Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

"Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι βήμα - βήμα σε εικόνες"

Έκθεση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών με ανέκδοτο αρχειακό υλικό

Εικονογραφική αφήγηση μιας ταραχώδους ιστορικής περιόδου στη βαλκανική χερσόνησο, μέσα από σπάνιες φωτογραφίες, λιθογραφίες, ζωγραφικούς πίνακες, ιστορικά πρωτοσέλιδα εφημερίδων και βιβλία αποτελεί η έκθεση «Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι βήμα-βήμα σε εικόνες», την οποία διοργανώνει η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, τιμώντας τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 320 συλλεκτικές εικόνες, που αναβιώνουν ιστορικές μάχες, τα γεγονότα στη Μελούνα, τον πόλεμο στην Ήπειρο

 (από την Αρτα στα Γιάννενα και στην Κορυτσά,) το ΒΆ Βαλκανικό Πόλεμο και την πορεία του ελληνικού στρατού από τη Θεσσαλονίκη στο Λαχανά και στην Κρέσνα έως τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, η οποία όρισε τα σημερινά όρια της Μακεδονίας

«Οι φωτογραφίες προέρχονται από δέκα αρχεία, τέσσερα από τα οποία περιλαμβάνουν τελείως άγνωστο και ανέκδοτο υλικό» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Νικόλαος Μέρτζος.

Πρόκειται για το αρχείο του Πρίγκιπα Νικολάου, ο οποίος ήταν φωτογράφος και ο πρώτος στρατιωτικός διοικητής της Θεσσαλονίκης, το αρχείο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας και του πρώην προέδρου της Στέφανου Ταμβάκη και δύο αρχεία που προέρχονται από το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και τον πρόεδρό του Νίκο Καράμπελα.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να δουν εικόνες των δύο Βαλκανικών Πολέμων μέσα από τους φωτογραφικούς φακούς ενός ¶γνωστου Λοχία που συμμετείχε στις πολεμικές συγκρούσεις και του Ε.Lambrache, Γάλλου πολεμικού ανταποκριτή της εφημερίδας «Temps» (αρχεία Ν. Καράμπελα).

Ιδιαίτερο κομμάτι της έκθεσης αποτελούν τα πορτρέτα της ζωγράφου Θάλειας Φλωρά-Καραβία, η οποία κατά την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων, ακολούθησε τον ελληνικό στρατό στις εκστρατείες του και «αιχμαλώτισε» πολλά στιγμιότυπα με τα σκίτσα της.

Εικόνες του επιτελείου του Εσάτ Πασά, το σπίτι του στα Γιάννενα, στρατιώτες μέσα στους ναούς του Αγίου Δημητρίου και της Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη και φωτογραφίες της πόλης εκείνης της εποχής συνθέτουν το «ταξίδι» στο παρελθόν.

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών έχει προσκαλέσει όλα τα σχολεία να οργανώσουν εκπαιδευτικές επισκέψεις στην έκθεση, καθώς αποτελεί ένα σπάνιο ιστορικό δίδαγμα, δήλωσε ο κ. Μέρτζος.

«Η έκθεση διδάσκει την ιστορία των καιρών εκείνων και αποστέλλει μήνυμα πολύ ισχυρό, ιδιαίτερα προς τη νέα γενιά σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς μας, ότι οι Έλληνες κατόρθωσαν να βγουν από την εθνική πτώχευση του 1893, την εθνική στρατιωτική καταστροφή του 1897 και μέσα σε 15 χρόνια διπλασίασαν την Ελλάδα. Αυτά που πέτυχαν οι Έλληνες στους δύο Βαλκανικούς Πολέμους δεν μπορούσε να τα εκτιμήσει κανείς και δεν τα υπολόγισε ποτέ το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ελλάδας. Στα ημερολόγιά τους και στις εκτιμήσεις τους δεν υπήρχαν προβλέψεις ότι θα έφθαναν μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Κι, όμως, η Ελλάδα με τη μικρότερη στρατιωτική δύναμη, πέτυχε» τόνισε ο κ. Μέρτζος.

Η έκθεση «Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι βήμα-βήμα σε εικόνες» εγκαινιάζεται την ερχόμενη Δευτέρα 12 Μαρτίου, στις 19:00, στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (οδός Ν. Γερμανού 1).

Η έκθεση θα λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη έως τις 30 Οκτωβρίου του 2012, κάθε Κυριακή έως Παρασκευή (ώρες 9.00 -14:00), με ελεύθερη είσοδο.

Τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2012, η έκθεση θα παρουσιαστεί στην Καστοριά, στη Φλώρινα και στην Καβάλα σε συνεργασία με τους αντίστοιχους δήμους.

Εκδόσεις και εκδηλώσεις με αφορμή την Εκατονταετηρίδα 1912 - 2012

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών γιορτάζει εμπράκτως τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, με την έκθεση για τους Βαλκανικούς Πολέμους, με 18 επιστημονικές μελέτες, οι οποίες αναφέρονται στους δύο Βαλκανικούς Πολέμους και γενικότερα στη Μακεδονία και τεκμηριώνονται σε ξένα αρχεία, καθώς και με επετειακές εκδόσεις.

Την Τετάρτη 14 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου «1912-2012 Θεσσαλονίκη, ο συναρπαστικός Αιώνας» του δημοσιογράφου, συγγραφέα Φαίδωνα Γιαγκόζη, το οποίο έχει κυκλοφορήσει από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.

Επίσης, μία συλλογική επιστημονική μελέτη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, με θέμα τους «Βαλκανικούς Πολέμους», σε τρεις ενότητες, μαζί με τις φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση και άλλα ντοκουμέντα και πρωτοσέλιδα εφημερίδων της εποχής εκείνης, πρόκειται να κυκλοφορήσει για τρεις Κυριακές, στις 25 Μαρτίου, και στις 1 και 8 Απριλίου σε συνεργασία με την εφημερίδα «Καθημερινή».

Η Εταιρεία κυκλοφόρησε ακόμη το βιβλίο του Νίκου Κ. Μουτσόπουλου «Θεσσαλονίκη 1900-1917» και το βιβλίο του Ν. Κατσάνου «Το Μακεδονικό στις σχέσεις Ελλάδας - Γιουγκοσλαβίας», με βάση το απόρρητο αρχείο της Γιουγκοσλαβίας, που ανοίγει για πρώτη φορά.

Κατερίνα Γιαννίκη
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

!!!!!!!!!!

Δημοσίευση σχολίου