Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

5 χρόνια στην αρχή της Μητρόπολης Αργυροκάστρου


Χειροτονήθηκε σε ιερέας ο π. Βασίλειος Γιάννης από το Φοινίκη
Λιγα ιστορικά στοιχεία για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας για τα τελευταία 20 χρόνια.
Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Ι. Ν. των Αγ. Ταξιαρχών στο Αργυρόκαστρο, για την συμπλήρωση πέντε χρόνων, από την ενθρόνισης του Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. κ. Δημητρίου. Συμμετείχαν αρκετοί ιερείς της μητροπόλεως, οι μαθητές των εκκλησιαστικών εκπαιδευτηρίων και πλήθος πιστών. Συμμετείχαν επίσης αρκετοί Φοινικιώτες αφού ταυτόχρονα έγινε και η χειροτονία σε ιερέα του μέχρι σήμερα διακόνου π. Βασίλειου Γιάννη. Εκπροσωπώντας όλους του Φοινικιώτες ο έπαρχος Σωκράτης Σπύρος,
ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημήτριο και τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων κ. Αναστάσιο για το ευλογημένο γεγονός.
Ο κ. Δημήτριος είναι ο τελευταίος από τους τέσσερεις μητροπολίτες που ενθρονίστηκαν στην εκκλησία της Αλβανίας και ο πρώτος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου, μετα την πτώση της δικτατορίας. 

Λίγα ιστορικά στοιχεία
Από το 1991, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, είχε εκλέξει τον τότε Ανδρούσης Αναστάσιο για Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, για την Μητρόπολη Κορυτσάς τον π. Χριστόδουλο Μουστάκα  (γνώστης των βλάχικων), για την Μητρόπολη Αργυροκάστρου τον π. Αλέξανδρο Καλπακίδη και για την Μητρόπολη Βερατίου τον αρβανίτη στην καταγωγή π. Ιγνάτιο Τριάνδη.
Η Αλβανική Κυβέρνηση, συμβιβάστηκε στο όνομα του Αναστασίου, δεν δέχτηκε όμως τους υπόλοιπους τρεις μητροπολίτες, αφήνοντας την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας χωρίς Ιερά Σύνοδο μέχρι το 1996, όπου εκλέχθηκε νέος μητροπολίτης για την Κορυτσά ο π. Ιωάννης Pelushi, αλβανός αρχιμανδρίτης, από τις ΗΠΑ ορμώμενος και Βερατίου ο αρβανίτης π. Ιγνάτιος Τριάνδης ενώ για δέκα χρόνια η Μητρόπολη Αργυροκάστρου λειτουργούσε με τοποτηρητή τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και πρωτοσυγκελέυων τον π. Δημήτριο Ντιγκμπασάνη, προϊστάμενο του  μετοχιού της Ι. Μ. Αγ. Αικατερίνης Σινά στα Γιάννενα.
Μετά τη συγκρότηση της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, οι εκλογές πλέον γίνονται από την τοπική εκκλησία. Μετά από δέκα χρόνια, έγιναν οι πρώτες χειροτονίες μητροπολιτών, του π. Δημητρίου σε Αργυροκάστρου και δύο βοηθών επισκόπων, Νικολάου Hyka Απολλωνίας και Αντωνίου Merdani Κρούγιας.
Η χειροτονία σε επίσκοπο του π. Δημητρίου έγινε στις 16 Νοεμβρίου 2006, στον καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού στα Τίρανα και η ενθρόνιση του, δέκα μέρες μετά στο ναό των ταξιαρχών στο Αργυρόκαστρο.          

12 comments:

Ο Σαπερωτός Αθώος είπε...

Η σιωπή και η άγνοια είναι η καλύτερη τοποθέτηση στο γεγονός. Το ίδιο έκαναν και οι πιστοί στο Αργυρόκαστρο. Ήταν ως συνήθως πολύ λίγοι.
Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εκκλησία, πιο συγκεκριμένα, η μητρόπολη Αργυροκάστρου με "ποιμενάρχη" το Σιανΐτη Δημήτριο, δανειζόμενη την κληρονομημένη από το Βυζάντιο νοοτροπία, δλδ την διεκδίκηση δεσποτικής εξουσίας επί των πάντων, συγκέντρωσε κάτω από το ράσο της αλλά δια της βίας καθετί ελληνικό. Δυστυχώς, γι΄αυτή, ο ελληνισμός και οι ορθόδοξοι πιστοί δεν πήγαν στην εκκλησία με ενθουσιασμό και από πίστη, αλλά εξαναγκασμένοι από την ισχύ της εξουσίας στο όνομα του ελληνισμού.
Κατανοητό ιστορικά και σε κάθε περίσταση το αποτέλεσμα από την επιβολή εξουσίας...

ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ είπε...

Εκτιμώ την προσφορά του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, είναι αδιαμφισβήτητη αλλά έλεος με αυτές τις επετείους κάθε λίγο και λιγάκι, μου θυμίζουν τις επετείους του αλήστου μνήμης συστήματος.

Η είδηση εκτιμώ ότι είναι η χειροτονία και ότι το Φοινίκη απέκτησε παπά και από ότι έχω ακούσει είναι ένας ταπεινός και καλός άνθρωπος.

Με την ευκαιρία να πω σε όλους ότι πρέπει να σεβόμαστε περισσότερο τους κληρικούς, αν το αξίζουν ο θεός ξέρει.

Ανώνυμος είπε...

Pelushi,Hyka, Merdani....
Αυτοι ειναι που θα μας "κυβερνησουν" στο μελλον απο την "Αυτοκεφαλη Ορθοδοξη Εκκλησια της Αλβανιας". Ο διακονος π. Βασίλειου Γιάννης που ειναι β.ηπειρωτης θα ειναι απλα ενα στρατιωτακι.
Pelushi,Hyka, Merdani....
Αυτοι θα ειναι που θα διαχειριστουν τις περιουσιες μας,αυτες που με διαφορους τροπους γραφει στην "Αυτοκεφαλη Ορθοδοξη Εκκλησια της Αλβανιας" ο πασης Αλβανιας...
Βορειοηπειρωτες ξυπνηστε πριν ειναι πολυ αργα !!

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμε 11:12 επειδης ο αγιως Τιρανων γνωριζε πως θα εχει η κατασταση και για αυτο φροντισε οι περιουσιες να δωθουν στα χερια των παιδιων της εθνικης υποθεσης οπως θα λεγε ο φιλος μου ο καστερος και πιστευω οτι ο καστερος θα ειναι σε θεση να μας διαφωτισει περισσοτερο...

ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ είπε...

11.12 και 3.14, τα σχόλια σας είναι κλασική Βορειοηπειρωτική μιζέρια
Αν έχετε στοιχεία να τα πείτε. Επίσης να μου πείτε και κάποιον Βορειοηπειρώτη που ενδιαφέρθηκε να γίνει ιερέας και ο Αναστάσιος δεν τον δέχτηκε. Το είπα και σε άλλο σχόλιο ότι είναι αρχιεπίσκοπος όλων και δεν μπορεί να κάνει διακρίσεις μεταξύ χριστιανών. Άμεση εθνική πολιτική δεν πρέπει και δεν μπορεί να κάνει, πιστεύω όμως πως έμμεση κάνει και έχει βοηθήσει και τον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου.

Το πολύ σοβαρό θέμα για μένα δεν είναι τι κάνει ο Αναστάσιος τώρα αλλά τι θα γίνει μετά τη δική του εποχή

Ανώνυμος είπε...

Δικεφαλε επιτηδες με προκαλεις εγω θα σου πω το εξης γιατι ο .......... και ο ............ (αφαίρεθηκαν τα ονόματα γιατί το σχόλιο είναι ανώνυμο) δεν διαψευδουν τις κατηγοριες που τους προσαπτουν στην Δροπολη για την κληρονομια των βοσκοτοπιων και να παμε στον αρχιεπισκοπο Αναστασιο λιπον η προσφορα επι του εργο στην ορθοδοξια "ΤΕΡΑΣΤΙΑ" η προσφορα του στον ελληνισμο ειναι συνηφασμενη με το εργο του ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑ ως δικαιολογια της εμεσης πολιτικης που αναφερεις με εξερεση τα νεκροταφεια των ελληνων πεσοντων που αφορα τον ελληνισμο υπο ευρυτερη εννοια και εδω γενατε το ερωτημα:Ειμαστε ικανοποιημενοι με το εργο του ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑ;;;;;;;;;;;;;;;; Δικεφαλε μετα τον Αναστασιο το χαος....Θα μπουν οι διαδοχοι του μεγαλεξανδρου και μεσω του αληλοσπαραγμου θα καταστρεψουν μιαν ολοκληρη αυτοκρατορια....Πυθανον να αλλαξουν οι εργολαβοι των εργων της αρχιεπισκοπης, τα παιδια της εθνικης υποθεσης να μην εχουν πλεον καποια στιριξη αν και τα εχω ικανα να ιδρυσουν κομμα ορθοδοξων χριστιανων....αλλα ο ελληνισμος δεν εχει να παθει τιποτα γιατι απλα δεν εχει μεινει κατι να παθει..Δικεφαλε και ο ιδιος ο ΦΑΝ ΝΟΛΙ να αναστηθει ο διαχωρισμος μεταξυ ορθοδοξιας και ελληνισμου εχει γινει ηδη οποτε δεν κινδυνευουμε απο κατι αλλο η εκτος και ο επομενος διαδοχος ειναι ο ιδιος ο μουλα ομαρ και εξησλαμισει και τους εναπομειναντες αλβανους ορθοδοξους....

Ανώνυμος είπε...

Δικεφαλε σκαπετα τωρα που εχουμε ανηφορα γιατι στο ισαδι το παμε και μονοι μας....

Ανώνυμος είπε...

agapite dikefale...
O Anastasios polla ekane gia tous orthodhoksous alvanous,kai symfwnw.
Gia mas tous B.Hpeirwtes oxi mono pou de ekane tipota,mas proksenise ki arketa provlimata tha elega.ki epidi to zitas sou aradiazw ..
1- Mas efere ti diaspasi mesw tou pneymatikou tou teknou DULE,alla kai tis ypoloipis symmorias pou lymenetai tin Orth. Ekklisia,dld asxolithike kai asxoleitai kai me to parapanw me tin politiki akoma twra,kai me to xeirotero tropo.(sou ypenthymizw episis tis dilwseis toy Dimitriou stis teleftaies ekloges,opou pire kathara politiki thesi,kai malista milwntas mesa se nao...)
2-Den endiaferthike pote na etoimasei b.ipeirwtes iereis kai na tous prowthisei,kai min akousw pali pws den ithele kaneis ...afise episis olous tous naous sta xwria mas ereipwmenous, enw ksodeyei aploxera ta lefta pantou se oli tin alvania!!
3-Synevale stin katastrofi tis dimosias ellinikis paidias sti B.H.,anoigontas pantoy ta idiwtika toy sxoleia akoma kai nipiagwgeia,voithontas emmesa sto kleisimo twn dimosiwn sxoleiwn...Ypenthymizw pws gia to anoigma enws dimosiou sxoleiou sta ellinika xreiastikan thysies sto parelthon...
4- Frontise wste me diaforous tropous,polles fores paranomous,na parei eis to onoma tis Orthodh. Ekklisias tis Alvanias, polles periousies,se ola ta xwria tis EEM,periousies pou tha diaxeiristoun ayrio oi... Pelushi,Hyka, Merdani...opws leei pio panw o 11-12.
Ki olla ayta ksereis gia poio logo??
Gia na ginei kapote o agios Anastasios...kai tha ginei sigoura opws to paei.Tha einai omws o agios Anastasios twn alvanwn !!!
Emeis ton diko mas agio ton exoume ton agio Kosma,kai ton pneymatiko mas ton agio Sevastiano!!
Kairos einai na apoxtisoun ki oi alvanoi diko toys !!!
Napoleon Zervas

Ο Σαπερωτός Αθώος είπε...

Δικέφαλε θα συνεχιστεί με αξιοπρέπεια το έργο του. Ο Αναστάσιος δεν έκανε τίποτε άλλο παρά ανήψωσε την ορθόδοξη εκκλησία σε αλβανικές προδιαγραφές, αρνούμενος την αιώνια ελληνική ορθόδοξη κληρονομιά.
Οι Αλβανοί θα λάβουν το έργο του Αναστάσιου ως επιχείρημα της άρνησης του ελληνικού ορθόδοξου πολιτισμού και ως "επιβεβαιώση" της δικής τους λαμπρότητας ανα τους αιώνες. Όπως κάνουν και με τον Πύρρο, τον Μέγα Αλέξανδρο, την Αντιγόνεια την Φοινίκη, την Μέλανη, την Αδριανούπολη...
Εκείνο όμως που δε θα γνωρίζει ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είναι ότι οι Αλβανοί θα λησμονήσουν γρήγορα και το όνομά του, ή θα το επενδύσουν με ένα εχθρικό μανδύα για το αλβανικό έθνος...
Οι πολύ όψιμοι φανατικοί πιστοί Έλληνες και υποστηρικτές του έργου του Αναστασίου, (κάποτε φανατικοί αντίχριστοί) θα προσφέρουν τα στοιχεία στον πόλεμο λάσπης κατά του Αναστασίου για να μπορέσουν να χαρούν τα πλούτη που επωφελήθηκαν "υποστήριζοντας" "τον άγιο" ποιμένα.

Ανώνυμος είπε...

O...... pare protovouleia giati den vlepo kales ekseliksis.Meta ton agio........esi leventi mou giati kai pistos isoun kai vroukollakas

Ανώνυμος είπε...

Φιλε βορειοηπειρωτη,απορω και δεν καταλαβαινω το λογο,γιατι να υπαρχει ως ειδηση τα 5 χρονια του Δημητριου στην αρχη της Μητροπολης.Απ'οτι ξερω κιολας,η θεση αυτη δεν του αξηζε,δεν ειχε τα προσωντα,αλλα ως προσωπικος φιλος του Αναστασιου, ηταν εκει που ηταν.Συμφωνω απολυτος με το Ναπολεων Ζερβα σε οτι κ'αν λεει.Επισης να σου πω οτι ο ιδιος ετυχα σε μνυμοσημο στη Γοραντζη,στο οποιο οΔημητριος διαβασε ανακεινωση του ΚΕΑΔ.

Ανώνυμος είπε...

ΜΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑ ΛΟΓΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΡΘ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΑ,ΜΑ ΤΟΣΗ ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ ΔΕΝ ΕΝΙΩΣΑ ΠΟΥΘΕΝΑ!ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ.ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΟΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΣΑΣ,ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΜΙΛΑ,ΚΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΑΤΕ.ΕΣΕΙΣ ΤΕΛΙΚΑ ΤΡΩΓΕΣΤΕ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΛΥΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΘΕΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΟΝΤΑΣ ΠΟΙΜΕΝΑΣ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ,ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΣΑΣ ΣΑΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΦΥΓΕΙ.ΕΕΕΛΛΛΕΕΕΟΟΟΣΣΣ!filiati

Δημοσίευση σχολίου