Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΦΕΤΕΡΙΣΜΟΥ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΕΜΜ-MEGA
Πέρασαν κιόλας 71 ολόκληρα χρόνια από τότε που η Ιταλία του Μουσολίνι κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα, με σκοπό να την κατακτήσει και να κάνει ένα βήμα προς την ίδρυση της νέας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες ενός άλλου είδους ιμπεριαλισμού, από την πλευρά της δυτικής γείτονος χώρας, αυτή τη φορά του πολιτιστικού.

 Τελευταία πράξη του επεκτατισμού και σε αυτόν τον τομέα ήταν η έκθεση φωτογραφίας που εγκαινίασε πρόσφατα στο Αργυρόκαστρο  το Ιταλικό Πολιτιστικό Κέντρο, με θέμα την αρχαία ελληνική πόλη της Αδριανούπολης που σήμερα τοποθετείται 

δίπλα στο χωριό Σωφράτικα της Επαρχίας Κάτω Δρόπολης Αργυροκάστρου.Οι φωτογραφίες που εκτίθενται απεικονίζουν τις ανασκαφές που γίνονται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή γύρω από το αρχαίο θέατρο της Αδριανούπολης, από Ιταλούς και Αλβανούς αρχαιολόγους, οι οποίοι βέβαια παρουσιάζουν τα ευρήματα ως μνημεία του ρωμαϊκού ή του ιλλυρικού πολιτισμού!
Ο Υπουργός Πολιτισμού της Αλβανίας Aldo Bumci, μάλιστα, στο χαιρετισμό του, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης, έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για κοινή αλβανο-ιταλική πολιτιστική κληρονομιά, ενώ για την ελληνική εθνικότητα των ευρημάτων που προηγούνται με διαφορά αιώνων από τη ρωμαϊκή κατάκτηση της περιοχής το 168 π.Χ.  δεν έγινε φυσικά, ούτε τώρα, η παραμικρή αναφορά από κανέναν.


Για άλλη μία φορά βιώνουμε το σφετερισμό της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς όχι μόνο με την αποσιώπηση αλλά και την  αφαίμαξη των αρχαίων ελληνικών μνημείων από τα χώματα της Βορείου Ηπείρου, κάτι που έχει παρατηρηθεί και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους όπως της Φοινίκης, όπου και πάλι οι ιταλικές αρχαιολογικές αποστολές φυγαδεύουν στη χώρα τους, πιθανότατα με την ανοχή του αλβανικού κράτους, τα ελληνικού χαρακτήρα ευρήματα. Όλα αυτά έρχονται σαν συνέχεια της τακτικής του 45χρονου κομουνιστικού καθεστώτος, το οποίο φρόντιζε να καταστρέφει, όποτε ήταν δυνατόν,οποιοδήποτε στοιχείο πρόδιδε την παρουσία του Ελληνισμού στην περιοχή μας για περισσότερους από 21 αιώνες.Γιατί όμως διεξάγεται αυτή η συντονισμένη προσπάθεια; Γιατί κάποιοι φοβούνται την προβολή της ιστορικής αλήθειας; Γιατί σιωπεί ο τοπικός άρχοντας της Κάτω Δρόπολης γι’ αυτή την ωμή αλλοίωση της δικής μας κληρονομιάς.

Το κόμμα «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον» καταδικάζει τις μεθοδεύσεις αυτές του πολιτιστικού σφετερισμού, αλλά αυτό όμως που μας προβληματίζει περισσότερο είναι η αδράνεια και αδιαφορία από την πλευρά της Ελληνικής Πολιτείας και συγκεκριμένα του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού απέναντι στις απροκάλυπτες ενέργειες της εθνικής μας καταπάτησης.
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι λαοί που δεν έχουν δική τους ιστορία προσπαθούν να σφετεριστούν την ιστορία των άλλων, θα πρέπει όμως και τα έθνη που έχουν πλούσια και μακραίωνη ιστορία να την υπερασπίζονται πάση θυσία.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

11 comments:

Ανώνυμος είπε...

Τι κανει το Ελληνικο προξενειο στο Αργυροκαστρο κειματε ????

Ανώνυμος είπε...

Β/Ηπειρώτη,εκπρόσωπος τύπου του ΜΕGA είσα;;;;

Ανώνυμος είπε...

Ο κύριε 5 :17’ είσαι τόσο αλβανός όσο κανένας αλβανός . μα σε ενοχλεί ο β. ηπειρώτης το τι ανάρτηση κάνει ?΄το αν είναι ΜΕΓΑ ? το θέμα δεν ... καθόλου, μα πρέπει να είσαι πολύ ΛΙΜΠΟ

Ανώνυμος είπε...

Το ποιο ωραιο το ξερετε ??
Η φοτογραφια αυτη ειναι τραβηγμενη 500 μ μακρια απο το γραφειο του επαρχου ΜΑΛΟΥΚΗ...
Του υπερπατριωτη ντε, που λαχταρισε τους γεροντους με αφαιρεση της συνταξης ,μαζι με τον τενεκε τον Ριζοπουλο,για να τον ψηφισουν...
Στα Σωφρατικα λενε πως εχει παρει και μιζα απο τους ιταλους για να κανει τα στραβα ματια, αλλα εγω δεν το πιστευω....τι ειναι δλδ το αρχαιο θεατρο, δημοσιο εργο ειναι ???
Ε συντροφε Μαλουκη ???

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε Mega-λε 11:00
Είτε δεν στα έχουν πει καλά είτε έχεις αρρωστημένα μυαλά και παραπληροφορείς σκόπιμα .
Σχετικά με το αμφιθέατρο των Σωφρατίκων και τους Ιταλούς, σε πληροφορώ και αν θες διασταύρωσε το, ήταν ο Μαλιούκης αυτός ο οποίος δεν υπόγραψε στα σχέδια των ιταλών ώστε η γύρο περιοχή ,τα χωράφια σε τεράστια έκταση συμπεριλαμβάνοντας και τα Σωφράτικα να περνούσε ως αρχαιολογικό πάρκο. Και δεν υπόγραψε διότι οι ιδιοκτήτες της γης , οι Σωφρατικινοί , δεν θα μπορούσαν ποτέ να οικοδομήσουν στη γη τους . Από ότι γνωρίζουμε η αρχαιολογική υπηρεσία δεν είναι στην αρμοδιότητα της επαρχίας .
Βρείτε κάτι άλλο να τον κατηγορήσετε, κάτι ποιο χειροπιαστό ,εάν έχετε, γιατί δεν πείθετε κανέναν με τις παλαβομάρες σας περί συντάξεις και μίζες .
Δεν νομίζω ο Μαλιούκης να είναι από εκείνους που πουλιέται τόσο εύκολα για τα λεφτά ,γιατί από την πορεία του φάνηκε ότι δεν πουλήθηκε στους αλβανούς όπως κάποια αλλά τσογλάνια δικά μας. Και αυτό το πλήρωσε ακριβά ο ίδιος όταν οι αλβανοί σε συνεργασία με κάποια μπασταρδάκια μας, δίχως κανένα επιχείρημα του έκλεισαν την επιχείρηση του (τα λεωφορεία Δερόπολη). Ξέρεις πολλούς που ρισκάρουν την επιχείρηση τους ; θα μπορούσε να συμμαχούσε μαζί τους και να είχε σήμερα και τα λεωφορεία και τα λεφτά. Ο κάθε λογικός μπορεί πολύ εύκολα να το καταλάβει .

Ανώνυμος είπε...

syntrofe 6-09...
opws fenetai den ton ksereis kala to syntrofo kai synagwnisti Malouki sou..
gia ta lefta kai to symferon tou aytos einai ikanos na stisei kai k....,oxi stous italous alla kai tourkoi na einai !!
to xrima einai i ideologia sas kai tipota allo,ayto exete apodeiksei 20 xronia twra poulwntas ta symferonta tis patridas..
Oso gia tin epixeirisi tou legamenou,ayto einai diki tou ypothesi,emeis oi aploi b.ipeirotes omws symparastathikame sto Malouki sou tote,ok ??Ta leoforeia eksallou ta exei,den ta exase,oute plirwse kati,dwro itan apo tin Ellada ki ayta...
Ante karagkiozi,o maloukis sou exei ksepoulithei mazi me to Dule sto SK...
Oso afora to theatro (ki oxi amfitheatro),oi Italoi skaboun kai baftizoun alvano-romaika ta panta ekei gyrw,ki esy mou les den ypograpse kai kourafeksalla...oute to mikro daktylaki den kounise, enw oi italoi exoun kanei xarvallo ollon to xwro kai ta xwrafia.
Ante loipon,mia xara ta konomise o dikos sou o Maloukis,gia ypollogise posa lefta diaxeiristike apo to alvaniko kratos,vgale to 10% kai tha katalaveis...

Ανώνυμος είπε...

6-09..
Ο μεγας πατριωτης, συντροφος μαλλιουκις λες οτι εκανε το μεγαλο κατορθωμα και δεν υπογραψε να γινει αρχαιολογικος ο χωρος γυρω απο το θεατρο...
Σε πληροφορω πως ο χωρος αυτος ειναι αρχαιολογικος,το θελουμε η οχι εμεις,ειναι επισεις χωραφια των Σωφρατικινων κι οχι οικοπεδα για να χτισουν !
Κι επιπλεων, τους ιδιους τους ιδιοκτητες τους συμφερει να εχει αρχαια στη γη τους,ειναι πολυ απλο,περνει αυτοματα τουριστικη αξια !!
Ο μαλλιουκις σου λοιπον,οχι μονο που τους χαντακωσε τους Σωφρατικινους,αλλα με την αδιαφορια του εχει αφησει τους ιταλους να αλωνιζουν και να κανουν οτι τους καπνισει σε χωρο ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΑΤΩ ΔΡΟΠΟΛΗΣ !!και καποια στιγμη θα ανακυριξουν τα Σωφρατικα παλια ρωμαικη αποικια, και τον ιδιο το Μαλλιουκι σου λεγεωναριο !!!
Α, και μεταξυ μας....τα παιρνει ο δικος σου σε καθε ευκαιρια,μη την ξυνεις αλλο αυτη την πληγη...

Ανώνυμος είπε...

ayta d einai ellinika arxea einai iliroromaika. giafto k stin alvaniki glosa i parxune leksis apo tin arxea romi.k ta ditiri akoma oi alvaniki glosa. o elenikos politizmos stin adrianupoli ksekinaei ena alo politizmos alla min ksexnate oti stin adrianupoli prim ton elleniko politizmo itane mia alli politizmos pelazgiki. k i pelasgiki glosa diatirite se megalo dafmo sthn alvaniki glosa.

Ανώνυμος είπε...

11:52 το ξέρουμε ότι οι Αλβανοί είστε ο αρχαιότερος λαός της υφηλίου.
Μα τι λέω; ο αρχαιότερος του σύμπαντος. Οι πρόγονοι σας ήρθαν από άλλο γαλαξία πριν 20 χιλιάδες χρόνια για να φέρουν τον πολιτισμό στον πρωτόγονο πλανήτη γη. Τα ιερογλυφικά της Αιγύπτου είναι η πρώτη γραπτή μορφή της αλβανικής γλώσσας, ενώ τις πυραμίδες τις έχτισαν Αλβανοί αρχιτέκτονες και εργάτες. Μετά το έθνος σας άπλωσε σαν τον τραχανά τα φώτα του πολιτισμού στους Βαβυλώνιους, τους Σουμέριους, τους Μάγιας, τους Ίνκας, τους Ζουλού και τους Παπούα.

Ανώνυμος είπε...

Προς όλους τους ενδιαφερόμενους:
θα διαμαρτυρηθούμε ποτέ ή θα συνεχίσουμε να τσακωνόμαστε; Είμαστε ή όχι γεννήματα Ελλήνων! Τα αρχαία μας είναι ΙΕΡΑ σαν τους τάφους των γονιών μας. Όποιος απλώνει δεν σέβεται θα πρέπει να τιμωρείται.

Προς 11:52:
Αξιότιμε κύριε ΞΕΝΕ, το ότι είσαι μπούφος φαίνεται από τα όσα γραφεις. Πρόσεξε όμως γιατί έχεις πολύ άγχος και θα σκάσεις...

Γ.Κ.

Υσ. Ποιος σου είπε κύριε ΞΕΝΕ (11:52) ότι η "pelasgiki glosa diatirite se megalo dafmo sthn alvaniki glosa"; Το ονειρεύτηκες προχθές; Μάλλον θα φταίει που βαρυστομάχιασες; (Τι σημαίνει "Πελασγός" στα αρβανίτικα;)

Ανώνυμος είπε...

γελοιοτητες αυτα που ο 11κ52 υποστηριζει!!!!τελος παντων το ελληνικο κρατος δεν χορηγει οτιδηποτε αρχαιολογικο οποτε ξεχαστε το!!το οτι ειναι ελληνικο το θεατρο ναι ειναι σαφεστατα! θμισε μου μονο << τι εστι αλβανια?>> ξερεις τι γνωριζω εγω 11κ52?Καποτε καποιοι(ονοματα δεν λεμε,οικογενειες δεν θιγουμε)θελησαν να ελεγχουν την χερσονησο(την ελλαδα ουσιαστικα,αυτη ειναι η κινητηριος δυναμη του κοσμου)και ετσι πηραν μια περιοχη την χαραξαν και ενωσαν τις φυλες που υπηρχαν στην περιοχη και την βαφτισαν Αλβανια εισ το ονομα της σπιουνιας,της ρουφιανιας και με σκοπο την αναδειξη αυτων ως μεγιστοι!!καταλαβες??

Δημοσίευση σχολίου