Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Ο κακός ο καλός και ο παρεξηγημένος Μπερίσα




Στα 23 χρόνια της μεταπολίτευσης η Αλβανία άλλαξε συνολικά 8 πρωθυπουργούς.  Οι σχέσεις με την Ελληνική Μειονότητα και την Ελλάδα δεν ήταν ποτέ ίδιες και σε μεγάλο βαθμό εξαρτιόνταν και από την προσωπική πολιτική στάση του προθυπουργού της Αλβανίας που ήταν ευάλωτη σε εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες. Κατά την άποψη μας, ο χειρότερος πρωθυπουργός της Αλβανία ως προς αυτά τα δύο θέματα ήταν χωρίς αμφιβολία ο Μπερίσα του 1992-1996 και ο καλύτερος ξανά ο Μπερίσα του 2005-2009.

Ως ηγέτης του αντιδικτατορικού κινήματος των φοιτητών στα τέλη του 1990, όταν επιτράπηκε ο πλουραλισμός αναδείχτηκε πρώτος πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος. Στις πρώτες ελεύθερες εκλογές το 1991, η μετακομμουνιστή Αλβανία “φοβήθηκε” να δώσει την ψήφο της στο νέο κίνημα και επέμενε κομουνιστικά. Αυτό όμως κράτησε μόνο ένα χρόνο αφού το 1992 έγιναν πρόωρες εκλογές όπου το ΔΚ κέρδισε πανηγυρικά. Στην πρώτη τετραετία του (1992-1996) ο Μπερίσα  θα μείνει στην ιστορία εκτός των άλλων για τις διώξεις της ελληνικής μειονότητας και τις Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ήταν τότε που φυλακίστηκαν οι ηγέτες της Ομόνοιας και εκδιώχθηκε από το Αργυρόκαστρο ο δραστήριος αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Μαιδώνης ενώ επεδίωξε και την απομάκρυνση του αρχιεπισκόπου Αναστασίου.   Το σκληρό του πρόσωπο δεν το έδειξε μόνο στην ελληνική μειονότητα αλλά και στους πολιτικούς του αντιπάλους που φρόντισε να τους φυλακίσει.
Το 1996 κερδίζει για δεύτερη φορά τις εκλογές, με τους σοσιαλιστές να μην αποδέχονται το αποτέλεσμα και να κάνουν λόγο για βία και νοθεία. Ένα χρόνο μετά σκάει η φούσκα των πυραμίδων, τότε που η πλειοψηφία των αλβανών έχασαν όλες τις οικονομίες τους. Ιδιωτικές τράπεζες έδιναν μέχρι  και 10%  τόκο μηνιαίως και οι άνθρωποι πουλούσαν τα σπίτια τους για να βάλουν ρευστό στις τράπεζες-πυραμίδες. Μετά την δήλωση «πτώχευση» τους το πλήθος ορμάει σε ότι βρει μπροστά και παρά την έκκληση της διεθνής κοινότητας να παραιτηθεί, ο Μπερίσα επέμενε να κρατήσει την εξουσία με αποτέλεσμα να οδηγήσει τη χώρα σε γενική αναρχία. Δεν παραδέχτηκε ποτέ ότι ήταν αυτός ο εμπνευστής των τραπεζών αλλά αναγνώριζε την πολιτική του ευθύνη που δεν μπόρεσε να το ελέγξει. Μάλιστα ανέφερε ονόματα πολιτευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος που ήταν στελέχη αυτών των τραπεζών. Στις δύο τετραετίες 1997-2005, την Αλβανία κυβερνούν οι σοσιαλιστές και ο Μπερίσα παρουσιάζεται από όλα τα ΜΜΕ που ελέγχονταν από τους σοσιαλιστές ως «τέρας». Εκείνος όμως έχοντας φανατικούς οπαδούς επιμένει να κρατάει το κόμμα και καταφέρνει να κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές του 2005. Η επιτυχία αυτή τον μέθυσε από ευτυχία γιατί του δόθηκε η ευκαιρία να αποδείξει πως το πρόσωπο του δεν είναι απειλή για την Αλβανία όπως τον παρουσίαζαν τότε στα διαφημιστικά τους σποτ οι πολιτικοί του αντίπαλοι.
Την τετραετία 2005-2009 η Αλβανία κατά γενική ομολογία κάνει μεγάλα άλματα ανάπτυξης στις υποδομές, αυξήθηκαν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και οι συντάξεις   μέχρι και 300%, ψηφιοποιούνται οι δημόσιες υπηρεσίες, κ.α. Ως προς τις σχέσεις με την Ελλάδα και την ΕΕΜ βλέπουμε έναν τελείως διαφορετικό Μπερίσα. Το ΚΕΑΔ αποκτά στην ουσία για πρώτη φορά εξουσία στη συγκυβέρνηση, δεν έχει πρόβλημα να στηρίξει στο Δήμο Χειμάρρας τον χαρακτηρισμένο από τους αλβανούς ως «υπερεθνικιστή έλληνα»  Βασίλη Μπολάνο  (σε αντίθεση με τους σοσιαλιστές που έκαναν όργια για να μη βγει), είναι ανοιχτός σε κάθε θέμα που του θέτει η Ελληνική Κυβέρνηση, δέχεται να ανοίξει ελληνικό σχολείο στη Χειμάρρα (οι σοσιαλιστές αρνούνταν πεισματικά), δέχεται να γίνει απογραφή πληθυσμού με αυτοπροσδιορισμό της εθνικότητας και του θρησκεύματος (άσχετα αν απέτυχε), είχε άριστη σχέση με τον Αναστάσιο όπου του τακτοποιεί το θέμα του οικοπέδου στο κέντρο των Τιράνων για το νέου καθεδρικού που αγωνίζονταν χρόνια και λύση δεν έβρισκε, δέχεται να υπογράψει με την ελληνική κυβέρνηση συμφωνία για τη διπλή υπηκοότητα των βορειοηπειρωτών, ήταν πολύ πρόθυμος στις συναντήσεις με τους τοπικούς άρχοντες από την ελληνική μειονότητα κ.α.  
Για την μετάλλαξη του Μπερίσα υπάρχουν δύο εκδοχές: Η πρώτη λέει ότι ο Μπερίσα είναι ο ίδιος με αυτόν της πρώτης εποχής αλλά άλλαξε συμπεριφορά γιατί κατάλαβε πως τόσο για τον ίδιο όσο και για τη χώρα του δεν ωφελούν οι κακές σχέσεις με την Ελλάδα ενώ υπάρχει και η άλλη των ολίγων ελλήνων υποστηρικτών του που λέει ότι ο Μπερίσα είναι φιλελεύθερος άνθρωπος με φιλότιμο και η εγκληματική δράση κατά της ΕΕΜ της πρώτης περιόδου (92-97) οφείλονταν στο γεγονός ότι λόγο της απειρίας του δεν κυβερνούσε ο ίδιος αλλά οι μυστικές υπηρεσίες και ο περίφημος Gazidede.
Στο τέλος της πρωθυπουργικής του καριέρας όμως, στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας της Αλβανία στην Αυλώνα (28 Νοέμβρη 2012), τότε που Αλβανία χόρευε σε εθνικιστικούς ρυθμούς είδαμε ξανά τον «παλιό» Μπερίσα να κάνει λόγο για Αλβανία που φτάνει μέχρι την Πρέβεζα, δημιουργώντας σοβαρό διπλωματικό με την Ελλάδα.    

Στους έλληνες της Βορείου Ηπείρου, υπάρχει ακόμα ένα γενικευμένο μένος κατά του Μπερίσα, και ίσως όχι άδικα αλλά δεν είναι κακό να αναγνωρίζουμε και κάτι καλό αν υπάρχει, ειδικά όταν κάποιος αποχωρεί από την πολιτική!  Είναι αξιοπερίεργη επίσης η ευκολία που κάποιοι «δικοί μας» δικαιολογούν ή παραβλέπουν άλλους αλβανικούς πολιτικούς για την ανθελληνική τους στάση

Την ιστορία του Μπερίσα βέβαια δεν θα τη γράψουμε εμείς, θα γραφτεί αλλού και μετά από πολλά χρόνια. Ως άνθρωποι όμως που ζούμε σε μία χώρα που κυβερνήθηκε από αυτόν τον άνθρωπο τα 13 από τα 23 χρόνια πλουραλισμού, θεωρήσαμε χρήσιμο να παραθέσουμε αυτά που γνωρίζουμε!  

12 comments:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο βορειοηπειρώτη! Δεν ψήφισα ποτε αλβανικό κόμμα και ουτε θα το κάνω. Είμαι δεξιος αλλά για την Ελλάδα, στη Βόρειο Ηπειρο είμαι μόνο έλληνας. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους αριστεροσοσιαλιστες κοπρίτες. Μας ζάλησαν τα παπάρια με τον κακό μπερίσα και τον καλό ράμα, ρε πάρτε χαμπάρι όλοι ειναι αλβανοί

υ.γ. απορώ πως δεν άρχισε ακόμα την επίθεση στο βορειοηπειρώτη η κομουνιστοσυμμορία

Ανώνυμος είπε...

Εύγε ρε αδελφέ από πάνω μια χαρά τα λες.Στη Βόρειο Ήπειρο μόνο για την Ελλάδα θα παλεύουμε.

Ανώνυμος είπε...

Αυτό με την Πρέβεζα παραδιογκώθηκε. Ο Μπερίσα έκανε ιστορική αναφορά λέγοντας ότι στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας ήταν στην Αυλώνα εκπρόσωποι των αλβανών από την Πρέβεζα ως το Κόσοβο. Κι αυτό είναι ιστορική αλήθεια που δεν έχει σχέση με τα σημερινά όρια της Ελλάδας και της Αλβανίας. Είναι σαν να λέμε για τους βορειοηπειρώτες που ήταν μέλη της Ελληνικής Βουλής την εποχή του Βενιζέλου. Μπορούσε και να το αποφύγει ο Μπερίσα, αλλά η συγκυρία ήταν τέτοια που όλοι είχαν βαλθεί να αφαιρέσουν τις εθνικές μετοχές του Μπερίσα.

Ανώνυμος είπε...

Τα γραφεις σωστα βορειοηπειρωτη αλλα δεν αναφερεις το πιο σημαντικο που ειναι και ο λογος της μεταλλαξης Μπερισα σε οτι εχει να κανει με την ελληνικη μειονοτητα..Την τετραετια 05-09 στον κυβερνητικο συνασπισμο ηταν και η ΟΜΟΝΟΙΑ-ΚΕΑΔ! Και αυτο πρεπει να το καταλαβουμε ολοι..Για να εχουμε καλη αντιμετωπιση απο τους αλβανους πρεπει να εχουμε μια δυνατη πολιτικη αντιπροσωπευση ελληνικη και οχι Ελληνες υπαλληλους στα αλβανικα κομματα!!
Μπερδεμενος

Ανώνυμος είπε...

Τι εγινε Βορειοηπειρωτη τόσο πολύ θα σου λείψει ο Μπερίσα που του πλέκεις το εγκώμιο;

Βορειοηπειρώτης είπε...

1.44 δε νομίζω πως ο «καλός» Μπερίσα του 05-09 οφείλεται στην παρουσία του ΚΕΑΔ στην κυβέρνηση. Αν εξαιρέσουμε τη δήλωση του στην Αυλώνα στο τέλος της θητείας του, ο Μπερίσα ήταν ακριβώς ίδιος και το 09-13. Αλώστε ο Ντούλες ήταν στην εξουσία και με τους σοσιαλιστές του 01-05 αλλά τότε δεν ήταν που μας σκότωναν στη Χειμάρρα και ο Ντούλες παρέμενε στην εξουσία;

Βορειοηπειρώτης είπε...

Σύντροφε 4.38 , συγχαρητήρια για την μεγαλειώδη νίκη σας! Όπως και εσύ ήθελα και εγώ να χάσει ο Μπερίσα αλλά ο ύπνος με έπιανε τόπι τα βράδια γιατί για μένα δεν είχε τόση μεγάλη σημασία όσο για σένα …

Ανώνυμος είπε...

Dropulit ju faleminers shume qe me votuet. Ju dhe tropojanet me keni votu, dhe ata prej Lazaratit me kan pre ne bese.Dhe ti Vorio (fjalen tjeter nuk jam tu e thene)me ke ndihmue shume, faleminers. Ego sas agapo poli iste polikarja.
I juji S

Ανώνυμος είπε...

Ο Μπερισα στη δολοφονια του εθνομαρτυρα Γκουμα αν θυμαμαι καλα ειχε πολυ καλη και σωστη σταση! Εδωσε εντολη για αμμεση συλληψη των δραστων και μιλησε για δολοφονια! Αρα ποιος ο λογος να μην παρεμενε στην εξουσια;
Οσο για τους σοσια-ληστες δεν μας ειχαν αναγκη,δεν ειχαν οριακη κυνοβουλευτικη ομαδα για να μας κανουν τα χατηρια!Το ιδιο που συμβαινει και τωρα!
Δεν με ενδιαφερει ο Μπερισα η ο Ραμα..Ολοι ιδιοι ειναι για μενα,αλβανικα σκυλια που θελουν να μας κατασπαραξουν!Αυτο που θελω να πω ειναι πως με μια δυνατη πολιτικη αντιπροσωπευση ειτε λεγεται ΚΕΑΔ ειτε μεγκα ειτε ΕΛΛΑΣ εμεις μπορουμε να διαικδικησουμε πολλα και να μας κανουν οι αλβανοι ολα τα χατηρια..οχι γιατι θα μας αγαπησουν αλλα γιατι θα μας εχουν αναγκη για να σχηματισουν κυβερνηση και να τους πιεζουμε! Οι ανθρωποι που μας αντιπροσωπευουν μεσα απο τα αλβανικα κομματα δεν μπορουν να μας εξυπηρετησουν τα συμφερωντα μας αλλα θα κανουν τα χατηρια των αφεντικων τους!

Ανώνυμος είπε...

10=18 pistevo oti opos iste komatoshkilla esis i dheksio dhimokrates,etsi ine qe i aristero socialistes.Min jinese provokatoras qe meta su ksinizi o mitos ,jati qe esi tus ta ehis priksi.

Ανώνυμος είπε...

san petyhei i peopalindhromisi tyflla na' hei i synousia.

kai etsi panta oi aloi ftene.

Ανώνυμος είπε...

Τι Βορειοηπειρώτες δηλώνεται ρε??οι αλβανοι οι ελληνες εισται...μας έχετε ζαλίσει τα αρχιδια...με τν τσαμουρια μ τν βόρεια ήπειρο.κ όλα αυτα στο 2013 ζούμε..οπου γης και πατρίς..μαγκες

Δημοσίευση σχολίου