Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Αντιπροσωπεία ελλήνων βουλευτών στα Τίρανα συναντήθηκαν και τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και με πολιτευτές της ΕΕΜ



Με το Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας κκ. Αναστάσιο είχε συνάντηση ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, μαζί με όλα τα μέλη της αποστολής των...
κοινοβουλευτικών ομάδων Ελλάδας και Κύπρου, στο περιθώριο της Φθινοπωρινής Συνδιάσκεψης του ΟΑΣΕ που πραγματοποιείται στα Τίρανα αυτό το διήμερο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, ένας από τους πλέον πεφωτισμένους Ιεράρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, παρουσίασε τις πολύ ενδιαφέρουσες θέσεις του για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αλβανία, την ελληνική εθνική μειονότητα και τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αυτή.


Ο κ. Αναστάσιος ζήτησε από τα μέλη της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας να μεταφέρουν το μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση και στη Βουλή ότι «πρέπει να ενθαρρύνουν και να εντείνουν τις προσπάθειες για την ταχύτερη εισδοχή της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία θα συμβάλλει στην επίλυση πολλών ζητημάτων και κυρίως διμερών».

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της μη απόδοσης των εικόνων που είχε «εξαφανίσει» το καθεστώς Χότζα και Ραμίζ Αλία και οι οποίες βρίσκονται στα χέρια του Αλβανικού Κράτους και τις οποίες χρόνια τώρα επιζητά να ανακτήσει η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή των Τιράνων.

Επιπλέον, έθεσε και το θέμα των αρχείων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας που βρίσκονται και αυτά στην κατοχή των αρχείων του Αλβανικού Κράτους χωρίς να αποδίδονται στον κ. Αναστάσιο και στην Αρχιεπισκοπή, παρά τα αλλεπάλληλα αιτήματα.

Τέλος, ο κ. Αναστάσιος ζήτησε να επισημανθεί στην Ελληνική Κυβέρνηση ότι θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί επί της ουσίας η Επιτροπή που έχει συσταθεί εδώ και καιρό για τις διαπραγματεύσεις με την αντίστοιχη αλβανική για τη δημιουργία Κοιμητηρίου στην Αλβανία των Ελλήνων θυμάτων στο Αλβανικό Έπος του '40.

«Με τις βραδύτατες διαδικασίες που προχωρά αυτή η υπόθεση και με την τακτική της αλβανικής κυβέρνησης να καθυστερεί συνεχώς τις συζητήσεις, όταν θα φτάσουμε σε μία λύση μετά από πάρα πολλά χρόνια, δεν θα έχει απομείνει τίποτα για να ενταφιαστεί στο νεκροταφείο», τόνισε με έμφαση ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ και όλα τα μέλη της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας υποσχέθηκαν ότι θα στηρίξουν όλα τα δικαιολογημένα αυτά αιτήματα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας.

Χθες βράδυ ο Τέρενς Κουίκ είχε συνάντηση και με δύο παλιούς καλούς του φίλους της ελληνικής εθνικής μειονότητας που πολιτεύονται στην Αλβανία: τον πρώην Υπουργό Εργασίας και σήμερα Βουλευτή Κώστα Μπάκα και το σημερινό Υπουργό Εργασίας Σπύρο Ξέρα. Οι δύο πολιτικοί της ελληνικής εθνικής μειονότητας συζήτησαν μαζί του για όσα ζητήματα απασχολούν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και ειδικότερα σε επίπεδο εργασιακών, συνταξιοδοτικών και μεταφορών θεμάτων.

Σήμερα Παρασκευή (05.10.2012) ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της πρωινής συνεδρίασης των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών του ΟΑΣΕ, με ομιλία του πρωθυπουργού της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα ο οποίος κυρίως αναφέρθηκε σε ζητήματα που ο ίδιος αναδεικνύει ως σημάδια τεράστιας προόδου και για τη Δημοκρατία της Αλβανίας, αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Μάλιστα τόνισε με έμφαση ότι πριν 20 χρόνια η χώρα του ήταν η τρίτη φτωχότερη στον κόσμο, ενώ σήμερα –για παράδειγμα- η διαχείριση του εθνικού συστήματος υγείας της Αλβανίας είναι η τρίτη καλύτερη ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης.

(από το γραφείο τύπου του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τερενς Κουίκ)

6 comments:

Ανώνυμος είπε...

..................Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή των Τιράνων. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
xa xa xa xa !!!
borioipiroti mazepsou....ellinortho
dhoksi einai mono i episkopi tis Dropolis "Dryinoupolis Pwgwnianis kai Konitsis" !!!Mi mas mperdeyeis oute me ton arxipapa twn alvanwn,oute me ta Tirana !!!
Ante,kai kopse eipame ti logokrisia,kseroume pws agapate ton legameno,afiste kai mas na exoume antitheti apopsi kai na diafwnoume!!!
san to DEROPOLI katantises pia !!!

Ο Αθώος είπε...

Η χρήση του όρου "Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Τιράνων" δεν είναι απλώς ένα ατόπημα. Ο Κουικ από παλιά έχει συμβάλει με το δημοσιογραφικό του κύρος να βγει προς τα έξω ότι ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας πλάθει και αναβιώνει τον Ελληνισμό, ότι οι Αλβανοί ορθόδοξοι κάτω από το σκήπτρο του Αναστασίου θα μυηθούν όλοι στον Ελληνισμό και άλλα τέτοια.
Το θέμα είναι να μάθουμε για λογαριασμό τίνος το κάνει αυτό ο πολιτικο-δημοσιογράφος....Αθώος-συνέχεια

Ανώνυμος είπε...

Άδικα ψάχνεσαι άθεε. Δυστυχώς δεν υπάρχει σάλιο για τον ανοιχτό λογαριασμό σου. Οι "Υπηρέτες του θεού" έχουν "μεγάλο πορτοφόλι" και μοιράζουν πνεύμα,…. πολύ πνεύμα…. αγάπη και σοφία…"Εις όνομα του Πατρός - Ιού - και Αγίου Πνεύματος" …... Στρίψε τιμόνι προς άλλα λιμάνια….

Χριστιανός Ορθόδοξος.

Ανώνυμος είπε...

βορειοηπειρωτη....
θα στο πω για πολλοστη φορα .
1- Στα @@@@@@@ μας εαν η Αλβανια θα μπει η οχι στην ΕΕ,καιεαν ο αρχιπαπας των αλβανων ενθαρρυνει την προσπαθεια αυτη...
2- Στα @@@@@@ μας εαν ανταμωσε τον Τερενς Κουικ η τον Σπιντι Γκονζαλες ο λεγαμενος..,για την Β.Ηπειρο ουτε εκαναν ουτε εχουν σκοπο να κανουν το παραμικρο !!!
3- Κανε οτι θες για να προβαλεις τον αγαπημενο σου παπα,αφησε ομως τις λογοκρισιες και μην κοβεις τα μηνυματα των διφςνουντων !!!εχεις καταντησει ΔΕΡΟΠΟΛΗ !!!

Ο πραγματικός ελληνορθόδοξος είπε...

Ρε χριστιανέ Ορθόδοξε, πες μας πρώτα η αρχιεπισκοπή Τιράνων είναι ελληνορθόδοξη?
Πες μας δεύτερο με το σάλιο ή με το μεγάλο πορτοφόλι του πνεύματος έχτισε όλα αυτά τα κτίρια ο Παπάς σου.?!! Και που τα βρήκε τα λεφτά που βάζει στο καθένα από μια ταμπελίτσα που λέει ότι είναι "δωρεά" του. Τα κληρονόμησε από τον πάππο του, ή επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά το θαύμα του Χριστού. Αυτό ντε, που πολλαπλασιάζει με θεϊκό πνεύμα τα λίγα ψάρια για να φάνε χίλια άτομα. Ο Παπάς σου πολλαπλασιάζει τα λεφτά, τόσα...πολλά που περισσεύουν να κάνετε και εσείς ξενώνες, μπαρ και σπίτια.
Τέλος είσαι σίγουρος ότι ο Παπάς σου είναι υπηρέτης του θεού? Εγώ λέω είναι όσο είσαι εσύ. Γι΄αυτό και σου πάει ιδιαίτερα ο αφορισμός "Εις όνομα του Πατρός - Ιού - και Αγίου Πνεύματος" Και αν είναι, είναι υπηρέτης του θεού για λογαριασμό των Αλβανών? Οι Αλβανοί όντως θα τον βάλουν δίπλα στον Νόλι, αλλά στο ζερβί του χέρι και μετά τον Β. Τζουβάνη. Κρίμα ... το όνειρο αγιοποίησης δεν θα γίνει πράξη... Θα πάνε χαμένα τόσα λεφτά...βγήκαν από τη τσέπη των Ελλήνων Ορθόδοξων όμως... Μη το ξεχνάς
Ο πραγματικός ελληνορθόδοξος

Ανώνυμος είπε...

7:32 π.μ.
Ο χρόνος μαζί σου είναι χαράμι. Πιες το γαλατάκι και κάνε το νανάκι σου και όταν ξυπνίσεις: -καλή συνέχεια με τον εαυτό σου.
β/β

Χριστιανός Ορθόδοξος.


Δημοσίευση σχολίου