Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Η απάντηση της Αρχιεπισκοπής Αλβανίας στον αλβανό ψευτο-παπά Nikolla Marku που αποκαλεί τον Αναστάσιο πράκτορα των Ελλήνων


Nikolla Marku
Ο Nikolla Marku από το Ελμπασάν της Αλβανία, αυτοκηρύχθηκε αρχηγός της «Εθνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας». Δεν αναγνωρίζεται από το επίσημο αλβανικό κράτος, έχει όμως τη στήριξη αλβανικών εθνικιστικών κέντρων στην που καμία σχέση δεν έχουν με την Ορθοδοξία και ελάχιστων ορθοδόξων στο Ελμπασάν. Κατέλαβε την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου η οποία συντηρήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και παρά τη δικαστική απόφαση που ζητάει από το Marku να απομακρυνθεί από το ναό αυτός αρνείται.  Ο Marku φιλοξενείται συχνά στα αλβανικά μέσα ενώ τελευταία ζήτησε από τον πρωθυπουργό της χώρας να εκπροσωπεί αυτός την ορθόδοξη κοινότητα της Αλβανίας στους εορτασμούς των 100 χρόνων της ανεξαρτησίας που συμπληρώνονται φέτος. Έφτασε σε σημείο μάλιστα να ζητάει  το νέο καθεδρικό των Τιράνων που χρηματοδοτήθηκε και εγκαινιάστηκε πρόσφατα από τον Αναστάσιο. 
Η εκκλησία της Παναγίας στο Ελμπασάν
Σε απάντηση στη “Gazeta Shqiptare
που φιλοξενεί τις απόψεις και τα άρθρα του Nikolla Marku, η Αρχιεπισκοπή Αλβανίας αποκαλύπτει το ποιόν του, λέγοντας συγκεκριμένα ότι πρόκειται για ένα απατεώνα που αποβλήθηκε που αποβλήθηκε από την Ιερατική Σχολή γιατί έκλεβε τους συμμαθητές του.

Διαβάστε την απάντηση της Αρχιεπισκοπής όπως την μετέφρασε το «Βορειοηπειρωτικά»:
 
Λαμβάνοντας υπόψη τις δηλώσεις του κ. Nikolla Marku από το Ελμπασάν στην Εφημερίδα Gazeta Shqiptare, 2 Αυγ 2012, σ.. 11, εξηγούμε:
Αν κάποιος περιφερόταν σε όλη τη χώρα, δηλώνοντας ότι είναι «πρεσβευτής» μιας ανύπαρκτης χώρας, και εξέδιδε θεωρήσεις διαβατηρίων, δεν θα διωκόταν; Αν κάποιος δήλωνε "χειρουργός" ή "καθηγητής" κάποιου ανύπαρκτου πανεπιστημίου, θα του επιτρεπόταν να εξαπατά τους ανθρώπους;

Σήμερα πρόκειται για κάτι χειρότερο. Κάποιος ισχυρίζεται ότι είναι «ιερέας» μιας εκκλησίας που δεν υπάρχει, η οποία δίνει άχρηστα πιστοποιητικά γάμου και βάπτισης. Αλλά, δεν υπάρχει Ορθόδοξη Εκκλησία ανά τον κόσμο που να την αναγνωρίζει ως τέτοια. Ακόμα δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη εκκλησία ή χριστιανική ομολογία. Είναι σαφές ότι ο ίδιος εξακολουθεί να χρησιμοποιείται περιστασιακά από εξτρεμιστικούς κύκλους, για αντιορθόδοξες και ψευτοεθνικιστικές επιθέσεις. Αλλά, παρ' όλη την υποστήριξη αυτών των κύκλων, δεν μπορεί να μείνει κρυμμένη η αλήθεια ότι με τις καθημερινές ιεροσυλίες που κάνει προσβάλλει  και βεβηλώνει βαριά τη χριστιανική πίστη, καθιστώντας τη γελοίο ακόμα χειρότερα και από ό, τι το προηγούμενο καθεστώς και παραπλανεί κατάφωρα την κοινή γνώμη.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του στην Gazeta Shqiptare, ο κ. Mark έδωσε συμβουλές προς την κυβέρνηση και απείλησε ότι τον Νοέμβριο θα χοροστατήσει στον νέο Καθεδρικό Ναό των Τιράνων.
Υποχρεούμαστε να εξηγήσουμε και πάλι, ότι «η  Εθνική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας" της οποίας ηγέτης ισχυρίζεται ότι είναι, δεν είναι παρά ένα φάντασμα. Είναι ανύπαρκτη από εκκλησιαστικής και νομικής άποψης. Αυτής δεν την αναγνωρίζει κανείς: δεν αναγνωρίζεται ούτε από την εθνική θρησκευτική επιτροπή της Αλβανίας, δεν αναγνωρίζεται από κανένα δικαστήριο, δεν αναγνωρίζεται από καμία εκκλησία στον κόσμο. Επιπλέον, παράνομα συνεχίζει να κατχράζεται το κτίριο της εκκλησίας το οποίο είναι ένα πολιτιστικό μνημείο και χρησιμοποιεί για ιδιωτική χρήση το κτήριο που βρίσκεται δίπλα της, πλήρως ανακαινισμένο με κονδύλια της Εκκλησίας, τα οποία ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας.
Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας είναι η μόνη Ορθόδοξη Εκκλησία στη χώρα. Επισήμως αναγνωρίζεται από το αλβανικό κράτος έχει υπογράψει σύμφωνο με την κυβέρνηση της Αλβανίας (η οποία υπογράφηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο) και η συμφωνία αυτή έχει γίνει νόμος (αρ. 10057 22/01/2009). Αναγνωρίζεται από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες του κόσμου, καθώς και από την Καθολική και τις προτεσταντικές εκκλησίες, αλλά και από διαχριστιανικούς και διαθρησκειακούς οργανισμούς.
Τέλος, σχετικά με τις προγραμματισμένες επιθέσεις του κ. Marku και αυτών που βρίσκονται πίσω του, στον Καθεδρικό Ναό των Τιράνων, υπογραμμίζεται ότι ο ανωτέρω νόμος (άρθρο 5) προειδοποιεί ρητά: «Το κράτος σέβεται την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας και αναγνωρίζει ως εκπρόσωπός μόνο πρόσωπα εξουσιοδοτημένα από την  Ιερά Σύνοδο και εγγυάται την προστασία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας από οποιοδήποτε άτομο ή κάθε ομάδα που θέλει να οικειοποιηθεί το όνομα, τους τόπους λατρείας, την εκκλησιαστική ιδιοκτησία, τα σύμβολα ή τη σφραγίδα της."
Μαζί με την πολιτεία, την προστασία του Καθεδρικού Ναού των Τιράνων εγγυώνται οι χιλιάδες Ορθόδοξοι πιστοί που συνέρχονται τακτικά σε αυτόν.
Είναι καιρός να σταματήσουν μια και καλή όλες οι γελοίες ενέργειες και δηλώσεις αυτού του είδους καθώς και οι αβάσιμες συκοφαντίες και οι μάταιες απειλές κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, από οποιαδήποτε κατεύθυνση και αν έρχονται.

Τίρανα, 8 Αυγούστου 2012
Από την Αρχιεπισκοπή Τιράνων
  

3 comments:

Αθώος είπε...

Βορειοηπειρώτη με ξάφνιασες. Δεν πίστευα ότι συνεχίζεται το σίριαλ ανάμεσα στον πεφωτισμένο και επιστήμονα Άγιο μας, Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και ενός κλέφτη, πλαστογράφου και ποταπού ρασοφορεμένου που ακούει στο όνομα Μάρκου.
Δεν καταλαβαίνω γιατί πασχίζει ο Μακαριότατος να πέσει στο επίπεδό του.
Λες να τον φοβάται? Δεν γνωρίζω αλλά εκ΄πρώτης όψεως δεν βλέπω άλλους παράγοντες που να κάνουν ισχυρό τον Μάρκου. Προκύπτει ότι ο Μακαριότατος φοβάται πολύ και από το τίποτε. Ή κατά τους ψυχολόγους και κοινωνιολόγους, όποιος διακατέχεται από προσωπολατρία, δεν μπορεί να ανεχτεί τίποτε πάνω του και εναντίον του. (Που σημαίνει ότι αν δεν ηγούνταν του ορθόδοξου κλήρου, η επιστημονική κατάρτιση και μόρφωση δεν θα είχαν τη δύναμη να σταματούσαν μια αλαζονική συμπεριφορά).
Μπορεί να διακατέχεται και από το σύνδρομο της δίωξης. Και τώρα που σιώπησε ο Φράσερι να βρέθηκε ο Μάρκου. Πάντως, πιθανόν όχι τόσο ως σύνδρομο, αλλά ως μέσω, "τη δίωξη" εναντίον του ο Αρχιεπίσκοπος την πούλησε προς τα έξω πολύ καλά.
Να πω στον πάτο ότι σε όλη αυτή τη διαμάχη ο μακαριότατος ήταν μόνος... ή σχεδόν μόνος. Να συμβαίνει έτσι επειδή όλη τη δόξα τη θέλει μόνος του...; Τι σημασία έχει αυτό.
Προσωπικά λυπάμαι πολύ που και στην προκειμένη περίπτωση με τον Μάρκου πασχίζει να τα βγάλει πέρα προσωπικά, μόνος του. Του δίνει αξία και σε μια τέτοια περίπτωση ο ανώτερος χάνει δέκα φορές και ο χαμηλότερος μία. Σύμφωνα με τη διαφορά επιπέδου.
Αθώος

Ανώνυμος είπε...

Αθωε
Παρακολουθω τα γραφομενα σου και μπορω να πω οτι συμφωνουσα μαζι σου.
Αλλα οποιος μιλαει πολυ θα πει και αρλουμπες. Αυτο ισχυει και για σενα, οχι ως προς την ομιλια, αλλα προς το γραψιμο. Φιλικη συμβουλη αραιωσε λιγο το γραψιμο, ιδιαιτερα για τον αρχιεπισκοπο, και θα εισαι ενταξει. Γιατι πλεον διαφαινεται καθαρα η εμπαθεια σου προς τον αρχιεπισκοπο.
Τωρα ως προς το θεμα, πρωτον η απαντηση ηταν της αρχιεπισκοπης και οχι του ιδιου του αρχιεπισκοπου. Δευτερον ο Μαρκου ειναι ενας τενεκες, ενας γραφικος, ελα ομως που τον σιγονταρουν τα περισσοτερα Αλβανικα ΜΜΕ(εκτος και αν δεν παρακολουθεις τα αλβανικα ΜΜΕ)και ολοι οι "καλοθελητες" της ορθοδοξιας στην Αλβανια και του δινουν συνεχεια βημα, και του φτιαχνουν εικονα περιπου "Φαν Νολι". Και ετσι αυτη η απαντηση μπορει αμεσα να ειναι προς τον Μαρκου, αλλα εμεσα ειναι προς ολο αυτο το συρφετολο`ι.
Διβριωτης

Αθώος είπε...

Διβριώτη μου καλό παιδί. Δεν μοιάζεις να είσαι από Δίβρη. Μιλάς σαν αυλικός της Αρχιεπισκοπής. Ο τρόπος που μου ζητάς συμβιβασμό μοιάζει πολύ το φαναριώτικο στυλ.
Εφόσον λες ότι με παρακολουθείς, θα γνωρίζεις ότι σπάνια κάνω διάλογο με τους διαφωνούντες ή συμφωνούντες μου. Απαντώ σε σένα μόνο για ένα πράγμα. Να πω σε σένα και σε όποιον άλλον σκέφτεται σαν εσένα. Δεν έχω καμιά εμπάθεια κατά του Αρχιεπισκόπου μας. Όπως και άλλη φορά έχω τονίσει, τον αγαπώ και σέβομαι, πιθανόν περισσότερο από σένα. Επειδή όμως γνωρίζω καλά ότι είναι πράγματι πεφωτισμένος και θέλει να γνωρίζει τα πράγματα από πρώτο χέρι για να μπορέσει να τα αντιμετωπίσει σωστά και δίκαια, αποφάσισα να τα πω όπως τα βλέπω. Ξέρω ότι δεν φοβάται την κριτική , ξέρω ότι ως απεσταλμένος του θεού στην μαρτυρική μας γη, δεν παρεξηγείται και όταν γίνονται άστοχες ή μη σωστές κριτικές.
Θα σου έκανα τέλος και εγώ δυο παρατηρήσεις και παρακλήσεις. (αν όχι εσένα προσωπικά στους αυλικούς του) Παραιτηθείτε από το "αξίωμα" το κόλακα έναντί του. Του κάνετε μεγαλύτερη ζημιά απ΄ό, τι οι κριτικές μου (Και ας τις θεωρήσω, σαν εσένα λανθασμένες) Φροντίστε να φθάνουν οι επιστολές που κάνουμε στο Αρχιεπίσκοπο εφόσον τις απευθύνουμε σ΄αυτόν και όχι σε σας.
Τότε θα αραιώσω και εγώ την δημόσια ομιλία μου "κατά" του αρχιεπισκόπου, όπως λές.
Δεν φταίω εγώ αν ο Μακαριότατος ήταν τελευταία τόσο συχνά στο Βορειοηπειρώτη.
Αθώος

Δημοσίευση σχολίου