Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Η. Θανάσης: Στη δική μου θητεία είχαμε μόνο επιστροφή εκτάσεων γης ενώ στις προηγούμενες παραχωρήσεις σε κατοίκους εκτός της επαρχίας μας.

Απολογισμός τετραετίας (2007-2011) του Έπαρχου Αλύκου

Φίλες και φίλοι,
Το 2007, σας απευθύνθηκα με ειλικρίνεια και χωρίς να κάνω μεγάλες υποσχέσεις, μου εμπιστευτήκατε την ψήφο σας. Τέσσερα χρόνια μετά, με την ίδια ειλικρίνεια, αισθάνομαι το χρέος να κάνω τον απολογισμό του έργου μου, σύμφωνα με τις ενότητες που σας είχα προαναγγέλλει και στο πρόγραμμα μου:


Α. Μικρά Έργα Υποδομής
Είναι έργα που χρηματοδοτήθηκαν από τον προϋπολογισμό της Επαρχίας και από βοήθειες του Ελληνικού Προξενείου Αργυροκάστρου
1. Διάστρωση με μπετό του δρόμου Βρυώνι - Αλύκο 
3. Ανακαίνιση και εγκατάστασης θέρμανσης στο σχολείο Αλύκου
4. Διάστρωση με μπετό τμήματος του δρόμου προς το χωριό Χάλιο
5. Διαστρωση τμήματος του δρόμου Πλάκα – Καινούργιο
6. Ασφαλτωστρωση της πλατείας στο χωριό Τσούκα
7. Ανακαίνιση των γραφείων της Επαρχίας (Μαζί με την τοποθέτηση των σημαιών πήρε το χαρακτήρα του δημόσιο  κτηρίου).
8. Αρκετά μικρότερα έργα όπως επισκευές δρόμων και φωτισμούς σε κάποια χωριά.

Β. Μεγάλα Αναπτυξιακά Έργα
Είναι έργα που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης
1. Περιφερειακό Υδραγωγεία για τα 11 χωριά της Επαρχίας.Είναι το μεγαλύτερο έργο που έγινε ποτέ στην επαρχία μας με συνολικό προϋπολογισμό 4 εκ. ευρώ.Θα εφοδιάζει με πόσιμο νερό όλα τα χωριά επί 24ωρης βάσης.Η πρώτη φάση αξίας 800.000 ευρώ έχει ολοκληρωθεί.               
  2.Ασφαλτόστρωση του άξονα. Μετόχι –Τσούκα–Φανάρι–Πλάκα -Καινούργιο.
Το έργο αυτό που χρηματοδοτήθηκε από την Αλβανική Κυβέρνηση έβγαλε από την απομόνωση πολλών χρόνων αυτά τα χωριά. Οι εργασίες είχαν σταματήσει για να δοθεί προτεραιότητα σε άλλα έργα της χώρας, όμως μετά την παρέμβαση μας στον πρωθυπουργό κ. Σαλί Μπερίσα μας υποσχέθηκε ότι σε λίγους μήνες από τη συνάντηση μας θα εγκαινιάζαμε μαζί αυτό το δρόμο, πράγμα που έγινε.
3. Ασφαλτόστρωση του δρόμου Τσούκα – Γέφυρα Τσούκας.
Το έργο αυτό εντάσσει  το χωριό Τσούκα στην παραλιακή τουριστική ζώνη των Αγίων Σαράντα, το αστικοποιεί και του δίνει πολλές προοπτικές ανάπτυξης.
4. Κατασκευή του άξονα Σαλίμπεη – Ραχούλα – Τρέμουλη – Αλύκο–Τσαούση-Βρυώνη.
Είναι ένα από τα σπουδαιότερα έργα που άρχισε να γίνεται στην περιοχή. Μετά από επίμονες προσπάθειες στα Τίρανα και την Αθήνα, εγκρίναμε την κατασκευή του τμήματος Σαλίμπεη – Αλύκο ως κάθετο  άξονα της εθνικής οδού Μαυρομάτι – Κρανιά (αρχικά προβλέπονταν μόνο μέχρι τη Ραχούλα) και θα κατασκευαστεί σύντομα από την ελληνική εταιρία ΑΓΕΕΚ ενώ για το τμήμα Αλύκο – Βρυώνι  εγκρίναμε την μελέτη και την χρηματοδότηση από την Αλβανική Κυβέρνηση και εντός λίγων μηνών θα αρχίσουν οι εργασίες).

Γ. ΠεριουσιακάΤο περιουσιακό είναι ίσως το πιο σοβαρό θέμα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και θα μας απασχολεί για αρκετά χρόνια ακόμα. Το γεγονός ότι στα χωριά μας έμειναν λίγοι και κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο μας. Εάν κάποιος δρόμος θα καθυστερήσει, θα γίνει κάποια στιγμή, εάν όμως χάσουμε τις περιουσίες μας, δε θα τις πάρουμε ποτέ πίσω. Εάν εξετάσουμε τα τελευταία 20 χρόνια θα δούμε ότι στη θητεία του κάθε έπαρχου,  παραχωρήθηκαν πολλές  χιλιάδες μέτρα οικοπέδων και αρκετές  χιλιάδες στρέμματα λιβαδιών σε κατοίκους που δεν έχουν καμία σχέση με την επαρχία. Στην δική μου θητεία όχι μόνο δεν παραχωρήθηκε ούτε ένα μέτρο γης αλλά αντιθέτως καταφέραμε να επιστρέψουμε αρκετά.
Συγκεκριμένα:
1. Την επιστροφή 260 στρεμμάτων χωραφιών της Τσούκας που είχαν δεσμευτεί από το κράτος για «άλλες χρήσεις».   
2, Την επιστροφή στην Επαρχία Αλύκου της παραθαλάσσιας περιοχής του Μπερντενέσι και την έγκριση πολεοδομικής μελέτης προς όφελος των κατοίκων της.
3. Την ένταξη στο Πρόγραμμα Κτηματολογίου που χρηματοδοτείται από τον ΟΑΣΕ των χωριών Τσούκα, Αλύκου, Τσαούση και Καινούργιο ( ενώ δεν προβλέπονταν αρχικά)
4. Το άνοιγμα 12 υποθέσεων κατά «πρώην ιδιοκτητών» που με πλαστά έγγραφα κατοχύρωσαν  χιλιάδες στρέμματα λιβαδιών στην επαρχία μας.
5. Την μήνυση του Υπουργικού Συμβουλίου της Αλβανίας για την παραχώρηση του Λυκουρσίου στο Δήμο των Αγίων Σαράντα.

Δ. Άλλες δραστηριότητες  
1. Κατασκευή του μνημείου των τεσσάρων πεσόντων και της Εξέγερσης του Αλύκου
Το έργο αυτό είναι σπουδαίο όχι τόσο για το χρηματικό ποσό άλλα για το γεγονός ότι  χρηματοδοτήθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων. Τα μηνύματα που εκπέμπει αυτός ο συμβολισμός είναι πολλά και πολύτιμα για την περιοχή και τη συνέχεια μας.
2. Η Επαρχία Αλύκου στο Internet
Η κατασκευή της ιστοσελίδας μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε άμεση επικοινωνία με τους συμπατριώτες μας στην Ελλάδα και να ενημερώνονται για όλα τα θέματα που απασχολούν την κοινότητα μας. 
3. Συνεργασία με την Ορθόδοξη Εκκλησία 
Συνεργαστήκαμε με τη Μητρόπολη Αργυροκάστρου για την κατοχύρωση των εκκλησιαστικών περιουσιών και ήμασταν πρόθυμοι συμπαραστάτες στο οικοδομικό έργο του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου μας κ. κ. Αναστασίου όπως για την κατασκευή των νέων ναών στα χωριά Αλύκου, Πλάκας και Καινούργιου.

9 comments:

Ανώνυμος είπε...

Na k kapoios pou den vrizei tous antipalous gia na pisei tous psifoforous. Toulaxiston exei kanei kapoia erga ta opoia tou dinoun allon aera...

Ανώνυμος είπε...

Ηλία,γιατί δε λες ότι το Λυκούρσι πέρασε στο Δήμο Αγίων Σαράντα επί θητείας Καϊση και με υπογραφή Κίτσιου Καίση;

Ανώνυμος είπε...

για την Κάτω Δρόπολη υπάρχει καμία ενημέρωση ?

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΤΑ ΘΕΛΕΤΕ ΠΙΟ ΛΙΑΝΑ ΘΑ ΣΑς ΤΑ ΓΡΑΨΩ ΕΓΩ Ος ΕΝΑς ΑΠΛΟς ΒΟΥΡΚΑΡΗς ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗ ΓΙΝΕΤΕ 20 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΟΤΑΝ γιαυτο εχω την τιμη να σας υποδειξω τα εργα και τους αγωνες του φίλου σας του Η.θανάση .
Διευκολυνση και εγκατασταση ολοκληρου χωριού του Τεπελενη πανω στο Μπερντενεση,ελπιζω να επιασες και εσυ μια γωνια εκει γιατι αν οχι λυπαμαι ΕΠΩΛΗΘΕΙ!
Εκει πανω στο Μπερτενεση προταξε τα στηθη του....για να εμποδισει την κατεδαφιση αφθαιρετης οικοδομης ξενοδοχειακου συγκροτηματος ισχηρηζοντας οτι υπαρχουν ακουσον -ακουσον τα νομιμα εγγραφα ,τα καταφερε εκεινη τη μερα το παληκαρι μας και σημερα θαυμαζουμε τα ερρηπια του¨νομιμος κτηριου¨.Το ειδαμε στο TV.SARANDA.
Εκαμε λεει το δρομο Πλακα-Τσουκα-Μετοχη και το εκαμε pazl για να κανει μπουγιο,οταν ρωτησα απο που και ως που μου απαντησε σε αλλη ιστοσελιδα το δεξη του χερι (το μακρη)και υπαλληλος ο Βαγγ.Μητσ. ,οτι παρεβρισκοταν εκει οταν εκοψε το σιριτι ο Μπερισσα ,αρα αυτος το εκανε,και εγω τον ειπα οτη ημουν και εγω εκει αρα ανηκει και σε μενα.
εκαμε το δρομο Αλυκο -γεφυρα ,ρε παιδια μα το θεο δεν βλεπω τιποτα εκει, μονο τη γεφυρα οπου ξεκολησαν οι δωγιες και φοβαμαι μην πεσει ο μπαρμπατελης οταν πηγαινοφερνει την μαλεκο μου στο Βρυονη.
εβγαλε κονδυλιο λεει για να ποτισει με βαλτονερα την Τσουκα ,να πεις στους Τσουκιοτες να καμουνε πολλες -πολλες βαξινες γιατι δεν τους βλεπω να ζουν για πολυ,ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!
εχει και για το Τσαουσι-Αλυκου-Γερμα-Καλυβια-Τρεμουλη-Νεοχωρη-κλπ σχεδιο εξοντωσης,4 εκατ.ευρω τον επιδοτησε το Αλβανικο κρατος για να τους ποτισει με τα μολυσμενα και ραδιενεργα υπογεια νερα κοντα στα θαμμενα τονων τσιγαρα του Τσερνομπηλ επι ΑΛΙΑ,μπορει να γερασα αλλα το χω τοπι το μυαλο.αλλα δεν τα φαγες ολα τα 4 εκατ.ευρο,εχεις και τα 2/3 να λαμβανεις ,γιαυτο και πηρες αμπαριζα ολα τα κοματα PBDNJ , MEGA ,PS βρηκες τον φιλο σου τον επιστηθιο YLLI και τρυποσες στο PD σαν τον σκυλο που του παιρνουν την μπριζολα (το ΦΙΛΕΤΟ εννωουσα)μονο και μονο για να μην χασει τα φραγκα εεε την καρεκλα .Α και το τελευταιο εργο :οργισμενος ο Luftar Ib. απο την κλοπη του εν λογο τορινου επαρχου Η.θαναση για μια αδεια οικοδομησης του ποσου τον 1500 ευρο ,αδεια η οποια δεν ειναι της αρμοδιοτητος του !!! ΕΙΣΤΕ ΛΟΠΟΔΥΤΕΣ ,ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΚΑΙ ΨΕΥΤΕΣ ,ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ !!!
Παντως εχεις δικιο μεσα σε μονο 4 χρονια εκαμε ολα αυτα τα εργα και αλλα ποιος ξερει τη συμφωνιες κατω απο το τραπεζι,εγραψε ΛΑΜΠΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΙΣΗ στο Εθνικο και οχι μονο ζητημα ! Μπραβο παιδι μου ,ευγε , δοξα σε σενα και σε οσους δεν βλεπουν ουτε τη μυτη τους ,ουτε τωρα και ουτε μακροχρονια !!!

Ανώνυμος είπε...

Poia Katw Dropoli re patriwti ? Toy Malouki ?
xa xa xa xa !!!
Den asxoleitai o anthrwpos me tetoies koutamares,me oikopeda,agades kai kourafeksala !
O maloukis filarako sto kentro tis prosoxis exei ton idio ton anthrwpo,to dropoliti ilikiwmeno pou den kserei pws na perasei tin imera tou.koita ti skeftike o Maloukis:
Tha anoiksei se kathe xwrio xartopaixtiki lesxi, kai tha noikiasei eidikous na mathoun ta gerontia "kolitsina","joker","trianta ena",kai polla alla paixnidia nea pou o idios o eparxos ta doulevei sto xwrio tou kathe mera,gia na ta metadwsei kai o idios stous syntaksiouxous!
O anthrwpos epitelei etsi megalo ethniko ergo !!
me ti Dropoli pou gemise agades kai KATHE ALOU EIDOUS KORAKIA, asxoleitai o DULE stis Vrikseles.

Ανώνυμος είπε...

Χα χα χα… φίλε 1 : 55 συστήνεσαι ως βουρκάρις και ηλικιωμένος ( είναι για ανέκδοτο ) . Πολύ χολή κουβαλάς πάνω σου , έχω παρακολούθηση τα έργα που έγιναν στην Επαρχία Αλίκου και είναι τιμή για όλους μας που αυτή η Επαρχία έχει προοδέψει . Πολλές φαντασίωσης γράφεις και σαν ηλικιωμένος που είσαι πείσε τον εαυτό σου να βλέπει τα πράγματα με αντικειμενικότητα και όχι με ζήλιες και μίσος.

Ανώνυμος είπε...

φιλε 5:30, μηπως παρακολουθησες ΄κανα αλλο εργο στην τηλεοραση μο μοναχο? ξυπνα ρε απο το ονειρο σου μωρε ζουλουμικιαρικο και τηραξε ολουθε τα μη καμωματα του αντασι σου του λιά. το κεντρο στ' Αλυκου εμεινε απο το '93 απο τους κυπριους ερημο και λακουβιασμενο. απο το πολυ μπαπα μπουπα στο δρομο Αλυκου-γεφυρα εχουν κουλουριαστει τα αντερα μου οχτω φορες. τεσσερις πηγα στο νοσοκομειγιο στο σαραντι, και αλλς τεσσερις στα γιαεννα. ομως οταν πηγα στα γιαεννα εβγαλα και τη χολη και το χοντρο το αντερο απτις κλανιες, τοσες γουρες, Αλυκο-μαραφεντι, δεν μπορεσε το κουφαρι μου να τις δουρησει ντοτις. δε θα θωρησεται πουθενα τετοιες θεριγιες γουρες, τετοιο ζουλουμι μαζεμενο. τωρα που θα με ποτισει ο αντασισ σου με το νερο με τις βντελες και τα καπνα του τσερνομπιλ θα βγαλω και το λιανο το αντερο και θα γινω ντρουμπεκι. και μετα θα με γλεντησει ο παπα-κιτσος που θα με διαβασει αρεντι αρεντι οπως στην ανασταση στους σαραντα μαρτυρες γιατι μετα πρεπει να μαζωξει τς ψηφους για το λεβεντη του, το καμαρι το αντασι σου. αντε σε γλυκοφιλω στη μπαλα και καλη ανταμωση στον Αι-Πετρο.
γιατι? γιατι ετσι οπως καταντησε η ερμη γεφυρα μπορει να πεσεις και συ.

Ανώνυμος είπε...

10.21μμ Επειδη δεν εχεις ιδεα για το ποιος γεμισε αγαδες τη Δροπολη θα σε παρακαλεσω να απευθυνθεις σε καποια ατομα που τωρα διεκδικουν την επαρχια Κ.Δροπολης,στο σοι τους και στον σοσια-ληστη συνεταιρο τους Π.Τολη.Ο Μαλιουκης ειναι ο πιο καθαρος επαρχος που εχει περασει απο την επαρχια και γι'αυτο δεν εχει κανεις να του καταλογισει τιποτα,γι'αυτο και θα επανεκλεγει με μεγαλη διαφορα.Δεν εχετε καταλαβει πως πολεμοντας τον Μαλιουκη τον κανετε πιο ισχυρο και πιο αγαπητο στον κοσμο,αντιθετα εχετε καταλαβει αλλα δεν σας ενδιαφερει πως δεν κανετε κακο στον ιδιο αλλα στην επαρχεια Κ.Δροπολης.Η τελευταια μου πληροφοριση παντως λεει για μεγαλη διαφορα μεταξυ Μαλιουκη και υποχειριου Ξερρα και αυτο μαρτυρουν οι δαπανες και οι εκβιασμοι του αφεντικου.Οι Δροπολιτες σας ξερουν τι ειστε και θα σας τιμησουν με την καταψηφιση σας και την υπερψηφιση του Μαλιουκη.Μια βδομαδα εμεινε και δεν κρατιεμαι,θα πανηγυρισω οπως οταν πηρε η εθνικη το Euro.
Οσο για τα χαρτια που παιζει,ναι ειναι οντως πολυ τραγικο που δεν εχει αλλαξει συνηθειες και τροπο ζωης,φιλους και εθνικη υπερηφανεια,ειναι πολυ τραγικο που ειναι ευπροσδεκτος απο τους συγχωριανους του στο καφενειο του χωριου και δεν τον αποβαλλει το κλιμα οπως καποιους αλλους.

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΞΕΡΩ ΤΙ ΕΡΓΑ ΕΚΑΝΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.ΕΑΝ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΟΜΩΣ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ.ΕΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ :ΔΥΣΤΟΙΧΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ,ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ ΜΑΣ ΟΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΣΙΓΑ- ΣΙΓΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ,ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΕΡΗΜΩΝΟΥΝ,ΟΤΑΝ ΘΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ Η΄ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΒΑΛΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ (ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΙΟΙ) ΚΑΙ ΜΕ ΜΠΟΛΙΚΟ ΘΡΑΣΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΕΞΩ. ΚΑΝΩ ΛΟΙΠΟΝ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ,ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ,Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΕΦΙΚΤΟ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥΣ,ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΩΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΤΣΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ,ΓΙΑ ΜΙΣΟ ΜΕΤΡΟ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ ΜΙΚΡΟΤΗΤΕΣ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΧΘΡΟΙ ,ΑΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΜΑΣ .ΛΟΙΠΟΝ ΕΠΕΙΔΗ ΜΕ ΕΠΙΑΣΕ ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΠΟΛΛΑ ,ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΜΗΝ ΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ. ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Δημοσίευση σχολίου