Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Δε θα γίνει τελικά η λειτουργία στην Αγία Σοφία


Οι συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία του ελληνοαμερικανού κ. Κρίς Σπύρου, 250 άτομα περίπου, θα παραμείνουν απόψε... στην Αλεξανδρούπολη και δεν θα τους δοθεί άδεια να μετακινηθούν βορειότερα… 

«Εάν υπάρξει σκόπιμη προσπάθεια, που αποσκοπεί στη διατάραξη της γαλήνης, το κράτος θα λάβει μέτρα εναντίον της».  Αυτή ήταν η προειδοποίηση του υπουργού... Πολιτισμού της Τουρκίας Ερτουγρούλ Γκιουνάι προς του ελληνοαμερικανούς που ανακοίνωσαν ότι θα επισκεφθούν την Παρασκευή την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη για τελέσουν λειτουργία.


Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο κ. Γκιουνάϊ είπε ότι «υπάρχει μία προσπάθεια που πηγάζει από το εξωτερικό και στρέφεται εναντίον του διαθρησκευτικού διαλόγου. Με μία συγκέντρωση σε έναν ιδιαίτερο χώρο όπως είναι η Αγία Σοφία προσπαθούν να πλήξουν την εικόνα αυτή. Ελπίζω ότι κανείς δεν θα το επιτρέψει. Εμείς προστατεύουμε την Αγία Σοφία σαν κόρη οφθαλμού,. Ένας ναός 1.500 ετών δεν είναι κατάλληλος για διαδήλωση φανατικών ομάδων».


Ο Τούρκος υπουργός είπε επίσης ότι πριν από λίγες μέρες «ομάδα μουσουλμάνων πολιτών διατύπωσε το αίτημα για μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία με αφορμή τη γιορτή του Ραμαζανιού. Τους είπαμε ότι ο ναός επί 900 χρόνια λειτούργησε ως εκκλησία και 500 χρόνια ως τζαμί και ότι δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ειδικά για μαζικές λειτουργίες. Οι πολίτες μας έδειξαν κατανόηση».


Ο Γκιουνάϊ σε σχετικές δηλώσεις που έκανε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk είπε ότι «η Αγία Σοφία είναι ένας πολύ ιδιαίτερος χώρος και πρέπει να υπηρετεί την ανθρωπότητα».


«Δεν έχουμε δεχθεί κάποιο αίτημα» είπε ο Γκιουνάϊ σχετικά με την αυριανή λειτουργία τονίζοντας ότι «εξάλλου έχουν δηλώσει ότι δεν θα ζητήσουν άδεια, πράγμα που δείχνει ότι η συμπεριφορά τους δεν είναι καλοπροαίρετη».


Κύκλοι του Πατριαρχείου αντιτίθενται στην κίνηση αυτή της λεγόμενης "Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας".

1 comments:

Ανώνυμος είπε...

να σου πω την αλήθεια αρχικά συγκινήθηκα πολύ,αλλά επειδή έχουμε ζήσει τους αλβανους δεν περιμένω κατι καλύτερο απο τους τουρκους,να επιτέψουν δηλαδή κατι τετοιο..δεν βαριεσαι ,μια και καλη οταν παρουμε την πολη.

Δημοσίευση σχολίου