Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Εφ’ όλης της ύλης τοποθέτηση του Δημήτρη Δρούτσα για τα Ελληνοαλβανικά και την Ελληνική Μειονότητα

«Για τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, είναι γνωστό, ότι ο πλήρης σεβασμός και η υλοποίηση των συναφών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων της αλβανικής πλευράς συνιστούν βαρόμετρο των διμερών σχέσεών μας, αλλά και κριτήριο για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας». Αυτό τονίζει ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, σε απάντηση αναφοράς του Σταύρου Καλογιάννη, βουλευτή Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή ανακοίνωση της «Ηπειρωτικής Εστίας» Θεσσαλονίκης και σχετικό δημοσίευμα του «Π.Λ.», για την απομάκρυνση του Έλληνα Προξένου από την Κορυτσά.
Είναι η πρώτη φορά που η υπό τον Γ. Παπανδρέου Κυβέρνηση, και μάλιστα ο καθ’ ύλην αρμόδιος ο Υπουργός Εξωτερικών, παίρνει επίσημη θέση, για τα θέματα των Βορειοηπειρωτών και των σχέσεων της χώρας μας με την Αλβανία. Θα έλεγε κανείς, ότι καιρός ήταν πλέον να μιλήσει και η Ελληνική πλευρά, για όσα συμβαίνουν στην γειτονική χώρα, τα οποία έχουν άμεση σχέση με τους Βορειοηπειρώτες. Και μάλιστα, ειδικά σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη, για την πορεία ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που αποτελεί… διακαή πόθο των γειτόνων.

«ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΣ…»!
Αυτό που προκαλεί εντύπωση, στην απάντηση του Δημήτρη Δρούτσα, είναι η ανοιχτή πλέον αμφισβήτηση της Ελληνικής πλευράς, για την πολιτική που ακολουθεί η Αλβανία, στο θέμα των Βορειοηπειρωτών. Σύμφωνα με τον Υπουργό, οι υποχρεώσεις της Αλβανίας απέναντι στην Εθνική Μειονότητα, αφορούν τα δικαιώματα της τελευταίας σε όλη την Αλβανική επικράτεια «και όχι αποκλειστικώς και μόνον στις περιοχές που, αυθαιρέτως, αναγνωρίζονται από το αλβανικό κράτος ως «μειονοτικές ζώνες»!
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, τα ζητήματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, αντιμετωπίζονται από την Ελλάδα με σύγχρονους όρους και με βάση τις σχετικές διεθνείς υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της Αλβανίας, ιδίως στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής της πορείας.
«Αυτή είναι μια πάγια πολιτική μας και δεν έχει αλλάξει. Την προωθούμε με συνέπεια τόσο σε διμερές επίπεδο, κατά τις επαφές μας με τις Αλβανικές Αρχές, όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε., στην οποία η Αλβανία επιθυμεί να καταστεί μέλος» υπογραμμίζει ο Δημήτρης Δρούτσας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ…
Η δεύτερη Ελληνική αμφισβήτηση για την Αλβανική πολιτική, αφορά το θέμα της απογραφής πληθυσμού στη γείτονα. Υπενθυμίζεται, ότι ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί αυτή να γίνει το μήνα που διανύουμε, αναβλήθηκε για τον φετινό Νοέμβριο. Ο Υπουργός Εξωτερικών αμφιβάλλει για το κατά πόσο θα διεξαχθεί αυτή η απογραφή σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, όπως άλλωστε απαιτούν, τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. «Θεωρούμε την προγραμματισμένη για το τρέχον έτος απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία, εφόσον αυτή διενεργηθεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, τόσο ως προς τη σύνταξη του ερωτηματολογίου, όσο και ως προς αυτή καθαυτή την διεξαγωγή της, ως ένα απαραίτητο βήμα για τη χάραξη ολοκληρωμένης πολιτικής προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Παράλληλα, αυτό αποτελεί και υποχρέωση της Αλβανίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πορείας της».
Υπενθυμίζεται, ότι πολλοί Βορειοηπειρωτικοί Φορείς είχαν αντιδράσει έντονα για το ερωτηματολόγιο, που θα χρησιμοποιούνταν στην απογραφή, το οποίο, σύμφωνα με τα όσα δήλωναν, είχε πάνω από 100 ερωτήσεις. Από τα λόγια του Υπουργού Εξωτερικών φαίνεται, ότι το ερωτηματολόγιο αμφισβητείται και από την Ελληνική πλευρά.
Σχετικά με την αναβολή της απογραφής για τον Νοέμβριο (επρόκειτο να γίνει τώρα τον Απρίλιο) Βορειοηπειρωτικοί κύκλοι πιστεύουν ότι σκόπιμα αναβλήθηκε γιατί οι Αλβανοί θεώρησαν ότι αυτή θα... λειτουργούσε υπέρ της Ελληνικής Μειονότητας στις δημοτικές εκλογές της 8ης Μαΐου.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι ο Δημήτρης Δρούτσας αναφέρεται για την Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας 4 φορές μέσα στην απάντησή του, ταυτίζοντάς την με όλα τα μείζονα θέματα, τα οποία συνδέονται βέβαια και με την Ελληνική Εθνική Μειονότητα. Ιδιαίτερα μάλιστα, στο θέμα της απογραφής πληθυσμού, απαράβατος όρος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι να αναγνωριστούν όλες οι εθνικές μειονότητες που ζουν στην χώρα.  Εκεί που δεν παίρνει θέση το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είναι για τις συνεχείς προκλήσεις των Αλβανών απέναντι στην Ελληνική Μειονότητα, κάτι που παραβαίνει τους όρους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, για την ενταξιακή πορεία των γειτόνων. Όμως, είναι ξεκάθαρο, ότι το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δίνει μεγάλη βαρύτητα στο… Ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας, κάτι που για την Ελληνική πλευρά αποτελεί και τον κύριο μοχλό πίεσης για να σεβαστούν οι γείτονες τα ανθρώπινα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΞΕΝΟ
Στην ίδια απάντηση, στην αναφορά του Γιαννιώτη βουλευτή Σταύρου Καλογιάννη, που κοινοποιείται σε μια σειρά υπηρεσιών (όπως και το Διπλωματικό γραφείο του Πρωθυπουργού),  σημειώνεται, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν ανακάλεσε τον Πρόξενο της Κορυτσάς, μετά τις δηλώσεις του, ότι όλοι οι Βορειοηπειρώτες θα πρέπει να γραφτούν ως Έλληνες στην επικείμενη απογραφή. «Στην πραγματικότητα, όπως συμβαίνει συχνά σε όλα τα Υπουργεία Εξωτερικών, όταν κρίνεται σκόπιμο, ο Γενικός Πρόξενος είχε κληθεί στην Κεντρική Υπηρεσία, για την παροχή οδηγιών και κατευθύνσεων, σε θέματα που αφορούν στην ευαίσθητη Προξενική του Περιφέρεια. Κατόπιν τούτου, επέστρεψε στην Κορυτσά».

Ο ΣΤ.  ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Αγαπητέ κύριε Διευθυντά,
Στο φύλλο του «Πρωινού Λόγου» της περασμένης Πέμπτης (7 Απριλίου), ο συνεργάτης σας κ. Γιάννης Κιτσολάμπρος στη στήλη του «Αιχμές και νύξεις» σχολιάζοντας την αλαζονική στάση του υπουργού Εξωτερικών στο θέμα της ανάκλησης του Προξένου μας στην Κορυτσά κ. Καμαρινού αναφέρει ότι «τα άλλα κόμματα, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, ποιούν τη νήσσα να μην χαλάσουν, την «ζαχαρένια» του Σαλί Μπερίσια».
Η αλήθεια είναι ότι έφερα το θέμα στη Βουλή καταθέτοντας μάλιστα και σχετικό έγγραφο της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης. Στην απάντησή του, την οποία σας κοινοποιώ, ο κ. Υπουργός με ενημέρωσε ότι το Υπουργείο «δεν ανακάλεσε» τον Πρόξενο απλώς τον κάλεσε στην κεντρική Υπηρεσία για «την παροχή οδηγιών και κατευθύνσεων σε θέματα που αφορούν στην ευαίσθητη Προξενική του Περιφέρεια».
Στη συνέχεια ο Πρόξενος επέστρεψε στην Κορυτσά, σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού, ο οποίος στο έγγραφό του αναφέρεται γενικώς και στα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Σταύρος Ελ. Καλογιάννης
Πηγή: Πρωινός Λόγος

2 comments:

Ανώνυμος είπε...

ante g...... oloi sas ekei re droutsa !
kseroume poso ponate ti B.H.kumunia tou satana !
Esas sas xreiazetai N.ZERVAS !!

Βανιστιοτης. είπε...

Βορειος Ηπειρος Γη Ελληνικη.

Δημοσίευση σχολίου