Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Πρόξενος, Ντούλες και Νταλιάνης στη Βλαχοψηλοτέρα Πρεμετής



Τι γίνεται με τε γέφυρα;
Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Β. Ντούλες δεν ξέχασε την υπόσχεση που είχε δώσει στους  συμπατριώτες μας από την Βλαχοψηλοτέρα να τους ξαναεπισκεφτεί. Αυτή τη φορά όμως μαζί με τον πρόξενο Αργυροκάστρου κ.Νικόλαο Κοτροκόη. Μαζί τους ήταν ακόμα και ο έπαρχος Λειβαδιάς  Ηρ. Δαλιάνης που επιμένει να διατηρεί τις σχέσεις και να ενδιαφέρεται γι αυτήν την περιοχή. 
Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και ο γενικός πρόξενος Αργυροκάστρου στο κέντρο του χωριού κάτω από τον πλάτανα έπιασαν συζήτηση και με ιδιαίτερη προσοχή άκουσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως και όλη η μειονότητα, οι κάτοικοι του χωριού αυτού.
Το σημαντικό πρόβλημά τους ως γνωστόν η κατασκευή μας γέφυρας καθώς το χειμώνα  αποκλείονται από τη Βιόσα και είναι υποχρεωμένοι να κάνουν πολύ δρόμο για να φτάσουν στο χωριό τους.
Και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, και ο πρόξενος Αργυροκάστρου, άρχισαν από σήμερα τις προσπάθειες, αν και τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, να βάλουν μπρος την εξεύρεση μιας γέφυρας  στρατιωτικού τύπου που θα λύσει το χρονίζον πρόβλημα των κατοίκων της Βλαχοψηλοτέρας.



Ήταν παράλειψη μας να αναφέρουμε πως το παραπάνω κείμενο είναι από το ιστολόγιο deropoli.com
 


Τι γίνεται με τη γέφυρα;


Η Βλαχοψηλοτέρα είναι ένα από τα λίγα ελληνόφωνα χωριά της Πρεμετής και βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα, δίπλα από το αρχαίο μοναστήρι της Μολυβδοσκεπάστου όπου είναι ενταφιασμένος ο αείμνηστος Μητροπολίτης Κονίτσης Σεβαστιανός. Λόγο της μεγάλης απόστασης από τα «κέντρα» της μειονότητας και το εθνικό κέντρο γενικότερα, δεν έτυχε καμίας προσοχής αν εξαιρέσουμε τις υλικές και πνευματικές βοήθειες της Μητρόπολης Κονίτσης,
Αυτός που δεν χώρισε τα ελληνικά χωριά της Πρεμετής από τα υπόλοιπα της Βορείου Ηπείρου ήταν ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα ομογένειας ο Θεόδωρος Κασσίμης που αποκατέστησε  τμήμα του δρόμου τους, όπως και στο διπλανό χωριό Βαλοβίστα.
Ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Παντούλας ασχολήθηκε με την επίλυση του χρόνιου πρόβλημα τους που ήταν μία γέφυρα. Με ερώτηση του στη βουλή ζήτησε από τον τότε Υφυπουργό Αμύνης (επίσης γιαννιώτη) Κωνστ. Τασούλα (επί κυβέρνησης Καραμανλή), ώστε η μεταλλική στρατιωτική γέφυρα του Μπουραζάνι που αντικαταστάθηκε με μπετό, να χαριστεί στο μειονοτικό χωριό Βλαχοψηλοτέρα. Η γέφυρα αυτή σήμερα κάπου θα είναι αποθηκευμένη αλλά ποιος να ασχοληθεί με τέτοια θέματα σε περίοδο κρίσης; (!!!).
Τα ελληνικά μειονοτικά χωριά της Πρεμετής επισκέφτηκε πολλές φορές και ο κ. Ξέρρας, παλαιότερα ως Περιφερειάρχης Αργυροκάστρου και μετά ως βουλευτής της περιοχής αλλά δεν μάθαμε να τους επίλυσε ποτέ κάποιο πρόβλημα.
Προεκλογικά, είμαστε βέβαιοι πως θα τους υποσχεθούν πολλές γέφυρες…

8 comments:

Ανώνυμος είπε...

Επειδή ορισμένοι δεν έχετε πάει ποτέ στη Βαλοβίστα, στη Βλάχο και στην Ψηλοτέρα γράφετε ό,τι θέλετε. Όταν μιλάμε για γέφυρα μιλάμε και για μια δεύτερη γέφυρα γι' αυτά τα χωριά. Γιατί εκεί το κάθε χωριό θέλει και τη δική του γέφυρα. Ο Ξέρρας την υποσχέθηκε μια γέφυρα πριν τέσσερα χρόνια και την έφτιαξε. Απ' αυτή τη γέφυρα πέρασε κι ο Πρόξενος κι ο Ντούλες κι επισκέφτηκαν τα χωριά. Γιατί ο Ηρώδης πιστεύω ότι επισκέφτηκε τα κοπάδια για να μαζέψει γάλα. Το έχετε εύκολο να αναφέρεστε θετικά σε όσους υποσχέθηκαν και δεν κατόρθωσαν να κάνουν κάτι και να αναφέρεστε απαξιωτικά γι' αυτούς που έφτιαξαν μια γέφυρα, όπως ο κ. Ξέρρας. Θα πρέπει να μάθουμε να δίνουμε και "του στραβού το δίκιο". Γιατί για σας ο Ξέρρας τα κάνει όλα στραβά, γιατί αυτός κάτι κάνει. Ο Ντούλες τα κάνει όλα καλά γιατί δεν κάνει κάτι για να κρίνουμε αν το έκανε σωστά η στραβά. Αν κάνει κάτι ο Ξέρρας, για πολλούς σας, το κάνει για να φανεί είτε να επωφεληθεί. Πετροβολούν το δέντρο που έχει καρπούς!

Ανώνυμος είπε...

borioipiroti, paleotera sto idhjo pllatano me tin idhja iposhesi to Dule qe ton Irodhi mas tus ixes parusiasi qe me mia fotografia. Tora jati den evales fotografia? Vale eqini pu ixe valis tote itan poli kali qe to qimeno petihimeno. Dhen pirazi pu dhen ine o proksenos ine apo tin merja tu llau as min fenete. Vllahopsilloteritis

Ανώνυμος είπε...

Χειροκροτηστε ολοι .. ο βορειοηπειρωτης εκανε ειρωνικο σχολιο για τον μεγαλο υπουργο και πατριωτη Σπυρο Ξερρα..
Δεν ξερω για την γεφυρα αλλα σιγουρα καποιος φουρνος θα γκρεμιστηκε!

Ανώνυμος είπε...

ki' elega giati ypoferon
ap' to poli to endhiaferon

tha pathoume tipota apo tin poli agapi.

$$$$$

ΥΠΕΞ είπε...

Ο ρόλος του πρόξενου είναι να ασχολείται με της προεκλογικές εκδηλώσεις του NDULE
ΥΠΕΞ

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΙΑΣΠΑΣΤΙΚΗ ΝΙΡΒΑΝΑ
Ξαφνικά ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος Αργυροκάστρου έκανε τον αιφνιδιασμό του: την επιστροφή στο εφαλτήριο της άλλοτε διασπαστικής νιρβάνας, ρόλο τον οποίο σπουδαία διεκπεραίωναν τα βουτυρόπαιδα του εθνικού κέντρου στο Αργυρόκαστρο.
Αυτή τη φορά, μετά εκείνη την απαίσια λιλιπούτεια θεατρική υποκρισία στην επέτειο της Ομόνοιας στη Δερβιτσάνη, εξήλθε του οίκου της πέτρινης πόλης, στο παραλήρημα, με κοινή παρουσία με στελέχη του Ανωτάτου Σοβιέτ του ΚΕΑΔ – ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Ντούλε και Νταλιάνη, στη Βλαχοψηλοτέρα.
Γιατί; Ποιο ή ποια τα μηνύματά του; Ενωτικά; Ουκ! Διασπαστικά;! Προφανώς.
Μας επιστρέφει στην εποχή της διασπαστικής νιρβάνας. Ενθυμούνται οι παλαιότεροι το ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ της βίζας. Ενθυμούνται τα ‘‘θάματα’’, την εποχή των πράσινων σειρήνων, όπου οι εγχώριες πράσινες στρατιές, αυτό το μποστάνι μερικών πανεπιστημιακών και δη γιάπηδων διανοουμένων που άρθρωσαν τις τότε δομές της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, ξεροστάλιαζαν στο πήγμα της πέτρινης πόλης συματριώτες, με τα νυστέρια της αποζημίωσης στο εμπόριο βίζας. Ήταν τα ‘‘καμώματα’’ στο Σταθμό της Ιστορίας Αλλαγής.
Η σύμπραξη των δυνάμεων του υποκόσμου εκατέρωθεν των συνόρων με τα αναγνώσιμα πλέον αποτελέσματα, τον ακρωτηριασμό και διαμελισμό της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, ως βασικό και κύριο, δεν μπορεί να επανέλθει, μαζί της η θεωρία της νιρβάνας, της κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, όπως στις τοπικές του 2011, ενισχύοντας συντεχνίες, από εξωθεσμικούς παράγοντες.
Προφανώς, δεν αποτελεί καθήκον μας να υποδείξουμε το αντικείμενο με το οποίο θα απασχολείται ο κάθε πρόξενος, αλλά καθ’ όλα δικαίωμά μας να τον καταγγείλουμε για ενέργειες και υποτελείς πράξεις, οι οποίες περιέρχονται και φέρουν τον ίδιο και το θεσμό που εκπροσωπεί στα όρια του εφήμερου γκροτέσκου.
Τέτοια αμετροέπεια σε εύθραυστες καταστάσεις όπως διαβιεί την παρούσα πολιτική συγκυρία ο Ηπειρωτικός Ελληνισμός στην Αλβανία μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω ρήγματα, τριγμούς, ανεπιθύμητες ενέργειες.
Αν βέβαια ο ίδιος στο όχημα του εθνικού κύρους πιστεύει πως θα χειραγωγήσει τον Ελληνισμό για να εισέλθουν εκ νέου δίχως τη βάσανο της πραγματικότητας ο Ντούλες και κάθε Ντούλες στη Βουλή, είναι βαθιά νυχτωμένος. Άλλωστε είναι του ηλίου φαεινότερο πώς καταβάλουν προσπάθειες συντήρησης του εσαεί κατεστημένου, το οποίο κατεστημένο φέρει καίριες ευθύνες για την κατάντια του Ελληνισμού στο χώρο.
Δεν γνωρίζουμε αν το Εθνικό κέντρο επιθυμεί την αλλαγή για να μην αλλάξει τίποτα. Οι εμπειρίες από προηγούμενες παρεμβάσεις είναι άκρως απογοητευτικές. Οι σπουδαρχίδες μιας κλίκας δεν μπορούν να βρίσκουν φιλόξενο καταφύγιο σε εθνικούς χώρους όπου όλοι οι Έλληνες πρέπει να αντιμετωπίζονται ισάξια.
Αυτά γενικώς για να έχουμε παρατράγουδα, ως και καμία κατάληψη του Προξενείου για τέτοιες αυθαίρετες παρεμβάσεις, άκρως διασπαστικές, στα του Ελληνισμού της Αλβανίας.
Π. Τσακίρης

Ανώνυμος είπε...

O don Kixwtis (proksenos) kai o Santso Pantsa me to gaidouri tou,bgikan na palepsoun me tous anemomylous !!!!

Ανώνυμος είπε...

Η σχολιαστές μας συνεχίζουν τις μάχες με τους ανεμομυλους. Άντε και καλή τύχη.

Δημοσίευση σχολίου