Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Νέα σχολική χρονιά με ελλείψεις για τα ελληνόπουλα της Βορείου Ηπείρου. Οι Αλβανοί νίπτουν τα χείρας, κατηγορώντας το Ελληνικό ΥΠΕΘ που δεν εκτυπώνει τα βιβλία

Το «τσίρκο» των πολιτικών και τα αθώα μάτια των παιδιών
Στις 6 Σεπτεμβρίου, στην Αλβανία, άρχισε η νέα σχολική χρονιά.
Στο ελληνικό εννιάχρονο σχολείο της πόλης των Αγ. Σαράντα, φοιτούν φέτος 175 μαθητές, δεκαπέντε από τους οποίους στην πρώτη τάξη. Το πρώτο πράγμα που αντίκρισαν στο νέο ξεκίνημα της ζωής τους ήταν ένα τσούρμο από ευτραφείς κυρίους, πρόεδροι των τοπικών παραρτημάτων πολιτικών κομμάτων, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος του νέου κόμματος MEGA να τους εύχονται καλές επιτυχίες, ενώ ο εκπρόσωπος της Ομόνοιας κ. Λεωνίδας Παππάς και του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ζαφειράτης που παρέστησαν στην εκδήλωση έναρξης, προτίμησαν να μην ανεβούν  στην εξέδρα.   

Για τους ελληνικής καταγωγής  μαθητές στους νομούς του Αργυροκάστρου, Αγ. Σαράντα και Δελβίνου το μόνο θετικό φέτος είναι ότι ο αριθμός παρέμεινε ίδιος και κάπου κάπου αυξήθηκε ελαφρός σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές που ήταν πάντα πτωτικός. Τα προβλήματα όμως παραμένουν ίδια και χειρότερα. Οι ελληνικές τάξεις των πόλεων, στεγάζονται στα αλβανικά σχολεία και αποτελούν τους φτωχούς γείτονες τους. Οι έλειψη των βιβλίων αναγκασε φέτος κάποιους ομογενείς να στείλουν τα παιδιά τους στο αλβανικά ή στα ιδιοτικά.  
  
Μόνον το βιβλίο της γλώσσας από την πρώτη έως την ένατη, η γεωγραφία στην έβδομη και όγδοη και η ιστορία της Ελλάδος για την ένατη, στο σύνολο 13 τίτλοι βιβλίων, είναι διαθέσιμα για τους μαθητές στις  εννέα τάξεις στα δικά μας σχολεία. Είναι μια εικόνα απογοήτευσης, μια εικόνα, θα λέγαμε, ντροπής.
Δεν είναι η πρώτη χρονιά που οι δάσκαλοι και οι γονείς των μαθητών διαμαρτύρονται για την έλλειψη βιβλίων. Είναι η τέταρτη ή η πέμπτη χρονιά, που οι μαθητές μας κρατούν σημειώσεις. Λες και μόλις βγήκαμε από πόλεμο.  Δυστυχώς, μέχρι σήμερα κανένας δεν ανέλαβε την ευθύνη για την κατάντια αυτή, παρά μόνον θυμούνται το θέμα αυτό όταν ανοίγουν τα σχολεία.
Το αλβανικό Υπουργείο Παιδείας ρίχνει την ευθύνη στο ελληνικό Υπουργείο, το οποίο ανέλαβε την δέσμευση να εκτυπώσει τα ελληνικά βιβλία. Αφού δεσμεύτηκε, γιατί δεν τηρεί τη συμφωνία και αφήνει τα δικά μας παιδιά να ταλαιπωρούνται;
Γιατί οι δικοί μας οργανισμοί δεν αντιδρούν σθεναρά στο μέγιστο αυτό πρόβλημα, αλλά ρίχνουν το μπαλάκι ο ένας του άλλου;
Για όλα αυτά τα δικά μας παιδιά δε φταίνε σε τίποτε και ζητούν μια απάντηση. Μια απάντηση σήμερα, γιατί αύριο θα είναι αργά.

2 comments:

Ανώνυμος είπε...

Eytyxos boreioipeiroti na vgei kai kapoios na pei tin alitheia. Ayti einai pragmatika i katantia tis paideias mas, kai oi monoi enoxoi ,EMEIS. Ta paidia mas den exoyn ta biblia poy anafereis giati i mitera patrida den niazete gia ali mia fora na ta ektiposei. Giati oi ekprosopoi tis Omonoias-Kead den niazonte gia tin paideia, giati aytoi asxoloynte me pio "ethnika themata", apla opos edo kai 20 xronia grafoyn sto grafeio toys mia anakoinosi typoy kai pisteyoyn pos ekanan to xreos toys.
Giati o mpampas tis Ilektras Kiki prospathei na t konomaei dipla apo ta biblia kai paei legontas. lypamai ta paidia kai toys goneis poy emeinan edo kai perimenoyn lyseis apo aytoys.

Ανώνυμος είπε...

Boreioipeirwti, mipvs ksereis se poio skoleio toy Boyrkoy itan o Ntoyles tin prwti mera, giati sto Argyrokastro den ton eide kaneis, oyte tin prwti oyte tin deyteri?????

Δημοσίευση σχολίου