Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Διάβημα Β/Ηπειρωτών ΗΠΑ προς Μπαρόζο:


ΠΣΕΒΑ: Το χρέος της Αλβανίας και τι πρέπει η Ε.Ε. ν’ απαιτήσει  
Την επισήμανση ότι η πορεία της Αλβανίας προς την  Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει μέσα από το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων, έκανε προς τον  Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Βορειοηπειρωτικού Αγώνα που εδρεύει στις Ην. Πολιτείες.

Σε επιστολή της που κοινοποίησε και προς την Ελληνική και Αλβανική Βουλή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο και τη Γερουσία των ΗΠΑ, σημειώνεται ότι «στην πραγματικότητα η Αλβανία, παρότι συμφώνησε να υλοποιήσει μία σειρά από δεσμεύσεις για να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία, αυτή αντίθετα προσπαθεί να δημιουργεί καθημερινά εμπόδια για την Ελληνική μειονότητα».
Η Επιτροπή αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμάρα, παρατηρώντας ότι «αποτελεί μία ύβρη προς την ανθρώπινη ζωή και προς την παρουσία της αυτόχθονης Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Αποτελεί μία πρόκληση προς τα  ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, πρόκληση η οποία  επαναφέρει  στη μνήμη μας εποχές, που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε. Τότε που η ανθρώπινη ύπαρξη, η Ελληνική ύπαρξη ήταν ανεπιθύμητη στην Αλβανία και θα έπρεπε να εξαφανισθεί».

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ...

Η Συντονιστική Επιτροπή προτείνει να απαιτηθεί από την Αλβανία:
• Η τοποθέτηση δημοσίων πινακίδων στην Ελληνική γλώσσα.
• Η κατάργηση των  μειονοτικών περιοχών, αφού η  αλβανική πρακτική αυθαίρετου διαχωρισμού μεταξύ «αναγνωρισμένων μειονοτικών ζωνών» και άλλων περιοχών, αμιγώς Ελληνικών, όπως π.χ. η Χειμάρα, η Κορυτσά και η Πρεμετή,  είναι ένα θέμα που παραπέμπει στους διαχωρισμούς της εποχής Χότζα.
• Η εισαγωγή της ελληνικής γλώσσας στη δημόσια διοίκηση.
• Η δημιουργία γραφείου προστασίας της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.
• Η διδασκαλία, εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση στη μητρική γλώσσα.
• Η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η επιστροφή των περιουσιών.
• Η ελεύθερη άσκηση των θρησκευτικών  καθηκόντων. 
• Η συμμετοχή των Ελλήνων  σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς της εξουσίας.
• Η εθνική ταυτότητα να καθορίζεται βάσει της ελεύθερης δήλωσης κάθε πολίτη κατά την απογραφή.
Πηγή: Πρωινός Λόγος

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου