Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Διχασμένα τα μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ για το Κόσσοβο


Γέρεμιτς: Τιμούμε το Δικαστήριο και τη γνωμοδότησή του, που λέει ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτητοποίησης δεν συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, γεγονός που δεν σημαίνει όμως ότι είναι και σύννομη μ' αυτό"
Διχασμένα εμφανίστηκαν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στη χθεσινή τους συνεδρίαση για το Κόσοβο, με τους μεν να θεωρούν μη αναστρέψιμη την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, μετά και τη σχετική γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ) και τους δε να υπογραμμίζουν τη σημασία του Ψηφίσματος 1244 και την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης.


Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο Σ.Α. του ΟΗΕ δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αλλάξει τη στάση της και θα επιμείνει στη μη αναγνώριση της μονομερώς ανακηρυχθείσας ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Υπογράμμισε δε πως η Μόσχα ζητεί την αυστηρή τήρηση των όσων προβλέπονται από το ψήφισμα 1244.

Η Ρωσία στηρίζει την αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο, τόνισε ο Ρώσος διπλωμάτης και πρόσθεσε πως η κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή αποτελεί πηγή ανησυχιών.

"Η βόρεια Μιτρόβιτσα είναι πραγματική απόδειξη αυτών των ανησυχιών", είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως ο αριθμός των εκτοπισμένων που έχουν επιστρέψει στις εστίες τους είναι απογοητευτικός.

Αναφερόμενος στη γνωμοδότηση του ICJ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας υπογράμμισε ότι το Δικαστήριο της Χάγης επικεντρώθηκε μόνο στην εκτίμηση της ίδιας της ανεξαρτησίας και πήρε αποστάσεις από την ερμηνεία του εάν το Κόσοβο αποτελεί κράτος κι εάν η αναγνώριση της ανεξαρτησίας είναι σωστή.

Από την πλευρά του, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Βρετανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι η ανεξαρτησία του Κοσόβου είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη και πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ανανέωσης των συνομιλιών σχετικά με το καθεστώς ή τα σύνορα του Κοσόβου.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η χώρα του στηρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και ότι η γνωμοδότηση του ICJ αποτελεί κατ' ουσίαν το τέλος των συζητήσεων για το καθεστώς του Κοσόβου.

Ως βάση για τις μελλοντικές σχέσεις της Σερβίας με το Κόσοβο, χαρακτήρισε η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο έκρινε ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου δεν συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Το Κόσοβο, είπε η εκπρόσωπος των ΗΠΑ, αποτελεί μία ανεξάρτητη και πολυεθνοτική δημοκρατία, η ανεξαρτησία της οποίας δεν είναι αναστρέψιμη. Τόνισε δε πως αναμένει πως η γνωμοδότηση του Δικαστηρίου της Χάγης θα ενθαρρύνει κι άλλες χώρες να αναγνωρίσουν το Κόσοβο.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ιαπωνίας είπε ότι η χώρα του στηρίζει την ιδέα ενός εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας και καταδίκασε τα τελευταία επεισόδια βίας στο Κόσοβο.

Η πρέσβης της Βραζιλίας κάλεσε το Βελιγράδι και την Πρίστινα να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να ανανεώσουν τις συνομιλίες τους για τα ζητήματα που τους απασχολούν, το συντομότερο δυνατό.

Όπως είπε, το Ψήφισμα 1244 παραμένει το πλαίσιο που καθορίζει τις συνθήκες των διαπραγματεύσεων, οι οποίες στόχο έχουν την εξεύρεση μιας νόμιμης λύσης.

Ο εκπρόσωπος της Αυστρίας αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της ευρωπαϊκής αποστολής στο Κόσοβο, της EULEX, σε συνεργασία με τις δύο πλευρές (Αλβανούς και Σέρβους) και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά τη γνωμοδότηση του ICJ είπε πως μπορεί να αποτελέσει το σημείο αναστροφής των σχέσεων Βελιγραδίου και Πρίστινας και μία ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας αναφέρθηκε από την πλευρά του στην έκθεση του επικεφαλής της UNMIK, Λαμπέρτο Ζανιέρ, που, όπως επισήμανε, δείχνει ότι η κατάσταση στο Κόσοβο είναι σχετικά ειρηνική, ενώ κάλεσε την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσοβο να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της συμφιλίωσης και την εδραίωση της σταθερότητας στο Κόσοβο.

Η γνωμοδότηση του ICJ θα σηματοδοτήσει μια νέα φάση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, εκτίμησε ο Τούρκος πρέσβης.

Ο εκπρόσωπος της Βοσνίας είπε ότι η χώρα του στηρίζει τις δραστηριότητες της UNMIK και της EULEX στο Κόσοβο για την προάσπιση των όσων προβλέπονται από το Ψήφισμα 1244 των Ηνωμένων Εθνών για την περιοχή.

Η Βοσνία- Ερζεγοβίνη καταδικάζει το τελευταίο ξέσπασμα της βίας στο Κόσοβο και ζητεί τη διεξαγωγή έρευνας, ώστε να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι ενώπιον της δικαιοσύνης, είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά τους, οι πρέσβεις της Ουγκάντα και της Νιγηρίας υπογράμμισαν την ανάγκη της συμμετοχής και των δύο πλευρών σ' έναν διάλογο, που στόχο θα έχει την εξεύρεση μιας λύσης, που θα είναι αποδεκτή για όλες τις πλευρές και με τη συμμετοχή όλων των εθνοτικών κοινοτήτων που ζουν στο Κόσοβο.

Ανταλλαγή φραστικών "πυρών" μεταξύ Γέρεμιτς- Χισένι

Σε υψηλούς τόνους ήταν οι τοποθετήσεις των υπουργών Εξωτερικών της Σερβίας και του Κοσόβου, Βουκ Γέρεμιτς και Σκεντέρ Χισένι, για το ζήτημα του Κοσόβου, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τις δύο πλευρές να παραμένουν ανυποχώρητες στις πάγιες θέσεις τους.

Μετά την τοποθέτηση των μονίμων αντιπροσώπων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας είπε ότι ποτέ στην ιστορία των Ηνωμένων Εθνών δεν έχει επιτευχθεί ανεξαρτησία, με "εργαλείο" την απόσχιση και χωρίς την έγκριση του κράτους, το οποίο επηρεάζει η όλη διαδικασία.

"Ορισμένοι είπαν ότι το Κόσοβο είναι μοναδική περίπτωση, αλλά το Δικαστήριο (της Χάγης) δεν υποστηρίζει αυτό στην απόφασή του. Τιμούμε το Δικαστήριο και τη γνωμοδότησή του, που λέει ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτητοποίησης δεν συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, γεγονός που δεν σημαίνει όμως ότι είναι και σύννομη μ' αυτό", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γέρεμιτς.

Η Σερβία, υπογράμμισε, είναι πλήρως προσηλωμένη στις αρχές της ειρήνης και του διαλόγου και πιστεύει στο ευρωπαϊκό μέλλον όλων των Δυτικών Βαλκανίων.

Μετά την τοποθέτηση αυτή του κ. Γέρεμιτς, στο βήμα ανέβηκε ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, ο οποίος υπογράμμισε- μεταξύ άλλων- ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης- σε αντίθεση με ό,τι είχε πει νωρίτερα ο κ. Γέρεμιτς- θεωρεί την περίπτωση του Κοσόβου μοναδική και ειδική.

"Παροτρύνω τη Σερβία να άρει τα διπλωματικά εμπόδια που έχει στήσει στο Κόσοβο. Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον και η Σερβία θα πρέπει να σεβαστεί την απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία ελήφθη έπειτα από δικό της αίτημα", υπογράμμισε ο κ. Χισένι.

Η έκθεση του επικεφαλής της UNMIK

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο, Λαμπέρτο Ζανιέρ, κάλεσε το Βελιγράδι και την Πρίστινα να ξεκινήσουν διάλογο και απηύθυνε έκκληση στις δύο πλευρές για συνεργασία προκειμένου ο διάλογος αυτός να μην έχει επιπτώσεις στη σταθερότητα του Κοσόβου.

"Ένας μελλοντικός διάλογος ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα θα ήταν πολύ σημαντικός για τη μελλοντική ανάπτυξη της κατάστασης στο Κόσοβο", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζανιέρ, παρουσιάζοντας την περιοδική έκθεσή του για την κατάσταση στην περιοχή ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο ίδιος τόνισε ότι η πρόοδος στο Κόσοβο, αν και ορατή, είναι αργή και υπογράμμισε ότι η εντολή τόσο της UNMIK όσο και της EULEX στην περιοχή παραμένει η ίδια, παρά τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Στην έκθεσή του, ο κ. Ζανιέρ αναφέρεται, επίσης, στα καθημερινά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει ο πληθυσμός στο Κόσοβο, επισημαίνοντας ότι η UNMIK θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην ενθάρρυνση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, την αποκλιμάκωση της έντασης και την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Πηγή: www.ana-mpa.g

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου