Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Η Αλβανική κυβέρνηση εμποδίζει την ανέγερση Τζαμιού στα Τίρανα

Το Σχόλιο του Βορειοηπειρώτη
«Πολιτικά εμπόδια παρουσιάζονται για την ανέγερση του τζαμιού. Το σχέδιο του δήμου των Τιράνων να χτίσει ένα μεγαλοπρεπές τζαμί στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας της Αλβανίας, βρίσκει εμπόδια από απόφαση της κυβέρνησης. Το οικόπεδο, στο οποίο επρόκειτο να οικοδομηθεί το μουσουλμανικό τέμενος, μεταβιβάστηκε στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης», γράφει σήμερα η αλβανική εφημερίδα ‘Γκαζέτα Τέμα’.

Η απόφαση αυτή, αναμένεται να προκαλέσει την ισχυρή αντίδραση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Τιράνων, της οποίας ο επικεφαλής και πρόεδρος του Σοσιαλιστικού κόμματος, Έντι Ράμα, είχε ανακοινώσει, πρόσφατα, ότι το έργο έχει, ήδη, προχωρήσει, αφού επελέγησαν  τα σχεδία του λατρευτικού οικοδομήματος των Μουσουλμάνων.

(σ.σ. Υπενθυμίζεται ότι, η απόφαση του Έντι Ράμα για την ανέγερση ενός μεγάλου Τζαμιού στην κεντρική πλατεία των Τιράνων είχε προκαλέσει αντιδράσεις, όχι μόνον, από πιστούς άλλων θρησκειών της αλβανικής πρωτεύουσας, αλλά και από Μουσουλμάνους, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι τα Τίρανα  δεν θα μοιάζουν, πια, με πόλη της Ευρώπης αλλά της …Αραβίας. Γιατί, ήδη, στο κέντρο της αλβανικής πρωτεύουσας υπάρχουν τρία τζαμιά και τρία μουσουλμανικά μαυσωλεία.
Προσθέτουμε, επίσης, ότι το ζήτημα αυτό ήταν το ατού της εκλογής του Ράμα, το 2000 στην Δημαρχία των Τιράνων, αφού πλειοψήφησε  με την ψήφο των  φανατικών μουσουλμάνων.)
--
Τίτλος: «Qeveria bllokon ndërtimin e xhamisë së Tiranës»
Δημοσίευση: Gazeta Tema, 6.4.2011.

Σχόλιο Βορειοηπειρώτη
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση στην Αλβανία όχι μόνο επηρεάζονται, αλλά εκτελούν εντολές ξένων κέντρων. Είχαμε γράψει και σε παλαιότερο άρθρο ότι η στάση του Μπερίσα, του Ράμα και των κομμάτων τους, απέναντι στην Ορθόδοξη Εκκλησία, την Ελληνική Μειονότητα και την Ελλάδα, δεν έχει να κάνει με το τι πιστεύουν οι ίδιοι αλλά, με το τι απαιτούν τα κέντρα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Τα «αφεντικά» του Μπερίσα, φαίνεται ότι δεν θέλουν τα Τίρανα να έχουν την εικόνα μιας μουσουλμανικής πρωτεύουσας, άλλωστε στην Αλβανία οι μουσουλμάνοι μπορεί να είναι πλειοψηφία με ένα ποσοστό που κυμαίνεται από 50 μέχρι 70%, αλλά δεν είναι αμελητέα και τα ποσοστά των άλλων δογμάτων. Ο Ράμα από την άλλη μπορεί να έχει άλλες δεσμεύσεις, που ενισχύεται ακόμα η άποψη που είχαμε έκφραση διστακτικά παλαιότερα ότι όλα αυτά μπορεί να σχετίζονται και τις Τουρκικές παρεμβάσεις για την ακύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα. Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι ο μουσουλμάνος Μπερίσα αρνείται την κατασκευή του τζαμιού το οποίο ο χριστιανός Ράμα προωθεί με τόσο πολύ μεγάλο ζήλο...  

3 comments:

Alex85 είπε...

telika oi mousoulmanoi anexatritous ethnikotitas einai polu kollimenoi sta muala foroun paropides kai fanatizontai eukola.....ti na peis isos etsi na tous elenxeis pio eukola.....!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Afiste ta twn alvanwn stous alvanous !!
H plaka omws einai na elegxoun oi islamistes ton "xristiano" (den einai xristianos o anthrwpos,maswno-ebraios einai),ton xristiano Rama,kai oi dytikoi ton mousoulmano Berisha !!
Ayta mono sto alvanistan symbainoun !!

Ανώνυμος είπε...

agapite voreiooipeiroti
panta viazesai na vgaleis symperasmata
Tiranë, hapet Universiteti Islamik
07/04/2011 17:20


Është inaguruar në periferi të Tiranës, Universiteti Islamik, i pari në historinë e Shqipërisë.

Kryetari i Komunitetit Mysliman, Haxhi Selim Muca ka theksuar se feja islame nuk është fe e dhunës dh e shkatërrimit, por fe e dijes.

“Urdhëri i parë i Kuranit të madhërishëm është “lexo”. Ne sot po hedhim një hap të rëndësishëm tek të rinjtë, që të lexojnë e studiojnë”, ka deklaruar Muca.

Përfaqësuesi i fondacionit Sema, një nga bashkëpunëtorët e KMSH për ngritjen e këtij universiteti, pohon se tilla shkolla do të shërbejnë për të mirën e njerëzimit.

“Besoj se në këto shkolla do të jenë arkitektët e së ardhmes. Dhuna nuk do ezkistojë më, por vetëm dialogu”, ka thënë ai.

Duke marrë shkas nga pjesëmarrja në një aktivitet fetar, kryeministri Berisha i ka bërë thirrje të gjithë shqiptarëve që të bashkohen për të përshpejtuar zhvillimin e vendit.

“Le të frymëzohemi nga këto mësime, të respektojmë njëri-tjetrin, të përhapim mesazhin e shpirtit tonë qytetar dhe të jemi të sigurt se do ecim me sukses drejt asaj të ardhmeje që po e ndërtojmë me vështirësi”, ka deklaruar Berisha.
oriste loipon........

Δημοσίευση σχολίου