Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Εντάσεις και συνέχεια της πολιτικής κρίσης προμηνύουν οι τοπικές εκλογές στις 8 του Μάη στην Αλβανία

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση διαφώνησαν για την υπογραφή συμφωνίας για τήρηση εκλογικού κώδικα
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Αλβανία απέτυχαν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους για την επίλυση της κρίσης, στην οποία βρίσκεται η χώρα από τις εκλογές στις 28 Ιουνίου 2009, το αποτέλεσμα των οποίων σύμφωνα με την αντιπολίτευση είναι "προϊόν νοθείας".
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν υπέγραψαν σήμερα τη συμφωνία για τη τήρηση του εκλογικού κώδικα στις δημοτικές εκλογές στις 8 Μαΐου.
Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ντάμιαν Γκικνούρι, δικαιολόγησε τη στάση της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «στη συμφωνία δεν συμπεριλαμβάνονται οι προτάσεις της αντιπολίτευσης που αφορούν τροποποιήσεις στον εκλογικό κώδικα που εξασφαλίζουν μεγαλύτερη διαφάνεια στην όλη διαδικασία».
Σύμφωνα με τον Γκικνούρι «η υιοθέτηση ενός μηχανισμού που θα εξασφάλιζε τη διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας θα απέτρεπε νέα κρίση, όπως αυτή μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2009, ως αποτέλεσμα της άρνησης της Εφορευτικής Επιτροπής και του κυβερνώντος κόμματος να δώσει στην αντιπολίτευση στοιχεία και ντοκουμέντα των εκλογών».
Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Αστριτ Πατόζι τόνισε ότι καμία τροποποίηση ή αλλαγή στον εκλογικό κώδικα δεν μπορεί να γίνει αφού δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια, όπως ανέφερε και ο ΟΑΣΕ.
Η Επίτροπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Κάθριν 'Αστον ζήτησε χθες από τις δύο πλευρές να ξεπεράσουν την κρίση και να υπογράψουν τη συμφωνία για την ομαλή διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών στις 8 Μάιου.
Σήμερα επισκέφθηκε τα Τίρανα ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τόμας Κάντριμαν για συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της χώρας σε μία προσπάθεια επίλυσης της κρίσης.
Πηγή: ΑΠΕ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου