Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Η απογραφή στην Κορυτσά


Επιστολή ενός Κορυτσαίου ομοεθνή
Προς τους απανταχού Έλληνες.. 
Ξεκίνησε και η απογραφή στην Αλβανία μετά από πολλούς μήνες ψυχολογικού, κοινωνικού, πληροφοριακού, τηλεοπτικού, εθνικιστικού πολέμου προς της Εθνικότητες. Ο εντονότερος πόλεμος, για γνωστούς λόγους, έγινε στην Κορυτσά, όπου οι Αλβανοί προσπάθησαν να πιέσουν περισσότερο με όποιο τρόπο μπορούσαν. Μετά και την αποχή την οποία ζήτησε η Ομόνοια και το ΚΕΑΔ το κλήμα έγινε χειρότερο και οι Έλληνες πιο μπερδεμένοι , φοβισμένοι και διχασμένοι. Τουλάχιστον αυτό το ένοιωθα και εγώ.

Τις πρώτες 5 ημέρες της απογραφής φάνηκε στην Κορυτσά τι επρόκειτο να γίνει. Τα Αλβανικά μέσα και τα εθνικιστικά κινήματα το επιβεβαίωσαν. Έτσι είχαμε κάποιες δημοσιεύσεις και δηλώσεις πανικού όταν στον Άγιο Γεώργιο όλοι δήλωσαν Έλληνες. Μέτα ήρθαν κάποιες συκοφαντίες εναντίων του Ελληνικού Προξενείου και του ιδίου του Προξένου κ. Οικονόμου και έπειτα σιωπή ιχθύος η μάλλον φιδιού.
Σταμάτησαν τα δημοσιεύματα γιατί θα επιβεβαίωναν ότι πολύ δηλώνουν Έλληνες και ας μην το θέλουν, αλλά σταμάτησαν  γιατί μάλλον ειδοποιήθηκαν  πως όλα είναι υπό έλεγχο και δεν χρειάζεται ν’ ανησυχούν γιατί θα βγάλουν Έλληνες  όσους αυτοί θέλουν.
Εντωμεταξύ έμαθα πως στην Μπομποστίτσα δήλωσαν οι περισσότεροι Έλληνες και βλάχοι, στην Πολένα όλοι Έλληνες, στο Πενταβίνη η πλειοψηφία Έλληνες, στον Άγιο Γεώργιο πάλη Έλληνες. Είπα, είναι δυνατόν να απέχω όταν βλέπω όλους αυτούς που με θάρρος δηλώνουν την Ελληνικότητα τους που τόσα χρόνια μας την έχουν αρνηθεί και μας έχουν ταλαιπωρήσει  τόσο πολύ. Δεν ξέρω τι θα κάνουν οι έλληνες αλλού στην Αλβανία, αλλά εδώ χρειάζεται να το ακούσουν όλοι και παντού πως είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ, φτάνει πια!!
Μέσα στις σκέψεις αυτές και τα γεγονότα που μου έφερναν μόνο υποψίες, όπως το ότι κάπου είχαν χρησιμοποιήσει μολύβι για το συμπλήρωμα των στοιχείων, χτύπησε η πόρτα και ήρθε και η σειρά μου να απογραφώ μαζί με την οικογένεια μου. Έτσι είχα προετοιμαστεί για την στιγμή αυτή και ήθελα να έχω αποδεικτικό υλικό για το τι θα δήλωνα και πως θα γίνει η διαδικασία αυτή. Αυτό το κατάφερα αλλά είναι μόνο για να επιβεβαιώσω τα λεγόμενα μου.
Μπήκε ο νεαρός, 25 ετών, μόνο μ’ ένα δελτίο, έτσι ξεκινήσαμε και ευτυχώς για μένα η συζήτηση πήγε καλά και στο τέλος διαφωτιστικά αρκετά από τα λόγια και τις πράξεις του.
Αυτά τα οποία έμαθα είναι τα εξής:
α) ότι το συμπλήρωμα του έντυπου δεν γινόταν όχι με ειδικό στυλό, αλλά με στυλό που μπορείς να βρεις παντού με 20 λεπτά,
β) ότι μπορεί και χρησιμοποιούν διορθωτικό (αυτό σαν ταινία ρολό),
γ) ότι στην Κορυτσά, πόλη,  έχουν δηλώσει πολλοί Έλληνες έπειτα πολλοί Βλάχοι (αυτό ίσως ως Αρουμάνοι και ο παπά Σωτήριος, ο ιερέας τον Βλάχων και εχθρός του Ελληνισμού το ίδιο )   και Αλβανοί.
δ) όσοι έχουν δηλώσει Έλληνες ζήτησαν αντίγραφο αλλά δεν τους δόθηκε, (εγώ δεν ζήτησα, γιατί βρήκα άλλο τρόπο να τ’ έχω)
ε) ότι εφόσον χρησιμοποίει διορθωτικό  μπορεί αν «ήταν κακός»- όπως είπε,  να σβήσει όσα δήλωσα, στο σημείο που θα ήθελε και επομένως εξαρτώνται όλα από αυτόν, αλλά και έτσι να είναι ποιος μου βεβαιώνει πως οι επόμενοι που θα το ελέγξουν δεν θα το σβήσουν αν δεν το έχει ήδη κάνει αυτός. Αυτό το σημείο μάλλον με πονά περισσότερο διότι τελικά θα βγάλουν το αποτέλεσμα που θέλουν ανεξάρτητα από  το τι  θα δηλώσουμε  εμείς.
στ) όπως μας επιβεβαίωσε ο ίδιος και τους είχαν δώσει ως οδηγίες τα σημεία που τους ενδιέφεραν περισσότερο ήταν όλα τα άλλα εκτός από την εθνικότητα και την θρησκεία, όπως επίσης και ότι για την μητρική γλώσσα δεν ρώτησε. Ας θεωρήσω πως αυτό το κατάλαβε μόνος του αλλά πάλι δεν θα έπρεπε να ερωτηθώ?
ζ) κάποιοι δήλωσαν βούλγαροι,
θ) οι τσιγγάνοι, γύφτοι κλπ δηλώνουν Αλβανοί,

Αυτά εν ολίγοις, αλλά σημαντικά. Μας βοηθούν να καταλάβουμε πως οι Αλβανοί εθνικιστές και μη τα κατάφεραν και πάλι θα μας πουν πως στην Κορυτσά δεν βρήκαν ούτε έναν Έλληνα. Ότι εδώ δεν υπάρχει ελληνισμός και η «Μαύρη από μίσος Συμμαχία» θα μας πει πως είχε δίκιο, οι Τσάμιδες πως έλαμψε οι αλήθεια.
Εμείς, τι θα κάνουμε? Θα αρχίσουμε πάλι να μαλώνουμε πάλι ποια είναι η πραγματικοί Ομόνοια, ποίος κάνει τα περισσότερα από τα κόμματα για τον Ελληνισμό, ποιος προσελκύει στα μεγάλα κόμματα περισσότερους Έλληνες. Με λίγα λόγια κανένας δεν θα πεί τι θα γίνει με την ενότητα και την προκοπή μας σαν Έλληνες.  Εμείς διχασμένοι και αυτοί κάνουν την δουλεία τους. Το μόνο που ελπίζω είναι να μάθουν οι αλβανοί πως τελικά υπάρχουν Έλληνες στην Κορυτσά και ότι θα πρέπει να προσέξουν. Αλλά ούτω αυτό δεν θα γίνει, διότι αυτοί που μας εκπροσωπούν θα σκεφτούν την καρέκλα τους, την θέση τους, τι θα κερδίσουν οικονομικά είτε από εδώ είτε από την Ελλάδα για να οικοδομήσουν τις σπιταρόνες  τους και ν’ αυξήσουν τα πλούτη τους. Θα σκεφτούν επίσης πως θα εξαφανίσουν άλλους φιλόδοξους νέους και πατριώτες που θα θέλουν να πάρουν την θέση τους γιατί τώρα πια είναι ανεπαρκής.
Εδώ φτάσαμε, στο σημείο να πούμε πως τίποτα δεν έγινε γιατί έτσι τα κάναμε. Αυτοί μεσ’ την χαζομάρα τους πάλη τα κατάφεραν. Λυπούμε ειλικρινά, αλλά δεν απελπίζομαι και να το μάθουν όλοι πως τελικά δεν θα σταματήσω να παλεύω, και με ελπίδα και πίστη στο Χριστό, θα καταφέρουμε να σταθούμε και να δηλώσουμε πως είμαστε εδώ και στεκόμαστε πάνω στο Ελληνικό αίμα που χύθηκε επί αιώνες σ’ αυτά τα χώματα και μάλλον δεν θα σταματήσει ακόμα.
Με Αγάπη από την Μαρτυρική Β. Ήπειρο και την  ταλαιπωρημένη αλλά Ελληνικότατη Κορυτσά,
στις 06/10/2010
 Θεμιστοκλής Μπ.

12 comments:

Ανώνυμος είπε...

Κουράγιο αδέρφια. Διαδίδουμε τον ΑΓΩΝΑ όπως μπορούμε! Είμαστε μαζί σας νοερά και προσευχόμαστε για σας.

Ανώνυμος είπε...

Αξίζουν συγχαρητήρια στους Κορυτσαίους έχουν την ελληνική συνείδηση μέσα τους και δε δίστασαν να το δηλώσουν με υπερηφάνεια αν και ξέρουν πως τα αποτελέσματα θα παραποιηθούν.παρόλα αυτα μόνο και μόνο η διάδοση που ειχε το θέμα στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης έδειξε ότι δε φοβούνται να πουν τι είναι προκαλώντας ανησυχία σε αλβανικούς εθνικιστικούς κύκλους.

Ανώνυμος είπε...

File borioipiroti sta borioipirotika kolas ensima gia to copy paste ? Exoun katantisei anametadotes sou

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια Θεμιστοκλή!
Οι θέσεις σου δείχνουν ότι Βόρειος Ήπειρος δεν είναι μόνο η Δρόπολη και ο Βούρκος όπως θέλουν ορισμένοι(Αλβανοί και λίγοι δικοί μας), και είναι πραγματικό χαστούκι στην ηγεσία της μειονότητας που μετά το 1994 άφησε να διαλυθούν όλες οι οργανώσεις της Ομόνοιας εκεί και δεν ασχοληθηκε ποτέ με τον ελληνισμό της περιοχής, που μας εκπλήσσει πάντα ευχάριστα με την μαρτυρική του υπομονή, την αγωνιστικότητά του και την πολιτιστική και πνευματική συμβολή του στην πατρίδα, εξίσου σημαντική με αυτή των υπολοίπων περιοχών της Βορείου Ηπείρου μας.Ο θεός να σου δίνει δύναμη και υπομονή παρόλο που σας ξέχασαν ουσιαστικά οι " ηγέτες"μας

Ανώνυμος είπε...

Me oti grafis agapite Themistokli,oso kai an pame na graftoume eine me ta veveotita oti to tha gini megali nothia apo to Allbaniko kratos,kai aime siguros oti ta apotelesma eixi paragrafi apo kero.Kai menane mou irthane kai otan me rotisan ti ethnikotita eixis?tous ipa elliniki.o ipalilos mou lei eitsi ton eixis kai sto leksiarxio,giati an dhen teriazoun tha fas prostimo 1000 Evro.Tou zitisa antigrafo dhen mou edhine.Telika ton pira me "kllotsies".Eixi dhikio i Omonia pou kani eklisi gia apoxi.I allbani mono nothies kanoun mia zoi.

Ανώνυμος είπε...

Έχεις δίκιο φίλε Θεμιστοκλή. Και εδώ στους Αγ. Σαράντα η απογραφή γίνετε με τον ίδιο τρόπο και κάπως χειρότερα. Το ερωτηματολόγιο το συμπλήρωναν με μολύβι και όχι με στιλό. Όταν ρώτησα την κοπελιά που έγραφε μου είπε έτσι έχουν οδηγία και το βράδυ θα το γράφανε με στιλό, με σκοπό αν έκανε λάθος να το σβήσει και να το διορθώσει. Αυτό τα λέει όλα. Γράφουν ότι θέλουν και δίνουν όποιο αριθμό τους χρειάζεται.Η Ευρώπη που δίνει τα λεφτά δεν βλέπει τι γίνετε; Όσο για ενότητα να μάθουμε πρώτα τι είναι και μετά τα λέμε... κλάψεμας Χαράλαμπε!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα,
δεν είμαι Βορειοηπειρώτης, είμαι απλά Έλληνας και αγαπάω όλους τους Έλληνες από όπου κ αν είναι κ όπου κ αν μένουν. Ξέρω ότι εσείς έχετε περάσει πολλά και περνάτε ακόμα. Σας συγχαίρω κ σας θαυμάζω για το θάρρος σας να υπερασπίζεστε την ελληνικότητά σας!
Για τα όσα παράτυπα καταγγέλεις φίλε μου πως κάνουν οι Αλβανοί, θα ήταν σωστό κ επωφελές για εσάς να συγκεντρώσετε όλες τις μαρτυρίες σας σε επιστολή διαμαρτυρίας κ να την στείλετε στον Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή σε κάποιον άλλον ερυωπαϊκό αρμόδιο φορέα ώστε να μάθουν όλοι στην ΕΕ για τις "τσατσιές" κ τις απάτες που σας κάνουν οι άξεστοι Αλβανοί.

Φιλικά Ωρίωνας

Lazaros είπε...

Η Ευρώπη και διάφοροι αλλοι διεθνεις οργανισμοι θα τους κρινουν μετα. Αν οσοι απογράφουν κανουν του κεφαλιου τουs τοτε κακο του κεφαλιου τους. Ειτε ειναι στημενο απο ψηλα είτε το κανουν απο μονοι τους το αποτελεσμα θα ειναι το ιδιο.

Πως ακριβως θα δικαιολογησουν την απογραφη σε ενα χωριο που ολοι εχουν δηλώσει Ελληνες και στα στοιχεια τους δεν υπαρχει κανεις ή υπάρχουν ελαχιστοι;

Δεν νομιζω οτι θελουν να βγαλουν τα ματια τους μονοι τους.

Ανώνυμος είπε...

Εγω ειμαι απολυτα συμφωνος με την αποφαση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ για αποχη και ειναι κατι που το φωναζα καιρο..ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΗΜΕΝΗ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ναι στην καταγγελια της στα αρμοδια ευρωπαικα οργανα.Αλλα η Κορυτσα ειναι ενα διαφορετικο παιχνιδι που πρεπει να παιχτει με αλλους ορους και οποιος καταλαβαινει τους λογους εχει καλως και πρεπει ολοι οι Κορυτσαιοι βορειοηπειρωτες και βλαχοι να πανε να δηλωσουν την ελληνικοτητα τους.Αδερφια μαζι σας και μαζεψτε οτι καταγγελια μπορει να φανει χρησιμη.Ολοι οι υπολοιποι που απογραφονται θα βρεθουν κατηγορουμενοι για αισχατη προδοσια.

Ανώνυμος είπε...

Βρε Βορειοηπειρωτη
Πως τους αντεχεις ολους αυτους με το απειλητικο υφος ρε φιλε. Οπως τον 9:32π.μ. με τα βαρυγδουπα περι "κατηγορουμενων για εσχατη προδοσια".

Ελικρανον

Ανώνυμος είπε...

Γράφει ο 9:32: "Ολοι οι υπολοιποι που απογραφονται θα βρεθουν κατηγορουμενοι για αισχατη προδοσια". Δυστυχώς εκτός από ανορθόγραφο, είναι και τραγικά όμοιο με τις κατηγορίες περί "εχθρών του λαού" που "δίκαια" τιμουρούνταν με εξορία, καταναγκαστικά έργα, φυλακή, εκτέλεση. Ακόμη πιο δυστυχώς, οι γόνοι των κουλιάκων βρίσκονται σήμερα, 20 χρόνια μετά, ξανά στο περιθώριο... Μόνο ο Ενβέρης άλλαξε κι έγινε πολυπρόσωπος, Βαγγέλης τη μία, Σαλί την άλλη και πάει λέγοντας. Αν ζούσε ο Πυώ σίγουρα θα φώναζε πάλι με όλη τη δύναμη της φωνής του το "Δυστυχιμένη Βόρειος Ήπειρος"

Ανώνυμος είπε...

Ελικρανον, δεν μου πες, ελληνική υπηκοότητα έχεις..;;;;;;

Δημοσίευση σχολίου