Τα στοιχεία για τους Έλληνες σε προηγούμενες καταγραφές από το 1908
Του Νίκου Υφαντή
Η αλβανική κυβέρνηση, κατά πληροφορίες, εξήγγειλε απογραφή του αλβανικού πληθυσμού για τον προσεχή Μάιο του 2011. Επιτέλους, καλοδεχούμενη μια απογραφή στο αλβανικό κράτος. Σήμερα η αλβανική κυβέρνηση υπολογίζει τους Έλληνες μειονοτικούς που ζουν στην επικράτεια σε 60.000 περίπου. Η επίσημη αυτή αλβανική θέση ελέγχεται για πολλούς ουσιαστικούς λόγους και, με βεβαιότητα, δεν απεικονίζει την πραγματική πληθυσμιακή κατάσταση της ελληνικής μειονότητας. Τον αριθμό αυτόν που δίνει η αλβανική κυβέρνηση τον αναπαράγει και ο ελληνικός ημερήσιος και περιοδικός τύπος. Βέβαια, οι Έλληνες δημοσιογράφοι του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου δεν γνωρίζουν, αφού στηρίζονται μόνο στις επίσημες αλβανικές πηγές, ποια είναι η πραγματικότητα και ποιος ο πραγματικός ελληνικός πληθυσμός στην Αλβανία. Ο αριθμός που έδωσε το προηγούμενο καθεστώς (1989) είναι πέρα για πέρα αυθαίρετος και πλασματικός.Τότε οι Έλληνες μειονοτικοί ζούσαν σε εποχή φόβου και τρόμου, αντιμετώπιζαν ψυχικούς και σωματικούς εκβιασμούς. Ήταν μια φρικιαστική περίοδος που δεν τολμούσαν να εκφράσουν τα πραγματικά τους αισθήματα, το θρήσκευμά τους και την ελληνική τους καταγωγή. Να μην ξεχνούμε πως ό,τι είχε σχέση με την Ελλάδα εξοβελιζόταν από το σύστημα. Γλώσσα, ήθη και έθιμα, ελληνικός πολιτισμός γενικά δεν είχαν θέση, διώκονταν απηνώς με φυλακίσεις και εξορίες.
Ορισμένα σκόρπια στοιχεία τα θεωρούμε απαραίτητα για να κατανοήσουμε ποια είναι η πληθυσμιακή εικόνα των Ελλήνων μεονοτικών που ζουν και εργάζονται στο αλβανικό κράτος.
Σε επίσημη στατιστική της τουρκικής διοίκησης το 1908 οι Έλληνες που κατοικούσαν στο Βόρειο Ηπειρωτικό Τμήμα (Βόρειο Ήπειρο), δηλαδή στις περιοχές Αργυροκάστρου, Χειμάρας, Δελβίνου, Κορυτσάς, ανέρχονταν σε 80.136.
Οι ελληνικές διοικητικές αρχές του 1913 ανέβαζαν τον ελληνικό πληθυσμό σε 112.385, ενώ η κυβέρνηση της «Αυτονόμου Πολιτείας» υπολόγιζε τους Έλληνες σε 120.000.
Σύμφωνα με αλβανική στατιστική του 1923 ο ελληνικός πληθυσμός στις περιοχές Αργυροκάστρου, Κορυτσάς και Χειμάρας ανερχόταν σε 109.952 (Αργυρόκαστρο 60.578, Κορυτσά 43.342, Χειμάρα 6.032).
Ο συνολικός πληθυσμός στην Αλβανία το 1923 ανερχόταν σε 817.378 ψυχές. Το «Λαΐκό Βήμα» Αργυροκάστρου, όργανο του αλβανικού κόμματος, έγραφε στις 6 Μαΐου 1979 ότι ο πληθυσμός της Αλβανίας το 1927 ανερχόταν σε 825.593 και το 1979 σε 2.594.600, δηλ. παρατηρείται μια αύξηση του 22,5%. Ο πληθυσμός της Αλβανίας σχεδόν είχε τριπλασιαστεί το 1979. Ανάλογη αύξηση υπήρχε βέβαια και στην ελληνική μειονότητα, η οποία έφτανε, κατά τους μετριότερους υπολογισμούς, τις 250.000 κατοίκους.
Κατά την περίοδο του Χότζα και των διαδόχων του (1944-1989) καταβλήθηκε προσπάθεια εμφύσησης αλβανικής συνείδησης σε όλους τους πληθυσμούς που ζούσαν στην Αλβανία, ανεξάρτητα από φυλή ή θρήσκευμα. Η κατάργηση της θρησκείας, οι μικτοί γάμοι, ο διασκορπισμός του ελληνικού στοιχείου στη Βόρεια Αλβανία, ο ψυχολογικός πόλεμος, οι συλλήψεις, οι διώξεις και εκτοπίσεις, ο εξοστρακισμός από τη ζωή των Ελλήνων ό,τι θύμιζε Ελλάδα, δεν άφησαν περιθώρια καταγραφής και πληθυσμιακού υπολογισμού της ελληνικής μειονότητας.
Σήμερα, από αλβανικές ανακοινώσεις, ο πληθυσμός της Αλβανίας ανέρχεται σε τρισήμιση εκατομμύρια (3.500.000) κατοίκους περίπου. Επομένως, ο πληθυσμός της χώρας, σε σχέση με τον πληθυσμό των αρχών του αιώνα, έχει τετραπλασιαστεί. Ανάλογη αύξηση, βέβαια, παρατηρήθηκε και στην ελληνική μειονότητα, η οποία κατ’ αναλογία θα έχει τετραπλασιαστεί. Θα ήταν παράλογο να υποθέσουμε ότι ο ελληνικός πληθυσμός για έναν σχεδόν αιώνα παρέμεινε στάσιμος. Όπως γράφουμε οι αλβανικές αρχές μετήλθαν κάθε μέσον για την αλλοίωση της εθνικής καταγωγής των Ελλήνων και για την πληθυσμιακή μείωσή του. Ως ένα σημείο το πέτυχαν. Οι Έλληνες που ζούσαν μακριά από τις περιοχές που κατοικούνταν από ελληνικούς πληθυσμούς, απέκρυβαν την καταγωγή τους και δήλωναν Αλβανοί, γιατί διαφορετικά αντιμετώπιζαν τη χλεύη και την περιφρόνηση, την απομόνωση και τους αφόρητους εξαναγκασμούς.
Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και άλλα στατιστικά στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ο πραγματικός αριθμός του πληθυσμού της μειονότητας. Για περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες μπορούν οι αναγνώστες να ανατρέξουν στο βιβλίο «Η Ελληνική Παιδεία στη Βόρειο Ήπειρο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και τα νεότερα χρόνια», Ιωάννινα 2006.
Στα χρόνια του μίσους, της αλλοφροσύνης και του αναγκαστικού εξαλβανισμού, δεν παρατηρήθηκε μόνο το φαινόμενο του κρυπτοχριστιανού, όπως στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, αλλά και το φαινόμενο του κρυπτοέλληνα. Μόνο εκείνοι που έκρυβαν την καταγωγή τους επιβίωναν.
Όπως μεταδίδεται, η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε διενέργεια απογραφής του πληθυσμού στο προσεχές έτος, την Άνοιξη του 2011.
Παντού, σε όλον τον ελεύθερο κόσμο οι απογραφές πραγματοποιούνται ελεύθερα και δημοκρατικά, χωρίς δεσμεύσεις και εξαναγκασμούς. Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι και στην Αλβανία θα δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες της να εκφραστούν ελεύθερα, χωρίς αποκλεισμούς και μεθοδεύσεις, και να δηλώσουν την εθνικότητά τους και το θρήσκευμά τους. Είναι καιρός να ξεχάσουν οι Αλβανοί παρελθούσες μεθοδεύσεις και τεχνάσματα, με τα οποία αλλοίωναν την δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού και παρουσίαζαν ψευδή στατιστικά στοιχεία.
Ελληνόφωνες εφημερίδες γράφουν ότι και κατά την επικείμενη απογραφή η αλβανική κυβέρνηση μεθοδεύει νέες παγίδες πληθυσμιακής αλλοίωσης και συρρίκνωσης του ελληνικού στοιχείου. «Η κυβέρνηση», γράφει η εφημερίδα «Το γραφικό Βουλιαράτι» (Ιούλιος - Αύγουστος 2010), «έχει θέσει στόχο της να θάψει ολοκληρωτικά και παντοτινά την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία. Η κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική για μας» γράφει ο Δημήτρης Δούτσης. Και καταλήγει: «Οι πολιτικοί μας κάθε χρώματος, τα ΜΜΕ της μειονότητας, οι διανοούμενοι και η μητέρα Πατρίδα δεν πρέπει να επιτρέψουν την πραγματοποίηση του ύπουλου σχεδίου των Τιράνων εις βάρος μας».
Δεν γνωρίζουμε τι μηχανεύεται και μεθοδεύει η αλβανική κυβέρνηση, αλλά εάν αληθεύουν τα όσα γράφει η εφημερίδα, ότι ακόμη και σεμινάριο οργανώθηκε για τον σκοπό αυτό και δόθηκαν μάλιστα ειδικές εντολές και οδηγίες να μην μπορούν να απογραφούν οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και απαιτείται προσοχή και εγρήγορση και από την Ελλάδα.
Όταν και όποτε γίνει απογραφή στη γειτονική και συγγενική μας χώρα η ελληνική κυβέρνηση να απαιτήσει η απογραφή να γίνει με την παρουσία παρατηρητών του ΟΗΕ της Ε.Ε. και άλλων διεθνών Οργανισμών. Μόνον τότε θα αποδειχθεί η πραγματική ανθρωπογεωγραφική εικόνα στην Αλβανία, το ποσοστό θρησκευτικής δύναμης μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών και της δογματικής σύνθεσης μεταξύ ορθοδόξων και καθολικών.
Οι παρατηρητές αποτελούν εγγύηση για γνήσια αποτελέσματα. Εάν η απογραφή γίνει με ευθύνη μόνο των αλβανικών αρχών, οι νοθεύσεις και αλλοιώσεις των αποτελεσμάτων δεν θα έχουν τέλος.
Από τώρα, πριν είναι αργά, εφιστάται η προσοχή της ελληνικής κυβέρνησης, για να μην βρεθούμε και πάλι προ τετελεσμένων γεγονότων.
Πηγή: Πρωινός Λόγος
9 comments:
Ακομα ενα αρθρο το οποιο αναφερει στοιχεια χωρις την πηγη τους. Και επισης η αυξηση απο 825.593 σε 2.594.600 αποκλειεται να ειναι μονο 22,5%.
Δειτε αναλυτικα τα στατιστικα της Ηπειρου κατα φυλα και θρησκευματα εδω:
http://aristerastidropoli.blogspot.com/2009/10/blog-post.html
ENNOEI 22.5% TO XRONO BRE SYNTROFE.
χαχα... σύντροφε τα στοιχεια που παραθετεις κάτι μου θυμίζουν. Μια κατάπτιστη μελέτη που κυκλοφορησε στις αρχές του χρόνου και με την οποία αν ανακαλύψω ότι έχεις σχέση, θα απαγχωνιστείς για εθνικη προδοσία....... την αγάπη μου συντροφε και πιες και μια μπυρα στην υγεια μου
Ανωνυμε Νο1, αν ο πληθυσμος της Αλβανιας αυξαινε κατα 22,5% το χρονο, οι αλβανοι σημερα θα ηταν 5 φορες ο συνολικος πληθυσμος της γης.
Ανωνυμε Νο2, αν εννοεις τη μελετη του ΚΕΜΟ, οχι δυστηχψς δεν εχω την τυχη να συμμετεχω σε αυτη την ομαδα. Κατα τα αλλα τα στοιχεια ειναι αποσπασμα απο το βιβλιο "Η Ηπειρος" του Χρηστου Χριστοβασιλη, με πιθανολογουμενη εκδοση το 1902.
Αν δεν γνωριζεις το συγγραφεα ριξε μια ματια εδω
http://www.ekebi.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=461&t=416
το πιασες αμέσως πάντως για ποια μελέτη μιλάω.Τα συγχαρητηρια μου, εισαι σπίρτο. Βέβαια η επιτυχία σου αυτή δυσχεραινει τη θέση σου. Και τη ρουφιανια σου μπορεις να την καλυπτεις με την ανωνυμία σου μόνον σε όσους δεν σε ξέρουν, όχι σε όσους έχουν την τιμή να σε γνωρίζουν. Την αγάπη μου.....
Η απογραφή αυτή θα δίξει τόσο ξεκάθαρα την ξεφτίλα της φυλής μας που και 1000/% εγκυρα να είναι τα αποτελέσματα εμείς ξανά θα φωνάζουμε πως έχει γίνει νοθεία.
υ.γ . και δεν μας είπες ρε σύντροφε , έτσι για να μας φύγει το άγχος, εσύ τι θα δηλώσεις στην απογραφή? Να φυλάξεις και το αντιγραφο, γιατι θα σου χρειαστεί για την εισοδο σου στην Ελλάδα ή... για την παραμονή σου στην Αλβανία.... :-)
εσένα βρε ανώνυμε από πάνω το άγχος σου είναι μην γκρινιάξουμε για νοθεία ή μήπως γίνει? Τέτοια σκορδοκαήλα μηπως μας παρεξηγησουν οι φίλοι μας οι Αλβανοί προέρχεται από σχεση εξ αίματος ή από υπαλληλική σχέση? Γιατί η σχέση εξ αίματος θα συγχωρεθεί την ώρα της κρίσης, η υπαλληλική σχεση αμφιβάλλω...
Εισαστε εθισμενοι στο ψεμμα, λυπαμαι αλλα δε μπορω να σας βοηθησω.
Δημοσίευση σχολίου