Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Συνέντευξη του Οδυσσέα Μπόρου στην εκπομπή ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Κύριε Μπόρο καλησπέρα σας, θα θέλαμε να μας μιλήσετε για τη συμμετοχή του Συνδέσμου «Ο ΠΥΡΡΟΣ» σε μία εκδρομή – προσκύνημα που έγινε πρόσφατα στο Ύψωμα 731.

Οδ. Μπόρος: Καλησπέρα κι από εμένα. Να σας εκφράσω κατ’ αρχήν τα συγχαρητήρια μου για την εκπομπή και εύχομαι να τη συνεχίσετε για πολλά χρόνια ακόμα, αφού πρόκειται για μία εκπομπή που κάνει πραγματικό αγώνα για το Βορειοηπειρωτικό...

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Ευχόμαστε να συνεχιστεί για πολλά χρόνια αλλά όχι με εμάς τους ίδιους αλλά να μας αντικαταστήσουν καινούρια πρόσωπα ώστε να μην γίνουμε καρεκλοκένταυροι, όπως κατηγορούμε άλλους...

Οδ. Μπόρος: Για να γίνει όμως αυτό πρέπει και οι νεότερες γενιές να διδάσκονται την ιστορία μας, γιατί η αλήθεια είναι ότι πάσχουμε από έλλειψη γνώσης της. Όσον αφορά το Ύψωμα 731 πρόκειται για το σημείο έξω από την Πρεμετή, στο δρόμο προς Κορυτσά, όπου οι Έλληνες στρατιώτες τον Μάρτιο του 1941 απέκρουσαν με επιτυχία την «εαρινή επίθεση» των Ιταλών που διηύθυνε ο ίδιος ο Μουσολίνι. Αντικρίζοντας το Ύψωμα αυτό αισθάνεσαι ένα δέος γιατί όταν βλέπεις τις γυμνές του κορυφές αντιλαμβάνεσαι ότι οι στρατιώτες που ανέβαιναν εκεί δεν πήγαιναν να πολεμήσουν αλλά για να αυτοκτονήσουν.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Πείτε μας δυο λόγια για την διοργάνωση της εκδήλωσης...

Οδ. Μπόρος: Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και ειδικά την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και αυτό διότι οι περισσότεροι στρατιώτες που πολέμησαν και έπεσαν μαχόμενοι εκεί κατάγονταν από τη δυτική Θεσσαλία. Ήταν τιμή για εμάς να βρεθούμε σε αυτό το μέρος αφού πολλοί από αυτούς που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Ελλάδας ήταν Ηπειρώτες και Βορειοηπειρώτες.  Αν δεν γινόταν αργότερα, τον Απρίλιο του 1941, η πισώπλατη επίθεση από τους Γερμανούς, ίσως σήμερα να αποτελούσαμε τμήμα της ελληνικής Ηπείρου και να δεν θα χρειαζόταν να αναφερόμαστε ξεχωριστά ως Βόρειος Ήπειρος.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Δυστυχώς όμως όλα αυτά δεν διδάσκονται στα ελληνικά σχολεία και ο απλός κόσμος δεν τα γνωρίζει. 

Οδ. Μπόρος: Για αυτό το λόγο και μεις σαν σύνδεσμος προσπαθούμε να ενημερώνουμε το κοινό όσο πιο συχνά γίνεται, με ανακοινώσεις, με φυλλάδια, με άρθρα στις εφημερίδες. Η συμμετοχή μας στην εκδρομή ήταν ακριβώς γι’ αυτό. Να συνδέσουμε τη δικιά μας γενιά Βορειοηπειρωτών με τις παλιότερες γενιές. Επί 45 χρόνια δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε την ιστορία που γράφτηκε εκεί πάνω και την προσφορά των προγόνων μας. Εμείς δεν φυτρώσαμε σε αυτόν τον τόπο χθες. Έχουμε μία ιστορία και έναν πολιτισμό μακραίωνο με τα δικά μας ήθη και έθιμα. Κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να τα μεταδίδουμε και στις επόμενες γενεές, γιατί με την δικτατορία του Χότζα από τη μία και την αποχή ουσιαστικά του ελληνικού κράτους τα τελευταία είκοσι χρόνια από την ιδιαίτερη πατρίδα μας από την άλλη, δεν καταφέραμε να μάθουμε την ιστορία μας. Στη Βόρειο Ήπειρο τα παιδιά μαθαίνουν ότι η Αλβανία φτάνει μέχρι τα Τρίκαλα και την Άρτα, ενώ στην Ελλάδα δεν ξέρουν τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου. 

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Να επιστρέψουμε όμως στο σήμερα γιατί είναι διαφορετικές οι μάχες που δίνουμε σαν Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός και σαν Έλληνες γενικότερα. Να έρθουμε βασικά στο θέμα της απογραφής. Βγάλατε ένα δελτίο τύπου με το οποίο καλείτε τους Βορειοηπειρώτες να συμμετάσχουν στην απογραφή. Με ποιο επιχείρημα ενισχύετε αυτή την απόφαση σας;

Οδ. Μπόρος: Εδώ και μήνες σε κάθε συνεδρίαση του Δ.Σ. του συνδέσμου μας συζητούσαμε και για το θέμα της απογραφής, θέτοντας το κάθε μέλος τους προβληματισμούς και τις προτάσεις του πάνω στο θέμα. Αν θα πρέπει να συμμετέχουμε ή να απόσχουμε, τα υπέρ, τα κατά και οτιδήποτε άλλο μπορούσε να προκύψει μέσα από αυτή την απογραφή. Πιστεύουμε ότι δεν θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερη εικόνα απ’ αυτούς που μένουν εκεί πέρα.
Όταν βλέπουμε όμως την οργάνωση «Ομόνοια», που είναι και οι αναγνωρισμένοι εκπρόσωποι μας, την τελευταία στιγμή να παίρνει απόφαση για αποχή από την απογραφή και να κάνει εκδήλωση μία μέρα μετά την έναρξη της για να παρουσιάσει τις θέσεις της πάνω στο θέμα, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας και λυπούμαστε που έχουμε τέτοιους αντιπροσώπους. 
Ο Σύνδεσμος μας πήρε αυτή την πρωτοβουλία υπέρ της συμμετοχής στην απογραφή, όχι γιατί λυπούμαστε για αυτή την κατάσταση, αλλά γιατί ξέρουμε ότι κάποιοι μη αναγνωρισμένοι Έλληνες σε περιοχές όπως η Χιμάρα και η Κορυτσά, έχουν για πρώτη φορά να εκφράσουν ελεύθερα την εθνικότητα τους. Βλέποντας ειδικά τους Βλαχόφωνους της Κορυτσάς να είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν στη διαδικασία της απογραφής δηλώνοντας την ελληνικότητα τους, δεν είχαμε να κάνουμε τίποτα άλλο παρά να συμπαρασταθούμε στον αγώνα που κάνουν εκεί. 
Πιστεύω εξάλλου ότι δικαιωθήκαμε βλέποντας κάποια βίντεο και διαβάζοντας κάποιες ανακοινώσεις για τα όσα εκτυλίχθηκαν εκεί κατά τη διάρκεια της απογραφής. Και αφού νωρίτερα λέγαμε για ιστορία, εάν 250.000 Βορειοηπειρώτες γνωρίζαμε π.χ. για το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας δεν θα γινόταν καμία συζήτηση για το αν χρειάζεται να πάμε ή όχι στην απογραφή. Δυστυχώς όμως σε μας το ένα κακό φέρνει το άλλο. Η απόφαση που πήραμε υπέρ της συμμετοχής στην απογραφή, η οποία ήταν δύσκολη και πάρθηκε μετά από πολλές συζητήσεις, ήταν καθαρά για να στηρίξουμε αυτούς που πήραν την απόφαση να απογραφούν κάτω από δύσκολες συνθήκες. Όταν έχουν την ευκαιρία αυτή, εμείς δεν μπορούμε να τους την αρνηθούμε. Το να λένε τώρα οι μισοί θα απογραφούν, οι άλλοι μισοί δεν θα απογραφούν, δεν μπορώ να το καταλάβω.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Υπάρχει μία σύγχυση. Είναι η κατάντια των εκπροσώπων μας γενικότερα. 

Οδ. Μπόρος: Είμαστε ένας Σύνδεσμος που κοντεύουμε στα δύο χρόνια από την ίδρυση του και δεν μας έχει προσεγγίσει ούτε ένας, να ενημερωθεί για εμάς και τη βορειοηπειρωτική κοινότητα στη Θεσσαλία. Έχουμε κάνει κάποιες εκδηλώσεις και υπήρχε αυτή η ευκαιρία.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ.GR: Επειδή ο χρόνος μας πιέζει κάπου εδώ πρέπει να κλείσουμε τη συζήτηση μας. Ελπίζουμε μελλοντικά να σας έχουμε και κοντά μας εδώ στο στούντιο.

Οδ. Μπόρος: Πολύ ευχαρίστως, στον «ΠΥΡΡΟ» είμαστε ανοικτοί σε κάθε πρόταση. Να ευχηθώ και πάλι τα καλύτερα για την εκπομπή σας που ασχολείται σοβαρά με το Βορειοηπειρωτικό, κάτι που δεν κάνουν τόσες οργανώσεις.
http://toorama.blogspot.com

5 comments:

Ανώνυμος είπε...

ΣΑΝ ΠΟΛΥ ΑΛΥΚΑΤΕΣ ΔΕΝ ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΙΑΤΣΑ;
ΠΑΠΠΑΣ, ΜΑΝΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΜΠΟΡΟΣ, ΝΤΑΓΙΑΚΑΣ, ΤΣΙΑΒΟΣ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ... ΜΗΠΩς ΞΕΧΑΣΑ ΚΑΝΕΝΑΝ;

τσιλω ντουσια είπε...

πολλα μπραβο στον ''πυρρο'' κ στον οδυσσεα για τους δικαιους αγωνες που κανουν..
12:26 που το ειδες το κακο και εχεις αυτην την αρνητικη σκεψη για τους αλυκατες,μηπως εχουν προδωσει η πουλησει ποτε κανεναν?? αδερφε και λιγους ειπες,το αλυκου ηταν ειναι και θα ειναι το πιο ηρωικο και δημοκρατικο χωριο της β.ηπειρου..για,κανω λαθος? εσενα σ'ενωχλησε η αληθεια η μηπως ντροπιαστουν οι καπετανιοι της ομονοιας και θεωρηθουν εθνικοι προδοτες? ημαρτον ρε φιλε, το ενα μας ξυνιζει το αλλο μας μυριζει το θεο μας δεν εχουμε.. τερμα αυτη η ασυλια σε καπιους που μας εχουν πουλισει την ψυχη στο διαολο...δεν ειναι πια ο καιρος να αλαξουν και αυτοι...? τι λες και εσυ που ξερεις περισοτερα..?

Ανώνυμος είπε...

‘’Ο ΠΥΡΡΟΣ’’ αν και πολύ φρέσκος, είναι ενδεχόμενος ο ποιο δραστήριος συλλογος που έχει κάνει αισθητή την παρουσία του σε πολλούς τομείς. Πάλι καλά που υπάρχει και αυτή η αισιόδοξη νότα από αυτά τα νέα παιδιά οι οποίοι έχουν αφήσει πίσω τους τα λάθη του παρελθόντος. Μακάρι να συνεχίσουν ενωμένοι αυτήν την προσπάθεια.
Μαθαίνω πως πλέον ο σύνδεσμος στεγάζετε σε δικό του γραφείο. Αυτή η πληροφορία έχει φτάσει στα αυτιά μου και εύχομαι να είναι αλήθεια γιατί αυτό δίνει νέα δυναμική και προοπτικές. Επίσης δείχνει πως δεν πρόκειται για ένα πυροτέχνημα αλλά για μια σοβαρή κίνηση που έχει σκοπό να συνεχιστεί.

Ανώνυμος είπε...

τα χαιρετισματα στον μεντορα σας τον μπεζανη κα στην οικογενεια "μητσοτακη" της αλβανιας.
Χαιρε αργυρη χρηστο.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε 12:31 ξέρεις τη έλεγε ο πραγματικός μου μέντορας:"Ως Έλληνες δεν κινδυνεύομεν από κανέναν λαόν και από κανέναν εχθρόν πάρα μόνον από τους Έλληνες και άμα πραγματικά θέλουμε να προσφέρουμε σ αυτόν τον τόπο και να δοξάσουμε αυτή την πατρίδα πρωτίστως πρέπει να μάθουμε να φυλαγόμαστε από τους Έλληνες". Και σε πληροφορώ ότι αυτά τα λογία δεν είναι κάποιου Μπεζανη άλλα ενός αγνού πατριώτη που υπηρετεί τις ιδέες του μια ολόκληρη ζωή που ακόμα και σήμερα τρέχει ανά την Ελλάδα να εμφυσήσει τις άξιες και τα ιδανικά του ελληνισμού σε κάθε άνθρωπο που θα συναντήσει κάποιος που για σένα θα ήταν γραφικός γιατί δεν θα σε άφηνε η κουτοπονηριά να δεις το προφανές.Όταν μαζευτήκαμε να φτιάξουμε τον ΠΥΡΡΟ το πρώτο που σκεφτήκαμε ήταν να βάλουμε όλοι πλάτη τουλάχιστον να αποτινάξουμε την μιζέρια που σκόπιμος κάποιοι μας έχουν φέρει και αυτό κάνουμε.Να προσπαθήσουμε μέσα από την ιστορία τον πολιτισμό τις παραδόσεις να κερδίσουμε την χαμένη μας υπερηφάνεια και ευελπιστώντας μαζί με μας να κερδίσει την υπερηφάνεια και όλη η Βορειοηπειρωτική κοινότητα. Αυτούς μας τους στόχους μπορεί και να μην τους εκπληρώσουμε άλλα ουδέποτε σκεφτήκαμε ότι πάντα πρέπει να λειτουργούμε προϋπολογίζοντας το εφικτό γιατί όταν προϋπολογίζεις μονίμως το εφικτό έννοιες οπός καθήκον, υποχρέωση, πίστη παύουν να υφίστανται. Για τον Μπεζανη είναι προφανές ότι το συνδύασες για τον λόγο ότι είναι συγχωριανός μου άλλα άμα ρωτούσες θα γνώριζες ότι πέραν αυτής της σχέσης δεν μας συνδέει κάτι άλλο που να αγγίζει τα όρια της διδασκαλίας γιατί σε πληροφορώ ότι ακόμα και τα χρονιά που ήμουν στο σχολείο της Φραστανης τον Μπεζανη δεν τον πρόλαβα γιατί είχε βγει στην σύνταξη. Το άλλο με την "οικογενεια μητσοτακη της αλβανιας" εξήγησε το λίγο καλύτερα για να μπορέσω και εγώ να σου ξεδιαλύνω τον συλλογισμό.Ο σύνδεσμος αν δεν το έχεις καταλάβει δεν υπόκειται κάπου και έχει αυτόνομη θέση και άποψη και αυτό φαίνεται από τις αποφάσεις που παίρνει ανά καιρούς και άμα θες να τον συνδυάσεις με τυχόν αμαρτίες δίκες μου όχι μόνο ότι δεν θα βρεις άλλα θα πρεπε να ξέρεις ότι εγώ στον σύνδεσμο είμαι μια απλή μονάδα μιας ευρύτερης προσπαθείας τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο. με εκτίμηση Αργυρής Χρήστος

Δημοσίευση σχολίου