Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Τον σκότωσαν γιατί μιλούσε Ελληνικά. Οργισμένη αντίδραση των Χιμαριωτών για το θάνατο του Αριστοτέλη Γκούμα

Η δήλωση του αρχιεπισκόπου Αναστασίου
Οι Χιμαριώτες έκλισαν με πέτρες τον κεντρικό δρόμο Αυλώνας – Αγίων Σαράντα, σαν πρώτη αντίδραση για την ρατσιστική και άνανδρη δολοφονία του 35 χρόνου Χιμαριώτη Αριστοτέλη Γκούμα. Τα γεγονότα έχουν την αρχή τους χθες το μεσημέρι (12/8/2010) όταν νεαροί από την Αυλώνα συνεπλάκησαν με Χιμαριώτες γιατί οι δεύτεροι μιλούσαν ελληνικά, «…εδώ είναι Αλβανία και θα μιλάτε αλβανικά, θα δείτε τι θα σας κάνουμε…» με αυτά τα λόγια απομακρύνθηκαν από τη Χιμάρα προς την Αυλώνα για να εμφανιστούν ξανά το βράδυ ενισχυόμενοι αυτοί τη φορά με τρία αυτοκίνητα.
Ο άτυχος Αριστοτέλης συμμετείχε στην ομάδα των Χιμαρέων χωρίς να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι αλβανοί βλέποντας ότι δεν τους «παίρνει» να πουλήσουν τσαμπουκά στη Χειμάρρα έφυγαν δαιμονισμένη και ένα από τα αυτοκίνητά τους έπεσε εκούσια πάνω στη μηχανή του Αριστοτέλη προκαλώντας του ακαριαίο θάνατο. Τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης και η αστυνομία κάνουν λόγο για ατύχημα ενώ οι φίλοι του Αριστοτέλη που ηταν μαζί του είναι κατηγορηματικοί, ήθελαν να μας σκοτώσουν και έπεσαν πάνω του.
Η αστυνομία της Αυλώνας συνέλαβε έξι άτομα και συνεχίζει τις ανακρίσεις χωρίς να κάνει ακόμα κάποια επίσημη δήλωση.


Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος ευρισκόμενος στο Αργυρόκαστρο, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Με οδύνη συμμετέχω στο βαθύ πόνο που προκάλεσε η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμάρρα, δεόμενος όπως ο Θεός αναπαύσει εν ειρήνη την ψυχή του.
 Τέτοιες αδικαιολόγητες βίαιες πράξεις, απόλυτα καταδικαστέες από κάθε εχέφρονα, απειλούν να δυναμιτίσουν το κλίμα αρμονικής συνυπάρξεως, για το οποίο όλοι οι σώφρονες πολίτες της Αλβανίας έχουν αγωνισθεί.. Και ακόμη απειλούν να πυροδοτήσουν νέες συγκρούσεις και μίση στην ευρύτερη περιοχή.
 Στην κρίσιμη λοιπόν αυτή στιγμή, απαιτείται από κάθε υπεύθυνο νηφαλιότητα, αποφυγή αυτοδικιών, αναζήτηση της αλήθειας και επιβολή της δικαιοσύνης. Και ακόμη επιβάλλεται να ενταθούν οι ειλικρινείς προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ο σεβασμός της ελευθερίας κάθε πολίτη και όλων γενικώς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.

19 comments:

Ανώνυμος είπε...

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σκεπάζει τον Αριστοτέλη!
Ο θεός και η Παναγία Μητέρα του ας δώσουν παρηγοριά στους δικούς του αυτές τις δύσκολες ώρες.
Είθε η θυσία του να προσθέσει ένα λιθαράκι ακόμη στον αγώνα των ηρωικών Χειμαραίων αδελφών μας
για να πετύχουν το αυτονόητο. Τον σεβασμό της εθνικής τους ταυτότητας και ιδιοπροσωπίας.
Μέχρι τότε η θυσἰα του Αριστοτέλη ας είναι οδηγός για όλους τους Ἐλληνες που αγαπούμε τον αιματοβαμμένο και αγιασμένο αυτόν τόπο!
Μέλος της ΣΦΕΒΑ

Ανώνυμος είπε...

Δεν πάει άλλο!!
Για κάθε ελληνικό κεφάλι, να πέφτει κι ένα αλβανικο!!!

Ανώνυμος είπε...

ελεος πιά 15 ώρες εκανε το ΥΠΕΞ για να κάνει μια δήλωση,τι περιμένουν να μας σκοτώσουν όλους.

Ανώνυμος είπε...

σκιπεταριοι θα το πληρωσετε ακριβα

Ανώνυμος είπε...

Kirie Borioipiroti!Mia askoliese allo me ta gallop,pjio komma sas ekfrazi,kai Πως πιστεύεται ότι πρέπει να πολιτεύεται η Ελληνική Μειονότητα στη Αλβανία.Askoliesou gia tin AYTONOMIA TIS BORIOU IPIROU kai oxi pjia me bourdhes.Mas skotonoun gia ti millame ellenika,to katallabenete i oxi?!!!

Εξολοθρευτής είπε...

Αν διαβάσετε το δελτίο τύπου του ΥΠΕΞ θα πεθάνετε στα γέλια...είναι γελοίο και άκρως ενδοτικό...Αίσχος και ντροπή

Ανώνυμος είπε...

Μπορείτε παρακαλώ να δώσετε ένα λινκ του δελτιου τύπου ΥΠΕΞ;

Βορειοηπειρώτης είπε...

http://www.cosmo.gr/Politics/Hellas/284508.html

Ανώνυμος είπε...

Τα συγχαρητήρια μου για το ήθος τις αξίες και τα ιδανίκα που διέπουν την ιστοσελίδα σας .
Η λογοκρισία και η φίμωση βασικό σας εργαλείο.
Η αδυναμία επιχειρημάτων, ο δογματισμός και η επιδερμική - στατική προσέγγιση ιστορικών ζητημάτων σας φέρνει σε δύσκολη θέση στα επιχειρήματα ενός απλού σκεπτόμενου πολίτη.

Το σχόλιο μου στο θέμα :
" Το lapidari που έπρεπε να γίνει σταυρός! "
Λογοκρίθηκε

χαιρετιμούς, και χωρίς ιδιαίτερη εκτίμηση
Δροπολίτης

ΥΠ: 'Οχι οτι με ενδιαφέρει πολύ, δεν το παρακουθώ το blog σας , έτυχε σε κάποιο link και μπήκα . Το ωραίο είναι οτι μπορεί να είμαστε και συγχωριανοί με κανέναν από εκεί,
εφόσον υπάρχουν δροπολίτες.
Ελπίζω σύντομα να βρεθούμε στη πολιτική σκηνή , με την ολοκλήρωση του Διδακτορικού μου , θα ασχοληθώ ενεργά στη πολιτική σκηνή του τόπου μου , για την πρόοδο την εξέλιξη και στην εμβάθυνση των θεσμών της δημοκρατίας, ελευθερίας, ελευθεροτυπίας
αξίες και ιδανικά που δεν πρεσβεύεται εσείς.

Βορειοηπειρώτης είπε...

Αγαπητέ φίλε! Ναι, έκοψα τα δύο σχόλια σου γιατί ήθελα να διατηρήσω κάποια ήθος όπως λες. Άνθρωποι σαν εσένα που αποκαλούν τη σλαβόφωνη μειονότητα στην Ελλάδα Μακεδονική και απαιτούν τα δικαιώματα των αλβανών στην Ελλάδα δεν είναι ανιστόρητοι (γιατί από το ύφος της γραφής σου βλέπω ότι έχεις κάποια παιδεία) αλλα εκτελούν εντεταλμένη υπηρεσία των σκοτεινών δυνάμεων που πολεμούν τον Ελληνισμό και στο ιστολογιό μας δεν θα έχουν βήμα.
Αν είσαι αλήθεια Δροπολίτης όπως λες, ντρέπομαι για λογαριασμό σου γιατί την ημέρα που όλοι οι Έλληνες θρηνούμε την δολοφονία του συμπατριώτη μας, εσύ πάνω σε αυτή την ανάρτηση βρήκες να γράψεις τις μπούρδες σου. Λυπάμαι για την αρρώστια σου!

Ανώνυμος είπε...

Καταρχάς , ένα σχόλιο έκανα και το οποίο λογοκρίνατε , για άλλο δεύτερο σχόλιο που λογοκρίνατε οπως λες δεν έχω ιδέα.
Επίσης , το παραπάνω σχόλιο μου σε αυτό το θέμα
έγινε επειδή πρόσεξα οτι είχες αναρτήσει κάποιο σχόλιο και θεώρησα οτι κάποιος άλλος συνδιαχειριστής με λογόκρινε, και ήθελα να εκφράσω την αγανάκτηση μου για την λογοκρισία που υπέστη, το σχόλιο μου ήταν τελείως ουδέτερο με το θέμα.

Όσο αφορά το ήθος που διατηρείς φαίνεται
" ΑΕΡΑ ΑΕΡΑ να φύγει η χολέρα.....ΦΩΤΙΑ ΦΩΤΙΑ στα ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΣΚΥΛΙΑ,,,,,!!!! " το σχόλιο αυτό, το δημοσιεύσατε επειδή αντικατροπτίζει το ήθος και τι αξίες σας?

Η λογοκρισία εφαρμόζεται μόνο από καθεστώτα και άτομα που φοβούνται την πραγματικότητα και αδυνατούν να επιχειρηματολογήσουν επί του θέματος .
Στη θέση του διαλόγου επιστρατεύουν δογματισμούς και Βερμπαλισμούς.

Όσο αφορά για την καταγωγή μου , ΝΑΙ είμαι Δροπολίτης και μάλιστα απο εξέχουσα οικογένεια, και επι κομμουνισμού επειδή το κοινωνικο - πολιτιστικο- ακαδημαικό μας εκτόπισμα ήταν μακράν ανώτερο σε όλη τη περιοχή, μας πολέμησαν ηθικά και σωματικά . (Πόσες οικογένειες στη δρόπολη είχαν ακαδημαικούς? )
Δεν νοείται δροπολίτης να μην έχει ακούσει την οικογένεια μου.


Χαιρετισμούς
Δροπολίτης

ΥΠ: Μην φοβάσται τον αντίθετο λόγο , σας βοηθάει να εμπεδώσετε ,τεκμηριώσετε ,και να θεμελιώσετε τις δικές απόψεις σε ενα πιο βαθύ και γερό οικοδόμημα.
Σε αντίθεση με τους κόλακες και του ημιμαθείς που μπορεί να σας οδηγήσουν σε πολιτιστική , κοινωνική, ιστορική πλάνη και λήθαργο.

ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ είπε...

Την τελευταία εβδομάδα μόνο δύο σχόλια κόπηκαν. Το ένα επιτίθονταν στο nenanews, με αισχρά υπονοούμενα και το δεύτερο και χειρότερο γράφει μεταξύ των άλλων «…Η θνήσκουσα επιδοτούμενη αυτή μειονότητα (εννοώντας τους Βορειοηπειρώτες) απολαμβάνει πολλές ελευθερίες,που άλλες μειονότητες εν ελλάδι δεν τις απολαμβάνουν, οπως οι Τσάμηδες, Μακέδονες, Τούρκοι στη θράκη-Ρόδο-Κω….». Από το ύφος της γραφής θεώρησα ότι ήταν τα δύο δικά σου.
Τα Βαλκάνια δεν φημίζονται για τον σεβασμό των μειονοτήτων αλλά συγκρίνεις ανόμοια πράγματα ρε φίλε. Θα μπορούσες να μου πεις ότι είμαι πολίτης του κόσμου, δεν με ενδιαφέρει η καταγωγή μου και θα το σεβόμουν. Αλλά είσαι ένα κλασικός ημιμαθής κομπλεξικός αριστερίζον (έβγαλε πολλά τέτοια φυντάνια η Δρόπολη) που σου φταίει μόνο η Ελλάδα . Οι αριστεροί μισούν την Ελλάδα και τους έλληνες, μόνο και μόνο γιατί δεν αποδέχτηκαν τον κομουνισμό. Αγωνίζονται για τους αφρικανούς, παλαιστίνιους κλπ, μόνο για τους έλληνες δεν μιλάνε. Πως δεν βρήκες ένα λόγο να πεις ρε άθλιε για τον Αριστοτέλη που σκότωσαν Αλβανοί γιατί δεν άντεχαν να ακούν ελληνικά στη Χιμάρα;!
Όσο για το σχόλια που αποκαλούν τους Αλβανούς σκυλιά, δεν συμφωνώ όπως και με πολλά αλλά σχόλια που γράφονται. Αυτά που μας χαρακτηρίζουν είναι μόνο τα δικά μας κείμενα.

Ανώνυμος είπε...

Στο μόνο που συμφώνω μαζί σου ,είναι οτι στη Δρόπολη έχει όντος πολλούς κομμουνοσοσιαλιστές.
Εγώ προσωπικά ανήκω στην ευρύτερη αλβανική κεντροδεξιά πτέρυγα,
χωρίς βέβαια να έχω παροπίδες, αξιολογώ και τα δρώμενα τον άλλων πολιτικών χώρων.

Όσο για το θύμα, είναι θλιβερό να χάνει κάποιος
νέος άνθρωπος τη ζωή του , αλλά η δικαιοσύνη πιστεύω θα φωτίσει τα πραγματικά αίτια του συμβάντος. Αν έγινε αναίτια είμαι υπέρ της θανατικής ποινής, αν οχι να επιδοθεί στον καθένα η πρέπουσα ποινή και στον βαθμό που του αρμόζει.

Να θυμίσω τον
Γκραμός Παλούσι, που δολοφονήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2004 στη Ζάκυνθο, επειδή είχε το "θράσος" να πανηγυρίσει τη νίκη της Εθνικής Αλβανίας επί της Εθνικής Ελλάδος.

Δεν θυμάμαι να προέβει κάποιος σε αποκλεισμό του εθνικού οδικού δικτύου.
Τέλος πιστεύω πως υπάρχει έντονος ο ξένος δάκτυλος στη περιοχή της himara's και ψάχνει αφορμές για συγκρούσεις.

Το τελευταίο μου σχόλιο,
Δροπολίτης

Βορειοηπειρώτης είπε...

Ε πες μας ότι είσαι αλβανός ρε φίλε και έλεγα τι μου θυμίζεις!; Σε διαβάζω συνέχεια σε ανθελληνικά σχόλια σε αλβανικές σελίδες.
Αλβανέ, παρόλο που είστε βάρβαροι εγώ σας σέβομαι σαν ανθρώπους, γιατί αυτό επιβάλουν οι αρχές μου, η παράδοση της φυλής και ο θεός που πιστεύω. Όταν οι πρόγονοι μας έλεγαν «πας μη Έλλην βάρβαρος», δεν σημαίνει ότι δεν τους σέβονταν απλά έλεγαν μία αλήθεια που τους επιβεβαιώνετε και μετά από 2500 χρόνια. Ακόμα και εάν είναι έτσι που λες, στην Ελλάδα την διαφορετική άποψη την ακούμε από έλληνες, εσύ μπορείς να μου πεις έναν αλβανό πολιτικό ή δημοσιογράφο που να υποστηρίζει το δίκαιο αίτημα της Χιμάρας για να έχει ελληνικό σχολείο ή κάποιο άλλο αίτημα της Ελληνικής Μειονότητας;

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Όταν η σκιππεταρρική σημαία από βυζαντινή πολεμική υιοθετείται την 7η Απριλίου του 1992 ως ε θ ν ι κ ή,τότε αυτόματα έχουμε ενώπιόν μας μία ευθεία παραχάραξη,παραποίηση και οικειοποίηση της ιστορικής αλήθειας για λόγους συμφερόντων των δυτικών δυνάμεων αλλά και εξισορρόπησής των στην ευρύτερη περιοχή του Αίμου.Υπενθυμίζω πως η Σκιπερία έχει Σύνταγμα από την 28η Νοεμβρίου του 1998.Όταν ο πρίγκηπας ό λ ω ν των Η π ε ι ρ ω τ ώ ν γίνεται ''ε θ ν ι κ ό ς'' πρίγκηπας των απανταχού Σκιππετάρρηδων-Τουρκαλβανών-Καρποδακών,τότε,τουλάχιστον,αυτοί που έχουν συνείδηση έχουν χρέος να ομολογήσουν την κρυφή και εγκαταλελειμμένη επιμελώς σήμερα διεθνώς βορειοηπειρωτική αλήθεια και να καταδικάσουν και να α π ο ρ ρ ί ψ ο υ ν,να α ν α τ ρ έ ψ ο υ ν παρευθύς το νεοσύστατο αυτό νεοφασιστικό και καταδυναστικό κατασκεύασμα που ακούει στο όνομα ''Shqiperia'' και που δεν έχει κ α μ ί α θέση όχι μόνο για να εξακολουθεί να καταπιέζει τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου αλλά ούτε καν για να προσφέρη κάτι αξιόλογο π ο λ ι τ ι σ μ ι κ ά στο παγκόσμιο στερέωμα.

Το ''αλβανικό'' κράτος δημιουργήθηκε κάτω από πολεμικές και επεκτατικές συγκυρίες των Μεγάλων Δυνάμεων της ευρύτερης περιοχής και ό χ ι κατόπιν επανάστασης κατά των Οθωμανών.

Οι ''Αλβανοί'' έχουν το θάρρος,το θράσος καθώς και το ''ιερό καθήκον'',όμως,να μυθοπλάττουν όχι μόνο το παρελθόν των για να ευσταθούν στο παρόν αλλά και αυτό το τελευταίο για να φαίνονται ως ''έθνος'',ως ''εθνοκράτος ενιαίο'' διεθνώς.

Ανώνυμος είπε...

βρε δροπολιτη πολυ τον εξυπνο μας κανεις
εδω δεν ειναι εξεταστηριο της ελληνικης ωστε να κανεις τα εφε σου
εισαι βεβαιος οτι ενας αρωστος εισαι που αρεσκεσαι να επιχειρηματολογεις

ακου εκει κανεις και διδακτορικο και τι με αυτο σημαινει πως εισαι κατι
ενα τουβλο και μισο εισαι με πολλα ψυχικα συμπλεγματα κι εγω κανω διδακτορικο και τι με αυτο
αχ ξυλο που θες μου φαινεται ετσι για να ερθεις στα ισα σου
ακου εκει ειμαι απο εξεχουσα οικογενεια
κοψε λιγο γιατι θα σου μεγαλωσει η μυτη

Ανώνυμος είπε...

VORIOIPIROTI EGW EIMAI ALVANOS ALLA PAN APO OLA XRISTIANOS OK...............

Ανώνυμος είπε...

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να απαιτήσει από την αλβανική κυβέρνηση να προχωρήσει σε πλήρη διαλεύκανση των αιτιών του θανάτου του Αριστοτέλη Γκούμα και τιμωρία των ενόχων στο βαθμό που προκύπτει ενοχή τους».

Αυτό σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ με αφορμή τη δολοφονία του ομογενούς στη Χειμάρρα της Αλβανίας.

Παράλληλα, ζητά από τον ελληνικό και τον αλβανικό λαό «να καταδικάσουν και να απομονώσουν εκείνους που ψάχνουν αιτίες και αφορμές για να καλλιεργήσουν το εθνικιστικό μίσος και εστίες έντασης γιατί υπηρετούν εχθρικά και για τους δυο λαούς σχέδια».

Δημοσίευση σχολίου