Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Επιστολή του ΕΕΜΜ-MEGA στον Πρέσβη της Ελλάδος στα Τίρανα


Στο e-mail της σελίδας μας, ήρθε επιστολή του ΕΕΜΜ-MEGA, που είχε σταλεί στον Πρέσβη της Ελλάδος στα Τίρανα, πριν την απογραφή του 2011 στην Αλβανία. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βορειοηπειρώτη» ο κ. Πάζιος έλαβε την επιστολή αλλά δεν απάντησε ποτέ. Δεν γνωρίζουμε το λόγο που το νέο κόμμα δεν κοινοποίησε τότε την επιστολή, σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε πως αξίζει η καταγραφή του γεγονότος και του περιεχομένου της επιστολής που ακολουθεί:

Εξοχότατε κ. Πρέσβη χαίρεται!
Κατ’ αρχήν εύχομαι υγεία και κάθε επιτυχία στο έργο σας!
Πριν από δύο χρόνια, μια ομάδα νέων ανθρώπων, προβληματιζόμενοι για την κατάσταση στην Ελληνική Μειονότητα και την πολιτική της εκπροσώπηση,
που είχε επιδοθεί στην διαχείριση της εξουσίας και μόνο, αποφάσισε να αναλάβει μια πρωτοβουλία, καλύπτοντας - όπως εμείς πιστεύουμε - ένα πολιτικό καινό που είχε δημιουργηθεί στην μειονότητα, από την λοξοδρόμηση της σημερινής ηγεσίας, από τις αρχές και το πρόγραμμα της οργάνωσής μας «ΟΜΟΝΟΙΑ».  
Αδυνατούσαμε τότε να φανταστούμε, τον πόλεμο, τη λάσπη και κάθε είδους συκοφαντία που θα αντιμετωπίζαμε.
Ενδεχομένως οι πληροφορίες που έχετε για το κόμμα «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον» ΕΕΜΜ-MEGA, να προέρχεται από αυτή την πανστρατιά προπαγάνδας. Η ηγεσία του κόμματος μας αποτελείται από νέους επιστήμονες που επέστρεψαν από την Ελλάδα και κάποιους που όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια επιμένουν να παραμένουν στον τόπο τους και σας διαβεβαιώνουμε πως καμία σχέση δεν είχαν στο παρελθόν με οποιοδήποτε εξουσία και καμία άλλη δέσμευση δεν έχουν πέραν των διαχρονικών αξιών του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών, δεν ήταν αυτό που αναμέναμε αλλά παρά τον τεράστιο πόλεμο που είχαμε από όλες τις πλευρές, από το αλβανικό κράτος και παρακράτος, από συμπατριώτες μας στην Ελλάδα που κακώς είχαν πεισθεί ότι η κίνηση μας ήταν διασπαστική, και έχοντας απέναντι μας τις δύο παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις της μειονότητας (ΚΕΑΔ και Σοσιαλιστικό Κόμμα Αλβανίας) τα ποσοστά μας ήταν τέτοια που μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε τον αγώνα μας.
Για το κρίσιμο θέμα της απογραφής, προσπαθήσαμε επανειλημμένος να επικοινωνήσουμε με την Ομόνοια, ώστε να υπήρχε μία κοινή θέση στις απαιτήσεις μας αλλά και στη στάση που θα κρατούσαμε, αλλά δυστυχώς δεν κατέστει δυνατόν.
Η αρνητικότατη μέχρι εχθρικής στάσης του Γενικού Πρόξενο Αργυροκάστρου κ. Ριζόπουλου απέναντι στο ΕΕΜΜ-MEGA, μας προβλημάτιζε αν είχε νόημα να ζητήσουμε κάποια συνάντηση μαζί σας ή αν έπρεπε να περιμένουμε να ωριμάσουν  οι καταστάσεις.
Η κρίσιμη στιγμή όμως της απογραφής θεωρούμε  ότι επιβάλει άμεσα μία συνάντηση μαζί σας.
Σε αναμονή της απάντησης ευχαριστούμε προκαταβολικά!  
Ο Γενικός Πρόεδρος
Χριστάκης Κίτσιος

14 comments:

Ανώνυμος είπε...

Ας πει κάποιος εκει ...... στο mega ότι οι επιστολές προς οποιοδήποτε διπλωματικό σώμα δεν δημοσιοποιούνται.... Ημαρτον που λέει και ο Γεωργίου, λίγη σοβαροτητα, μια στοιχειώδης τήρηση των θεσμών και του πρωτοκόλλου......

Βορειοηπειρώτης είπε...

Χωρίς να θέλω να κρίνω την κίνηση του Μεγκα, η επιστολή δεν εστάλει από το κόμμα και ήταν δική μας απόφαση να δημοσιευτεί και όχι του μέγκα. Άλλωστε αν θα ήθελαν να δημοσιευτεί, έχουν και δικό του site.
Εσένα 3.56 τι σε πείραξε πιο πολύ, το περιεχόμενο της επιστολής ή είσαι και εσύ του πρώτο -κόλλου

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Πρέσβη
Είστε υποχρεωμένος να ακούσετε κάθε φωνή Ελληνικής καταγωγής στην Αλβανία. Δεν πρέπει να ξεχωρίζεται σε κάλους και κακούς βορειοηπειρώτες , εάν αυτή είναι η γραμμή που παίρνεται από το Εθνικό Κέντρο τότε ζήτω που καήκαμε. Το κρίμα στο λαιμό σας με το ότι συμβαίνει στο πολίτικο σκηνικό της Βορείου Ηπείρου. Σήμερα το πολιτικό σκηνικό μοιράζεται ως εξής, η περισσότερη είναι αδιάφορη (δεν εμπιστεύονται τους εκπροσώπους των Ομόνοια- Κεαδ), αρκετοί ενταγμένη στα Αλβανικά κόμματα, η υπόλοιποι ενταγμένη στα κόμματα Κεαδ και Μεγα. Μήπως με την διπλωματική σας συμπεριφορά, φταίτε και εσείς για αυτή την κατάντια ????

Ανώνυμος είπε...

Ρε όλοι εκεί μέσα τα ίδια σκατά είστε,παίζεται όλοι το παιχνίδι των Ελλήνων των Αλβανών και γενικά όποιου σας δώσει ένα κόκκαλο και σας κρατάει στην επιφάνεια,σας αρέσει να εκβιάζετε και να πιέζετε καταστάσεις και όλα αυτά εις βάρος όλων μας!!!Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πατώσετε σε τίποτα εκλογές να ξεκουμπιστείτε όλοι σας από εκεί μέσα και όποιος έχει καλές προθέσεις ας βγει να αναλάβει την Αρχηγία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ-ΜΕΓΚΑ-ΚΕΑΔ κ.α με την υποστήριξη όλων μας. Ελεος πια σας βαρεθήκαμε κοπρόσκυλα!!! ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΗΣ !!!

Ο Αθώος είπε...

Θέλω να πιστεύω ότι η επιστολή ΜΕΓΑ προς τον κύριο Πάζιο είναι μια λεμονάδα, δλδ τίποτε. Η γλώσσα του ΜΕΓΑ πρέπει να είναι σκληρότατη, απαιτητικότατη και όχι παραπονιάρικη, όπως στην επιστολή. Το Κόμμα αυτό αν θέλει μοίρα στον Ήλιου του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού θα πρέπει να μη ρωτήσει για κόκκινο ή πράσινο. Πρέπει να σπάσει το κατεστημένο και να μη κινείται λες και φοβάται μη σπάσει τα αυγά. Να δείξει ότι νοιάζεται πραγματικά για τα προβλήματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και δεν πρέπει να χαϊδεύει τα αφτιά κανενός, τόσο το περισσότερο των διπλωματών οι οποίοι είναι αρκετά ένοχοι για τα όσα διαδραματίζονται με μας και εκεί στον τόπο μας.
Η επιστολές και οι διαμαρτυρίες του ΜΕΓΑ πρέπει να είναι σε καθημερινή βάση και όχι όπως γεννάει ο κούκος.
Εντούτοις δεν μπορώ να μη διαπιστώσω ότι και στο μπλογκ του Βορειοηπειρώτη υπάρχουν κάποιοι επιτήδειοι οι οποίοι ξέρουν να αποσύρουν την προσοχή από το καίριο θέμα. Ενοχλήθηκε και καλά έκανε και απάντησε και ο διαχειριστής του μπλογκ με το πρώτο σχόλιο, το 3.56 που παραπέμπει τη συζήτηση στην ηθική τάξη και όχι στην ουσία της επιστολής. Δεν είναι άσχετος αλλά το παίζει. Λησμονάει ότι οι διπλωματικές αρχές στην Αλβανία έχουν κάνει εγκληματικές καταχρήσεις στο θέμα αυτό.
Αναφέρω λόγου χάρη τη διαρροή προς την εφημερίδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ επιστολής του πατρός της αδικοχαμένης πρώην συζύγου του Βαγγέλη Τάβου προς τον Πρέσβη της Ελλάδας. Η διαρροή έγινε από την πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα με στόχο την αξιοποίησή της σε προεκλογική εκστρατεία υπέρ του Ντούλε.
Αναφέρω ακόμα την επίσημη διαβίβαση προς τον κοσμήτορα της σχολής Ελληνικών πανεπιστημίου Αργυροκάστρου από τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Ριζόπουλο, εμπιστευτικής επιστολής του καθηγητή Μπάρκα προς το Υπουργείο Εξωτερικών, με την οποία κατηγορούσε το προξενείο για κατάχρηση με τις φοιτικές υποτροφίες για Βορειοηπειρώτες. Η επιστολή έφθασε στον Αλβανό εισαγγελέα και εναντίον του Έλληνα καθηγητή ασκήθηκε ποινική δίωξη.
Υπάρχουν ακόμα δεκάδες τέτοιες διαρροές από συγκεκριμένους Έλληνες διπλωμάτες που έγιναν αφορμή για διάσπαση και αντιπαραθέσεις μεταξύ βορειοηπειρωτών.
Τέλος, αγαπητέ Βορειοηπειρώτη, τι έγινε και θυμήθηκες τον Πάζιο. Τον έχει ξεχάσει η Αθήνα εκεί στα Τίρανα και αυτός βαριέται που ζει. Αν περιμένει το ΜΕΓΑ και οι υπόλοιποι Έλληνες άσπρη μέρα από τον Πάζιο, τότε φίδι που μας έφαγε...
ο Αθώος

Ξεριάς είπε...

Αυτή τη φορά συμφωνώ με τον Αθώο. Η επιστολή (τη βλέπω κομμένη και ραμμένη, τι συμβαίνει άραγε;;;)δεν είναι απλά λεμονάδα σε πλαστικό ποτήρι, είναι λεμονάδα που είχε χαλάσει κι αν την πιείς σε πιάνει η κοιλιά. Δεν αντέχω στον πειρασμό όμως να κάνει κι άλλη μια παρατήρηση (δεν είναι βέβαια η ουσία, αλλά όταν απευθύνεσαι σε επισήμους δεν βλα΄πτει να προσέχουμε).Μια από τις ορθογραφικές γκάφες που όταν τις διαβάζει ένας Ελλαδίτης ανατριχιάζει:πολιτικό καινό ή πολιτικό κενό ( τώρα θα μου πεις επιστήμονες αυτοί του ΜΕΓΚΑ και η ορθογραφία είναι λεπτομέρεια;;!!

Ανώνυμος είπε...

XAXAXA, DEN PEZESTE, OTAN TELEIWNOYN TA EPIXEIRHMATA ARXHZOYN TA BRISIMA. ESY KSERIA THA KSEREIS KALYTERA TO "APORIA PSALTOY BIX"

Ανώνυμος είπε...

Αθωε αν καταλαβα καλα απο τα επιχειρηματα σου δικαιολογεις τη συγκεκριμενη διαρροη με τη δικαιολογια οτι στο παρελθον υπηρξαν και αλλες. Προσωπικα θεωρω κατακριτεα οποιαδηποτε διαρροη τετοιου ειδους. Δειχνει ελλειψη σοβαρότητας, απ όλες τις πλευρές. οπως και να χει, εχω πει και στο παρελθόν , η εικονα που δειχνουμε για τη σχεση μας με τις διπλωματικες αρχές της πατρίδας μας ειναι τραγική και λυπαμαι αλλά μας βαραινει εμας και τον κωλοχαρακτηρα μας. Ειμαστε αστεια φυλή και δικαιως δεν μας παιρνει κανεις στα σοβαρά. Παντως αν η δημοσιευση της συγκεκριμενης επιστολής εχει καποια σκοπιμοτητα, αποψη μου ειναι οτι μονο ζημεια μπορει να κανει στο mega. Δυστυχως μεχει σημερα και με βαση και αλλες παλιοτερες επιστολες, αποδεικνυουν οτι ειναι ασοβαροι και καθολου εχεμυθοι. Η εχεμυθεια ξερετε ειναι βασικη προυποθεση στην πολιτικη.

Ανώνυμος είπε...

anonime 4:16 tris laloun kai dio xoreboun
Den eimaste astia fili, eimaste perifani fili kai apetoume ta dikeomata mas.
I ikona pou dixnome gia tin sxesi mas me tis diplomatikes arxes tis patridos mas einai tragiki ???? Ti mas les tora ???? nomizo ksexases episodia... i alithia na legete me to onomatis.... to emporio tis vizas pou ginotan apo tis diplomatikes arxes ta ksexasate ???? to emporio vizas pou ginotane apo stelexi tis Omonias ta ksexasate??? ksexasate pou skotothikan stin mirasia apo ta kerdi sto proksenio Argirokastroy ??? gia pia sovarotita milas ???

Ο ΑΘΩΟΣ είπε...

Η εχεμύθεια στην πολιτική αποτελεί βασική προϋπόθεση όταν πάει παράλληλα με τη διαφάνεια. Όταν δεν συμβαίνει έτσι τότε η εχεμύθεια αποτελεί προϋπόθεση βρόμικης πολιτικής, πολιτικής η οποία δεν έχει καμιά σχέση με τα κοινά, τόσο το περισσότερο με τα εθνικά συμφέροντα. Η συγκεκριμένη επιστολή του ΜΕΓΚΑ, (όπως και πολλά άλλα έγγραφα του ΜΕΓΚΑ και οποιουδήποτε φορέα) έπρεπε προ πολλού να κυκλοφορούσε να γνώριζε και το κοινό τι σκέφτεται και πώς αντιμετωπίζει τα προβλήματα, (τα κοινά.) Η εχεμύθεια αφορά κυρίως τις εμπιστευτικές επιστολές. Και το διπλωματικό σώμα έχει κάνει εγκλήματα σε όφελος των κομματικών (παραταξιακών) και προσωπικών σκοπιμοτήτων, προς την κατεύθυνση αυτή.
Όσο για το ρεζίλεμα, που λες δεν έχεις άδικο. Θυμήσου λίγο τι συνέβη πριν κάνα χρόνο περίπου. Είδε η ΟΜΟΝΟΙΑ τον Σαμαρά και μόλις βγήκε από τη συνάντηση και χωρίς να συμφωνήσουν με το γραφείο του Σαμαρά, έβγαλε ανακοίνωση τύπου που έλεγε πως ειπώθηκαν πράγματα τα οποία συνέφεραν την ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ με αποτέλεσμα να αναγκάσουν τον Σαμαρά να βγάλει δεύτερη ανακοίνωση για να φέρει τα πράγματα σε κάποια ισορροπία.
Δεν μπορεί να συγκριθεί η ανακοίνωση του ΜΕΓΑΚ με τη διαρροή της εμπιστευτικής επιστολής του πατέρα μιας νεαρής μέσω της οποίας εκφράζει εμπιστευτικά στον Έλληνα πρέσβη τις αμφιβολίες του για το θάνατο της κόρης του και ο πρέσβης της Ελλάδας να την διαρρέει για να χρησιμοποιηθεί σε εκλογικό αγώνα.
Ο ίδιος ο πρέσβης που υπερασπίζεσαι και φέρει το όνομα Πάζιος, τι έκανε όταν πληροφορήθηκε ότι ο υφιστάμενος του Ριζόπουλος, παραβιάζοντας κάθε ηθικό, υπηρεσιακό και εθνικό κανόνα έδοσε την εμπιστευτική επιστολή του Μπάρκα για να τον τρέχουν οι Αλβανοί στα δικαστήρια. Να σου πω τι έκανε. Βοηθάει ακόμα τους διώκτες του Μπάρκα για να μη μπορέσει να επιστρέψει στη δουλειά του. Γι΄αυτά πες παρακαλώ την άποψή σου...
Αν είσαι ο ίδιος ανώνυμος του πρώτου σχόλιου σου εξήγησα τι πας να κάνεις. Είσαι μέρος μιας συγκεκριμένης ομάδας, ή το κάνεις θεληματικά, η οποία επί χρονάκια δεν έβγαλε στη δημοσιότητα καμιά θέση που έλαβε στο όνομα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και πιστεύω επειδή ήταν σε βάρος του, γι΄αυτό και σήμερα έχουμε αυτή την κατάντια. Τώρα φοβάστε και από τον ίσκιο σας και προσπαθείτε πάση θυσίας να σώσετε το τομάρι σας υπερασπισζόμενοι όποιον σας προστατεύει από παντού και προσπαθείτε

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν κατάλαβα καλά βορειοηπειρώτη, η επιστολή του προέδρου του εθνικού ελληνικού φορέα ΜΕΓΚΑ, λέει πως ο έλληνας πρέσβης στα Τίρανα κύριος Πάζιος, δεν έδωσε καμία απάντηση στο κύριο Κίτσιο, ούτε θετική ούτε αρνητική, που του ζητούσε να συναντηθούν. Αν οι φίλοι μας που σχολιάζουν πως είναι λάθος η δημοσίευση της επιστολής και θεωρούν σωστό ο πρέσβης να μην απαντάει σε ένα κόμμα με εθνική ελληνική βάση που θέλουν να τον ενημερώσουν για τα τεκταινόμενα στο χώρο της μειονότητας, νομίζω ότι οι κύριοι αυτοί, δεν είναι παρά οι ίδιοι που έχουν δημιουργήσει την κατάσταση ανασφάλειας στους έλληνες βορειοηπειρώτες.
Η ίδρυση του ελληνικού κόμματος ΜΕΓΚΑ, είναι γεγονός, είναι θέλημα των ανήσυχων ελλήνων που βλέπουν να μην υπάρχει δημοκρατία στους κόλπους τους, που χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους. Η κλίκα Ντούλε - Μπολάνο, που θέλει να την υπολογίζουν ηγετική ομάδα, δεν λύνει κανένα πρόβλημα που απασχολεί τους έλληνες στην Αλβανία. Οι πρόχειροι χειρισμοί τους και η συνθηματολογία βαθαίνει την κρίση, και μας οδηγεί στην αδιαφορία, που το 70% των ανθρώπων μας δεν πάει καν να ψηφίσει. Η ανευθυνότητα τους στο διαχωρισμό διαφόρων καταστάσεων, δεν απειλεί μόνο τους βορειοηπειρώτες αλλά και τις έλληνο – αλβανικές σχέσεις. Νομίζω και εσύ βορειοηπειρώτη και ο αθώος που δεν τον βλέπω πολύ αθώο καταλαβαίνετε τι εννοώ.
Με τόσα νομίζω ο κάθε ορθά σκεπτόμενος άνθρωπος θα πει πως ο δικός πρέσβης στα Τίρανα θα έπρεπε όχι μόνο να απαντήσει, αλλά και να αναλάβει πρωτοβουλία για ξεκαθάρισμα της κατάστασης. Οι εκλογές του 2013 στην Αλβανία δεν είναι μακριά. Και ο κύριος Πάζιος πρέπει να κινηθεί σωστά για την ενότητα, για την άμεση εκπροσώπηση του ελληνισμού της Αλβανίας.
Κλείνοντας θέλω να πω στο πρόεδρο του ΜΕΓΚΑ, η τακτική του «καλού» παιδιού, και του χαμηλού τόνου δεν κάνει τίποτα άλλο παρά δίνει την ευκαιρία στη κλίκα να απειλεί περισσότερο τους έλληνες και να αυξάνει την αβεβαιότητα της ίδιας της ύπαρξης μας.
Γορατζινός

Ανώνυμος είπε...

Σε πάω Γοραντζινέ. Οι Έλληνες διπλωμάτες δεν έχουν μάθει να δίνουν γραπτές απαντήσεις κυρίως στους ομογενείς. Μας θεωρούν άτομα διαλογής και δεύτερης μοίρας. Αν θέλουν να πουν κάτι το λένε προφορικά. Το γραπτό μένει και αυτοί δεν θέλουν να αφήνουν ίχνη πίσω τους. Τα γραπτά καίνε. και επειδή γνωρίζουν ότι οι Βορειοηπειρώτες χέζ... από χαρά μόλις δουν ένα διπλωμάτη όταν τα βλέπουν τα δυο στενά σου κλείνουν και από κάνα ραντεβού. Δίνουν μάλιστα και εντολές, ότι άτομα που ανήκουν σε κατηγορίες Ελλήνων που δεν στηρίζουν και δεν είναι της αρεσιάς των διπλωματών δεν τους δέχονται ούτε στην πόρτα. Ο Πάζιος, λόγου χάρη δεν θέλει να δει άτομα που δεν είναι της γραμμής Ντούλε. Το έχει παρακαταθήκη από τον Ριζόπουλο.
Λένε ότι εκείνος ο καινούργιος Πρόξενος στο Αργυρόκαστρο είναι διαφορετικός, τους βλέπει και ακούει όλους. Αλλά τι το θέλεις, τώρα που δεν έχει τίποτε στο χέρι. Εκεί κάνει κουμάντο ο ....... με τον βγαλμένο πλάτη από το.... Περμέτη.
Όσο για τον πρόεδρο του ΜΕΓΚΑ όπου πηγαίνει μιλάει γι΄αυτόν ο Ζήσος. Εκείνος κουνάει το κεφάλι και οι συνομιλητές πιστεύουν ότι το έχει γεμάτο

bjelgorod είπε...

είχα κάνει ένα σχόλιο εδώ σχετικά με την (μη) ορθογραφία του κειμένου. βλέπω ότι σε πείραξε βορειοηπειρώτη και δεν το ανέβασες. και αν κρίνω από την δικιά σου, καταλαβαίνω τον λόγο

Ανώνυμος είπε...

Τι ωραία εξοχότατε κύριε Πρέσβη, είδατε τι σημασία που έχετε, Δεν ασχολείται κανείς μαζί σας. Είστε εντελώς ξεκάρφωτος και κρίμα τα λεφτά του ελληνικού λαού.

Δημοσίευση σχολίου