Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Όλοι οι Βαλκάνιοι ασχολούνται με την απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία εκτός από τους Έλληνες!


Ο Γκρουέφσκι επισκέφτηκε τη Golloborda Αλβανίας, για να τους ζητήσει να δηλώσουν στην απογραφή «Μακεδόνες»!
Τη Golloborda της Αλβανίας επισκέφτηκε χθες (15/10/2011) ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, προκειμένου να τους ενθαρρύνει να δηλώσουν «Μακεδόνες», στην απογραφή που διενεργείται αυτή τη στιγμή στην Αλβανία (1-20 Οκτωβρίου).  Η Golloborda είναι μια ορεινή περιοχή στην ανατολική Αλβανία, βόρεια της λίμνης Οχρίδα, που κατοικείται από σλαβόφωνο πληθυσμό, στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι  και τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε μήλον της έριδος μεταξύ Σκοπίων και Βουλγαρίας. Το ζήτημα αφορά την καταγωγή και την εθνικότητα των ανθρώπων που ζουν στα συνοριακά αυτά χωριά. 

Οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών  ανταλλάσσουν ακόμη και αμοιβαίες κατηγορίες για τη διανομή διαβατηρίων στους κατοίκους των περιοχών σε αλβανικό έδαφος Golloborde, Prespe, και Gore.
Το αλβανικό κράτος αναγνωρίζει επίσημα σε αυτή την περιοχή μόνο «Μακεδονική» μειονότητα σε μία επαρχία κοντά στις Πρέσπες και θεωρεί τους Γκολομπόρντας αλβανούς.

ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ

Ο εκπρόσωπος των Σκοπιανών στην Αλβανία Edmond Themelko, δήλωσε ότι η κοινότητα θα στείλει υπόμνημα διαμαρτυρίας προς τους εκπροσώπους του ΟΑΣΕ στα Τίρανα εναντίον των προσπαθειών της Βουλγαρίας να αφομοιώσει τη “Μακεδονική” μειονότητα που ζει στα παραμεθόρια χωριά της Αλβανίας. Κατηγόρησε ακόμη και την κυβέρνηση της Βουλγαρίας και τα βουλγαρικά κρατικά όργανα ότι έχουν εξαπολύσει μια ευρεία εκστρατεία σε αυτά τα χωριά, σε μια προσπάθεια να πείσουν την κοινότητα και τους κατοίκους να δηλώνουν ότι είναι Βούλγαροι, και όχι “Μακεδόνες”. Ο Themelko είπε επίσης ότι η Βουλγαρία επιδιώκει με ανέντιμο τρόπο  να επωφεληθεί από τη δυσχερή οικονομική κατάσταση των κατοίκων της Πρέσπας, υποσχόμενη βουλγαρικά διαβατήρια και άλλες διευκολύνσεις, με την προϋπόθεση ότι θα δηλώνουν ότι έχουν βουλγαρική υπηκοότητα.

ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ
Ύστερα από μια σειρά άρθρων στα Σκοπιανά ΜΜΕ, ο Μποζιντάρ Ντιμιτρόφ, Βούλγαρος υπουργός για θέματα της Διασποράς, εξέδωσε δήλωση στα ΜΜΕ, με την οποία εξέφρασε τόσο την πεποίθησή του όσο και της βουλγαρικής κυβέρνησης, ότι η ΠΓΔΜ έχει εμπλακεί σε μια εκστρατεία προπαγάνδας σε όλα τα χωριά που κατοικούνται από Αλβανούς και “Μακεδόνες” για να τους πείσει να δηλώνουν “Μακεδονική εθνικότητα. Σύμφωνα με τον Ντιμιτρόφ, η παρακολούθηση των τριών Αλβανικών περιοχών Golloborde, Prespe, και Gore, δείχνει ότι η Σκοπιανή κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα για τη χορήγηση “Μακεδονικής” ιθαγένειας σε 100.000 Βούλγαρους που ζουν στα χωριά αυτά τα οποία βρίσκονται σε αλβανικό έδαφος. Σε αντίθεση με τη Βουλγαρία, που αναγκάζει τους ανθρώπους να περιμένουν τρία με τέσσερα χρόνια πριν λάβουν υπηκοότητα, οι Σκοπιανοί παραδίδουν διαβατήρια μέσα σε μόλις δυο μήνες και με την καταβολή μόνο 50 ευρώ.
Εκπρόσωπος του βουλγαρικού κόμματος “Βουλγαρικό Εθνικό Κίνημα” , κάλεσε δημοσίως την βουλγαρική κυβέρνηση να αναλάβει ενεργό ρόλο ώστε να διασφαλίσει πως η βουλγαρική μειονότητα στην Αλβανία θα αυτοπροσδιορίζεται ως Βουλγαρική, και όχι ως “Μακεδονική”. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση της χώρας του γιατί δίνει υπηκοότητα μόνο στους Ορθόδοξους από τη Γκολομπόρντα και αφήνει τους βούλγαρους μουσουλμάνους της Αλβανίας στην αγκαλιά των σκοπιανών.

ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ
Μερίδιο από την «πίτα» της απογραφής στην Αλβανία διεκδικούν και οι Ρουμάνοι οι οποίοι πριν από μία εβδομάδα πραγματοποίησαν «επιστημονικό» συνέδριο στα Τίρανα και στην Κορυτσά, παρουσία του Ρουμάνου πρέσβη και δύο μητροπολιτών από τη Ρουμανία, σε μία προσπάθεια να πείσουν τους Βλάχους να δηλώσουν ρουμάνικη εθνικότητα.


ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Μια "εθνικιστική" αφίσα
Οι μόνοι που δεν ασχολούνται με την απογραφή στην Αλβανία είναι οι Έλληνες διπλωμάτες και η πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Μειονότητας που φάνηκε ανέτοιμη και ανίκανη όχι μόνο για την απογραφή αλλά και για την αποχή που κήρυξε η οργάνωση «Ομόνοια». Οι μοναδικές κινητοποιήσεις έγιναν στην Αθήνα για να πείσουν το εθνικό κέντρο και τους εκεί συλλόγους ότι πήραν τη σωστή απόφαση! Οι Βορειοηπειρώτες που μένουν στον τόπο τους, για συναισθηματικούς λόγους (και όχι μόνο) στην πλειοψηφία τους θέλουν να δηλώσουν την ελληνικότητα τους αλλά διστάζουν  να βγουν εκτός πολιτικής «γραμμής». Ενώ η «Ομόνοια» μποϊκοτάρει την απογραφή, κανένας από τους απογραφείς που πρότειναν οι εννιά δήμαρχοι της δεν παραιτήθηκε (όπως έκαναν οι αλβανοί των Σκοπίων) και το τραγικότερο είναι ότι κάποιοι από αυτούς τους απογραφείς, για να μην έχουν «μπλεξίματα», γράφουν ότι τα σπίτια είναι άδεια!!!
Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι αλβανοί εθνικιστές, μέσω της “Aleanca Kuqezi” και του τσάμικου κόμματος PDIU, κατηγορούν καθημερινά τους έλληνες «σοβινιστές» για ανάμειξη στην απογραφή πληθυσμού της Αλβανίας.

Σχετικά άρθρα:

Οι θρησκευτικές κοινότητες στην Αλβανία και η απογραφή πληθυσμού

Μπολάνος: Η απογραφή έχει στόχο τη στατιστική συρρίκνωση των μειονοτήτων

Ο αγώνας της Ομόνοιας για την απογραφή δίνεται στο "Divani Caravel" !!!

MEGA: Δεν μας ικανοποιεί το ερωτηματολόγιο και η διαδικασία της απογραφής αλλά η αποχή δεν οδηγεί πουθενά!

Απογραφή πληθυσμού made in Albania: Δηλώνεις Έλληνας; Δεν καταγράφεται η εθνικότητα!

Κοινή δήλωση Τάβου Μπάρκα για την απογραφή

Η χώρα υποδουλώνεται και οι «σωτήρες» της ψάχνουν ψήφους στη… Βόρειο Ήπειρο!

 

4 comments:

Ανώνυμος είπε...

Μετα απο αυτη την απογραφη, αριθμητικα θα ειμαστε η τριτη η τεταρτη μειονοτητα στη χωρα.
Πρωτοι θαναι οι Ρουμανοι, μετα οι Σκοπιανοι, μετα οι Βουλγαροι, μετα οι Μαυροβουνιοι, και καπου αναμεσα στους Τσιγγανους και Ρομα θα ειμαστε εμεις.

Ανώνυμος είπε...

aman ..............., esy den eisai ellinas ? pou me ta arthra sou les apograftite?
giati kanenas||? esy ellinas den eisai?!
afou den areskesai stin anakoinosi tis Omonoias ti na sou kano tora?

Ανώνυμος είπε...

Τα συγχαρητήρια μας στην Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία ταλαιπωρεί τους βορειοηπειρώτες χρόνια για να τους αποδόσει την ελληνική ιθαγένεια που την έχουν στο αίμα τους και στην ψυχή τους.

Ανώνυμος είπε...

Βορειοηπειρώτη, τι εννοείς όταν λες Mια "εθνικιστική" αφίσα;

Δημοσίευση σχολίου