Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Οι απογραφές της Αλβανίας


Tου Σταυρου Τζιμα

Tο ερώτημα «πόσοι είμαστε;» θα τεθεί οσονούπω για τους Ελληνες στην Αλβανία, που οργανώνουν δική τους απογραφή. Οι ομογενείς μας απείχαν από την απογραφή που έγινε το φθινόπωρο από την αλβανική κυβέρνηση και η οποία αμφισβητήθηκε και από άλλες μειονοτικές ομάδες. Θεώρησαν ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες θα γινόταν η καταμέτρηση δεν επέτρεπαν την ελεύθερη έκφραση της βούλησης των πολιτών όσον αφορά το εθνικό και θρησκευτικό τους αίσθημα.

Η αλήθεια είναι ότι σε γενικές γραμμές τα διεθνή στάνταρ τηρήθηκαν, όμως στα ευαίσθητα ερωτήματα γύρω από το θρήσκευμα και την εθνική συνείδηση η κυβέρνηση Μπερίσα, υποκύπτοντας στις πιέσεις εθνικιστικών κύκλων, έθεσε προϋποθέσεις που αποθάρρυναν τους μειονοτικούς να εκδηλωθούν άφοβα. Οπως για παράδειγμα η απειλή προστίμου χιλίων ευρώ σε όποιον δήλωνε τώρα Ελληνας ενώ στην τελευταία απογραφή, το 1989 επί κομμουνιστικού καθεστώτος, είχε καταγραφεί Αλβανός. Την εποχή εκείνη όμως Ελληνες θεωρούνταν μόνο όσοι ζούσαν στα χωριά της Δρόπολης, περιοχή χαρακτηρισμένη μειονοτική ζώνη, και εξαιρούνταν άλλες περιοχές με συμπαγή ομογενειακό πληθυσμό όπως η Χειμάρρα, η Κορυτσά κ. ά. Αν στην τελευταία διαδικασία κάποιος π. χ. Χειμαρριώτης δήλωνε Ελληνας, όχι μόνο δεν θα απογραφόταν ως μειονοτικός, αλλά κινδύνευε και με πρόστιμο!
Η αλβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τμηματικά τα αποτελέσματα της απογραφής. Δημοσιοποίησε, δηλαδή, μέχρι στιγμής τον αριθμό των πολιτών της χώρας και των κτιρίων, όχι όμως και εκείνον των μελών των διαφόρων μειονοτήτων και των θρησκευτικών δογμάτων. Πρόκειται ασφαλώς για την πιο δύσκολη πλευρά αυτής της απογραφής καθώς όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα ο πληθυσμιακός χάρτης της χώρας θα τελεί υπό αμφισβήτηση. Η επιχείρηση ακραίων κύκλων να αποδώσουν την αποχή της ελληνικής μειονότητας σε σχέδια της Αθήνας, δύσκολα μπορεί να περπατήσει διεθνώς και για τον επιπλέον λόγο ότι εκτός από την ελληνική ομογένεια, με απόφαση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Αλβανίας απείχαν και οι καθολικοί στο θρήσκευμα, που υπολογίζονται στο 10% του πληθυσμού και οι οποίοι επίσης σχεδιάζουν δική τους απογραφή. Και το Βατικανό, ως γνωστόν, κάθε άλλο παρά την αποσταθεροποίηση της Αλβανίας απεργάζεται.
Οι Ελληνες ομογενείς, οργανώνοντας ξεχωριστή απογραφή, αναλαμβάνουν και μεγάλο ρίσκο. Θα πρέπει η ηγεσία τους να αποδείξει, αν θέλει να τύχει ευμενούς αποδοχής στους διεθνείς οργανισμούς η τολμηρή πρωτοβουλία τους, ότι διεξήχθη με αδιάβλητη διαδικασία. Κυρίως, όμως, καλείται να λάβει όλα τα μέτρα ώστε να επιστρέψουν και να απογραφούν όσο το δυνατόν περισσότεροι από τους ομογενείς, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία μετανάστευσαν στην Ελλάδα, αλλά διατηρούν δεσμούς με τη πατρογονική τους γη. Διαφορετικά, η επιλογή θα εξελιχθεί σε φιάσκο που θα αποτελέσει και τη χαριστική βολή στον ελληνισμό της Αλβανίας.

πηγή:  http://news.kathimerini.gr

2 comments:

Ανώνυμος είπε...

Μια Χαρα άρθρο ο Τζίμας και έχει απόλυτο δίκιο, απλα θα έπρεπε να θέσει και το ζήτημα του πως θα Βοηθήσει το ελληνικό κράτος.. Κυρίως απο τεχνικής άποψης ..

Ανώνυμος είπε...

αν γίνει ποτέ αυτή η απογραφή, εγω να κάτσω να με χέσετε...

Δημοσίευση σχολίου