Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Ενόψει των τοπικών εκλογών στην Αλβανία, Ευρώπη και Η.Π.Α. ανησυχούν για το τεταμένο κλίμα


Στη «μέγγενη» των Αλβανικών κομμάτων η Ελληνική Μειονότητα
• Μέσα σε κλίμα πολιτικής έντασης βαδίζει στις τοπικές εκλογές της 8ης Μαΐου η Αλβανία. Ενώ Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν σοβαρά ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν αυτές οι εκλογές, τεταμένο είναι το κλίμα και για την ελληνική μειονότητα της Βορείου Ηπείρου, προς την οποία συνεχή είναι τα «χτυπήματα» των Αλβανών. Και αυτά, τη στιγμή που η χώρα, μέσω των εκλογών, δίνει εξετάσεις για την ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
Το Ελληνικό μειονοτικό κόμμα της Αλβανίας έχει ήδη ανακοινώσει, ότι θα υποστηρίξει την επανεκλογή του δήμαρχου Χιμάρας, Βασίλη Μπολάνου. Ωστόσο, Αλβανικοί κύκλοι δεν βλέπουν με καλό μάτι αυτή την υποψηφιότητα, γιατί όπως ισχυρίζονται ο κ. Μπολάνος διώκεται δικαστικά για κατάχρηση εξουσίας, πλαστογράφηση επίσημων εγγράφων κ.α.

ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ…
• Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκλογές θεωρούνται, τόσο από τοπικούς, όσο και από διεθνείς παρατηρητές, ως μια σημαντική δοκιμασία για τα δημοκρατικά διαπιστευτήρια της χώρας, ειδικά μετά τις ταραχές της 21ης Ιανουαρίου, στις οποίες 4 διαδηλωτές σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν. Η Αντιπολίτευση αρνήθηκε να προτείνει υποψηφίους για τις τοπικές εφορευτικές επιτροπές, οι οποίες μετρούν τις ψήφους στις δώδεκα εκλογικές περιοχές της Αλβανίας.
Ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Ο.Α.Σ.Ε.) στα Τίρανα Eugen Wollfarth εξέφρασε την ανησυχία του για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι εκλογές στις 8 Μαΐου και κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα να πάρουν μέρος στη διαδικασία.

Η ΕΥΡΩΠ. ΕΝΩΣΗ…
Μάλιστα, την 1η Απριλίου, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Catherine Ashton δήλωσε, ότι η απουσία του διαλόγου μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης είναι ανησυχητική. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την κυβερνητική πλειοψηφία και την Αντιπολίτευση να συνεχίσουν και να εντείνουν περαιτέρω το διάλογό τους, με σκοπό να εξασφαλισθεί η καλύτερη δυνατή προετοιμασία για τις δημοτικές εκλογές και την πρόοδο της Αλβανίας, που αξίζουν οι πολίτες της», είπε.
Παράλληλα, το γραφείο του ΟΑΣΕ στην Αλβανία έδωσε 35 υπολογιστές στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (CEC), για να  χρησιμοποιηθούν κατά τη διαδικασία των εκλογών. Επίσης χρηματοδότησε τηλεοπτικά κλιπ και φυλλάδια που θα διανέμονται κάτω από το όνομα του CEC, καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

ΟΙ Η.Π.Α.
Πολύ στενά, όμως, παρακολουθούν την πορεία προς τις τοπικές εκλογές και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Αλβανία, ο Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α. Τόμας Κάντριμαν (με θητεία και στην Πρεσβεία των Η.Π.Α στην Ελλάδα) υπογράμμισε, ότι η εκλογική διαδικασία παρακολουθείται στενά από τη διεθνή κοινότητα, προσθέτοντας την εκτίμησή του, ότι θα είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ…
Και ενώ οι διαδικασίες για τις εκλογές προχωρούν, διπλωματικοί κύκλοι τονίζουν, ότι η αναβολή της απογραφής πληθυσμού για το Νοέμβριο (θα γινόταν τον Απρίλιο) ήταν επιβεβλημένη, αφού πολλοί ανησυχούσαν για την εκμετάλλευση της απογραφής, εν όψει των τοπικών εκλογών.
Η Ελληνική μειονότητα, δικαιολογημένα ανησυχεί, αφού οι Αλβανοί προσπαθούν να μειώσουν την επιρροή της – όπως και των άλλων μειονοτήτων. Άλλωστε, πολλοί εκπρόσωποι θρησκευτικών κοινοτήτων έχουν απορρίψει το σχέδιο της απογραφής, αφού αμφισβητούν ανοιχτά το ερωτηματολόγιο, που έχει πάνω από 100 ερωτήσεις!
Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει πάρει ακόμη ανοιχτά θέση, ούτε για την απογραφή, ούτε και για τις εκλογές, προκαλώντας την ανησυχία ομογενειακών κύκλων, που νιώθουν απροστάτευτοι.
Βιώνοντας τις προκλητικές εθνικιστικές επιθέσεις Αλβανών, δικαιολογημένα διερωτώνται, αν η Κυβέρνηση της Ελλάδας θα είναι δίπλα τους, σε περίπτωση που τα πνεύματα οξυνθούν, όσο θα πλησιάζουμε προς την απογραφή.
Πηγή: Πρωινός Λόγος

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου