Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Η ώρα της κρίσης



Του Μιχάλη ΝΑΤΣΙΟΥ*
Με την κοινοποίηση των εκλογικών καταλόγων των κομμάτων η αντίστροφή μέτρηση για τις εκλογές της 23ης Ιουνίου άρχισε. Λόγω και του εκλογικού νόμου η μάχη του σταυρού αναμένεται σκληρή και δυσκόλως προβλέψιμη. Παρά ταύτα ορισμένα φαινόμενα και τάσεις αποτελεσμάτων είναι ευανάγνωστες από τώρα.

Το φαινόμενο του δικομματισμού στο χώρο μας είναι πια γεγονός και θα πρέπει να το χωνέψουμε όλοι. Το ΚΕΑΔ, αν και χρησιμοποίησε θεμιτά κι αθέμιτα μέσα να αποκλείσει το ΜΕΓΑ απ’ αυτές τις εκλογές, δεν το πέτυχε. Και τα δύο κόμματα, προσκόλλησαν στις αντίθετες συμμαχίες με τα θετικά και τις αμαρτίες που η κάθε συμμαχία κουβαλάει .
Ούτε το Δημοκρατικό ούτε το Σοσιαλιστικό δεν υπερτερεί σε σημεία όσον αφορά τη μεταχείριση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Και το ΚΕΑΔ και το ΜΕΓΑ είναι στις μεγάλες εκλογικές συμμαχίες για λόγους πολίτικού βιοπορισμού και πιθανής μεγιστοποίησης της ψήφου. Μ’ αυτά τα δεδομένα ας διακινδυνεύσουμε την δική μας πρόβλεψη.

Ας ασχοληθούμε, πρώτα, με την περιφέρεια Αργυροκάστρου και να δούμε πέρα από τα μικροκομματικά μας. Αν και είμαστε λίγοι σε αριθμό ψηφοφόροι αυτή τη φορά θα πουλήσουμε ακριβά «το τομάρι» μας. Στην περιφέρεια Αργυροκάστρου ψηφίζουν περίπου 50 χιλιάδες. Σ’ αυτή την περιφέρεια τις τελευταίες εκλογές, το 2009, ψήφισαν περίπου 5-6 χιλιάδες έλληνες. Δεν αναφέρουμε στους εκλογικούς καταλόγους, αναφέρομαι σε ψηφίσαντες. Ας ψηφίσουν αυτή τη φορά 8 χιλιάδες.  Με οκτώ χιλιάδες στις πενήντα χιλιάδες θα έχουμε με μαθηματική ασφάλεια 2 έλληνες βουλευτές από τους 5 σε σύνολο που βγάζει η Περιφέρεια Αργυροκάστρου. Με διαφορετικές κομματικές σημαίες κατέρχονται στις εκλογές 5 έλληνες υποψήφιοι, Σπύρος Ξέρρας με το ΔΚ, Αναστάσης Αγγελής με το ΣΚ, Βαγγέλης Τάβος με το LSI, Αλκιβιάδης Πούλης με το ΚΕΑΔ και Φίλιππας Ρούτζιος με το ΜΕΓΑ. Αν χρησιμοποιούσα μια παροιμιώδη φράση οπορτουνισμού του Θόδωρα του Μπεζιάνη «όλα δικά μας παιδιά είναι». Θέση όμως υπάρχει μόνο για δύο. Θεωρώ σίγουρη την εκλογή Σπύρου Ξέρρα ως δεύτερου της λίστας του ΔΚ, μολονότι θα δυσαρεστήσω κάποιους, αλλά η λογική δεν σου δίνει άλλο αποτέλεσμα. Και τη θεωρώ αυτή την εκλογή ευτυχή για τους Βορειοηπειρώτες, διότι και μέσα από τις τάξεις αλβανικού κόμματος η συμπεριφορά Ξέρρα ήταν πάντα πιο κοντά στα συμφέροντα και τη φύση του βορειοηπειρώτη ψηφοφόρου. Κι όταν επαινέθηκε κι όταν επικρίθηκε, η αναφορά στο Σπύρο έγινε σε σχέση με τα προβλήματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Ο δεύτερος έλληνας  που θα εκλεγεί θα είναι ή ο Αγγελής ή ο Τάβος. Και οι δυο τους είναι μακράν δεύτεροι σε σχέση με τον Ξέρρα αναφορικά με τα θέματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Η σχέση τους με τα αλβανικά κόμματα που εκπροσωπούν είναι πιο στενή, ενώ η σχέση του Ξέρρα είναι πιο χαλαρή. Αυτό συμβαίνει για δυο βασικούς λόγους. Πρώτον, γιατί ο Ξέρρας κατάγεται από τη Δερβιτσάνη, χωριό το οποίο ήταν πάντα χωνευτήρι της εθνικής ιδέας και των εθνικών ζυμώσεων και δεύτερον, γιατί ο Ξέρρας  προέρχεται από τις επάλξεις της Ομόνοιας (διετέλεσε επί χρόνια πρόεδρος της Ομόνοιας στο Αργυρόκαστρο κι έχει ακόμα δεσμούς με τον παλιό μηχανισμό της Ομόνοιας). Αυτή η σχέση κρατά  τον Ξέρρα πάντοτε πιο προσηλωμένο στις εθνικές επιδιώξεις και του δημιουργεί αβαντάζ σε σχέση με Τάβο κι Αγγελή. Αυτό το αβαντάζ ο Ξέρρας το χάνει απέναντι στους υποψηφίους του ΚΕΑΔ και του ΜΕΓΑ, Πούλη και Ρούτζιο, όχι όμως σε ψήφους, αλλά σε ηθικό πλάνο μόνο. Οι δύο νέοι υποψήφιοι όμως υστερούν σε μηχανισμούς, σε εμπειρία, αλλά και για έναν άλλο σοβαρό λόγο, δεν απορροφούν ψήφους αλβανών. Στην περίπτωση Ξέρρα, Τάβου κι Αγγελή οι αλβανικοί ψήφοι προστίθενται αυτόματα, ενώ τα δύο νεαρά παιδιά μπαίνουν στο παιχνίδι για να χάσουν. Αν ήταν για να κερδίσουν, ο Ντούλες έμπαινε μόνος του στην αναμέτρηση.   
Άρα, στην περιφέρεια Αργυροκάστρου θα έχουμε σίγουρα βουλευτή τον Ξέρρα και έναν εκ των δύο, ή Τάβο ή Αγγελή. Δύο έλληνες σε πέντε έδρες, εδώ παίρνουμε το μάξιμουμ. Παρόλο που γκρινιάζουμε, η εξέλιξη θα πρέπει να θεωρείται θετική. Θα έχουμε σίγουρα μετά την 23η Ιουνίου έναν καλύτερο Ξέρρα, έναν καλύτερο Αγγελή ή έναν καλύτερον Τάβο, γιατί το βάπτισμα του πυρός θα γίνει επί  βορειοηπειρωτικού εδάφους. Η μελλοντική πολιτική συμπεριφορά τους θα αναφέρεται πιο συχνά στα προβλήματα των βορειοηπειρωτών. Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι στην ιδιαίτερη πατρίδα του πρόεδρου του ΚΕΑΔ η εκπροσώπηση θα γίνει μόνο μέσω αλβανικών κομμάτων, το ΚΕΑΔ και το ΜΕΓΑ θα είναι οι νεροκουβαλητές για τα μεγάλα αλβανικά κόμματα. Η φυγομαχία των στελεχών πρώτης γραμμής του ΚΕΑΔ θα καταγραφεί ως αρνητική εξέλιξη. Όσο για το ΜΕΓΑ, εδώ θα πάρει το βάπτισμα του πυρός και  θα καταγράψει την παρουσία του και μόνο.

Στην περιφέρεια Αυλώνας τα πράγματα προδιαγράφονται τελείως διαφορετικά. Εδώ χωρούν όλα τα σενάρια. Το πρώτο σενάριο θα ήταν η εκλογή δυο καθαρόαιμων ελλήνων βουλευτών, του Κίτσιου του ΜΕΓΑ και του Ντούλε του ΚΕΑΔ. Αυτό σε περίπτωση που ο Κίτσιος πάρει, λόγω εκλογικού νόμου, την πέμπτη έδρα της δεξιάς συμμαχίας (στο διαφαινόμενο 7:5 μετά και την ανεξάρτητη υποψηφιότητα Μάλιαϊ) υπέρ της αριστεράς συμμαχίας και ο Ντούλες πάρει την 6η ή  7η έδρα της αριστεράς συμμαχίας. Σ’ αυτό το σενάριο θα έχουμε και την απώλεια της έδρας που είχαν οι τσάμηδες, αλλά και την μη εκλογή του Ανδρέα Μάρτου που κατέρχεται έκτος στη λίστα του ΣΚ, διότι η 6η ή η 7η έδρα θα πάει ή στο Μάλιαϊ ή στο κόμμα του Ιλλύρ Μέτα. Ένα δεύτερο σενάριο θα είχε ξανά την εκλογή του καθαρόαιμου Κίτσιου που θα πάρει την 5η έδρα της δεξιάς συμμαχίας με το επακόλουθο ξανά την απώλεια της έδρας των τσάμηδων. Αυτό θα συμβεί πάντα υπό την προϋπόθεση ότι το ΜΕΓΑ θα έχει πάντοτε έναν ψήφο περισσότερο από τους τσάμηδες. Σ’ αυτό το σενάριο μπορεί να μην έχουμε ούτε την εκλογή του καθαρόαιμου Ντούλε, ούτε την εκλογή του μεταλλαγμένου σε σοσιαλιστή Μάρτου. Μιλούμε ξανά για το αποτέλεσμα 7:5 υπέρ της αριστεράς συμμαχίας. Αυτό είναι πολύ πιθανό σενάριο στην περίπτωση που ο ανεξάρτητος Μάλια πάρει την 6η έδρα που θα έπαιρνε ο Μάρτος και το κόμμα του Μέτα την 7η έδρα ή αντιστρόφως.  Το τρίτο σενάριο (με σταθερό το 7:5) θα είχε την εκλογή του καθαρόαιμου Κίτσιου, την εκλογή του μεταλλαγμένου Μάρτου, αλλά την μη εκλογή του καθαρόαιμου Ντούλε. Μπορεί να υπάρξει και το σενάριο με το 8:4, αλλά αυτό θεωρείται πια απίθανο και από τους πιο αισιόδοξους αναλυτές, μετά την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του σοσιαλιστή Μάλια και την ένταξη του ΜΕΓΑ στη δεξιά συμμαχία. Πάντως και στα ψηφοδέλτια της Αυλώνας οι έλληνες και οι ελληνόβλαχοι με πιθανότητες εκλογής είναι αρκετοί, Χριστάκης Κίτσιος από το ΜΕΓΑ, Βαγγέλης Ντούλες από το ΚΕΑΔ, Λουίζα Τζουβάννη και Ανδρέας Μάρτος από το ΣΚ, Αρμπεν Ριστάνης από το ΔΚ. Σίγουροι θεωρούνται Τζουβάννη και Ριστάνης (3η και 2η εκλόγιμη θέση αντίστοιχα), περίπου σίγουροι Κίτσιος και Ντούλες και το παίζει κορώνα-γράμμα ο Μάρτος.

Συμπερασματικά, και αναμενόμενο και ευτυχές θα ήταν το πρώτο σενάριο, με την εκλογή των καθαρόαιμων Κίτσιου και Ντούλε, με παράλληλο αποκλεισμό των τσάμηδων. Οι Έλληνες της περιφέρειας Αυλώνας έχουν τέτοια δεξαμενή ψήφων σ την περιφέρεια αυτή που μπορεί να οδηγήσουν τη λογική και την ψήφο τους στην υλοποίηση αυτού του σεναρίου. Σκοπός μας δεν είναι η αλληλοεξόντωση της δυναμικής της ψήφους μας, αλλά η μεγιστοποίησή της. Όποιος δεν αγαπάει Κίτσιο και ΜΕΓΑ ας ψηφίσει Ντούλε και ΚΕΑΔ κι όποιος δεν αγαπάει Ντούλε και ΚΕΑΔ ας ψηφίσει Κίτσιο και ΜΕΓΑ. Αυτή είναι η σεμνή λογική που θα πρέπει να μας διακατέχει κι όχι να ψάχνουμε ποιος είναι ο προδότης. Να κατορθώσουμε ώστε το μειονέκτημα να το μετατρέψουμε σε πλεονέκτημα. Ασφαλώς, σ’ αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν πρώτοι οι Κίτσιος και Ντούλες, οι οποίοι τις ηγετικές ικανότητες δεν θα πρέπει να τις σπαταλήσουν σε αλληλοεξόντωση ψήφων, αλλά σε δυναμική ψήφων. Πρέπει και οι δύο να συνειδητοποιήσουν ότι 24 ώρες πριν την οριστικοποίηση των εκλογικών συμμαχιών βρέθηκαν πολύ κοντά στη Συμμαχία των Ελλήνων και ότι η 24 Ιουνίου θα είναι μια άλλη μέρα που η Συμμαχία των Ελλήνων θα τους καλέσει ξανά και τους δύο να της δώσουν σάρκα κι οστά και να βάλλουν οριστικό τέλος στον κύκλο της εσωστρέφειας.

Μιχάλης Νάτσιος, είναι καθηγητής του Ελληνικου Τμήματος Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου. Στέλεχος για πολλά χρόνια της Ομόνοιας και ορθογραφούσε στις εφημερίδες «Φωνής της Ομόνοιας» και «Λαϊκό Βήμα».  Στις εκλογές του 2009 που υπήρχε η διαφωνία σε ποια συμμαχία θα ενταχθεί το σχήμα ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑ ήταν υπέρμαχος της ανεξάρτητης καθόδου, κάτι που υποστήριζε μέχρι τέλους. Μετά τη συμμαχία του ΚΕΑΔ με το Σοσιαλιστικό Κόμμα αρκετά στελέχη τη Ομόνοιας έκαναν προσωπικές «συμμαχίες» με το Δημοκρατικό και παρόλο που ο κ. Νάτσιος δεν ήταν μεταξύ αυτών συμπεριλήφθηκε στα στελέχη που διέγραψε ο Μπολάνος από το Γ.Σ. της Ομόνοιας.   Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στα Τίρανα ως συνεργάτης του ομογενή Υπουργού Εργασίας Σπύρου Ξέρρα.


                  
             

27 comments:

Ανώνυμος είπε...

Είναι η πρώτη φορά που διαβάζω ένα μακροσκελές κείμενο και δε με κουράζει
Μπράβο Μιχάλη!

Ανώνυμος είπε...

teleio..mixali eisai theos...foveri analisi

Ανώνυμος είπε...

poli axristos ise pulimeno tomari i omonia sas ekane anthropus kie tora tin polemate r......

Ανώνυμος είπε...

"Αν ήταν για να κερδίσουν, ο Ντούλες έμπαινε μόνος του στην αναμέτρηση."
ayto moy arese Mixali.
To 2009 poy o Kseras tha kerdize tin edra sto Argyrokastro gia logariasmo toy KEAD, o Ntule evale to onoma toy prwto sti lista. Twra poy katebazei enan agnwsto, poy den exei kamia sxesi me tin politiki, den to vazei to onoma giati den kindineyei apo ayton.

Ανώνυμος είπε...

γιαυτο τα καλα λογια για το Σπυρο
δεν εγραψεσ οτι αρχισε και μηραζει λαστχο για ποτισμα στο Πωγωνι (ετσι λενε μερικοι Χλωμιοτεσ)
τουσ εστηλε και το GREIDER -το μαθατε τι εγυνε αυτο
ξερετε σε πιονου δικεδοσια ειναι ? ΚΑΙ ΣΚΕΥΤΗΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΠΟΥ ΤΟ ΠΕΙΡΕ

Ανώνυμος είπε...

Ε..ρε πως καταντήσαμε! για ένα άτομο σαν το Νάτση που κρατούσε όλο το δημοσιογραφικό βάρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ για 15 χρόνια να χρειάζεται η παρέμβαση του βορειο/τη να τον γνωρίσουμε.
Α...ρε Ντούλε τη αμαρτίες έχεις κάνει.

Ανώνυμος είπε...

Ωραία διδακτορική περιγραφή.
Δυστυχώς, προσωπικά εμένα, (λόγω κρίσης που περνάμε) με νοιάζει αν αυτά, τα "καλά" η "κακά" παιδιά, (όπως γουστάρουμε τα λέμε) θα μας φέρουνε ποτάμια (γιατί τις γέφυρες τις έχουμε) για να έχουνε τα "περήφανα γερόντια μας" (του Ελληνικού ΟΓΑ εννοώ) άφθονο νερό να ποτίζουν τα "Ευρωπαϊκά κρεμμύδια" '(?!?!?!?!?)
Βρήκανε "φόντια" να βάλουνε "αφτομπούζια" να κουβαληθεί ο κοσμάκης να πάει να δει αν φύτρωσαν τα λάχανα στον κήπο? (η τα έφαγε η κατσίκα του γείτονα?)

Ακόμα Περίεργος

Ανώνυμος είπε...

gia korytsa den endiaferete kaneis? giati den exei analysh gia ekei?

Ανώνυμος είπε...

Majkell parollo pu mas parusiazis os THEO ton Ksera,prosopika mu aresi i parapano proskopisi ,ja tis alithjes pu les ,alla an ehete ton apetumeno hrono,liste mu 2 apories.1-Oli mas perimename stus eklojikus katallogus ton komaton,na itane se ekllojimi thesi kapia palikarja apo ton vurko opos o JANI BABIS,LEONIDHA PAPAS,NIKO KURIS q.a.Ti sim veni me emas kalemu file pu panda dhjekdhikun tin monadhiqi edhra dhropolites ikakodhiqotes.Os anthropos pu androthiqes me ti bobota me kallamboqi apo tis gorices,pia tha itan i sosti stasi pu tha kratuses,jati os katharoemo elinopedho tu Vurku vlepo ton KICO.2-O Koco Kokedhima ehi katagoji apo to qeparo,qe os magalloepihirimatias,pu katehi qe poli mavro hrima ,sigura tha pireasi tus mionotikus psifoforus,jati ta matja mas ehun dhi para polla,otan pefti to hrima ,ti kollo tumbes jinonde.Esis ti pistevete qe ti tha simvulevate ston gnisio vorioipiroti ,pu alithina agapai qe ponai afton ton topo.Episis o uranokatevatos Martos tha kopsi qe aftos mionotikus psifus,afta mipos allaksun tis parapano provlepsis.o Kranjotis.

Ανώνυμος είπε...

Μην παραξενεύεστε όταν δεν ασχολείται κανείς με την Κορυτσά. Μήπως ασχολείται κανείς πια με τη Χειμάρρα; Την παρέδωσαν κι αυτή αμαχητί στα χέρια του Ράμα-Κοκεδήμα να την ξεσκίσουν!!! Κι έβαλαν το χειμαρριώτικο μπουλάρι (Βασιλάκη τον γράφουν τώρα) να χαλαρώνει στον ίσκιο που του έκανε ο Ντούλες! Α, ρε ξύλο!!! Α, ρε κρανιώτικη βίτσα!

Ανώνυμος είπε...

pote tha bgalei o neoteros symboulos anakoinosi? o kalybiotis diladi

giati re natsio den katebike o kseras me to mega aneksartitos sti dropoli k mpike sti lista tou doktori?

Ανώνυμος είπε...

gia pes mas ligo gia to ellhniko tmhma pou to kleisate me to gianni gianni kai to mparka parea symboule Natsio?

Ανώνυμος είπε...

kai afou o kseras kai o ntoules einai sigouroi giati na tous psifisoume? as dosoun oi dropolites kai oi bourkarides kamia psifo sta nea paidia tote, etsi gia psyxologiki symbarastasi apentanti apo ta xortasmena lamogia tis palias fournias

Ανώνυμος είπε...

Eixis pai "per lesh"vre Mixali!!!!!Eisy mirizis apo makria tis allages,kai stous llogariazmous eisei Argyrokastritis,ti egine,ta eixis xasi entelos?
3-mines dhoulias sto Ksera,ta isopalevis me ta 8-xronia kivernisi tou Ntoule,kai vale??!!Nai more ksexasa oti eixis kai kapia ilikia......I Periferia Avlonas vgeni 8-4,martos mesa,ntoules mesa.O Berisas eixi vali tetarto ton Kollozi gia na palepsi gia ton tetarto epidhi gnorizi o ti o pemtos tis deksias einai kamenos.Oso gia ton Ristani mi ta mberdhevis ta pragmata ,einai enas allvanos kristianos apo Zagoria Argyrokastrou kai dhen eixi kamia skesi me tous ellines kai vllaxoellines.Kali ksekourasi Mihali mou oxi sta Tirana alla Athina

Νάτσιος είπε...

Ανώνυμε 7:19, σέβομαι τον προβληματισμό σου, αλλά εγώ επιχείρησα να διακινδυνεύσω μια πρόβλεψη πάνω στο 7:5. Δεν απέκλεισα το 8:4 ως σενάριο, αλλά αυτό το σενάριο (το οποίο πριν μια βδομάδα ήταν πιο ρεαλιστικό) τώρα, μετά την ανεξάρτητη υποψηφιότητα Μάλια που μπορεί να μην παράγει βουλευτή, αλλά αχρηστεύει αριστερούς ψήφους και με τη συμμετοχή του ΜΕΓΑ στη δεξιά συμμαχία, το βλέπω μακρινό έως απίθανο. Εάν εσύ έχεις άλλη άποψη μπορείς να μας διαφωτίσεις πάνω στο 8:4. Έπειτα, δεν πειράζει φίλε, εύχομαι να βγει η δική σου πρόβλεψη. Δεν χαλάμε την καρδιά μας για τον Κολόζι και τον Κοκεδήμα!

Ανώνυμος είπε...

Re kseftila 7:19 mono oi karekles kai oi theseis se endiaferoyn kai twra kai panta. Pia einai ta 8 xronia kyvernisis toy Ntoyle. Aytos panta itan stin kyvernisi, alla tis theseis tis eixe mono gia toys aristeroys/es tiraneoys/es oxi gia toys boreioipirwtes apo to xwrio. mono o Berisia epetrepse sto Ntoyle na valei sti doyleia xwriates o Nano kai to PS evaze mono ta paidia tis sigurimi.

Ανώνυμος είπε...

Telika eimis i vourkaridhes eixoume megalo inati!!!
O Kitsos oso kai na mazepsi psifous dhen vgeni me tipotes.Gia inati tis petheras kimomaste me ton millona.Inati metaxi mas,xari stous allvanous.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ βλέπω εκλογή Ξέρα Τάβου γιατί ο Δροπολίτης δύσκολα θα ψήφιζε Βουρκάρη!

Ανώνυμος είπε...

Οι ξενοι λενε για μας οτι τεσσερις Ελληνες=πεντε αρχηγοι.

Αγναντεόντας είπε...

Συμφωνω κι εγω πως η εκλογή Ξέρα είναι σιγουρη
και μακάρι να εκλεγει, εναντι του Ντουλε τουλαχιστον αυτός έχει το ηθικο πλεονεκτημα.

Μεταξυ Ταβου-Αγγελη.
ο Τάβος έχει μεγαλυτερο ερισμα σαφώς και προσωπικο μηχανισμό ισχυρό.
Ομως ολες τις προηγούμενες φορες εκλεχτηκε με το ΣΚ, δεν ξερω η καθοδο με το LSI τι επιδραση θα εχει. Δεν νομιζω πως θα καταφερει να παρει στην Δρόπολη τις ψηφους που πηρε αλλες φορες. Το θεμα είναι πόσες λιγότερες θα είναι και τη δυναμικη έχει το LSI στους Αλβανοφωνους ψηφοφορους της περιφέρειας Αργυροκάστρου.
Αν εδινα πιθανοτητες, θα ελεγα 55-45 υπερ Ταβου να εκλεγει έναντι Αγγελή.

Δροπολίτης.

Βορειοηπειρώτης είπε...

Κάποια σχόλια εκφράζουν άποψη αλλά επειδή περιέχουν και κάποιες ύβρεις δεν δημοσιεύονται. Δεν μπορούμε να διορθώνουμε και να αφαιρούμε μόνοι μας τμήματα από σχόλια, όσοι θέλουν να σχολιάζουν να συμμορφωθούν με τους κανόνες. Διαφορετικά τα σχόλια δεν θα δημοσιεύονται

Ανώνυμος είπε...

Χωρίς καμία διάθεση να "κρίνω" την αντικειμενικότητα - αμεροληψία της ανάλυσης του άρθρου, στο οποίο πολύ έντεχνα περνάει και την προσωπική άποψη – επιθυμία του ο συντάκτης, οφείλω να ομολογήσω ότι (δυστυχώς) είναι ένα από τα ελάχιστα καλογραμμένα άρθρα που διαβάζουμε από Βορειοηπειρώτες που στην πλειοψηφία τους κακοποιούν την όμορφή μας γλώσσα.
Προσωπικά όντας ανορθόγραφος δεν θα τολμούσα να το «κρίνω».

"Το πρόβλημα με τον κόσμο είναι ότι οι έξυπνοι άνθρωποι είναι γεμάτοι αμφιβολίες, ενώ οι ηλίθιοι είναι γεμάτη εμπιστοσύνη». - Charles Bukowski

Ρ.Σ.

Ανώνυμος είπε...

a more kaspo kathhghta mia zwh sthn douloprepeia tha eisai

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για το άρθρο όσον αφορά την σωστή χρήση της γλώσσας.

Στο δια ταύτα, πολύ καλή ανάλυση όσον αφορά αριθμούς και πιθανότητες. Επίσης εβγαλε και την υποχρεωση/γλύψιμο προς τον ξερα με ωραίο τρόπο.
Απορία, πόση σημασία έχει αν θα είναι 8-4,5-3 η 10-0, όταν οι περισσότεροι θα είναι με την σημαία αλβανικων κομμάτων και οταν όλοι θα τρέχουν για τα αλβανικα κόμματα , άλλοι για τον Μπέρισα, άλλοι για τον Ραμα και ο τάβος για τον Μετά;

Όταν είναι εξαρτημένοι σε αλβανικα κόμματα και τα υπηρετούν, τι σημασία έχει ότι αριθμός των Ελλήνων βουλευτών; Δυστυχώς έχει μετατραπεί η μάχη από εθνική σε καθαρά πολιτική/κομματική. Δεξιες συμμαχίες, αριστερές συμμαχίες ενώ ξεχνάμε ότι όλοι είναι Αλβανοί και αγωνίζονται για το ποιος θα αποδειχθεί πιο ανθέλληνας. Και υπό αυτό το πρίσμα έχουμε τους δικούς μας για να χρυσωσουν το χάπι, ο ένας να προσπαθεί να βάλει την Αλβανία στον ευρωπαϊκό δρόμο και άλλος ότι παλεύει για να αφήσει τους Τσαμηδες απ' έξω.
Αυτοί που ζητιανευουν δεν μπορούν να είναι και αυτοί που αποφασίζουν.
Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα.
Καληνύχτα ππατρίδα.

Σ. Γ.

Ανώνυμος είπε...

4:39, έχω την εντύπωση ότι μπερδεύεις τη δουλοπρέπεια με την ευπρέπεια.

Ανώνυμος είπε...

Δια των <> και των <>,εκοντες ακοντες,προβαλλετε τους αντιπαλους και κατατρομοκρατειτε τον ανυπερασπιστον Βορειοηπειρωτικον Ελληνισμον! Ποτε θα προβληθουν τα Ελληνοπαιδα της πολυτλημονος ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ? Ποτε θα εννοησωμεν οτι Ελληνες Ηπειρωται ειναι μονον οσοι αγωνιζονται δια τα απαραγραπτα δικαια του Βορειοηπειρωτικου Ελληνισμου,τα οποια διαρκως και απροκαλυπτως καταστρατηγουνται υπο των μισελληνων δυναστων των μισθαρνων οργανων αυτων ? Η πεφημωμενη φωνη του Βορειοηπειρωτικου Ελληνισμου ηκουετο στεντοριως υπο των δηθεν <> βουλευτων της αριγνωστου(ξακουστης)Κορυτσας,διοτι εκεινοι ειναι και αισθανονται γνησιοι Ελληνες της Βορειου Ηπειρου.Επιβαλλεται,ηθικως και εθνικως,να παυσωμεν τας γελοιας διακρισεις περι <> και<< Ελληνοβλαχων>>και <>.Ολοι Ελληνες ειμεθα και γνησια τεκνα της ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ.Δια του λογου το αληθες γνωριζω υμιν οτι η Επαναστατικη Κυβερνησις της ΑΥΤΟΝΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ εν ετει 1914 απηρτιζετο ΜΟΝΟΝ απο <> και <>!Να εννοησωμεν,ωσαυτως,οτι χωρις Χιμαρραν και Πρεμετην και Κορυτσαν,ο Βορειοηπειρωτικος Ελληνισμος ειναι καταδικασμενος εις τελειαν εξοντωσιν! Οι αδιστακτοι τυραννοι των Τυραννων το γνωριζουν λιαν καλως και ενεργουν βασει προδιαγεγραμμενου σχεδιου.Ημεις ποτε θα παυσωμεν να αλλασσωμεν <>,μεταβαλλομενοι συνεργοι εις βαρος της γεννετειρας ημων ??? Μη παιζωμεν εν ου παικτοις! Οι καιροι ου μενετοι!!!! Βασιλειος Κυρανης,εκ Καινουργιου,Χαονιας,Βορειου Ηπειρου ορμωμενος και εν Βοστωνη των ΗΠΑ ναιων(διαμενων).

Ανώνυμος είπε...

Borioipirotis,tris-tesseris fores sou eixo stili sxolio kai dhen t dhimosievis(xoris vrisimata).Eixis gini gia ton MEGA,san ton Fahri BALLIU tis efimeridhas 55.Katantia gia senane.Oti kai an kanis me, mi dhimosievsis,kai llaspollogies kata tou KEAD+omonia kai idhika kata tou Ntoule dhen mboris na piraksis katholou tin EEM.Fetos klinis kai eisy mazi me to MEga to kiklo sou,

Δημοσίευση σχολίου