Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Αναβολή της φυλάκισης του Ναούμ Ντίσιου

Είναι σπίτι του και όχι στην Ελλάδα λέει ο δικηγόρος του!
Το Πρωτοδικείο Κορυτσάς αποφάσισε σήμερα την αναβολή της φυλάκισης του στελέχους της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Ναούμ Ντίσιου μέχρι τις 25 Ιανουαρίου. Η απόφαση ήρθε μετά από αίτηση του δικηγόρου υπεράσπισης του κ. Ντίσου, για την ακύρωση του εκτελεστού της απόφασης φυλάκισης, η οποία θα οδηγούσε σε σύλληψή του.

Παρόλο που ο δικηγόρος του Ντίσιου, δήλωσε ξεκάθαρα στα Αλβανικά μέσα πως, ο πελάτης του βρίσκεται στην οικία του και δεν είναι φυγόποινος, τα διάφορα εθνικιστικού χαρακτήρα δημοσιεύματα συνεχίζονται, ισχυριζόμενα πως ο Ντίσο έχει φύγει στην Ελλάδα και καταζητείται από τις αστυνομικές αρχές.
Η δικαστική μάχη ενδέχεται να έχει και συνέχεια στο Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας, όπου ο καταδικασμένος με 1 έτος φυλάκισης πρωτοδίκως αλλά και εφετειακά για τα γεγονότα της Μπμποστίτσας, θα ζητήσει εκ νέου την αθώωσή του.
http://borioipirotika.blogspot.com/2012/01/25_13.html

2 comments:

Ανώνυμος είπε...

Ετσι οπως ολα διχνουν ολοι προσπαθουν να καψουν τον Ναουμ πολιτικα.Ολοι προσπαθουν με καθε τροπο να τον πιεσουν να φυγει ως φυγοποινος στην Ελλαδα.Αυτη η εξελιξη βολευει τους παντες.

1)ΒΟΛΕΒΕΙ ΤΟ ΑΛΑΒΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΚΟΨΕΙ ΕΝΑ ΥΓΙΕΙΣ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΑΜΟΡΦΟΣΕΙ Ο ΝΑΟΥΜ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΤΣΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 70 ΧΡΟΝΙΑ.
2)ΒΟΛΕΒΕΙ ΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΦΙΛΙΑΣ ΠΟΥ ΜΕ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΕΧΕΙ ΦΤΙΑΞΕΙ Η "ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΑ ΚΟΝΣΤΡΑΞΙΟΝ ΑΕ" ΜΕ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΤΗΝ "ΝΤΟΥΛΕΜΠΟΛΑΝΟΥ ΕΠΕ".

Εμεις σαν Βορειοηπειρωτες εχουμε μια και μοναδικη υποχρεωση αμα θελουμε να επιβιωσουμε σαν εθνοτητα-κοινοτητα πρεπει να υποχωρισουμε εκ των υποστιλοματων....Εμεις δεν θα ειμαστε η γεφυρα που θα κανουν σεργιανη η Αθηνοτιραναιοι....Οσο κανουμε την γεφυρα ανεφ αποδοχων των Αθηνοτιραναιων τοσο ποιο στιβαρη κανουμε την ταφοπλακα της πατριδος..Με οτι μεσο εχουμε πρεπει να καταστρεψουμε αυτη τη γεφυρα της προδοσιας και να κτισουμε την γεφυρα της δικιας μας ενωσης..

Ανώνυμος είπε...

Καμία επίσημη αντίδραση από το ΥΠΕΞ
Φρόντιζε τάφους ηρώων του '40 και τον φυλακίζουν!

web only

12/01/2012 15:4010
http://img.protothema.gr/062D47BD1022FBD018890AB324DD4576.jpg


Καμία επίσημη αντίδραση δεν υπάρχει μέχρι αυτή τη στιγμή από το υπουργείο Εξωτερικών, στην προκλητική απόφαση του Εφετείου Κορυτσάς, με την οποία καταδίκασε σε ένα χρόνο φυλάκιση, χωρίς αναστολή, το μέλος της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και ακτιβιστή κ. Ναούμ Ντίσιο, ελληνοβλάχο στην καταγωγή, για εργασίες ανάπλασης που πραγματοποίησε στο νεκροταφείο του χωριού Μπομποστίτσα, όπου είναι θαμμένοι και Έλληνες στρατιώτες του πολέμου 1940-1941.

Πριν από ένα χρόνο, Αλβανοί εθνικιστές κατηγόρησαν τον κ.Ντίτσιο, πως επιχείρησε να στήσει μνημείο για τους Έλληνες πεσόντες του πολέμου, σε νεκροταφείο που σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται είναι θαμμένοι Αλβανοί.

Οι αλβανικές αρχές απήγγειλαν κατηγορίες κατά του ομογενή ακτιβιστή, για υποτιθέμενη καταστροφή αλβανικών τάφων, προκειμένου να ανεγερθεί στο σημείο μνημείο για τους Έλληνες νεκρούς στη διάρκεια του ελληνοιταλικού πολέμου. Πρωτόδικα το δικαστήριο, είχε καταδικάσει τον κ. Ντίτσιο, σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, ο οποίος στη συνέχεια άσκησε έφεση.

Ωστόσο την περασμένη Τρίτη, το Εφετείο Κορυτσάς επέβαλλε ποινή φυλάκισης ενός έτους, χωρίς αναστολή, διατάσσοντας τις αστυνομικές αρχές να προχωρήσουν στην άμεση σύλληψη του ομογενή, ο οποίος τις τελευταίες ώρες καταζητείται για να οδηγηθεί στις φυλακές του Αυλώνα.

Άμεση ήταν η αντίδραση του κόμματος «Ομόνοια» που εκπροσωπεί την ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία. «Η διαδικασία της δίκης εναντίον του κ. Ναούμ Ντίτσιο είναι νομικά στημένη και πολιτικά στεφανωμένη από τους ακραίους εθνικιστές, ντυμένοι με το πολιτικό και νομικό ένδυμα, οι οποίοι με το σφυρί της πλειοψηφίας στο χέρι θέλουν να καταστρέψουν τις γέφυρες της συνύπαρξης με την ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία» αναφέρει ανακοίνωση του παρατήματος Κορυτσάς του κόμματος.

Και καταλήγει: «Εμείς σήμερα, όχι μόνο στεκόμαστε δίπλα και στηρίζουμε τον κ Ντίσιο, αλλά καλούμε όλα τα μέλη της μειονότητας μας, να κάνουμε πιο συμπαγές της γραμμές μας, να συγχρονίσουμε της πράξεις και την στάση μας εναντίων της εθνικής θύελλας που έχει στηθεί εναντίων μας. Κανείς δεν μπορεί να μας εκφοβήσει ή να μας αποθαρρύνει, απεναντίας ο πόλεμος και οι προσπάθειες μας δεν θα σταματήσουν ποτέ μέχρι την πλήρη εγγύηση και κατοχύρωση των βασικών μας ελευθεριών και δικαιωμάτων που μας ανήκουν από το Σύνταγμα της Αλβανικής Δημοκρατίας και της Βασικές Διεθνής Πράξεις».

«Είμαστε ξεχασμένοι Έλληνες».

Η καταδίκη του Έλληνα ακτιβιστή, εντάσσεται στο σχέδιο των αλβανικών αρχών, για εκφοβισμό του Ελληνισμού της ευρύτερης περιοχής της Κορυτσάς, που τα Τίρανα δεν αναγνωρίζουν ως μειονοτική περιοχή, όπως συμβαίνει και με την Χειμάρρα.

Μιλώντας τον περασμένο Ιούνιο στο Ράδιο Άστυ, ο κ. Ναούμ Ντίτσιο, είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων : «Περιμένουμε από την Ελλάδα να ενδιαφερθεί και να μας βοηθήσει. Στο μόνο πράγμα που «φταίμε» είναι ότι είμαστε Έλληνες Βλάχοι που ζούμε στην Κορυτσά. Εγώ είμαι Βλάχος, ένας παππούς μου καταγόταν από τα Γιάννινα. Εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα εδώ στην Κορυτσά, αλλά θέλουν να μας αναγκάσουν να φύγουμε. Στην Περιφέρεια Κορυτσάς είναι γύρω στους 40.000 Έλληνες Βλάχους Ομογενείς. Η δικτατορία του Χότζα δεν μας αναγνώριζε σαν Έλληνες. Ακόμα και τώρα όμως μας αναγνωρίζουν σαν Βλάχους. Δεν δέχονται ούτε αυτούς που έχουν έγγραφα από την Ελλάδα. Επί Χότζα ήταν πολλοί Βλάχοι, οικογένειες ολόκληρες μάλιστα, που φυλακίστηκαν επειδή δήλωναν Έλληνες. Θα ήθελα η μητέρα Ελλάδα να μας ακούσει επιτέλους μετά από τόσα χρόνια και να μας στηρίξει. Να βοηθήσει και μένα με την περιπέτεια που έχω. Χωρίς τη στήριξη της Ελλάδας δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Πρέπει να μας στηρίξει για να παραμείνουμε στα πάτρια εδάφη».

Δημοσίευση σχολίου