Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Ανακοίνωση του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Θεσσαλίας «ΠΥΡΡΟΣ» για την 28η ΟκτωβρίουΦωτογραφίες από τη συμμετοχή του συλλόγου στις επετειακές εκδηλώσεις στη Λάρισα
Φέτος συμπληρώνονται 72 χρόνια από το ηρωικό «ΟΧΙ» του Ιωάννη Μεταξά, στους ιταλούς κατακτητές. Ο ελληνικός στρατός αντικρούοντας την επίθεση των ιταλών εισβολέων, εισέρχεται ως απελευθερωτής για τρίτη φορά στην Βόρειο Ήπειρο. Μία μετά την άλλη, οι πόλεις της Βορείου Ηπείρου απελευθερώνονται, και οι Βορειοηπειρώτες υποδέχονται τον ελληνικό στρατό μέσα σε πανηγυρικό κλίμα κρατώντας ελληνικές σημαίες.

Η συνδρομή των Βορειοηπειρωτών προς τον ελληνικό στρατό είναι αξιομνημόνευτη. Οι γηγενείς  Έλληνες  της Β. Ηπείρου αγκάλιασαν τους  Έλληνες  στρατιώτες και  τους βοήθησαν με ότι μέσα διέθεταν.
Μετά την αποχώρηση του Ελληνικού στρατού και το τέλος του πολέμου, η Β. Ήπειρος δεν στάθηκε δυνατόν να ενωθεί με την Ελλάδα. Αλλά οι Βορειοηπειρώτες δεν ξέχασαν τους ήρωες του ’40 ,  περισυνέλεξαν  τα οστά πολλών πεσόντων , συντήρησαν και συντηρούν μέχρι σήμερα, τα νεκροταφεία των πεσόντων. Διαφύλαξαν με κίνδυνο την ίδια τους την ζωή, τις λίστες  των ονομάτων των πεσόντων, καθώς το κομουνιστικό καθεστώς, τιμωρούσε αυστηρά οποιαδήποτε αναφορά στον ελληνισμό. Μετά το τέλος του καθεστώτος, οι Βορειοηπειρώτες αποκατέστησαν τις ζημίες στα νεκροταφεία.
Ο «Πύρρος», όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος απέδωσε φόρο τιμής στους ηρωικός μαχόμενους στα βουνά της Βορείου Ηπείρου, με την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο ηρώων στην πόλη της Λάρισας. Η κατάθεση έγινε παρουσία αντιπροσώπων του στρατεύματος, της πολιτικής ηγεσίας και πλήθους πολιτών.
ΖΗΤΩ Η 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ. ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ

 0 comments:

Δημοσίευση σχολίου