Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΜΟΝΟΙΑ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Με πολλές ελλείψεις και φέτος τα Ελληνικά Σχολεία στη Βόρειο Ήπειρο 
Με την ευκαιρία της έναρξής της νέας σχολικής χρονιάς 2010-2011, στην Αλβανία, η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ», εκφράζει τις θερμότερες ευχές προς τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των Ελληνικών Σχολείων αλλά και όλης της  χώρας!
Με λύπη διαπιστώνουμε και φέτος τις πολλές ελλείψεις στη δημόσια ελληνική παιδεία στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας, αντί της ανάπτυξης ενός ειλικρινούς διαλόγου με τον εκπαιδευτικό κόσμο της Ελληνικής κοινότητας και τους πολιτικούς εκπροσώπους της, επιδίδεται στη λογική των πολιτικών πελατειακών σχέσεων  με τους εκπαιδευτικούς με αποτέλεσμα να επηρεάζετε αρνητικά η ποιότητα της παιδείας στο χώρο μας.
Έλλειψη βιβλίων
Ο Υπουργός Παιδείας της Αλβανίας αποφάσισε τα ελληνικά βιβλία να διανεμηθούν δωρεάν στους μαθητές μας, κατατάσσοντας τις μειονότητες μαζί με τις άπορες και με ειδικές ανάγκες οικογένειες της Αλβανίας. Ακόμα και αν η πρόθεση του υπουργού είναι ειλικρινής στην πραγματικότητα καταντάει ειρωνική γιατί από τους 34 τίτλους βιβλίων ελληνικών βιβλίων του 9-τάξιου σχολείου μόνο οι 12 είναι διαθέσιμοι, ενώ τα υπόλοιπα 22 βιβλία δεν έχουν σταλεί ακόμα στο τυπογραφείο. Οι τοπικές Διευθύνσεις Παιδείας μας στέλνουν «από τον Άννα στον Καϊάφα», λέγοντας τη μία ότι είναι ευθύνη του Υπουργείου και την άλλη του Ελληνικού Προξενείου.
Ανθελληνικό περιεχόμενο  
Δεν έχει σημειωθεί καμιά πρόοδος σε ότι αφορά στη βελτίωση των προγραμμάτων και του περιεχομένου των σχολικών εγχειριδίων πάνω στα οποία έχει εκφραστεί η δυσαρέσκεια των αντιπροσώπων της ΕΕΜ. Παρά τις συστάσεις του διεθνούς παράγοντα και ειδικά του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα σχολικά βιβλία της Ιστορίας και Γεωγραφίας που πρέπει να συνταχθούν σε άλλο πνεύμα δεν έχει γίνει καμιά προεργασία
Επιλογή καθηγητών
Η κομματικοποίησης στο χώρο της παιδείας δεν έχει προηγούμενο. Αναρμόδιοι τοπικοί παράγοντες, άσχετοι με το χώρο, διορίζουν απολύουν και κάνουν δυσμενείς μεταθέσεις με μοναδικό κριτήριο την κομματική αφοσίωση. Οι εκπαιδευτικοί της Ελληνική Μειονότητα και ειδικά τα μέλη της Ομόνοιας ήταν πάντοτε τα πρώτα θύματα του πολιτικού ρεβανσισμού των κυβερνητικών κομμάτων. Είναι κάτι που η Ομόνοια είχε καταγγέλλει πολλές φορές με σχετικές ανακοινώσεις και θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι απαράδεκτες αυτές ενέργειες δεν προέρχονται από «ψηλά» και καλούμε το Υπουργείο να επέμβει άμεσα.
Ελάχιστο όριο 35 μαθητές
Το ελάχιστο όριο των 35 μαθητών για να ανοίξει μία τάξη, είναι έξω από κάθε λογική. Δεν είναι μόνο καταδικαστικό για πολλά σχολεία της Ελληνικής Μειονότητας, αλλά είναι μετεκπαιδευτικό. Παρόλο που το μέτρο δεν εφαρμόστηκε πουθενά στην Αλβανία φέτος, η παραμονή σε ισχύ ενός τέτοιου μέτρου, εκθέτει το Υπουργείο Παιδείας της Αλβανίας καθώς καμία σχέση δεν έχει με τις σύγχρονες απαιτήσεις της Παιδείας.   
  

Κατόπιν τούτων η ΟΜΟΝΟΙΑ για άλλη μια φορά καταδικάζει την αδιαφορία και την έλλειψη ουσιαστικής βούλησης για βελτίωση της κατάστασης στην παιδεία που παρέχεται στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα. Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε ρυθμίσεις τέτοιες που θα συγκροτήσει ειδικό γραφείο και υπεύθυνη υπηρεσία για την παιδεία των Μειονοτήτων. Το πάγιο αυτό αίτημα της Ομόνοιας δικαιώνετε περίτρανα από τα προαναφερθέντα προβλήματα και ελπίζουμε ότι σύντομα θα υπάρχει ανταπόκριση!


Άγιοι Σαράντα 5/9/2010                  Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

6 comments:

BH2020 είπε...

Γιατί ουδείς δεν τολμάει να ζητήσει ουσιαστική αναβάθμιση της παιδείας στα πάτρια εδάφη;
Περιμένει κανείς σας να αναβαθμίσει το αλβανικό κράτος την παιδεία μας;
Προτάσεις και σκέψεις για την παιδεία θα βρείτε από την ομάδα διαμόρφωσης πολιτικών για την πατρίδα μας:

http://bh2020.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

na kai h fotografia tis Neolaias Vorioipiroton apo ekstrateia enisxisis ton sxoleion na synodeyei to keimeno tis Omonoias. Mia xara synergasia exoyn aytoi.

Ανώνυμος είπε...

Αθήνα, 07-09-2010
Προς: Δ.Σ Σωματείου‘ Νεολαία Βορειοηπειρωτών’.
Θέμα : Παραίτηση Μέλους. Η κάτωθι υπογεγραμμένη Τζιάμου Ανδρομάχη του Θεοδώρου σας υποβάλλω εγγράφως την παραίτηση μετά από την θέση μέλους του Δ.Στου σωματείου « Νεολαία Βορειοηπειρωτών.»
Οι λόγοι της παραίτησης μου είναι ότι:
1. Αποφάσεις που παίρνονται από το προεδρείο ή συντονιστές δεν ενημερώνονται όλα τα μέλη του Δ.Σ πριν υλοποιηθούν ώστε να καταγραφούν τυχόν αρνητικές ή αντίθετες γνώμες ( Καταστατικό Νε.Β, Άρθρο 12 , πα...ρ 5)
‎2. Κάποιες αναλήψεις χρηματικών ποσών από το ταμείο δεν έπρεπε να γίνουν με απόφαση μεμονωμένων προσώπων, αλλά ύστερα από απόφαση του Δ.Σ. (Καταστατικό Νε.Β, Άρθρο 13 , παρ 8,9 κ Άρθρο 18, παρ 1.δ)
3. Στην ιστοσελίδα της Νε.Β αναρτώνται ενημερώσεις κ ειδήσεις χωρίς την ενημέρωση όλων των μελών του Δ.Σ της Νε.Β. επίσης υπάρχει κομματική χροιά μέσω της ιστοσελίδας της Νε.Β υπέρ συγκεκριμένου κόμματος, ενώ προεκλογικά είχαμε δεσμευτεί στο να μην λειτουργούμε υπέρ κομμάτων.
Το γεγονός ότι γίνονται όλα αυτά χωρίς την ενημέρωση μελών και δεν μπορούν να καταγραφούν αντιρρήσεις, διαφωνίες ή θέματα συζητήσεις με βρίσκει εντελώς αντίθετη.

Κατόπιν ωρίμου σκέψεως για να μην συσχετιστεί το όνομά μου με κινήσεις που δεν συνάδουν με το λόγο ιδρύσεως του σωματείου της Νε.Β και την δική μου προσωπικότητα και ιδιοσυγκρασία μου, ζητώ την ελεύθερη και απρόσκοπτη αποχώρησή μου και από μέλος του σωματείου της Νε.Β. Επίσης, ζητώ τα προσωπικά μου δεδομένα να μην ξαναχρησιμοποιηθούν από κανένα Δ.Σ της Νε.Β και για κανένα λόγο,
Σύμφωνα με το Άρθρο 5, παρ 1.ε του καταστατικού.

Μετά τιμής
Τζιάμου Ανδρομάχη

Αυτο ειναι θεμα οχι σχόλιο

Ανώνυμος είπε...

BH 2020
STHN ALBANIA OSOI EXOUN TELEIWSEI SE SXOLEIA THS AYLWNAS, ARGYRWKASTROU KTL APO AYTON TO SEPTEMPRH TOUS DIOXNOYN APO TIS DOYLIES GIATI EINAI PASIGNWSTO OTI TO 90% AYTWN TA EXOUN AGWRASEI TA PTYXIA TOYS KAI DEN KSEROYN POY PANE TA TRIA!
KAI TWRA NA TOYS MAZEPSEYN TA ELLHNIKA PANEPISTHMIA???NA PAROYN TIS THESEIS TWN NEWN PAIDIWN APO THN BH?
WROI ESEIS EXETE LIGO NIO NIO 'H EISTE NTIPOU GIA NTIPOU!

Ανώνυμος είπε...

Και πρέπει μαζί με τα στεγνά να καίγονται και τα χλωρά; Υπάρχουν εξαιρετικοί επιστήμονες που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν στην Ελλάδα, ούτε τις "γνωριμίες" να λάβουν υποτροφία για ελληνικά πανεπιστήμια. Αυτούς πρέπει να τους τιμωρήσουμε επειδή κάθησαν στην πατρίδα και σπούδασαν; Τους δέχεται η Αμερική και η Ευρώπη και δεν πρέπει να τους δέχεται η Ελλάδα; Άλλωστε τα λαμόγια δεν έχουν καμία ελπίδα να περάσουν τις εξετάσεις και τα κριτήρια... και ούτε ενδιαφέρονται να αναγνωρίσουν πτυχία στην Ελλάδα, βγάζουν πιο πολλά στην Αλβανία.
Ας είμαστε με τους ανθρώπους που αξίζουν και όχι με τα παιδιά των κομμάτων! Ας μην μιζεριάζουμε και με τέτοια θέματα.

Ανώνυμος είπε...

O Pizopoylos kai o Gerasimidis den ebalan akoma to xeri toys na exoyn ta paidia vivlia ti kanoyn?

Δημοσίευση σχολίου