Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Οι δυο νέοι επίσκοποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας

Αμαντίας Ναθαναήλ και ο Βύλιδος Άστειος
ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

Δύο νέοι Επίσκοποι, ο Αμαντίας Ναθαναήλ και ο Βύλιδος Άστειος, εξελέγησαν από την Ιερά Σύνοδο της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας την Πέμπτη 19/1, οι οποίοι χειροτονήθηκαν από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Αναστάσιο, συλλειτουργούντων όλων των μελών της Ιεράς Συνόδου, στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου των Τιράνων τις επόμενες ημέρες.
Στην εικοστή επέτειο από το έτος που το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον εξέλεξε για την εκ θεμελίων ανασύσταση της πολύπαθης Εκκλησίας της Αλβανίας, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος, το Σάββατο 21/1 απευθυνόμενος προς τον Επίσκοπο Αμαντίας κ. Ναθαναήλ, εξήρε την προθυμία του να βοηθήσει στο ιεραποστολικό έργο της Εκκλησίας επί 19 χρόνια, αδιαφορώντας για κόπους και θλίψεις, επί τα ίχνη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού


Επίσης την Κυριακή 22/1, ο Αρχιεπίσκοπος υπενθυμίζοντας τις νουθεσίες του Απ. Παύλου προς το μαθητή του Τιμόθεο, τον εορταζόμενο την ιδία ημέρα μαζί με τον Αγ. Αναστάσιο τον Πέρση, ευχήθηκε στον Επίσκοπο Βύλιδος Άστειο, να διακονήσει την Εκκλησία της Αλβανίας, ευχαριστώντας αδιαλείπτως τον Κύριο με υπομονή πολλή και ακλόνητη πίστη, ακολουθώντας το παράδειγμα του μάρτυρος Επισκόπου Δυρραχίου Αστείου (τέλη 1ου αι).
Σύμφωνα με το Καταστατικό της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίαςοι Αρχιερείς της έχουν αλβανική υπηκοότητα, ενώ «εις ειδικάς περιπτώσεις δύναται να γίνει εξαίρεσις, κατόπιν αποφάσεως του Κληρικολαϊκού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και της Ιεράς Συνόδου». Εξάλλου και πάλιν βάσει του ιδίου Καταστατικού 2006, οι δύο νέοι Επίσκοποι, ο αλβανομαθής κ. Ναθαναήλ και ο ελληνομαθής κ. Άστειος, ανέλαβαν συγκεκριμένα καθήκοντα, του εφόρου της μοναστηριακής περιουσίας και του υπευθύνου της Αποστολικής Διακονίας αντιστοίχως.
Κατόπιν των χειροτονιών αυτών, η Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας αποτελείται για πρώτη φορά από οχτώ μέλη.
Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαντίας (πρωτοχριστιανικής Επισκοπής) κ. Ναθαναήλ, κατά κόσμον Κωνσταντίνος Στεργίου, γεννήθηκε στους Ταξιάρχες Τρικάλων το έτος 1957. Απεφοίτησε από την Αθωνιάδα Σχολή (1978) και από τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ το έτος 1982. Αμέσως εκάρη μοναχός στην Ι. Μονή Μεγίστης Λαύρας και αργότερα (1987) πρεσβύτερος.
Από το 1991 μέχρι σήμερα συμμετέχει στο ιεραποστολικό έργο της Εκκλησίας της Αλβανίας, ενώ διετέλεσε εφημέριος, πνευματικός και ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου και καθηγητής στο Εκκλησιαστικό της Λύκειο «Τίμιος Σταυρός».

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βύλιδος (πρωτοχριστιανικής Επισκοπής) κ. Άστειος, κατά κόσμον Χρήστος Μπακαλμπάσι, γεννήθηκε στο Δυρράχιο το έτος 1974. Σπούδασε με υποτροφία της Αρχιεπισκοπής στη Θεολογική Ακαδημία του Δυρραχίου (1993-1997) και συνέχισε στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ (1998-2003), όπου περατώνει και τον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών. Χειροτονήθηκε διάκονος το έτος 2003 και ιερέας το 2009. Έχει αναλάβει ιερατικά καθήκοντα στην περιοχή Δυρραχίου και Σκόδρας, το συντονισμό των δραστηριοτήτων της Νεολαίας και τη διδασκαλία μαθημάτων Πρακτικής Θεολογίας στη Θεολογική Ακαδημία του Δυρραχίου (2004 και εξής).
Εκ της Ιεράς Συνόδου
Τίρανα 23.1.2012
http://www.orthodoxalbania.org/Greek/News%20and%20PublicationsGk/ShtypiFrame.htm
www.deropoli.com

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

Όσοι γνωρίζουν τον πάτερ Ναθαναήλ σίγουρα θα χαρούν, γιατί αυτού του ανθρώπου του αξίζουν πολυ περισσότερα. Είναι πραγματικά ένας Άγιος άνθρωπος που ξέρει να κάνει πολύ καλά την δουλειά του.
Συγχρητήρια και στους δύο και εις ανώτερα!
(Τον π. Άστειο δεν τον γνωρίζω προσωπικά, για να μην τον αδικούμε)

Τεριαχατινός

Δημοσίευση σχολίου