Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Νέος νόμος για την μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας στην Αλβανία με online σύστημα


Όλες οι διαδικασίες από τα συμβολαιογραφικά γραφεία. 
Αποφεύγεται ο «γολγοθάς» της Hipoteka
Προς την ψηφιοποίηση του δημόσιο συστήματος οδεύει ολοταχώς η Αλβανία. Ευελπιστούν μάλιστα πως θα είναι η δεύτερη χώρα της Ευρώπης (μετά την Εσθονία) που θα κάνει εκλογές με ηλεκτρονικό σύστημα.
Πριν από λίγες μέρες, ο Υπουργός Δικαιοσύνης της  Αλβανίας, Eduart Halimi, παρουσίασε το νέο νόμο περί συμβολαιογραφικών πράξεων, ο οποίος αναμένεται να είναι έτοιμος σύντομα, θα εξαλείψει την  διαφθορά και θα παρακάμψει ουσιαστικά τη γραφειοκρατία, για την απόκτηση του πιστοποιητικού ιδιοκτησίας  από το γραφείο  καταγραφής της ακίνητης περιουσίας (Hipoteka).

  Αυτός ο νόμος θα επιτρέπει στους συμβολαιογράφους  να κάνουν όλες τις διαδικασίες  μεταβίβασης  ακινήτων περιουσιών  που είναι καταχωρημένες στο Γραφείο  Καταγραφής Ακίνητης Περιουσίας (Hipoteka), εντός της ημέρας. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι συμβολαιογράφοι  θα έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται ηλεκτρονικά με την υποθήκη, για να διαπιστώσουν  την εγκυρότητα κατοχής ενός ακίνητου.

Η διαδικασία μεταβίβασης ακίνητης περιουσίας με τον ισχύοντα νόμο.
Τα βήματα για την μεταβίβαση μιας ακίνητης περιουσία στην Αλβανία είναι τα ακόλουθα:
1-      Ο δικαιούχος, κάνει αίτηση στο αρμόδιο γραφείο  για την  επαλήθευση κατοχής ακίνητης περιουσίας
2-      Λαμβάνει την βεβαίωση  των τελευταίων 24 ωρών, όπως  προβλέπει  η ισχύουσα νομοθεσία .
3-      Στην αίτηση, το αρμόδιο γραφείο πρέπει να του χορηγήσει το πιστοποιητικό περιουσίας, εντός 10 ημερών.  
4-      Με το πιστοποιητικό που δεν πρέπει να περάσου 30 ημέρες από τη χορήγηση του, γίνεται η συμβολαιογραφική πράξη αγοραπωλησίας.
5-      Και τέλος, ο αγοραστής θα πάει να κάνει αίτηση για την καταχώρηση όπου στην καλύτερη περίπτωση, θα λάβει πιστοποίηση ιδιοκτησίας μετά από 10 ημέρες.

Τα 5 αυτά βήματα απαιτούν τουλάχιστον 25 ημέρες, προσθέτοντας σε αυτή την οδύσσεια και το «λάδωμα».

Η μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας με το νέο νόμο
Ο νέος νόμος δίνει πλέον τη δυνατότητα σε ιδιώτες συμβολαιογράφους να ολοκληρώσουν όλες τις διαδικασίες, μέσα σε μια μέρα και για την υλοποίηση του απαιτείται ένα ηλεκτρονικό σύστημα που θα συνδέει θα συμβολαιογραφικά γραφεία με το υποθηκοφυλακεία.  Αγοραστής και  πωλητής  παρουσιάζονται  στο  συμβολαιογράφο, με το πιστοποιητικό ιδιοκτησίας που μπορεί να είναι και με παλαιά ημερομηνία αφού η εγκυρότητα του μπορεί να επιβεβαιωθεί με το online σύστημα. Το χρηματικό ποσό που συμφωνούν αγοραστής και πωλητής μένει  “παγωμένος”  στον τραπεζικό λογαριασμό του συμβολαιογράφου μέχρι ο ίδιος να παραδώσει στον αγοραστή  τον τίτλο ιδιοκτησίας (εντός της  ημέρας ) και η μεταβίβαση ολοκληρώνεται με την πληρωμή του φόρου μεταβίβασης από τον πωλητή.

Ο νέος νόμος αναμένεται να έρθει σε ισχύ στις αρχές του 2012

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

Mpravo "vorioipiroti" tis xriazomaste teties idisis. Den exome idea ti ginete nomika me tis periusies mas stin vorioipiro

Δημοσίευση σχολίου