Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Το «Βήμα» για τις εκλογές στην Αλβανία και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελληνική Μειονότητα



·        Σε κλίμα πόλωσης οι δημοτικές εκλογές στην Αλβανία
·        Η Αθήνα ανησυχεί για τη μειονότητα
Σοβαρή ανησυχία επικρατεί στην Αθήνα για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει για την ελληνική μειονότητα το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών που διεξάγονται σήμερα (σε ένα γύρο) στην Αλβανία. Η απόλυτη πόλωση και καχυποψία που έχει διαμορφώσει η ανοιχτή σύγκρουση του Σαλί Μπερίσα με τον Εντι Ράμα, η πολυδιάσπαση της μειονότητας με την ίδρυση δεύτερου κόμματος πέραν του ΚΕΑΔ, η ανάμιξη ελληνικών κύκλων με ιδιοτελή πολιτικά συμφέροντα, η επικείμενη απογραφή πληθυσμού και το «φιλέτο» των γαιών που βρίσκονται στις περιοχές που κατοικεί η ελληνική μειονότητα διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό παζλ.

Ηδη, διπλωματικές πηγές, ελληνικές και ευρωπαϊκές, επισημαίνουν στο «Βήμα» ότι το ενδεχόμενο εκτεταμένων παρατυπιών και νοθείας είναι μεγάλο, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν τις εξελίξεις με μεγάλη προσοχή. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα στείλει μάλιστα και ομάδα παρατηρητών στις εκλογές – στην ομάδα αυτή συμμετέχει και ο έλληνας ευρωβουλευτής κ. Γ. Κουμουτσάκος. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει ότι αν δεν τερματιστεί το πολιτικό αδιέξοδο η χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Αλβανία θα παραπεμφθεί στις καλένδες.
Από την πλευρά της, η Αθήνα θεωρεί ότι τα εθνικιστικά πάθη είναι ήδη πολύ οξυμένα, κάτι που απεδείχθη και από τη δολοφονία το περασμένο καλοκαίρι του νεαρού μειονοτικού Αριστοτέλη Γκούμα. Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά της για το πρόσφατο πόρισμα επί της δολοφονίας. Και ας μη λησμονείται ότι η Αθήνα και τα Τίρανα διαφωνούν πλέον και με την εμπλοκή που έχει σημειωθεί, με υπαιτιότητα της αλβανικής πλευράς, στη συμφωνία για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών που υπεγράφη επί κυβερνήσεως Καραμανλή.
Μπερίσα - Ράμα σημειώσατε: ;
Η σύγκρουση του πρωθυπουργού Μπερίσα με τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Ράμα έχει λάβει και προσωπικά χαρακτηριστικά. Παράλληλα, η ασυνεννοησία έχει οδηγήσει σε τέτοια πόλωση που ουδείς μπορεί να αποκλείσει επανάληψη των αιματηρών γεγονότων του περασμένου Ιανουαρίου όταν τέσσερις οπαδοί της αντιπολίτευσης έπεσαν νεκροί από τα πυρά της πρωθυπουργικής φρουράς κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Ο Εντι Ράμα έχει προσδώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα στην αναμέτρηση. Αν κερδίσει τους μεγάλους δήμους και ιδιαίτερα αν διατηρήσει τα Τίρανα (όπου ο ίδιος είναι δήμαρχος), τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα αμφισβητήσει την κυβέρνηση και θα ζητήσει πρόωρες εκλογές. Αν πάλι χάσει, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την εσωκομματική αντιπολίτευση. Την ίδια στιγμή ο Μπερίσα, που απολαμβάνει τη διακριτική υποστήριξη των Αμερικανών, επιμένει ότι οι εκλογές είναι δημοτικές και τίποτα παραπάνω. Θέλει όμως όσο τίποτε άλλο να «τελειώσει πολιτικά» τον Ράμα και για τον λόγο αυτό επέλεξε ως υποψήφιο δήμαρχο του Δημοκρατικού Κόμματος στα Τίρανα τον Λουϊζίμ Μπάσα, πρώην υπουργό Εξωτερικών.
Η μειονότητα στα δύο
Ο σπόρος των προβλημάτων στους κόλπους της μειονότητας μπήκε λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2009, τις οποίες κέρδισε το Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα. Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα έντασης και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα απεχώρησε από το Κοινοβούλιο, οδηγώντας σε τέλμα την πολιτική ζωή της χώρας. Λίγο μετά τις εκλογές, μία ομάδα 17 στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος, ελληνικής καταγωγής, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα νέο μειονοτικό κόμμα, πέραν του υπάρχοντος Κόμματος της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ). Ο νέος σχηματισμός ονομάστηκε MEGA.
Ενημερωμένες πηγές από την Αλβανία τονίζουν, μιλώντας προς «Το Βήμα» ότι «αυτή η κίνηση είναι καθαρά αλβανικής εμπνεύσεως. Τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι πολύ μεγάλα. Οι δημοτικές εκλογές θα αποτελέσουν το πρώτο μεγάλο τεστ για το MEGA. Αν καταφέρει να κερδίσει έστω λίγες από τις επαρχίες στις περιοχές όπου ζει η μειονότητα, τότε το σκηνικό θα αλλάξει». Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι αυτή η διασπαστική κίνηση υποστηρίζεται εντέχνως από στελέχη της ΝΔ. Συγκεκριμένα, την περασμένη Τετάρτη, ο περιφερειάρχης κ. Αλ. Καχριμάνης παρέστη σε προεκλογική εκδήλωση του MEGA στο χωριό Πωγώνι. Είχε προηγηθεί ο «γαλάζιος» βουλευτής Πρεβέζης κ. Δ. Τσουμάνης που έδωσε το παρών στο συνέδριο του κόμματος.
Επιπλέον, η ύπαρξη δύο κομμάτων απομειώνει τόσο την εκλογική δύναμη του ΚΕΑΔ όσο και τη δυνατότητά του να παίξει το χαρτί της συνεργασίας είτε με το Δημοκρατικό Κόμμα είτε με τους Σοσιαλιστές. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι προεκλογικά, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Ευ. Ντούλες συνήψε συνεργασία με τους Σοσιαλιστές του Ράμα, εξαιρώντας όμως την πόλη της Χειμάρας, όπου κατέρχεται και πάλι ως υποψήφιος ο κ. Β. Μπολάνος. Σε αυτή, τα δύο κύρια αλβανικά κόμματα θα κατεβάσουν δικούς τους μειονοτικούς υποψηφίους.
Τα θέματα της επόμενης ημέρας
Η αλβανική κυβέρνηση προγραμματίζει απογραφή του πληθυσμού, πιθανότατα το φθινόπωρο. Και ορισμένες πηγές κάνουν ήδη λόγο για προσπάθεια των αρχών να αλλοιώσουν τους αριθμούς της ελληνικής μειονότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν το MEGA κεφαλαιοποιήσει την υποστήριξη που λαμβάνει και από το αλβανικό «βαθύ κράτος», τότε ίσως καταφέρει να ελέγξει κάποια από τις εννέα (μαζί με την πόλη της Χειμάρας) επαρχίες των μειονοτικών περιοχών. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν δεν θα πρέπει να αποκλείονται παρατυπίες όπως π.χ η εξαγορά μελών των τοπικών ή κεντρικών εφορευτικών επιτροπών ή η προσπάθεια να ακυρωθούν κάλπες. Να σημειωθεί επίσης ότι οι έπαρχοι στην Αλβανία είναι πανίσχυροι και στο πρόσωπό τους συγκεντρώνονται σχεδόν όλες οι κρατικές λειτουργίες, από την έκδοση ληξιαρχικών πράξεων ως τη συλλογή φόρων. Ηδη μάλιστα έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται και άλλες μέθοδοι για τον εκφοβισμό ψηφοφόρων του ΚΕΑΔ, όπως π.χ τοπικοί επιτηδευματίες. Εξοντωτικά πρόστιμα, εκβιασμοί και απειλές αποτελούν τα... όπλα των επιθεωρητών εργασίας.
Την ίδια στιγμή, μείζον θέμα αποτελεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των γαιών στις μειονοτικές περιοχές. Γενικότερα, το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην Αλβανία παραμένει «γκρίζο» λόγω της πρότερης κομμουνιστικής διακυβέρνησης Χότζα. Μετά την πτώση του Χότζα και την έλευση στην εξουσία του Ραμίζ Αλία υιοθετήθηκε η χρησικτησία για να επιλυθούν ιδιοκτησιακές διαφορές. Ωστόσο, μεγάλο κομμάτι των πιο εύφορων γαιών ανήκει σε κοινότητες και επαρχίες στις οποίες κυριαρχεί η μειονότητα. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η Κοιλάδα του Δρίνου, καθώς και άλλες περιοχές στην Αυλώνα και το Αργυρόκαστρο (την από πολλούς αποκαλούμενη «αλβανική Ριβιέρα»). Υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα, αλβανικά και ξένα, που θέλουν να βάλουν στο χέρι της γαίες αυτές ώστε να αρχίσουν επενδύσεις. Πριν από δύο χρόνια πάντως, ψηφίστηκε νόμος σύμφωνα με τον οποίο κοινοτικές γαίες που έχουν μείνει ακαλλιέργητες για 20 χρόνια μπορούν να πωληθούν. Ο νόμος αυτός χαρακτηρίζεται από τους γνωρίζοντες ως «φωτογραφικός» για περιοχές που ελέγχει η μειονότητα.
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=399684

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

Kai o Ofeas Becis tha to eixe grapsei kalitero to arthro. pos to kserei to VIMA oti osoi Ellines stirizoun ton Dule einai oi patriotes. Osoi den ton sthrizoun einai dhjaspastes. Poli simantiko erotima to opoio dhen prospauçthei na to apantisei kaneis. To prospernoun jati tous simferei dhjoti mono etsi mporoun na enisqisoun to DULE.
Rotiste re MEGALOI dhimosiografoi tou VIMATOS kai tin alli plevra ti skeftetai. Mi tous vazete tin tabella pou thelei o Dules kai Becis. Aftoi kai osoi krivontai apo piso tus dhe to theloun to MEGA jati tous halaei ti soupa

Δημοσίευση σχολίου