Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Εκδηλώσεις πολιτισμού στη Φοινίκη


Στην παλιά κοιτίδα του πολιτισμού, τη Φοινίκη, αναζωογονήθηκαν για μια ακόμη φορά  οι πολιτισμικές δραστηριότητες, προβάλλοντας με τον τρόπο αυτό, τις αξίες του χώρου μας, τις αξίες των δικών μας ανθρώπων.
Στις12 Αυγούστου, στο εξοχικό κέντρο του Καραχατζιού, με την συμμετοχή λογοτεχνών και καλλιτεχνών, ανθρώπων της τέχνης και των γραμμάτων, και του Ομίλου για την UNESCO, Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, διοργανώθηκε συζήτηση για την μερίδα «Πολιτισμένοι κόσμοι».
Ο έπαρχος Ζήσος Λούτσης, έκανε μια εκτενές αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο βορειοηπειρωτικός χώρος  για την προώθηση, αναβάθμιση και προβολή του πολιτισμού μας. Είναι αναγκαία, τόνισε ο κ. Λούτσης, η ανέγερση ενός; μουσείου στην αρχαία πόλη της Φοινίκης σ’ έναν καιρό που τα ευρήματα, τα είδη κληρονομιάς, που μας άφησαν οι πρόγονοι μας, μα κι αυτά που δημιουργούμε καθημερινά είναι τόσα πολλά. Μόνον έτσι η Φοινίκη θα πάρει καλύτερα την μορφή μιας τουριστικής περιοχής και σίγουρα τα αποτελέσματα θα είναι πάρα πολύ καλά. Μπορούμε στη Φοινίκη να κάνουμε ανά πάσα στιγμή εκθέσεις: ζωγραφικής με τους δικούς μας καλλιτέχνες, μαγειρικής, βιβλίου κ.ά. Ας είναι η σημερινή μέρα μια καλή αρχή…
Ο πρόεδρος του Ομίλου,  Ηλίας Δεμιρτζόγλου, συμφώνησε με τις απόψεις  και τόνισε πως χρειάζονται συγκεκριμένες προτάσεις για να τις προωθήσουμε. Είδαμε το χώρο σας, τόσο στο Αργυρόκαστρο, άλλο τόσο κι εδώ και μείναμε πάρα πολύ ενθουσιασμένοι. Έχετε όμορφα τοπία, πλούσιο πολιτισμό και αξιόλογα ήθη και έθιμα. Όλα αυτά θα τα προωθήσουμε.  Στο δικό σας χώρο, σε σύντομο χρονικό διάστημα,  θα διεξαχθεί το Διεθνές Συνέδριο Λογοτεχνίας από την  UNESCO.
Το απόγευμα, στο γήπεδο της Φοινίκης, πάρα πολύ κόσμος από τη Φοινίκη και τα γύρω χωριά, επισκέφτηκαν την έκθεση βιβλίου των Βορειοηπειρωτών δημιουργών από τους νομούς του Δελβίνου και Αγ. Σαράντα και απόρησαν με τους τόσους πολλούς τίτλους βιβλίων που κυκλοφόρησαν μόνον την τελευταία δεκαετία.
Ακολούθησε και χειροκρότησαν θερμά την συναυλία έντεχνου τραγουδιού από Βορειοηπειρώτες δημιουργούς, σε μουσική του Κώστα Νούσια και άλλων μουσικοσυνθετών από την Ελλάδα. Ερμήνευσαν με μεγάλη επιδεξιότητα οι τραγουδιστές Ρένα Στρούλιου και  Γρηγόρης Κακούδης.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου