Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Διακόπηκε η απογραφή πληθυσμού στα Σκόπια


Μετά απο έντονες διαφωνίες μεταξύ Σκοπιανών και Αλβανών μελών της Επιτροπής Απογραφής

Διακόπηκε, σήμερα το πρωί, η απογραφή πληθυσμού στην ΠΓΔΜ, η οποία είχε ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου κι επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου, μετά τα πολλαπλά προβλήματα που ξεκίνησαν ακόμη πριν από την έναρξή της κι εντάθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Αργά χθες το βράδυ παραιτήθηκαν όλα τα μέλη της Κρατικής Επιτροπής Απογραφής (ΚΕΑ) της ΠΓΔΜ, επικαλούμενα το γεγονός ότι κατά τη διαδικασία απογραφής δεν ακολουθείται η μεθοδολογία που ορίστηκε από την Κρατική Στατιστική Επιτροπή της χώρας και την Eurostat κι ως εκ τούτου τα αποτελέσματα της απογραφής δεν θα μπορούσαν να ανταποκρίνονται στον πραγματικό αριθμό του πληθυσμού.


Αξιοσημείωτο είναι ότι, νωρίτερα χθες το απόγευμα, η ΚΕΑ είχε ανακοινώσει ότι η απογραφή συνεχίζεται κανονικά, με ορισμένα προβλήματα και ότι είχε ολοκληρωθεί για το 55% του πληθυσμού.

Ο βασικός λόγος διακοπής της απογραφής έγκειται στις σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των Σλαβομακεδόνων κι Αλβανών μελών της ΚΕΑ σχετικά με το ποιοι μπορούν να απογραφούν από τους πολίτες της ΠΓΔΜ που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.

Στο νόμο αναφέρεται ότι δικαίωμα να απογραφούν έχουν όσοι βρίσκονται εκτός χώρας, το πολύ μέχρι έναν χρόνο. Οι πολίτες αυτοί θα μπορούν να απογραφούν στην ΠΓΔΜ με σχετική διαβεβαίωση των συγγενών τους.

Ωστόσο, τα αλβανικά κόμματα θεώρησαν ότι η διάταξη αυτή του νόμου επιτρέπει την απογραφή, με τον ίδιο τρόπο, των Αλβανών μεταναστών που ζουν χρόνια στο εξωτερικό κι έχουν εισέλθει στη χώρα στη διάρκεια του τελευταίου έτους, είτε για να επισκεφθούν συγγενείς τους είτε για κάποιο άλλο λόγο και μετά επέστρεψαν και πάλι στον τόπο διαμονής τους, στο εξωτερικό.

Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούσαν να απογραφούν πολλοί Αλβανοί μετανάστες από την ΠΓΔΜ, αφού οι περισσότεροι απΆ αυτούς, συνήθως επισκέπτονται τη γενέτειρα τους μια φορά το χρόνο.

Σημειώνεται ότι η μετανάστευση είναι πολύ μεγαλύτερη μεταξύ των Αλβανών της ΠΓΔΜ παρά μεταξύ των Σλαβομακεδόνων.

Οι σοβαρές αυτές διαφωνίες αντανακλούν, σύμφωνα με αναλυτές στα Σκόπια, την εκατέρωθεν καχυποψία μεταξύ των δύο μεγάλων εθνικών κοινοτήτων της ΠΓΔΜ (Σλαβομακεδόνων και Αλβανών), σχετικά με το ποσοστό του πληθυσμού της καθεμίας, στη χώρα.

Εν μέσω των διαφωνιών αυτών, ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου η απογραφή του πληθυσμού στην ΠΓΔΜ με τις κατά τόπους επιτροπές απογραφής να εφαρμόζουν διαφορετικά κριτήρια και με αποτέλεσμα να διακοπεί, σήμερα, τελικά η απογραφή.

Η τελευταία απογραφή πληθυσμού στην ΠΓΔΜ πραγματοποιήθηκε το 2002 και σύμφωνα με τα στοιχεία της, ο πληθυσμός της χώρας ανερχόταν σε περίπου 2.020.000 άτομα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2002, οι Σλαβομακεδόνες αποτελούν το 64,18% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ, οι Αλβανοί ανέρχονται στο 25,17%, ενώ 3,85% είναι Τούρκοι, 2,66% Ρομά, 1,8% Σέρβοι, 0,85% Βόσνιοι και 0,5% Βλάχοι.  

6 comments:

Ανώνυμος είπε...

Μωρέ Κάψο Βορειοηπειρωτη. Έκαμε μια δήλωση σήμερα ο Λεβέντης υπουργός εξωτερικών του Μπερισα , για το καλωσόρισμα των ελλήνων στη Μεγάλη και αναπτυσσόμενη Αλβανία. Θα δω τη δήλωση μαζι με το σχολιασμό σου ή είναι του μπάρμπα Μπερισα και δεν θα ακουστείς;

Βορειοηπειρώτης είπε...

Αγαπητέ 2,14, αμφότεροι αρφανοί είμαστε, με τη διαφορά ως ενώ εγώ ξέρω ότι το DNA μου είναι Ελληνικό δεν γνώρισα ακόμα πατέρα ενώ εσύ αρφάνεψες πρόσφατα( http://borioipirotis.blogspot.com/2011/10/blog-post_07.html )

Ανώνυμος είπε...

Δεν δημοσιεύσες το προηγούμενο μου σχόλιο, δεν σου άρεσε μάλλον αλλα δεν πειράζει, μπορείς να μην δημοσιεύσεις και αυτο. Απλά σου ξαναλέω πως χθες ο Υπουργός εξωτερικών έκανε μια ειρωνική δήλωση για την Ελλάδα , καλωσοριζοντας τους Έλληνες μετανάστες στη μεγάλη αναπτυσσόμενη Αλβανία. Δεν την είδες τη δήλωση; Δεν θα την ανεβασεις και δεν θα την σχολιασεις;

Βορειοηπειρώτης είπε...

Προτιμώ αυτά τα θέματα : http://borioipirotis.blogspot.com/2011/10/blog-post_6229.html
Τις δικές σου πορδές και του Χατζινάστου να τις δημοσιεύσεις αλλού.

Ανώνυμος είπε...

Είναι εξαιρετικό το θέμα μόνο που σου ξαναλέω, η ειρωνική δήλωση του Υπουργού εξωτερικών παίζει σε όλα τα ελληνικά μέσα. Εσένα δεν σε αγγίζει; Είναι πιο σημαντική η αγάπη για το PD και το Μπερισα απ τη μάνα Ελλάδα; Απλά προσπαθω να σου πω πως αυτα που εσυ κατηγορεις τους άλλους, τα κανείς ο Ίδιος. Πίστεψε με δεν σε κάνει τίποτα πιο πατριώτη απο κάποιον που δεν ακουμπαει το Σοσιαλιστικό Κόμμα μην του στεναχωρηθει ο Εντι. Αν κάτσεις και δεις το Δερόπολη και το Βορειοηπειρωτη δεν διαφερεται σε τίποτα ακριβώς , απλά στο χρώμα. Και χέστηκε η φοράδα στ αλώνι. Ρε ξυπνηστε ρε, το αν είσαι δεξιός ή αριστερός δεν έχει καμία σχέση με το αν είσαι Μπερισα ή Ραμα. Πίσσα και πούπουλα σε όλα τα αλβανικά κόμματα. Και τις ειρωνιες αλλου, όχι σε μένα. Ντροπή

Βορειοηπειρώτης είπε...

Συνεχίζει να αερίζεσαι! Πρόχειρα σου βρήκα αυτά:

http://borioipirotis.blogspot.com/2010/07/blog-post_1398.html

http://borioipirotis.blogspot.com/2011/07/blog-post_2939.html

http://borioipirotis.blogspot.com/2011/07/stalin-bush.html

αλλά εσένα μάλλον σε ενοχλεί αυτό:

http://borioipirotis.blogspot.com/2011/07/blog-post_20.html

αλλά και αυτό:

http://borioipirotika.blogspot.com/2011/10/blog-post_12.html

που θα προτιμούσες να μην ήταν έτσι…

αν αυτό μπορεί να σε ανακουφίσει, έχω να σου πως Rama και Berisha τους έχω χε….

Δημοσίευση σχολίου