Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Οι δηλώσεις των αλβανικών πολιτικών κομμάτων για την δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα.



Δυο μέρες μετά το απεχθές έγκλημα της Χιμάρας που συγκλόνισε όχι μόνο τους Βορειοηπειρώτική κοινότητα αλλά όλους τους Έλληνες, οι πολιτικοί αρχηγοί της Αλβανίας αποφάσισαν να λύσουν τη σιωπή τους.  Σχεδόν όλα τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν πρώτη είδηση τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών και τη χθεσινή δήλωση της Ομόνοιας, ενώ το πρώτο σε θεαματικότητα τηλεοπτικό κανάλι “Top channel” θεωρεί την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου αναρμόδια και πολιτική, κάτι που δεν μας έχουν συνηθίσει οι θρησκευτικοί ηγέτες της χώρας όπως είπε.  
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα 
Πρώτο αντέδρασε το ΣΚ μέσω της βουλευτής Ermonela Felaj η οποία αφού καταδίκασε το συμβάν χαρακτηρίζοντας το βάρβαρο κάλεσε τον πρωθυπουργό της χώρας να πάρει θέση.  Για το κυβερνών κόμμα  του Σαλί Μπερίσα  είπε ότι έχασε τον έλεγχο του κράτους και το παρέδωσε σε ομάδες κακοποιών (rrugac). Ολοκληρώνοντας  δεν παρέλειψε να εκφράσει τη λύπη της για την ταλαιπωρία των τουριστών για τον αποκλεισμό του δρόμου.  
Το Δημοκρατικό Κόμμα 
Αμέσως μετά τη δήλωση του ΣΚ κόμματος ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανίας, από τους Δρυμμάδες της Χιμάρας που έκανε τα εγκαίνια της σειράς χαρακτήρισε το έγκλημα απεχθές και βάρβαρο. « Όλοι οι αλβανοί γνωρίζουν ότι σήμερα, πριν από 100 και πριν από 200 χρόνια στη Χιμάρα μιλούσαν δύο γλώσσες, την Ελληνική και την Αλβανική. Το να μιλάς τη γλώσσα που επιθυμείς και να συμβαίνει αυτή η τραγωδία, είναι απαράδεκτο. Κάθε πολίτης μπορεί να μιλήσει τη γλώσσα που επιθυμεί. Σε κάθε περίπτωση η δικαιοσύνη πρέπει να ενεργήσει άμεσα». Ολοκληρώνοντας είπε πως επικοινώνησε τηλεφωνικά με το  κ. Μπολάνο και ότι έστειλε συλλυπητήρια επιστολή στην οικογένεια του θύματος.  
Το LSI 
Ο Γενικός Γραμματέας του «αριστερού» κόμματος του Ilir Meta που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό Luan Rama, καταδίκασε την εγκληματική ενέργεια και ζήτησε από όλους να συμβάλουν σε μια αντικειμενική και δίκαιη αντιμετώπιση του θέματος.
         

2 comments:

Κεραύνιος είπε...

Όλοι οι δολοφόνοι έχουν profile στο facebook. Όλοι έχουν εγγραφεί σε ανθελληνικές σελίδες και ομάδες όπως "Himara eshte Shqiptare".

Ανώνυμος είπε...

Η παραδοχή από το Μπερίσα ότι η ελληνική ομιλούνταν στη Χειμάρρα διαχρονικά είναι το κρατούμενο όλων των δηλώσεων. Είναι βήμα προς τα μπρος και δείχνει ότι στον άνω όροφο της αλβανικής πολιτικής τα πράγματα εξελίσσονται θετικά. Τώρα, τα κατώγια πάντα ήταν οι φωλιές που εκκολάπτονταν τα αυγά του φιδιού ... Αρα, θα πρέπει να φτάσει το φως και στα κατώγια ...

Δημοσίευση σχολίου