Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Δεροπολίτης: Έχουμε χάσει το μέτρο, ή κάτι άλλο συμβαίνει…




Όσοι Βορειοηπειρώτες έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και ενημερώνονται από αυτό, γνωρίζουν όλα τα ενημερωτικά ιστολόγια που σχετίζονται με τον τόπο μας, οπότε θεωρήσαμε ανώφελο  να κάνουμε αναδημοσιεύσεις «συναδέλφων». Παρά τις διαφωνίες μας με τη «Δερόπολη», αναδημοσιεύουμε το ακόλουθο άρθρο, γιατί μας βρίσκει περισσότερο σύμφωνους με όλες τις άλλες ανακοινώσεις, επιστολές και δημοσιεύσεις που γράφτηκαν σχετικά με το θέμα των ναύλων μετακίνησης των μαθητών. Πολύ καλά έκανε ο κ. Μπάρκας και έστειλε την επιστολή αλλά η εκπαίδευση των Βορειοηπειρωτών στη μητρική τους γλώσσα, όπως και τα μεταφορικά, είναι υποχρέωση του αλβανικού κράτους και όχι του ελληνικού. Δεν μπορούμε να είμαστε συνέχεια μία επιδοτούμενη του εθνικού κέντρου μειονότητα.  

Ας βρούμε τρόπο να σταθούμε όρθιοι, ως ισότιμοι και αξιοπρεπείς πολίτες στον τόπο μας. Για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την ευημερία των βορειοηπειρωτών στον τόπο τους δεν ευθύνεται το ελληνικό κράτος ή τουλάχιστον όχι μόνο αυτό. Από τις προτάσεις και πρωτοβουλίες στην αλβανική βουλή και τον τόπο πρέπει να κρίνονται οι ταγοί μας και όχι από τα  βεγγαλικά των γραπτών δηλώσεων και τηλεοπτικών εμφανίσεων. Στην αρχή του σχολικού έτους είχαμε αναδείξει το θέμα της έλλειψης σχολικών βιβλίων που είχε ως αποτέλεσμα την μεταγραφή αρκετών μαθητών  από τις ελληνικές στις αλβανικές τάξεις, τη στιγμή που για πρώτη φορά καταγράφηκε αύξηση μαθητών των ελληνικών τάξεων. Γιατί κάποιος δεν ανέλαβε την πρωτοβουλία να λύσει αυτό το θέμα; 


Στη συνέχεια το άρθρο απο το deropoli.com 


Πρώτο το ιστολόγιό μας, στις 18 Νοεμβρίου, έβγαλε στην επιφάνεια το θέμα που προέκυψε με την διακοπή επιχορήγησης της μετακίνησης των βορειοηπειρωτών μαθητών προς τα σχολεία τους από την πλευρά του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, που εκπροσωπείται στο Αργυρόκαστρο από το Γενικό Προξενείο, σημειώνοντας πως η κίνηση αυτή δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με τη δύσκολη κατάσταση που περνάει η χώρα και οι αρνητικές συνέπειες στην παιδεία των βορειοηπειρωτών θα είναι δυσανάλογα μεγαλύτερες για το παρόν και το μέλλον.
Δημοσιοποιήσαμε ένα τέτοιο θέμα διότι θεωρούμε πως είναι πολύ πιο σημαντικό απ΄ότι η «ευκαιρία» που μας προσφέρει ο όποιος πρόξενος, Ριζόπουλος λέγεται αυτός ή κάποιος άλλος, να βγάλουμε τα απωθημένα μας πλέον κατά του Ελληνικού Προξενείου και όχι απλά κατά ενός συγκεκριμένου ανθρώπου.
Τα όσα γράφω δεν θα πρέπει να εκληφθούν ως στήριξη του πλέον πρώην προξένου στο Αργυρόκαστρο. Κατά την άποψή μου θεωρώ πως ο πρώην πρόξενος θα μπορούσε να χειριστεί καλύτερα και με την απαραίτητη ευαισθησία  κάποια θέματα, κυρίως αυτά που αφορούν την παιδεία, αλλά δεν θα ήμουν εγώ εκείνος , δοθείσης της ευκαιρίας, να βρω αφορμή ή ακόμα και δικαιολογημένα , να επιτεθώ άγρια, άγαρπα  και με ένα επίπεδο λόγου που μας ντροπιάζει και δεν ταιριάζει στο αντίστοιχο γλωσσικό και μορφωτικό επίπεδο της κοινότητάς μας.
Την αρχή έκανε μια ανακοίνωση τύπου του ΜΕΓΚΑ, όπου, ενώ όφειλε ως  «κόμμα των ελλήνων» να  βγάλει στην επιφάνεια ένα όντως σημαντικό θέμα και να προτείνει παράλληλα λύσεις, βρίσκει την ευκαιρία να επιτεθεί ανάρμοστα όχι μόνο στο Ελληνικό Προξενείο, αλλά και την ίδια την Ελλάδα. Δεν κατάλαβε ακόμα  το ΜΕΓΚΑ ότι επίσημα είναι ένα κόμμα και πως ένα κόμμα   που φιλοδοξεί να γίνει ο εκφραστής του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού  (τουλάχιστον για όσους σκέφτονται και δρουν θεσμικά και δημοκρατικά) δεν έχει το δικαίωμα να αναλώνεται σε στείρα αντιπολίτευση και να κατηγορεί , σε συμφραζόμενα μάλιστα συνεχούς αυξανόμενου ανθελληνισμού, το Γενικό Προξενείο Αργυροκάστρου.
Στην ίδια γραμμή πλεύσης και καθόλου τυχαία και ο  βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος  κ. Κώστας Μπάρκας, ο οποίος σε ένα «εμπριμέ-πολυσυλλεκτικό»  κείμενο με παραγράφους , εκφράσεις και ιδέες γνωστές στη βορειοηπειρωτική πολιτική  πιάτσα, απευθύνει επιστολή στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, κατηγορώντας τους «εκπροσώπους του εθνικού κέντρου» πως «αποβλέπουν να ανοίξουν περισσότερο το δρόμο στην ιδιωτική παιδεία…»  Τόσο… εντωμεταξύ καμία πρόταση, τίποτα που να αφορά τις υποχρεώσεις  της αλβανικής  πλευράς  απέναντι στην παιδεία μιας εθνικής μειονότητας
Θεωρώ πως ή  κάπου έχουμε χάσει το μέτρο, ή κάτι άλλο συμβαίνει . Δεν μπορεί, δεν είναι δυνατόν, πολιτικά κόμματα, πολιτικά πρόσωπα, τόσο εύκολα, ανεύθυνα  και αβασάνιστα να προσεγγίζουν ένα  πραγματικό σημαντικό θέμα για την παιδεία της ΕΕΜειονότητας.
Δεροπολίτης



7 comments:

Ανώνυμος είπε...

mbravo re diaxrista tou voreiohpeirwti mbravo symfonises me to deropoli.com.e afou einai ypoxrewsei tis alvanikis kivernisis tote na praksei akrivos opws kanei me ta paidia ap tin lousnia kai ap to fieri kai to berati giati na sou kanei esena ekseresi; mono pou tous alvnous tous symferei an gynei kati kako argotera kai klisei kanena sxoleio. ektos thelete kai eseis na aniksoun idiotika sxoleia sta xoria mas kai merikoi poniroi na konomane xontra kai anti gia 20 xiliades evro pou kostizh shmera na trwne perisotera ap .m.k.o..na trwei kala o mousatos ,giafto na eimaste prosextiki den xreiazete na kanete antipoliteysi sta koutourou epidei estile o mbarkas epistoli kai esas den sas aresei kai lete na kanei aitima stin alavaniki kyvernisi ,e tote kai i alvanikh kyvernish na mas apantish oti plirono gia ta paidia tou permeti kai tis letzias kano kai gia sas....kai den xreiazete na xaidevoume ta aftia tou rizopoulou .o sygjikrimenos proksenos dixase ton ellhnismos stin voreio hpeiro.min stenaxoriese gia ton prokseno min fovase kseroume kala ti einai.

Ανώνυμος είπε...

ο Δεροπολίτηςξέρει ότι η αλβανική κυβέρνηση έχει απόφαση που όλα τα βιβλία στην μειονότητα να τα πέρουν οι μαθητές δωρεάν. Το περιπλέκει το θέμα με στόχο το ΜΕΓΚΑ, προσπαθώντας να πίσει τον αυτό του πρώτα και μετά τους άλλους πως το ΜΕΚΓΑ είναι κατά της Ελλάδος. Κακός Δεροπολίτη. Εσύ είσαι ένας από εκείνους που είχες μεγάλα καθήκοντα για την παιδεία της μειονότητας και τώρα μας μιλάς για αγένεια. Που είναι οι δάσκαλοι που έβγαλες στο Αργυρόκαστρο; Από ποιόν ζητάς να λύσει το θέμα όταν εσύ πληρώνεσαι και ξέρεις ότι ακόμα στα σχολεία μας δεν έχει βιβλία;Το Ριζόπουλο άστον μην τον χτηπάς και πολύ όταν αυτός έκανε τόσα και τόσα για σένα. Για απόψε τόσα...

Ο Ελ Ασυμβίβαστος είπε...

Ξεχνάς βορειοηπειρώτη και εσυ Δροπολίτη ότι το ελληνικό δημόσιο και σ΄αυτή τη μεγάλη κρίση βρίσκει εκατοντάδες χιλιάδες ευρό για να στηρίξει τα ιδιωτικά σχολεία εδώ. Είναι γεογνός ότι η Αλβανία θέλει να τα κλείσει τα σχολεία αυτά, τα δημόσια στη μητρική γλώσσα γιατί έτσι ξεσκαλώνει από ένα μεγάλο αγκάθι. Τώρα καλείτε και την Ελλάδα να συμβάλλει.
Είστε ωραίοι!
Ρίξτε όμως μια ματιά στο τι κάνουν οι Ιταλοί. Πρώτον το πενήντα τοις εκατό των μαθημάτων στα ιταλικά σχολεία, (τάξεις) στο αλβανικό δημόσιο είναι στην ιταλική. Τα βιβλία πολυτελέστατα έρχονται από την Ιταλία και δίδονται δωρεάν. Σε λίγο θα φθάνουν και καθηγητές από την Ιταλία για τις τάξεις αυτές.

Βορειοηπειρώτης είπε...

Αγαπητέ δεν διαφωνώ μαζί σου. Είμαστε μια αναγνωρισμένη εθνική μειονότητα και τα δίκαια μας οφείλουμε να τα ζητήσουμε πρώτα από το αλβανικό κράτος. Όταν τα πάντα που σχετίζονται με εμάς, τα χρεώνουμε στο ελληνικό κράτος, είναι σα να είμαστε πρόσφυγες έλληνες στο αλβανικό κράτος και όχι αυτόχθονες έλληνες όπως είμαστε.

Ο Ελ Ασυμβίβαστος είπε...

Ούτε εγώ διαφωνώ μαζί σου αγαπητέ μου "Βόρειοηπειρώτη", αλλά θα πρέπει να ήμαστε λίγο περισσότερο συγκεκριμένοι και εύστοχοι.
15 χρόνια η ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ήταν στον εκάστοτε κυβερνητικό συνασπισμό στη χώρα, στην Αλβανία. Δεν διεκδίκησε τίποτε ουσιαστικό σε όφελος της εθνικής ελληνικής μειονότητας. Μάλιστα στελέχη της το έπαιζαν πλακάκια με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας της Αλβανίας για να θαυτούν καμιά 300-500 εκατομμύρια λέκ που προορίζονταν για τα βιβλία στη μητρική γλώσσα των ελληνόπουλων. Θυμάστε πώς έκλεισε ο καυγάς τότε στα Τίρανα. Σωπάστε, είπε η κυβέρνηση στην αντιπολίτευση γιατί και εσείς τα φάγατε. Και η ΟΜΟΝΟΙΑ το έκανε γαργάρα. Έτρεξε στην Αθήνα, με τους ίδιους μηχανισμούς που βοηθούσαν να φάνε τα χρήματα με τους αλβανούς να εκτυπώσουν τα βιβλία για τους Έλληνες. Διπλοπληρωμένα λοιπόν, όπως τόσα και τόσα "έργα" στη Βόρειο Ήπειρο και από την Αλβανία και από την Ελλάδα. Να μη θυμηθούμε μετά την πληθώρα των μικρών έργων της ελλάδας στο χώρο μας που κόστιζαν εκατομμύρια, ή τα έργα στην κολυμπήθρα του εθνικισμού στη Χιμάρα.
Μετά, η πολιτική των ιδιωτικών σχολείων, μήπως δεν μας μετατρέπει σ΄ένα γκέτο που θα το σπαράσσουν καθημερινά οι "συμμορίες" των πάντων...

Μουργκάνα είπε...

E, Δροπολίτη, εσένα δεν σε ντροπιάζει διόλου εθνικά και προσωπικά αυτός ο πρόξενος. Μάθε ότι κανείς δεν τα βάζει με το Γενικό ελληνικό προξενείο, αλλά με το συγκεκριμένο πρόσωπο, τον Ριζόπουλο. Αν εσύ δεν είσαι σε θέση να κρίνεις το άτομα αυτό που μας ντρόπιασε ως φάρα πλέον, αν δεν είσαι σε θέση να κρίνεις έναν υπαλληλάκο του ΥΠΕΞ που ήρθε εδώ να μας υπηρετήσει και όχι να φτιάξει ομάδα αλητών για να του βρίσκουν κάθε βδομάδα .............., τότε πως αναλαμβάνεις την ευθύνη να κατηγορείς τους εκπροσώπους της εθνικής ελληνικής μειονότητας που είναι εκλεγμένοι .... Είμαι σίγουρος ότι με τις υπηρεσίες που σας έκανε εσας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ αυτός ο τιποτένιος υπάλληλος του ελληνικού δημοσίου , ο τρόπος πως τον υπερασπίζεστε του είναι λίγος και θα σας βρίσει... Αλλά εσείς περιμένετε να φύγει για να του τα πείτε. Αυτή είναι η δειλία

Ανώνυμος είπε...

Καλά το zeri i dropullit αλλά και συ τεκνον Βορειοηπειρώτη; Δεν είπαμε να μην διεκδικήσουμε από το αλβανικό κράτος, που αυτό έτσι κι αλλιώς θα κοιτάξει πως να μας ξεφορτωθεί, αλλά τι θα πρέπει δηλαδή; να μην ζητάμε από το ελληνικό κράτος να φέρει μέχρι τέλος τις ευθυνες που είχε ηδη αναλάβει; Το MEGA πρώτα και ο Κώτσομπάρκας μετά δεν ζήτησαν κάτι άλλο απο το να συνεχίσει η μητέρα Ελλάς το καθήκον απέναντι στα παιδιά της.
Τωρα το zeri i dropullit τι προσπαθεί να μας πει; Μέχρι τις εκλογές έσταζε μέλι για τον πρόξενο, αυτόν που απειλουσε τα γερόντια ότι θα τους κόψει τις συντάξεις αν δεν ψήφιζαν ΚΕΑΔ, η φωνή του εθνικού κέντρου τον ανέβαζε, ο εκπρόσωπος της μητέρας πατρίδας τον κατέβαζε. Όταν η πασοκική Ελλάδα έβαζε πουλμαν για να μεταφέρει τους ψηφοφόρους για το ΚΕΑΔ τραβώντας τους από το αυτί λεφτά υπήρχαν.
Τώρα αν κατάλαβα καλά ο dropullitis και ο Βηπειρωτης μας λέτε να απογαλακτιστούμε από το εθνικό κέντρο; Μια έτσι μια αλλιώς μας τα γυρίζετε......

Δημοσίευση σχολίου