. έχω την εντύπωση επίσης ότι ο νέος Πρόξενος, κύριος Κοτροκόης, με καλές περγαμηνές στο ελληνικό διπλωματικό σώμα απ' ό,τι ακούμε έχει μόνο μια επιλογή: να αναδείξει το κύρος του Ελληνικού Προξενείου Αργυροκάστρου. Γιατί τον πάτο τον έπιασε το Προξενείο: Με τις Ημέρες και τα Έργα του Ριζόπουλου...

Ανώνυμος είπε...

Ma tha milisoume ligo sobara tora?Ti mou lete oti i llabovites einai ellines?Afou oli einai allbani orthodoksi,oute kan estanounte ellines!!!
Oso gia ta adherfia Zappa,elega to eksis:
Allo na eisai ellinas kai allo na estanese ellinas,eixi diafora.Sto 1800 i allbania itane mono xoria oute kan yperxi politismo,kai pige ta erikse athina ta xrimata afou tou perisevane,

ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΗ είπε...

Εσύ 11.41 σίγουρα είσαι κακόβουλος αλβανός και μάλλον πληρώνεσαι για να κάνεις τέτοιου είδους προπαγάνδα...αλλά όπως βλέπεις το πήρες το μάθημά σου,γιατί...έχουν γνώσην οι φύλακες...! Πηγαίνε στο "DAGESTAN" εκεί είναι η πατρίδα σου...! Οι κάτοικοι του Λαμπόβου ήταν και θα είναι για πάντα Έλληνες!!

Πυροδώτης είπε...

10:39 μιας και έμαθες ελληνικά, αν και τα γράφεις με λατινικά γράμματα, μάθε ότι οι προγόνοι μας κατοικούσαν όχι μόνο στο Λάμποβο, αλλά και στο Προγονάτι και στην Απολλονία , ακόμα και στην Πετρέλια που βρίσκεται κοντά στα Τίρανα.
Οταν η Σικελία που είναι τόσο μακρυά, ακόμα και σήμερα κατοικείται από Ελληνες οι οποίοι δεν διστάζουν και δεν τους απαγορεύει κανείς να λένε την πατρίδα τους Μεγάλη Ελλάδα, εσύ αμφισβητείς ότι όχι μόον πατάς,αλλά και σφετερίζεσαι ελληνικά εδάφη??

Πυροδώτης είπε...

Καθώς βλέπετε, αδέρφια της Βορείου Ηπείρου, η στήρηξη σας προέρχεται διάχυτα από Έλληνες απόδημους της Κωνσταντηνούπολης και τη Γεωργίας. Μάλιστα στην Τυφλίδα και το Αργυρόκαστρο η εκδήλωση προβλήθηκε περισσότερο απ΄ ό, τι στην Αθήνα.

Ανώνυμος είπε...

Πρωτοξαδερφε πολυ Πελουμπ Τζουφη διαβαζεις και θα παθεις τιποτα.
Δηλαδη μας λες οτι οι Λαμποβητες ειναι Αλβανοι γιατι αισθανονται Αλβανοι.
Ενω οι Ζαπαιοι αισθανονταν Ελληνες αλλα ηταν Αλβανοι.Σε αυτα που γραφεις μπορεις να βρεις λογικη εξηγηση;
Στην φυσικη Αλβανια ποτε δεν υπηρχε πολιτισμος, και ο πολιτισμος που υπηρχε στην Ηπειρο τον κατεστρεψε ο επι 600 χρονια τουρκοαλβανικος σκοταδισμος.

Ερωτηση:Η Λαμποβητες ειναι Ηπειρωτες η ειναι Αλβανοι;;;;
Αν ειναι Αλβανοι οπως λες πες και απο που ηρθαν και εγκατασταθηκαν στο Λαμποβο.
Εσυ εισαι Ηπειρωτης η εισαι Αλβανος;;;;

Αλλη ερωτηση:Οι Τοσκιδες με ποιους εχουν περισσοτερα κοινα με τους Ηπειρωτες η με τους Γκεγκιδες;;;;;
Ανωνυμε 8:59 αναφερομαι στην ανυπαρξια του προξενειου επι της ασκησης μιας ουσιαστικης πολιτικης υπερ της επανακτισης εθνικης ελληνικης συνειδησης πληθησμιακων ομαδων που βιαιος η μη εξαλβανιστικαν τους τελευταιους 5 αιωνες.
Αυτη πρεπει να ειναι παγια πολιτικη των προξενιων και οχι οι εξερεσεις που εκφραζονται μεσο της ιδιωτικης πρωτοβουλιας Μπορνοβα η Καμαρινου προσφατος.
Επειδη αναφερθηκες στην εμπορικη συναλλαγη του Προξενειου υπο την μορφη διακινησης και σωματεμποριας (γιατι κακα τα ψεμματα οι εμποροι της βιζας δεν διαφερουν σε τιποτα απο τους διακινιτες λαθρομεταναστων και δουλεμπορων).
Αμα επενδυοταν τα παραγομενα κεφαλαια αυτης της συναλλαγης στον τοπο μας τοτε σιγουρα θα ειχαμε πετυχει σχετικη οικονομικη αυτονομια στην Β. Ηπειρο.

Πυροδώτης είπε...

Φίλε, ανώνυμε 3:55, ισχυρή και σιδερένια η λογική σου. Αν δεν έχεις εμπλακεί ακόμα με την πολιτική θα πρέπει να το σκεφτείς, όχι τόσο για σένα όσο για τον τόπο μας.Τα λέω σοβαρά και ό, τι λέω το εννοώ.

Ανώνυμος είπε...

eleos ligaki.se ligo tha peite oti kai to lazarati einai ellhnes.kai min to paizete deithen istorikoi.sto argyrokastro exei ellinika xwria exei blaxika kai albanika kai to labovo den anoikoi sta ellinika.anoikse ligaki ta matia sas giati h paropides den kanoun kalo.

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΩΝΥΜΕ 7:39 ΣΤΟ ΛΑΖΑΡΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΛΛΑ ΑΙΜΟΜΙΚΤΙΚΑ ΜΙΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΑΤΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ.

Πυροδώτης είπε...

Ανώνυμε 7:39, θα πρέπει να ρωτήσεις κάποιους από το Λαζαράτι για να σου πούνε από που προέρχεται η ονομασία του χωριού αυτού.
Και όταν μάθεις την αλήθεια, αν έχεις ανδρεία να δεχτείς την πραγματικότητα και να γράψεις μόνος σου ότι το Λαζαράτι ήταν ελληνικό και είχε πολυούχο τον Άγιο Λάζαρο, ενώ οι σημερινοί Λαζαρατινοί είναι ερχόμενοι αφού οι πρώην κάτοικοι φύγανε για να μην αλλάξουνε την πίστη, τη μπέσα δηλαδή στη γλώσσα σας.Αν έχεις κι εσύ φιλότιμο και μπέσα κάνε αυτό που σου λέω και τότε θα δεις ότι θα σε αγαπάνε όχι μόνον οι Ηπειρώτες, αλλά και οι Έλλαδίτες και οι Ευρωπαίοι.

Ανώνυμος είπε...

Προς 7:39 π.μ.
Σου φέρνω ένα απόσπασμα από το βιβλίο "Αλή Πασάς ο Τεπελενλής" του ομογάλακτου σου Μουφίτ μπέη Λιμποχόβα. Το βιβλίο εκδόθηκε το 1905 περίπου. Αργότερα ο εν λόγω κύριος συμμετείχε στην ανατρόπη του Φαν Νόλι και έγινε υπουργός του Ζόγκου.
Να τι γράφει, περι Λαζαράτες ου ο λόγος:

"Ως προς την εκδιωξη κι απομακρυνση των επαναστατων Ελληνων κατοικων του χωριου Λαζαρατες, που βρισκεται κοντα στο Αργυροκαστρο, απο τον Καπλαν πασα και την εγκατασταση εκει των μουσουλμανων που εφερε απο τα χωρια της Λιαπουριας και κυριως απο το Προγονατι, το θεμα εχει ως εξης:
Ο πασας αναγκαστηκε να τους απομακρυνει, επειδη αυτοι δεν ειχαν σκοπο να συμμορφωθουν και να ησυχασουν. Ετσι δεν μπορουσε να εξασφαλιστει η ταξη και η ασφαλεια. Επειτα, αν δεν εφαρμοζοταν τα μετρα της κυβερνησης για την αυξηση του αριθμου των μουσουλμανων στις περιοχες αυτες, που ηταν αναγκαιο την εποχη εκεινη, η μη εφαρμογη θα θεωρουνταν απειθεια και κακοβουλια."

Υ: ο Καπλάν πασάς ήταν ο πεθερός του Αλή πασά. Ήταν ο πασάς του Δελβίνου και είχε υπό τον ελεγχό του και το Αργυρόκαστρο. Δολοφονήθηκε το 1768 στο Μοναστήρι. Απ' αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τα γεγονότα στον Άγιο Λάζαρο (Λιαζαράτες σήμερα) θα συνέβησαν πέρι το 1750.

Ανώνυμος είπε...

mpesa exw poly kai periseuei kai gia sena.auto pou panta tha mpeydeutai h tha theletai na mperdeutai einai allo elliniko xwrio kai allo xristianiko.kai eiparxoun kai eipirxan pola tetoia xwria.ean esy exeis andreia psakse ligo kai meta paradeksoute na se agapisoune kai sena poio poly oi eurwpaioi pou se agapane

Πυροδώτης είπε...

Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι οι Αλβανοί χριστιανοί ήταν οι πιο φανατικοί ενάντια της Ελλάδας. Και συνεργάστηκαν με τους μουσουλμάνους για την Αλβανία.Αρα πως μπορεί να εκδιώχθηκαν από τους αιμοεθνείς τους? Μάλιστα οι δικοί σας εθνοπατέρες σπούδασαν εξ αρχής στη Ζωσημαία σχολή στα Γιάννενα.Π.χ. Ο Παντελής Σωτήρης, ο πρώτος δάσκαλος της αλβανικής γλώσσας, ο Ναιμ Φράσερι, ο Ισμαιλ Κεμάλι. Και πίστεψέ με, δεν είναι τόσο κακό να αγαπάς την Ελλάδα που σε στήριξε στα δύσκολα. Είναι κακό για όποιονδήποτε και περισσότερο για τους Ευρωπαίους να μη θέλουν να αναγνωρίσουν τις αξίες της Ελλάδας.Γράψτε κι εσείς ένα τραγούδι για τη Μητέρα Τερέζα. Δεχτείτε την αλήθεια και αγκαλιάστε τους Βορειοηπειρώτες και θα δείτε πως ο κόσμος πραγματικά θα είναι πιο όμορφος.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

Εσεις που νομίζετε οτι τα ξερετε όλα να μια λεπτομερια που δεν αναφερθηκε πουθενα,ΖΗΑPA ηταν το όνομά του!!!!ποιό αλβανικό επώνυμο δεν βρίσκετε!!!!!τους θέλετε όλους δικούς σας γιατί δεν έχετε τίποτα εκτος απο τους αρχαίους σεβαστούς σας πρόγονους οι οποίοι δεν ξέρω κατα πώς περίφανοι θα ήταν για σας ετσι όπως τα χετε κανει!!!!!!!!!!!η Γερμανια σας ......-και με το δίκιο της-και σεις οχι μόνο δεν αντιδράτε αλλα σας αρέσει κιόλας!!!!!!Λίγοι έλληνες αξίζουν πραγματικά εχουν ήθος και μπέσα οι υπόλοιποι ειστε γουρούνια που τρώτε απο τις περιουσίες των γονιών σας!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Πρωτοξαδερφε 1:06 με αυτη την λογικη ο ΡΑΜΑ ειναι Ελληνας και ο ΣΠΑΧΙΟΥ ειναι τουρκος και ο ελληνικος πληθησμος που κατοικει εντος της αλβανικης επικρατειας αγγιζει το 1.500.000 (ενα μιση εκατομυριο)αν και με φυλετικα καθαρα κρητιρια ο αριθμος αυτος ειναι καθολα αποδεκτος.

Στα υπολοιπα που αναφερεις με βρισκεις σε ολα συμφωνο και ας λειτουργησουν αφυπνιστικα

Ανώνυμος είπε...

Οι Αλβανιάρηδες που μπήκατε και σχολιάζεται εδω μέσα, καλα θα κάνετε να χωνέψετε κάποια στιγμή πως όσο και να πασχίσετε, όση προπαγάνδα και να ασκήτε, η ελληνική Ιστορία δεν διαστρεβλώνεται και ούτε θα γίνεται ποτέ ικανοί να τη φτάσετε, έστω και στο ελάχιστο!
Εσεις για το μόνο που ακούγεστε και το μόνο που έχετε να πείτε είναι οι κλεψιες τα εγκληματα που κάνετε.
Ελλαδα και έλληνες δεν θα γίνεται ποτέ ρε, γιατί δεν έχετε ΨΥΧΗ!
Και όσο για τα ξαδέρφια Ζάππα, πολύ θα θέλατε να μην είναι έλληνες, αλλα ΔΥΣΤΥΧΩΣ για σας όχι μονον είναι αλλα ευεργετήσανε το Ελληνικό Κράτος και την Ιδιαιτερη τους πατρίδα τη Βόρειο Ήπειρο!

Εαν κοπτεστε τόσο για ευεργέτες, γιατί δεν απευθύνεστε στους τόσους Αλβανούς Μαφιόζους που έχετε να σας χτίσουν καμια κολόνα;;;

Επίσης κάτι σημαντικό,
την εποχή των Ζαππά θεωρείτε ότι υπήρχε Αλβανία και Αλβανοί;;; Ρε μπάσταρα είστε που σας μαντρώσαν οι μεγάλες Δυνάμεις σε ένα μαντρι για να σας κάνει κράτος!

Δημοσίευση σχολίου