Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Δημοψήφισμα για την ασυλία των βουλευτών στην Αλβανία



«Τείχος της ντροπής» χαρακτήρισε την ασυλία ο Μπερίσα
Ο Ράμα πέφτει σα κουτούκι
στις παγίδες του Μπερίσα
Μετά την αποτυχία του κυβερνόντος κόμματος στην Αλβανίας να περάσει στη βουλή την τροποποίηση του συντάγματος για την κατάργηση της ασυλίας βουλευτών και άλλων υψηλών αξιωματούχων του κράτους καθώς απαιτούνταν και ψήφοι της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά στο κοινοβούλιο, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, χωρίς να εκφράζονται κατά της ασυλίας, ζητούσαν να αντιμετωπιστούν συνολικά και άλλες τροποποιήσεις του Συντάγματος. Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και αρχηγός της αντιπολίτευσης Έντι Ράμα, «προκαλεί» το  Μπερίσα (μέσω
twitter)
ώστε στο δημοψήφισμα να περιλαμβάνει και τις προτάσεις του και όχι μόνο την ερώτηση της βουλευτικής ασυλίας.

Οι Σοσιαλιστές ζητούν την τροποποίηση των άρθρων του Συντάγματος που ορίζουν την εκλογή του Γενικού Εισαγγελέα, του επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας και των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, να γίνονται με τα 3/5 των ψήφων των μελών του κοινοβουλίου. Ο πρωθυπουργός Μπερίσα θεώρησε τις απαιτήσεις τους απαράδεκτες προφάσεις.

Η μη άρση της ασυλίας, όπως εκτιμούν πολιτικοί και αναλυτές, προστίθεται στα εμπόδια της Αλβανία για την απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας της ΕΕ. Με το βλέμμα στις εκλογές του 2013 και τα δύο κόμματα ενδιαφέρονται πιο πολύ για τα εκλογικά ωφέλει που μπορεί να έχουν οι εξελίξεις, παρά για την ίδια την πρόσκληση της Ε.Ε.
Για άλλη μία φορά ο Ράμα πέφτει στις παγίδες του Μπερίσα και όπως και με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, καταφέρνει να έχει εναντίων του την πλειοψηφία της κοινής γνώμης και το διεθνή παράγοντα που παίζει εμφανή ρόλο στις εξελίξεις της χώρας.

4 comments:

Ανώνυμος είπε...

βορειοηπειρώτη ξέχασες να μας πεις τι έκανε ο ντούλες;

Βορειοηπειρώτης είπε...

Ότι είχε να πει ο Ντούλες φίλε 1.24, υο είπε εδώ:
http://borioipirotis.blogspot.com/2012/07/blog-post_167.html

Ανώνυμος είπε...

Boreioipeiroti tetoion symboyllo san ton Ntoule pou ehei o RAMA ti na mi tin patisei o kaimenoylis

Ανώνυμος είπε...

voreiohpeiroth i fotografia ayti ta leei olla einai gia vraveio

Δημοσίευση σχολίου