Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Μήνυμα Παπανδρέου προς Τίρανα


Έκθεση ιδεών με θέμα τον εθνικισμό.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ - ΜΠΕ για τα φαινόμενα έξαρσης του εθνικισμού στην Αλβανία, με αφορμή και την πρόσφατη δολοφονία Έλληνα μειονοτικού, στη Χειμάρρα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε:

"Δεν θεωρώ ότι αυτά τα περιστατικά είναι απλώς συγκυριακά. Δυστυχώς, βλέπουμε παρόμοια φαινόμενα μιας έξαρσης εθνικισμού από ακραίες ομάδες, που, όμως, δυστυχώς φαίνεται πως έχουν και πολιτικές απολήξεις. Που έχουν στοχοποιήσει την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, με το, βεβαίως, τραγικό περιστατικό της δολοφονίας του Αριστοτέλη Γκούμα, αλλά και άλλες πράξεις, οι οποίες δείχνουν μια εχθρική στάση".


Και πρόσθεσε: "Για εμάς είναι πάρα πολύ σοβαρό το ζήτημα. Είναι, πρώτα απ' όλα σοβαρό ζήτημα για τις διμερείς μας σχέσεις, τις οποίες θέλουμε να στηρίζουμε θετικά. Είναι σοβαρό ζήτημα για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Διότι οι εθνικισμοί δεν βοηθούν στα Βαλκάνια, δεν βοηθούν στις γειτονικές χώρες. Και θα ήθελα να στείλω και το μήνυμα προς την αλβανική πλευρά ότι, οι εθνικισμοί έχουν πάντα, πάντα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, όχι μόνο μεταξύ των χωρών αλλά και ανάμεσα στους πολίτες".

Αφού επισήμανε ότι "εμείς, εδώ στην Ελλάδα κάναμε μια σοβαρή προσπάθεια για ενσωμάτωση πολλών Αλβανών, ένταξη πολλών Αλβανών στην ελληνική κοινωνία", σημειώνοντας ότι "μπορεί να υπήρξαν και προβλήματα, μπορεί να υπήρξαν και γεγονότα", ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία "είναι μια μειονότητα που πρέπει να έχει την προστασία του αλβανικού κράτους σε ό,τι αφορά τα δικαιώματά της" και "αυτή είναι η στάση που πρέπει η αλβανική κυβέρνηση να κρατήσει".

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

Πω πω, τους έτριξε τα δόντια ο Τζέφρι.
Τώρα οι Αλβανοί τα έχουν κάνει πάνω τους.
Ύστερα από αυτές τις σκληρές δηλώσεις θα μας έχουνε μη βρέξει και μη στάξει.

Δημοσίευση σχολίου