Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Σιδέρης Τασιάδης : «Η Ελλάδα δε μου πρόσφερε τίποτα»


 Οι δηλώσεις του ολυμπιονίκη με τα χρώματα της Γερμανίας
Στα 22 του χρόνια, ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου στο κανόε καγιάκ σλάλομ (C1), με τα χρώματα της Γερμανίας. Από τα 5 ως τα 10 ωστόσο έζησε στην Ελλάδα, απ' όπου και κατάγεται, αν και γεννήθηκε στο Άουγκσμπουργκ. «Απολαύστε» τον ακόλουθο διάλογο με έλληνα δημοσιογράφο:

«Οι Γερμανοί συνάδελφοί σου με ρώτησαν ακόμα αν θα κρατήσω και την ελληνική σημαία μαζί με την γερμανική εφόσον καταφέρω να κερδίσω κάποιο μετάλλιο». 

Και ποια ήταν η απάντησή σου; 

«Φυσικά και όχι. Θα κρατήσω μόνο την γερμανική». 

Γιατί; Γιατί όχι και την ελληνική; 


«Γιατί πολύ απλά, η Ελλάδα ποτέ δεν μου προσέφερε τίποτα…

Ποιός μπορεί να πει ότι η εθνική συνείδηση εξαρτάται από το "δούνε και λαβείν" μεταξύ κράτους και πολίτη;
Ποιός μπορεί να πεί ότι η εθνική συνείδηση προέρχεται από μια σχέση ανταπόδωσης και αλληλοπροσφοράς;
Ποιός μπορεί να ισχυριστεί το ότι αν δεν μου δώσει το ενίοτε κράτος αυτό που θέλω τότε κι εγώ δηλώνω ότι παύω να είμαι πατριώτης;

Αυτός που θα ισχυριστεί ότι αυτή η οικονομική-υλική-ηθική-κοινωνική σχέση υφίσταται μεταξύ ατόμου και κράτους και χαρακτηρίζει τον πατριωτισμό του ατόμου, τότε νομίζω ότι δικαιολογεί ακόμα και τον προδότη Εφιάλτη στις Θερμοπύλες....

Ο Ξέρξης τον "χρύσωσε" και του πρόσφερε τα πάντα...
Κι ο Εφιάλτης πούλησε την εθνική του συνείδηση και τους συμπατριώτες του που φύλαγαν τα στενά.

Κι αυτό είναι πολύ λυπηρό όταν το ενστερνίζεται ένας Ολυμπιονίκης....

Ως βορειοηπειρώτες, γνωρίσαμε την αντίδραση των αλβανών, που κατηγόρησαν για προδοσία τους αθλητές που προέρχονταν από την Αλβανία και αγωνίστηκαν με τα ελληνικά χρώματα. Η Αλβανία βγήκε από την απομόνωση το 1991 και καταστράφηκαν ακόμα και αυτές οι υποτυπώδεις αθλητικές υποδομές που είχε με αποτέλεσμα όλοι οι αθλητές να ψάχνουν «στέγη». Για τους έλληνες βορειοηπειρώτης, σαν τον Πύρρο Δήμα, η Εθνική Ελλάδος δεν ήταν μόνο επιλογή άλλο και ένας ιερός πόθος. Τη «στέγη» της Ελλάδος όμως δεν ζήτησαν μόνο βορειοηπειρώτες αθλητές αλλά και πολλοί αλβανοί. Δεν έγιναν όλοι δεκτοί, γιατί έπρεπε να τους συνδέει κάτι με τον Ελληνισμό, άλλος είχε τον ένα γονή, άλλοι κάποιον παππού, σε κάθε περίπτωση κάτι τους συνέδεε με την Ελλάδα.  Παρόλο που οι αλβανοί τους κατηγόρησαν για προδοσία, αυτοί ποτέ δε μίλησαν άσχημα για την Αλβανία. Ακόμα και ο μεγάλος Πύρρος πους ως παιδί βίωσε το ρατσισμό των αλβανών λόγω της ελληνικής του καταγωγής ή γιατί δε μιλούσε καλά αλβανικά, μιλούσε με μεγάλο σεβασμό για τους αλβανούς φίλους του αλλα και για όλη τη χώρα. Ο Τζελίλη που έχει ελληνίδα μάνα (από τους Δρυμάδες Χειμάρρας) και οι άλλοι αθλητές επέλεξαν (ίσως για διαφορετικούς λόγους ο καθένας) την Ελλάδα αλλά δεν κατηγόρησαν ποτέ την Αλβανία.
Δεν θα κρίνουμε τον κ. Τασιάδη γιατί αγωνίζεται με τα χρώματα της Γερμανίας, ούτε γιατί δεν αισθάνεται έλληνας αλλά ένας βορειοηπειρώτης μπορεί να του πει πως όταν γεννιέσαι Έλληνας χρωστάςστην πατρίδα και δεν σου χρωστάει. Αν αυτό δεν σου το έμαθαν οι γονείς σου φίλε Σιδέρη, τότε έκανες λάθος που αποκάλυψες ότι έχεις ελληνική καταγωγή…


Αναλυτικά οι δηλώσεις του Τασιάδη: 

«Οι Γερμανοί συνάδελφοί σου με ρώτησαν ακόμα αν θα κρατήσω και την ελληνική σημαία μαζί με την γερμανική εφόσον καταφέρω να κερδίσω κάποιο μετάλλιο». 

Και ποια ήταν η απάντησή σου; 

«Φυσικά και όχι. Θα κρατήσω μόνο την γερμανική». 

Γιατί; Γιατί όχι και την ελληνική; 

«Γιατί πολύ απλά, η Ελλάδα ποτέ δεν μου προσέφερε τίποτα. Ούτε ένα τηλέφωνο δεν με πήρε ποτέ ένας υπεύθυνος για τις κατά καιρούς επιτυχίες μου. Δεν με διεκδίκησε κανείς. Δεν βοήθησε την οικογένειά μου, η οποία μετανάστευσε για να μπορέσει να με μεγαλώσει σωστά.

Αντίθετα, η Γερμανία με ανακάλυψε, με ανέδειξε, μου έδωσε όλα τα εφόδια για να αναπτυχθώ αθλητικά. Η Γερμανία με δέχθηκε και με αποδέχθηκε, αυτή με έκανε αυτό που είμαι. Εκεί μένω, εκεί μεγάλωσα και μεγαλώνω, εκεί έβγαλα σχολείο, εκεί προπονούμαι καθημερινά.

Μου παρείχαν προπονητή και ασφάλεια, μου εξασφάλισαν και το επαγγελματικό μου μέλλον εξαιτίας των αθλητικών επιτυχιών μου. Τον Σεπτέμβριο θα διοριστώ και επισήμως στην Αστυνομία και όταν με το καλό σταματήσω τους αγώνες, ξέρω ότι θα έχω μια σταθερή δουλειά.

Θα ήταν ασέβεια προς αυτήν την χώρα να ανεβάσω στο βάθρο οτιδήποτε άλλο πέρα από την γερμανική σημαία». 

Δεν νιώθεις Έλληνας μέσα σου, δεν αισθάνεσαι ότι τρέχει ελληνικό αίμα; 

«Δεν ξέρω πώς εσύ το εννοείς, αλλά πάνω από όλα νιώθω Γερμανός. Μπορεί να μην αρέσει, αλλά αυτή είναι η αλήθεια». 

Αντιμετώπισες ποτέ κανένα πρόβλημα εξαιτίας της ελληνικής καταγωγής σου, ειδικά τώρα που φέρονται να μας στην μπούκα; 

«Όχι, ποτέ και κανένα. Υπάρχει απόλυτος σεβασμός. Γνωρίζω βέβαια τα προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα και ειλικρινά εύχομαι να τα ξεπεράσετε».

Με πληροφορίες από το http://koukfamily.blogspot.gr

17 comments:

Ανώνυμος είπε...

Σεβαστες οι αποψεις του κλαψομουνα, αλλα κανει ενα λαθος οταν λεει οτι η Ελλαδα δεν του προσφερε τιποτα.
Του προσφερε κατι και αυτο ειναι το μ.... της μανας του απο το οποιο βγηκε.
Οταν η Ελλαδα ηταν στα πανω της και οργανωνε Ολυμπιακους Αγωνες, ολα αυτα τα σουργελα ειχαν θυμηθει την καταγωγη τους και ξερογλυφοταν για λιγη δοξα και δημοσιοτητα. Ο, ξεχασα και το χρημα.

Ανώνυμος είπε...

δικαίωμα του είναι....αν δεν αισθάνεται Έλληνας τοτε ας μην είναι!!!Ας ξεχάσει και τη γλώσσα και όλα!!τέτοια ψυχρότητα μόνο οι Γερμανοί έχουν!

Ανώνυμος είπε...

O ανθρωπος ειναι ...χχχ...... !!!

Ανώνυμος είπε...

Ουστ ρε Γερμανοτσολιά.....παπάρα του κερατά!!!

Ανώνυμος είπε...

Σκατιάρη Γερμαναρα ψοφα!

Ανώνυμος είπε...

Οξω πουσστη απ'τη μπαρανγκα....

Der Kanzler είπε...

Όλοι οι ...... που βρίζουν το παιδί πρέπει να κοιτάνε τα μούτρα τους που δεν έχουν καταφέρει κάτι. .......... ηλίθιοι που το μόνο που ξέρουν είναι να μισούν όποιον προοδεύει. Ρε καλά σας έκανε το παιδί, ...... των ψευτοΝεοΕΛ. Να μάθετε να σέβεστε και να είστε αξιοκράτες. Ως Έλλην δηλώνω ότι καθόλου δεν προσβλήθηκα από τα λόγια του ανθρώπου. Του εύχομαι να προοδεύσει όπου και αν βρίσκεται, με όποια σημαία και εθνικότητα επιθυμεί. Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος...

Ανώνυμος είπε...

Der Kanzler .......
αντε γ@@@@@@@@σου κι εσυ και ο πουστρακος που τραβαει κουπι....
Αει στο διαολο ολοι σας.
ΤΗΝ (ΜΑΝΑ) ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΑΜΕ ΚΙ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑ'Ι'ΣΕΙ,ΑΛΛΑ ΚΙ ΟΤΑΝ (ΠΙΟ ΠΟΛΥ) ΔΕΝ ΕΧΕΙ !!!
ΧΑΡΑΜΟΨΩΜΗΔΕΣ !!!

Ανώνυμος είπε...

Der Klase
Κανεις Ελληνας δεν ειπε στο κοπροσκυλο γιατι δεν κραταει Ελληνικη σημαια.
Μονος του, σε συνεντευξη σε γερμανο δημοσιογραφο, αρχισε να βγαζει τα απωθημενα του.
Δεν ασχοληθηκαμε εμεις μαζι του, αυτος ηθελε να βγαλει το δηλητηριο του, γιατι αν ηθελε θα μπορουσε να μην απαντησει καν σε τετοιες ερωτησεις.
Ασε που μας εφερες και τη ρηση του Περικλη να τον δικαιολογησεις! Ανιστορητος θα εισαι, γιατι ο Περικλης την ειπε για τους Αθηναιους που μαχομενοι για την Αθηνα σκοτωνοταν μακρυα της.
Ενω για το κοπροσκυλο το δικο μας καλυτερα ταιριαζει "η ντροπη τρωγεται με ενα κομματι ψωμι".

Ανώνυμος είπε...

Ναι, ρε καριόληδες δεν ασχολείστε, όλη σας η ζωή είναι το μίσος παλιομπινέδες. Εσείς είστε οι Έλληνες, ρε; Ψωρογύφτοι είστε που λέγεστε "Έλληνες" όπως οι Σκοπιανοί αυτοαποκαλούνται "Μακεδόνες". Άντε μάθετε την ιστορία αυτού του τόπου και μετά μιλάτε, αρβανιτόγυφτοι!

Ανώνυμος είπε...

το οτι οι δηλωσεις του αποκαλυπτουν την γυμνια και την ανυπαρξια του ελληνικου κρατους στον αθλητισμο (σε ενα ακομα πεδιο δηλαδη) δεν το σκεφτεται κανεις? και οι λοιποι ελληνες αθλητες που αγωνιζονται με το εθνοσημο και αυτοι εχουν σημαντικοτατα προβληματα επιβιωσης στην καριερα τους. η μαμα πατριδα και στον αθλητισμο εκδιδει τα παιδια της...:όλο και καποιο θα γυρισει να την πει πουτανα.

Ανώνυμος είπε...

9:16
Βγαλε και συ τα απωθημενα σου.
Καθε Ελληνα που εχει αυτοπεποιθηση δεν τον ενοχλουν τα λεγομενα σου.
Δε σε φταιμε εμεις που εσυ δεν εισαι Ελληνας.

Ανώνυμος είπε...

O der kanzler ta leei perifima, otan i patrida sou se ksegrafei, anapofekta kaneis k esu to idio... den asxolithike pote kaneis mazi tou para mono otan pire asimenio... auto kati prepei na sas leei se olous esas pou ton krazete ton athliti.

Ανώνυμος είπε...

8:30
Κανεις λαθος οταν λες οτι ασχοληθηκαμε μαζι του οταν πηρε καποιο μεταλλιο. Ουτε που θα ασχολουμασταν γιαυτο το λογο.
Ισα ισα χαρηκαμε που το πηρε και ουτε σκοτιστηκε κανενας γιατι αγωνιστηκε με τα χρωματα της Γερμανιας.
Ο ιδιος ο αθλητης προκαλεσε με τα λεγομενα του οταν ερωτηθη απο γερμανο δημοσιογραφο. Θα μπορουσε να αποφυγει αυτες τις χοντρομαρες.
Τελος παντων το οτι πηρε μεταλλιο δε σημαινει οτι ειναι και μυαλο. Ας τα εβαζε με τους Ελληνες, αλλα οχι με την Ελλαδα.
Η Ελλαδα καλη η κακη, αυτη ειναι η Ελλαδα μας και ο καθενας ας κανει οτι μπορει γιαυτην.

Ανώνυμος είπε...

9:43

Γιατί πολύ
απλά, η Ελλάδα ποτέ δεν μου προσέφερε τίποτα. Ούτε ένα τηλέφωνο δεν με πήρε
ποτέ ένας υπεύθυνος για τις κατά καιρούς επιτυχίες μου. Δεν με διεκδίκησε
κανείς.

Se auto tou to sxolio topothetw tin apopsi mou....
Telos, auti i diaxwrisi Elladas san politismo apo tous simerinous antiproswpous tis, eite polites eite politikous aggizei mono anthrwpous me vathei ellinistiki kalliergeia stin istoria k sta ethima, kati pou den einai upoxrewmenos kaneis na uiothetisi epeidi gennithike kapou, opws kat'eme isxuei k gia to thriskevma.

Ανώνυμος είπε...

sas ponaei edo, paradigma piros, leonidas

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι το παιδί αυτό αν έμενε στην Ελλάδα το πολύ πολύ να δούλευε delivery για να ζήσει. Μην είστε άδικοι και μην βρίζετε. Αν πρέπει να βρίζετε κάποιον, καλύτερα να βρίσετε τους εκπροσώπους αυτού του τόπου που θάβουν τους άξιους και προάγουν τους φελούς. Τότε γιατί να μείνουν εδώ οι άξιοι; Και για του λόγου το αληθές διάβασα ένα δημοσίευμα πρόσφατα:

http://www.athensmagazine.gr/portal/gossip/22889

Αφορά στη συμμετοχή του Ν. Κακλαμανάκη και την παρεμποδιση του για να βολευτούν άλλοι. Σαφέστατα τη χώρα την κουβαλάς μέσα σου. Όταν όμως οι εκπρόσωποι της σε αφήνουν στην αφάνεια και σου βάζουν τρικλοποδιές τότε καλά κάνεις και φεύγεις. Τι περιμένατε δηλαδή; Να τον κάνουν αστέρι οι Γερμανοί και να τους γυρίσει την πλάτη. Δεν σας καταλαβαίνω πραγματικά...

Δημοσίευση σχολίου