Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

ΟΜΟΝΟΙΑ: Εκτεθειμένη η Απογραφή Κατοικιών και Πληθυσμού στην Αλβανία


Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας
ΟΜΟΝΟΙΑ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας
Rruga Nr. 3 – Sarande, tel./fax. (00355)8522522, email: omonoia_gmg@yahoo. gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Εκτεθειμένη η Απογραφή Κατοικιών και Πληθυσμού στην Αλβανία. Τα μέλη της ΕΕΜ απέχουν συνειδητά απ’ τη χαλκευμένη διαδικασία. Οι θέσεις της ΟΜΟΝΟΙΑΣ βρίσκουν την κατανόηση του διεθνούς παράγοντα.



Εντελώς εκτεθειμένη από κάθε άποψη και μακριά από κάθε διάσταση διαφάνειας είναι η εν εξελίξει διαδικασία Απογραφής Κατοικιών και Πληθυσμού που διενεργείται στην Αλβανική επικράτεια απ’ την αρχή του μήνα. Δυστυχώς οι φόβοι και οι επιφυλάξεις που η ΟΜΟΝΟΙΑ είχε από καιρό επισημάνει βεβαιώνονται κάθε μέρα που περνάει και δικαιώνουν την απόφαση της και όλων των άλλων ενδιαφερομένων πληθυσμιακών ομάδων που σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον εμπαιγμό που εις βάρος τους επιχειρείται αποφάσισε την αποχή απ’ την Απογραφή.

Εκφράζουμε άλλη μια φορά την ανησυχία μας ότι η όλη αυτή διαδικασία, που θα έπρεπε να είναι διαφανή και σύμφωνα με τις επιβεβλημένες  απ’ την Ευρωπαϊκή πρακτική προδιαγραφές, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί τη διαδικασία, μετατρέπεται σε ένα ακόμη μέσο στατιστικής γενοκτονίας της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Οι εθνικιστικές φωνές δεν λείπουν ούτε κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της Απογραφής ενώ η αδιαφορία της κρατικής μηχανής είναι άλλη μια ένδειξη για το που στοχεύει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που όπως όλα δείχνουν είναι ήδη προπαρασκευασμένα στην κεντρική υπηρεσία.

Απ’ όσα μέχρι στιγμής στοιχεία και πληροφορίες έχουμε συλλέξει απ’ όλο το χώρο που ιστορικά και σημαντικούς αριθμούς ζει η Εθνική Ελληνική Μειονότητα καταγγέλλουμε: τον εμπαιγμό σε πολλές περιπτώσεις των απογραφέων. Στην Κορυτσά ουκ ολίγες φορές διέρρευσαν στον τύπο την μυστικότητα της δήλωσης παραβιάζοντας βασικό κανόνα της διαδικασίας. Στη Χιμάρα και σε άλλα σημεία έγινε προσπάθεια ώστε σε κάποια «δεφτέρια» να γράψουν τις οικογένειες που είναι παρούσες στον οικισμό και τα ερωτηματολόγια να τα συμπληρώσουν στα γραφεία της υπηρεσίας. Σε περιοχές της Δροπόλεως και του Βούρκου υπήρξε παρουσία κρατικών λειτουργών που καμιά σχέση δεν έχουν με τη διαδικασία απογραφής και άσκησαν αθέμιτες πιέσεις σε παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη της Οργάνωσης και απλούς κατοίκους ώστε να συμμετέχουν στη διαδικασία. Σε πολλές περιπτώσεις οι ερωτήσεις που αφορούν τα ευαίσθητα δεδομένα περί εθνικότητας, θρησκείας και μητρικής γλώσσας συμπληρώνονται με μολύβι απλό προκειμένου να διορθωθούν στη συνέχεια κατά της βούλησης του απογραφομένου και κατ υπόδειξη της κεντρικής υπηρεσίας. Σε όλες τις περιπτώσεις ο κανονισμός διεξαγωγής δεν τον σέβονται ούτε στο ελάχιστο και επιδιώκουν την περιπλάνηση των πολιτών.

Οι πολίτες ελληνικής καταγωγής έχουν αντιληφθεί όλον αυτό τον επιχειρούμενο εμπαιγμό εις βάρος τους και απέχουν συνειδητά απ’ τη διαδικασία.

Χαιρετίζουμε ωστόσο πρωτοβουλίες του διεθνούς παράγοντα όπως του Προέδρου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κογκρέσου των ΗΠΑ όπως και Ευρωβουλευτών ώστε να ευαισθητοποιήσουν την  Αλβανική πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς της ΕΕ και ΟΑΣΕ για τις νομικές παραβιάσεις που εμπεριέχει η εγχώρια νομοθεσία εις βάρος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και γενικότερα των μειονοτικών ομάδων πληθυσμού στην Αλβανική επικράτεια.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ είναι αποφασισμένη όχι απλώς να προστατέψει την ΕΕΜ από επιχειρούμενες διαδικασίες που θα επιβαρύνουν  το νομικό της καθεστώς στο μέλλον, να εκθέσει τα αποτελέσματα αυτής της χαλκευμένης Απογραφής τα οποία δεν δύναται πλέον ούτε η ίδια η κεντρική υπηρεσία που τη διενεργεί να ερμηνεύσει, αλλά επιπλέον να βρει τον κατάλληλο τρόπο και μηχανισμό ώστε να διενεργήσει ειδική απογραφή για όλα τα χαρακτηριστικά της δημογραφίας και της δυναμικής αυτής.



Αγ. Σαράντα, στις 12 Οκτωβρίου 2011

Εκ’ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας

8 comments:

Ανώνυμος είπε...

1.ΟΙ ΑΠΟΓΡΑΦΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ "ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΝ" ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΛΑΘΟΣ,ΟΠΟΤΕ ΕΙΤΕ ΜΕ ΜΟΛΥΒΙ ΕΙΤΕ ΜΕ ΣΤΥΛΟ ΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ
2.ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΟΛΟΙ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗ ΑΠΟΧΗ,ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΗ ΠΕΡΙΦΑΝΕΙΑ ΚΙΟΛΑΣ.Ο ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΥΣΙΑΣΤΙΚΑ Η ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ ΑΠΟΓΡΦΗ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΚΑΤΑ ΔΙΑΟΛΟΥ.ΠΗΓΕ ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΚΙΟΛΑΣ
3.ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ.ΑΠΛΑ ΘΑ ΑΝΑΠΑΥΘΟΥΝ ΜΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΥΣΗ.ΛΕΤΕ ΝΑ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΤΟΝ ΜΠΕΡΙΣΑ?
4.Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΗΤΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΕ ΔΙΚΑΙΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ.ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΟΗΘΑ ΤΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑ.

Ο ΑΘΩΟΣ είπε...

Αν κάποιος ήθελε να σχολίαζε τη δήλωση αυτή, θα αρκούσε μονολεκτικά να έλεγε Η ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ αυτοαδιάζεται, ή αυτοαηδιάζεται.
Η ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ είπε αποχή. Δεν έχει όμως καμιά ψηφισμένη απόφαση. Άρα είναι παράνομη η απόφασή της.
Δεύτερο. Όλα τα στελέχη της στις περιοχές με ας το πούμε αμιγή ελληνικό πληθυσμό, είναι επικεφαλής της απογραφής. Πως λέει ότι απέχει. Αυτό δεν είναι απλώς ντροπή, αλλά ποιος θα την πάρει και θα μας πάρει στα σοβαρά.
Αν τα στελέχη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ θα παραιτούνταν από τις επιτροπές της απογραφής, τότε μπορούσε να έλεγε ότι στο κομμάτι των 8 επαρχιών δεν γίνεται απογραφή....!!!!
Τρίτο. εφόσον απέχει και δηλώνει ότι οι Έλληνες εισάκουσαν στην απόφασή της για αποχή, γιατί συλλέγει τότε πληροφορίες που σχετίζονται με την απογραφή Ελλήνων. Α, θέλει, όπως πάντα να ιδιοποιηθεί τη δόξα που πετυχαίνουν οι Έλληνες στην Κορυτσά, τη Χιμάρα τη Νάρτα και αλλού.
Ο τρόπος αυτός συμπεριφοράς αποδεικνύει ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ δέχεται εκ΄των υστέρων ότι η απόφασή της ήταν λανθασμένη, αλλά επειδή δεν έχει αυτό το κουράγιο να το κάνει δεν μπορεί να γυρίσει πίσω και συνεχίζει το δρόμο του γκρεμού. Καλό τέλος με όσο.... λιγότερα τραύματα)
Τέταρτο. Με τη δήλωσή της αυτή, έδειξε ότι εκείνο που την ενδιαφέρει είναι να κρατήσει δέσμια την εθνική ελληνική μειονότητα στα 101 χωριά.
Πέμπτο, η ίδια με την απόφασή της οδήγησε την εθνική ελληνική μειονότητα σε στατιστική γενοκτονία και τώρα αρχίζει και φωνάζει πιάστε το γενοκτόνο !!!
Έκτο. μάταια ζητάει συμμάχους να τη σώσουν στο εθνικό εγκληματικό της έργο. Ο διεθνής παράγοντας το πολύ που θα κάνει είναι κάποιες συστάσεις. Η απογραφή πέταξε. Το τραίνο για δέκα χρόνια έφυγε
Έβδομο. επειδή έχασε εντελώς την ψυχραιμία της υπόσχεται πράγματα που δεν μπορεί να τα πιστέψει και ο ποιο αφελής. Ότι αυτή η ηγεσία, θα βρει τρόπους να διενεργήσει η ίδια απογραφή σε Ευρωπαϊκά στάνταρ. Κούνια που μας κούναγε , λέω
Όγδοο. Επειδή όντος τα έχει χάσει, και δεν αποδέχεστε με τίποτε να της πάρουν οι άλλοι την πρωτιά, κατάντησε γραφική. Άλλες δηλώσεις με άλλες θέσεις και τοποθετήσεις στέλλει στα Αλβανικά, άλλες στα ελληνικά, άλλου πλήττει στα αλβανικά, άλλους στα ελληνικά.
Απ΄εδώ και στο εξής δε θα λέμε σαν στο χάνι του Σταύρου, αλλά σαν στο αχούρι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Αθώε, έχεις σκεφτεί ότι έχεις αρχίσει και χάνεις το μπούσουλα ; Χαχαχαχαχα.... Είσαι εντελώς για γέλια τελικά, κακώς που ασχολήθηκα τόσο καιρο. Θα σε παρακολουθώ απο μακριά και θα γελαω βλέποντας σε κάθε φορα που η ΟΜΌΝΟΙΑ κάνει κάτι, να χάνεις και τα αυγά και τα πασχάλια. Τα χεις δεις πως κάνουν τα ποντίκια στη φάκα; Ε με τον ίδιο τρόπο στριφογυριζεις και τσιριζεις και εσυ. Χαχαχαχαχα... Καλή συνέχεια

Ανώνυμος είπε...

Ekei poy teleionoun ta epiheirimata, arhizoun ta nevra oi apeiles, oi vrisies, ta skizofrenika jelia i ohi 1.23

Ανώνυμος είπε...

Τι σημαίνει Minoritet Etnik Helen ρε Μπολάνο, που χρησιμοποιείς τελευταία στις δηλώσεις στα αλβανικά; Αναγνωρισμένη είναι η εθνική ελληνική μειονότητα, αλβανιστί (Minoritet etnik grek). Το όρο αυτό τον λένε στη Σιιμαρά, αλλά δεν κατάλαβα γιατί. Για να διαφοροποιηθούν από την υπόλοιπη ελ. μειονότητα, ή για να επιβληθούν τον όρον αυτό και να "χάσουμε" τα ίχνη από το κυνήγι των αλβανών. Ή ακόμα για να φαινόμαστε πιο Έλληνες από τους Έλληνες. Ή επειδή φωνάζουν όλοικαι αλλάζουν όλοι κάτι είπατε και εσεις ας το κάνουμε κι εμείς. Τέλος. Υπάρχει απόφαση για την αλλαγή αυτή

Ανώνυμος είπε...

Και σένα σε τρώει ο κωλος σου να τη μάθεις ντε και καλα; Έτσι θέλει. Είναι και αυτο πρόβλημα;

Ανώνυμος είπε...

ότι να ναι ανακοίνωση, αναρωτιέμαι ποιος τις γράφει! Καρακατακαημένη Ομόνοια τι σου μελλε να πάθεις: Run Forest run......

Ανώνυμος είπε...

pou ksereis re xontrompalla pws paei i apografi afou apexeis ??
kai ti se noiazei pws tha paei afou adeiaforeis ??

Δημοσίευση σχολίου