Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Ανακοίνωση της ΣΦΕΒΑ για την επέτειο της 28η Οκτωβρίου στη Βόρειο ΉπειροΤιμή στους ήρωες του 1940-41 στον τόπο της θυσίας τους – Αγωνία για το σχολείο στην Κορυτσά 
Όλο το βίντεο απο την εκδήλωση του Ελληνικού Σχολείου Κορυτσάς 
Η ανάγκη για πνευματική αναγέννηση του Έθνους μας σήμερα είναι πιο επιτακτική από ποτέ για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τους σύγχρονους εχθρούς που επιβουλεύονται την ανεξαρτησία μας. Για το σκοπό αυτό, είναι αναγκαία η εθνική μνήμη και η εθνική ενότητα, η συνειδητοποίηση πως πρέπει να λειτουργούμε ως ένας άνθρωπος. Ως ΣΦΕΒΑ, για να συντηρήσουμε την εθνική μνήμη και να για δείξουμε έμπρακτα ότι είμαστε ένα σώμα με τα αδέρφια μας τους Βορειοηπειρώτες που σήμερα ζουν εκτός συνόρων ελλαδικού κράτους, τιμήσαμε τη φετεινή επέτειο του ΟΧΙ στη Χειμάρρα, στη Δερόπολη και στην Κορυτσά (όπως με τη βοήθεια του Θεού κάνουμε συνεχς, μετά το άνοιγμα των συνόρων).

Στη Χειμάρρα βρέθηκε αντιπροσωπεία συναγωνιστών από τα Ιωάννινα και την Πάτρα με αφορμή όχι μόνο τον εορτασμό του «ΟΧΙ», αλλά κυρίως την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ημέρα που βγήκε ο ήλιος στη γή του Αρχηγού Σπυρομήλιου. Μετά τη δοξολογία που έλαβε χώρα στο ναό των Αγ. Πάντων στο κάστρο, λόγω καιρού, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μέσα στο ναό, χειροκροτώντας τους μικρούς χειμαρραίους για τα ποιήματα και τα τραγούδια τους που υμνούσαν την πολυπόθητη λευτεριά από τους Τούρκους τον Νοέμβριο του 1912 καθώς και τον ηρωικό αρχηγό της Σπύρο Σπυρομήλιο. Ακολούθησε πορεία με την ελληνική σημαία προς το ερειπωμένο και εγκαταλελειμένο σπίτι του Αρχηγού όπου έγινε κατάθεση στεφάνων. Το έντονο χειροκρότημα από τους λεβέντες χειμαρριώτες απέσπασε ο εκπρόσωπος μας όταν καταθέτοντας το στεφάνι, φώναξε: «Αρχηγέ, η σκλάβα η Πατρίδα σου , τη Λευτεριά προσμένει…..»

Στην Κορυτσά, συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις του Προξενείου Κορυτσάς που άρχισαν με δοξολογία και κατάθεση στεφάνου στη Μπομποστίτσα, όπου στο μνημείο των εκεί νεκρών στρατιωτών μας τιμούμε όλους τους ήρωες αξιωματικούς και φαντάρους του ανατολικού μετώπου. Με ιδιαίτερη χαρά διαπιστώσαμε ότι η φετεινή συμμετοχή, τόσο από γηγενείς Βορειοηπειρώτες όσο και από Ελλαδίτες, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Η συγκίνηση κορυφώθηκε στην καταπληκτική εορτή που οργάνωσε το σχολείο ΟΜΗΡΟΣ στην Κορυτσά όπου οι διδάσκαλοι και οι μαθητές των εκπαιδευτηρίων μας μετέφεραν με ένα μοναδικό , μυσταγωγικό τρόπο στην ηρωική ατμόσφαιρα του έπους του 1940.
Το σχολείο αυτό, το μοναδικό ελληνικό σχολείο της Κορυτσάς από το 1925 οπότε και η Αλβανία απαγόρευσε την ελληνική παιδεία εκεί, σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και κινδυνεύει ουσιαστικά με κλείσιμο. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα αποτελεί αιώνιο όνειδος των αρμόδιων υπευθύνων , που κοντόφθαλμα στερούν σε πάνω από 500 μαθητές την ελληνική παιδεία των προγόνων τους κυριολεκτικά για λίγες χιλιάδες ευρώ. Η οικονομική κρίση δεν αποτελεί δικαιολογία για να παίζουμε με το μέλλον ενός εκπαιδευτηρίου που αποτελεί λαμπρό φάρο της ελληνικής παιδείας και του πολιτισμού για την ευρύτερη περιοχή!
Τέλος, κλιμάκιο των συλλόγων μας συμμετείχε στις εκδηλώσεις στους Βουλιαράτες, όπου και υπάρχει το μοναδικό (δυστυχώς) οργανωμένο στρατιωτικό νεκροταφείο με οστά πεσόντων.
ΣΦΕΒΑ, 28.10.2012
ΥΓ: Όλοι οι Έλληνες γίναμε μάρτυρες της προκλητικότητας των αλβανών εθνικιστών. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι τα αδέρφια μας στη Βόρειο Ήπειρο, ζουν υπό την απειλή αυτού του εθνικισμού πολύ παραπάνω από μία ή δύο μέρες το χρόνο. Επίσης, καλό είναι η επίσημη Ελληνική Πολιτεία να θυμάται ότι υποχρέωσή της είναι όχι μόνο να παρατηρεί αλλά και να προστατεύει. 

Δείτε όλο το βίντεο απο τη σχολική εκδήλωση στην Κορυτσά:

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου