Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Παναγιώτης Γεωργίου: « Το 50% αφορά στο Ιδιωτικό Ελληνικό Σχολείο της Κορυτσάς»


Αναλυτικοί πίνακες με τα προγράμματα των Ελληνικών σχολείων
Ο κ. Παναγιώτης Γεωργίου, γνωστός στο χώρο της Ελληνικής Μειονότητας, καθώς είχε διατελέσει Μορφωτικός Ακόλουθος στο Ελληνικό Προξενείο Αργυροκάστρου, είναι συνεργάτης της Υπουργού Παιδείας και σύμβουλός της για θέματα Ελληνικής εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Ο κ. Γεωργίου είπε ότι « η κα. Υπουργός γνωρίζει τα προβλήματα  της Ελληνικής Μειονότητας και σε θέματα που άπτονται του υπουργείου μας κάνει ότι είναι δυνατόν για την επίλυσή τους. Δώσαμε αγώνα δρόμου να ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά προβλήματα και την επόμενη εβδομάδα, όλα τα βιβλία που λείπουν  θα βρίσκονται στα μειονοτικά σχολεία. Θα επιθυμούσαμε η αναλογία των ωρών διδασκαλίας  στην ελληνική και αλβανική γλώσσα, στο σχολείο «ΟΜΗΡΟΣ»,  να είναι 50% δεδομένου ότι η Ελλάδα πληρώνει εξ’ ολοκλήρου τα έξοδα του σχολείου, ακόμα και τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στα Αλβανικά» και συνέχισε «παρά τις δυσκολίες, ο αριθμός των αποσπασμένων εκπαιδευτικών από την Ελλάδα για φέτος  είναι 22 για την Κορυτσά και 7 για τη Χειμάρρα».
Ο κ. Γεωργίου που φάνηκε να γνωρίζει την κατάσταση των σχολείων μας και των προγραμμάτων τους καλύτερα και από τους «αρμοδίους» μας, μας έστειλε σχετικούς πίνακες με το αναλυτικό πρόγραμμα των δημοσίων και ιδιωτικών ελληνικών σχολείων στην Αλβανία τους οποίους παρουσιάζουμε παρακάτω.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα όσα μας είπε ο συνεργάτης της Υπουργού για τις αποσπάσεις των καθηγητών. «Ετοιμάζεται σχέδιο νόμου σύμφωνα με το οποίο οι καθηγητές που θα αποσπώνται για τα Ελληνικά σχολεία στην Αλβανία να είναι τουλάχιστον κατά 50% Βορειοηπειρώτες.» Θεωρούμε πολύ σημαντική εξέλιξη καθώς οι ελλαδίδες, χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε το έργο τους, συνδυάζουν την εργασία με τον τουρισμό, ενώ για κάποιο βορειοηπειρώτη σημαίνει επαναπατρισμό και ο τόπος έχει πολύ ανάγκη όσο τίποτε άλλο, από νέους επιστήμονες που θα επιστρέψουν στο τόπο τους.
Σε επικοινωνία μας με τους υπεύθυνους του Ελληνικού Σχολείου Κορυτσάς, μας επιβεβαίωσαν τους πίνακες με το πρόγραμμα, μας είπαν ότι ετοιμάζετε νέο πρόγραμμα για να κατατεθεί προς έγκριση στο Υπουργείο Παιδείας της Αλβανίας και ότι δεν μπορεί στο σχολείο τους να εφαρμοστεί το ίδιο πρόγραμμα με τα Ελληνικά δημόσια σχολεία της Μειονότητας και το ιδιωτικό της Χειμάρρας, καθώς οι μαθητές αυτών των σχολίων έχουν μητρική γλώσσα τα Ελληνικά, ενώ στην Κορυτσά η μητρική γλώσσα είναι τα Αλβανικά.
Δημόσια Σχολεία για την ΕΕΜ στην Αλβανία

Ι
ΙΙ
ΙΙΙ
IV
V
VI
VII
VIII
IX
Ώρες διδασκαλίας στα  Ελληνικά
20
18
21
21
17
20
17
13
12
Ώρες διδασκαλίας στα Αλβανικά
2
5
7
7
11
11
  14
18
19
Σύνολο ωρών
22
23
28
28
28
31
31
31
31


Ιδιωτικό Ελληνικό Σχολείο «ΑΚΡΟΚΕΡΑΥΝΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ», Χειμάρρα

Ι
ΙΙ
ΙΙΙ
IV
V
VI
VII
VIII
IX
Ώρες διδασκαλίας στα  Ελληνικά
20
18
21
21
17
20
17
13
12
Ώρες διδασκαλίας στα Αλβανικά
2
5
7
7
11
11
  14
18
19
Σύνολο ωρών
22
23
28
28
28
31
31
31
31


Ιδιωτικό Ελληνικό Σχολείο «ΟΜΗΡΟΣ», Κορυτσά

Ι
ΙΙ
ΙΙΙ
IV
V
VI
VII
VIII
IX
Ώρες διδασκαλίας στα  Ελληνικά
8
8
9
9
9
9
9
8
7
Ώρες διδασκαλίας στα Αλβανικά
14
14
16
16
16
19
21
22
23
Σύνολο ωρών
22
22
25
25
25
28
30
30
30

Πριν να ολοκληρώσουμε το παρόν «πόνημα», ο κ. Παναγιώτης Μπάρκας μας έστειλε άρθρο με τις απόψεις του για το ίδιο θέμα. Δε συμφωνούμε σε πολλά με τον κ. Μπάρκα και κυρίως με το μένος που δείχνει κατά της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ, μιλώντας αόριστα με όρους όπως το κατεστημένο, η κλίκα, οι ηγέτες, αποφεύγοντας επιμελώς να κατονομάσει πρόσωπα, χωρίς να δίνει τη δυνατότητα σε κάποιους να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.  Επίσης από τους πίνακες διδασκαλίας του σχολείου της Χειμάρρας καμία σχέση δεν έχουν τα όσα λέει.
Το ιστολόγιο αυτό δεν είναι να προβάλει μόνο τις απόψεις μας αλλά  όλες τις απόψεις, πόσο μάλλον όταν ο κ. Μπάρκας είναι Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος  Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου.

9 comments:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στον κ. Μπάρκα. Σας παρέσυρε για άλλα μια φορά στο πεχνίδι τους ρουφιανιάς

ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ είπε...

Καλό ξημέρωμα! Ποιος ξύπνησε;

Ανώνυμος είπε...

Από πότε η αλήθεια και η διεκδίκηση καλύτερης ελληνικής παιδείας είναι ρουφιανιά;

Ανώνυμος είπε...

Ο Μπάρκας δεν είναι πλέον προϊστάμενος του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού πολιτισμού στο πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου. Τα εκανε "θάλασσα " κι εκεί όπως παντού.

Ανώνυμος είπε...

Edo den anaferete to idiotiko dimotiko sxoleio tis Mitropolis sto Argyrokastro i ayto exei allo statoys?

Ανώνυμος είπε...

Θα πρέπει να ντρέπεστε όταν αναφέρετε ότι οι Ελλαδίτες εκπαιδευτικοί πάνε στην Αλβανία για τουρισμό. Όταν ζούμε στην ομορφότερη χώρα, την Ελλαδίτσα μας. Σιγά τον αλβανικό τουρισμό!!!
Πιστεύω ότι είστε εκτός πραγματικότητας, για συνέλθετε και δείτε την ουσία της Ελληνικής εκπαίδευσης για την οποία δεν έχετε ιδέα για το υψηλότατο επίπεδό της.

Ανώνυμος είπε...

Αυτή είναι η δημοκρατικότητα σας για να δημοσιευθεί ένα σχόλιο θέλετε έγκριση Ντροπή σας.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί να το αναφέρουμε το δημοτικό σχολείο της Μητρόπολης Αργυροκάστρου; Για να μάθουμε ότι αυτό το σχολείο άνοιξε για να κλείσει το δημοτικό σχολείο της Δερβιτσάνης και της πόλης του Αργυροκάστρου που είναι δημόσια; Με τη μοναδική σκοπιμότητα να εξασφαλίσει κομματικό στρατό ο Ντούλες. Τα κουβαλούν κάθε μέρα τα καψόπαιδα από τα χωριά της Δρόπολης, με τις τσίμπλες στα μάτια και τα στιβάζουν να μάθουν γράμματα σε κάποιες μισοφώτιστες αίθουσες στο Αργυρόκαστρο με την υπόσχεση ότι εκεί θα μάθουν καλύτερα γράμματα. Με δάσκαλο τον ίδιον που είχαν και στο χωριό τους ή κάποιον καλοπληρωμένον από την Ελλάδα που έκανε δέκα χρόνια να τελειώσει το πανεπιστήμιο. Από τα παιδιά αυτά λείπε πια η πλατεία του χωριού τους (τη βλέπουν λίγο το απόγευμα σαν γυρίζουν), λείπουν τα σιάδια, οι δρόμοι του χωριού και οι πλατείες άδειες. Ως πότε θα γίνονται πειράματα, λέω.

Βορειοηπειρώτης δάσκαλος είπε...

Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στον συνεργάτη της Υπουργού Παιδείας της Ελλάδας κύριο Παναγιώτη Γεωργίου, ο οποίος γνωρίζει καλά τα προβλήματα του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού.
Πιστεύουμε πως θα κάνει ότι μπορεί για να ενισχύσει την ελληνόγλωσση μειονοτική εκπαίδευση στο χώρο μας.
Ευτυχώς που δεν έχει η Υπουργός Σύμβουλο της σε αυτό τον τομέα τη Θάλεια Δραγώνα, γιατί αυτή είναι ικανή να στείλει στα σχολεία μας τα βιβλία που γράφτηκαν για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Ίσως κιόλας να μας εξισλαμίσει!

Έχουμε εμπιστοσύνη στον κύριο Γεωργίου. Όταν ήταν υπεύθυνος στο Προξενείο Αργυροκάστρου για θέματα παιδείας μας έστειλε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για εκπαιδευτικό σεμινάριο και έφερε καθηγητές από την Αθήνα για την επιμόρφωση στη διδασκαλία της γλώσσας και για σεμινάρια στα σχολεία της Δερβιτσάνης. Από τότε που έφυγε, το 2003, οι «φωστήρες» οι δικοί μας, μετέφρασαν τα αλβανικά βιβλία ιστορίας και γεωγραφίας, τα οποία διδάσκουν στα παιδιά της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για τους «μοναρχοφασίστες» Έλληνες, τους «δημοκράτες» Τσάμηδες και τη μεγάλη Αλβανία.
Δυστυχώς από τότε κανείς άλλος δεν ενδιαφέρθηκε ενεργά για το ζήτημα της παιδείας στα ελληνικά μειονοτικά σχολεία της Βορείου Ηπείρου.

Δημοσίευση σχολίου