Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Μ.Α.Β.Η. Κομμάτι της ιστορίας μας

Τα 50 χρόνιας της κόκκινης δικτατορίας-απομόνωσης  δεν μας απέκοψαν μόνο από το εθνικό  κέντρο αλλά και από την ίδια την Ιστορία μας. Από τότε που αυτή η ιστορία  γράφετε χωριστά από την υπόλοιπη Ήπειρο, γεγονότα όπως ο Αυτονομικός Αγώνας(1914), Σχολικό Κίνημα (1935) και ΜΑΒΗ (1942-1944) που κοσμούν την ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδα μας,  παραμένουν άγνωστα ακόμα και στην πλειοψηφία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Καταντήσαμε (γιατί για κατάντια πρόκειται), να θεωρούμαι γραφικούς  ή  εξτρεμιστές   όσους αναφέρονται στους αγώνες των προγόνων μας. Πριν από λίγες μέρες γράφτηκαν κάποια συνθήματα στη Μουζίνα με την υπογραφή της ΜΑΒΗ. Η ιστορία της Οργάνωσης δεν έχει καμία σχέση με τους πρώιμους αγωνιστές των μπλε σπρέι, ωστόσο ήταν μια  αφορμή για να γράψουμε κάτι.  
Το Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου (MABH), ήταν αντιστασιακή οργάνωση που έδρασε στον γεωγραφικό χώρο της Βορείου Ηπείρου κατά την διάρκεια της ιταλικής και γερμανικής κατοχής της Αλβανίας από τον Άξονα (1941-1944).
Ίδρυση
Με την αποχώρηση του ελληνικού στρατού από την Βόρειο Ήπειρο (Απρίλιος 1941), σημειώθηκαν βιαιότητες στην περιοχή, από ομάδες ατάκτων ενόπλων καθώς και ιταλικού στρατού. Το Μάιο του 1942 οργανώθηκαν τα πρώτα αντάρτικα τμήματα από Βορειοηπειρώτες στην περιοχή του Δέλβινου, επικεφαλής ήταν δύο ντόπιοι αξιωματικοί του ελληνικού στρατού: Ο Σπυρίδων Λύτος και ο Ιωάννης Βιδέλης. Τον ίδιο μήνα Βορειοηπειρώτικα αντάρτικα οργανώθηκαν και σε άλλες περιοχές: Δρόπολη, Ρίζα, Χειμάρρα, Αυλώνας, Λιούντζη, Πωγώνι, Λεσκοβίκι, Κορυτσά. Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου στα Τίρανα, σε συγκέντρωση Βορειοηπειρωτών εκπροσώπων, συγκροτήθηκε η ΜΑΒΗ. Επικεφαλής της ΜΑΒΗ τίθεται ο Βασίλειος Σαχίνης, άλλα βασικά στελέχη της ήταν οι: Ηλίας Κώνστας, Γιώργος Τάσος, Σπύρος Ντάσιος και ο Χειμαριώτης εισαγγελέας Αναστάσιος Κοκκαβέσης. Το αρχηγείο του Μ.Α.Β.Η. ήταν ο Άγιος Δημήτριος, η κεντρική εκκλησία του χωριού Γλύνα Βορείου Ηπειρου
Στόχος και πεδίο δράσης
Κύριος στόχος της ήταν η προστασία των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου και, λόγω των διάφορων αντάρτικων και δοσίλογων οργανώσεων που δρούσαν εκείνη την περίοδο στην ευρύτερη περιοχή ανεξέλεγκτα λόγω της έλλειψης κάποιας κρατικής αρχής για την προστασία των πολιτών.
Οι κύριες περιοχές δράσης της ΜΑΒΗ ήταν η περιοχή του Δέλβινου, της Δρόπολης, της Χειμάρρας, του Βούρκου (η ευρύτερη περιοχή των Αγίων Σαράντα), της Ρίζας και της Ζαγοράς (περιοχή κοντά στην Πρεμετή).
Αλβανική αντίσταση
Στα τέλη του 1942 ιδρύεται η αριστερή αλβανική οργάνωση Front Nacional Cilirimitar (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) με επικεφαλής τον Ενβέρ Χότζα, την ίδια εποχή δρα στην ευρύτερη περιοχή και η φιλοναζιστική Bali Competar, τα στελέχη της είναι γνωστά και ως «Μπαλίστες», μεταξύ των ελληνικών πληθυσμών της περιοχής . Γενικά οι αλβανικές ένοπλες ομάδες αν και διέφεραν ριζικά οι επιδιώξεις τους, στο θέμα της Βορείου Ηπείρου διατηρούσαν κοινή στάση: υπαγωγή της περιοχής στο αλβανικό κράτος χωρίς αυτονομία και σταδιακό εξαλβανισμό της.
Σχέση με ελληνική αντίσταση
Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Βασιλείου συγγραφέα και ερευνητή των αρχείων του ελληνικού κράτους και του υπουργείου εξωτερικών, η οργάνωση είχε την στήριξη του ΕΔΕΣ του Ναπολέοντα Ζέρβα. Είναι όμως αξιοπρόσεκτη η στάση του ΕΑΜ που τάχθηκε ενάντια στην δράση της ΜΑΒΗ. Η συμβολή μάλιστα του ΕΑΜ υπήρξε ενεργή συνεργαζόμενο άμεσα με την οργάνωση του Ε. Χότζα κατά της ΜΑΒΗ, στον τομέα των πληροφοριών. Σε συναντήσεις στελεχών των δύο όμορων, ιδεολογικά, αντάρτικων οργανώσεων (ελληνικής και αλβανικής) υποστηρίχθηκε κοινή πολιτική στα εξής σημεία:
  • Εκδίωξη των δυνάμεων του ΕΔΕΣ από τα σύνορα και να αποκοπεί η ΜABH
  • Να υπαχθεί η ΜABH στην οργάνωση του Ε. Χότζα (με βία η χωρίς)
  • Να συλληφθεί πάση θυσία ο Β. Σαχίνης.
Σταδιακό τέλος της δράσης
Στις 17 Νοεμβρίου 1943, ο αρχηγός της ΜΑΒΗ, Βασίλειος Σαχίνης, συλλαμβάνεται από άτομα της οργάνωσης του Εμβέρ Χότζα στο Αργυρόκαστρο, οι οποίοι κατόπιν εντολής, αφού τον βασανίζουν για να αποσπάσουν πληροφορίες, τον εκτελούν. Στις 3 Δεκεμβρίου δολοφονείται ο επικεφαλής της οργάνωσης στην περιοχής Χειμάρρας, Γεώργιος Μπολάνος . Ακολούθησε η καταστροφή του χωριού Γλυνά, στην περιοχή Αργυροκάστρου που αποτελούσε βάση της ΜΑΒΗ. Από τον Δεκέμβριο του 1944 ενεργό ρόλο αναλαμβάνει ο Γρηγόριος Λαμποβιτιάδης, γιατρός από το Αργυρόκαστρο.
Τρομοκρατικές επιθέσεις το 1984, 1991 και 1994
Τα έτη 1984, 1991 και 1994, πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις τρομοκρατικού τύπου,  κατά αλβανικών στόχων, σε Αλβανία και Ελλάδα. Η οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις έφερε το ίδιο όνομα (Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου). Δεν υπάρχουν στοιχεία, όμως, για υποτιθέμενη σύνδεση με την ιστορική αντιστασιακή οργάνωση που έδρασε την δεκαετία του ’40, καθώς υπάρχει μεγάλο χρονικό κενό και δεν έχουν υποστηριχθεί υποθέσεις για πιθανή επιβίωσή της καθ’ όλο το διάστημα του καθεστώτος Ε. Χότζα στην Αλβανία.

19 comments:

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο άρθρο! Να μαθαίνουμε και εμείς οι νεότεροι κάποια πράγματα από την ιστορία μας, τα οποία δεν τα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Τουλάχιστον εγώ δεν τα γνώριζα…

Αετός. είπε...

το 1940 εμείς οι Βορειοηπειρώτες είχαμε Ηγέτες που ήταν ΕΛΛΗΝΕΣ και θυσιάστηκαν για το τόπο μας και τις οικογένειες μας!
Σήμερα έχουμε απατεωνίσκους και υπάλληλους των αλβανών για ''ηγέτες''!
Χάνουμε το τόπο μας επειδή 5-6 ηλίθιοι έχουν νομιμοποιηθεί σαν ''ηγέτες'' μας!

Αετός. είπε...

Βορειοηπειρώτη, λησμόνησα να σου πω συγχαρητήρια. Να συνεχίζετε έτσι, για το καλό του τόπου και της πατρίδας μας.

ANANEOTIKI PTERYGA είπε...

Ρε λεβεντη βορειοηπειρωτη οταν ελεγες οτι θα κανεις αφιερωμα στο ΜΑΒΗ τι εννοουσες να αντιγραψεις αυτουσιο το κειμενο απο το wikipedia, βαζοντας μια εισαγωγη για το ποσο ανιστορητοι ειμαστε;
Και μιας και εσυ εισαι ψαγμενος και ενημερωμενος λυσε μου και εμενα μερικες αποριες
Ποσες μαχες εδωσε το ΜΑΒΗ και που;
Για ποιο λογο η συγκεντρωση εγινε στα Τιρανα και οχι σε καποια περιοχη οπου κατοικουσαν ελληνες;
Ο Κοκαβεσης ηταν εισαγγελεας σε ποιο κρατος;
Στην Αλβανια που ηταν προτεκτορατο των Ιταλων;
Τι επαγγελονταν τα υπολοιπα ιδρυτικα μελη;
Μηπως ηταν ενας βιομηχανος και ενας τραπεζιτης;
Αυτοι ρε λεβεντη θα καναν επανασταση;

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%AD%CF%84%CF%89%CF%80%CE%BF_%CE%91%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82_%CE%92%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CF%85_%CE%97%CF%80%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%BF%CF%85

Βορειοηπειρώτης είπε...

Κύριε/α της ανανεωτικής πτέρυγας!
1.Η ΜΑΒΗ έκανε αμυντικό αγώνα αρχικά (προστάτευε τα χωριά μας από επιδρομές διαφόρων) και το ότι δεν πρόλαβε να κάνει πράγματα δεν σημαίνει ότι δεν είχε στόχους;!
2.Οι αρχηγοί του ΜΑΒΗ βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν από τους Αλβανούς, προδομένοι από Βορειοηπειρώτες ομοϊδεάτες σου. Οι μεγαλύτεροι πολέμιοι τους ήταν οι αριστεροί Ελλαδίτες.
3.Πράγματι το κείμενο είναι από τη wikipedia. Είχα αρχίσει να συγκεντρώνω κάποιο υλικό από βιβλία που έχω και από το διαδίκτυο, όταν βρήκα αυτό, το προτίμησα γιατί θεώρησα εφόσον είναι στην wikipedia, θα είναι ποιο αντικειμενικό.

4.Πρέπει να μας διευκρινήσεις αν είσαι της ανανεωτικής του Σύριζα. Εάν είσαι βορειοηπειρώτης και είσαι στο Σύριζα αρνούμαι να κάνω διάλογο μαζί σου, όχι από ιδεολογία (πόλεμο των τάξεων αν σου θυμίζει κάτι), απλά το θεωρώ χάσιμο χρόνου και καλά θα κάνεις να φύγεις να πας αλλού, μη μας ταράττεις τους κύκλους…

Αετός. είπε...

Μην πυροβολείτε τον Βορειοηπειρώτη!
Συγχαρητήρια Βορειοηπειρώτη για το κείμενο αλλά και για την απάντηση!

''ANANEOTIKI PTERYGA'', είσαι πολύ μικρός να προσβάλεις τον αγώνα καθαρών ανθρώπων που θυσιαστήκαν και έδωσαν την ζωη τους για το τόπο και την πατρίδα μας!

Σίγουρα σε έναν αγώνα απελευθερωτικό ή αμυντικό η αστική τάξη έχει ρόλο να διαδραματίσει. Ναι, ακόμη και ο τραπεζίτης, ακόμη και ο βιομήχανος, ακόμη και ο κτηματίας (βλ. Φιλική Εταιρία αλλά και Χ. Ζωγράφο το 1914 ή τους Ζάππα, κλπ.) όπως βεβαίως ρόλο έχει και ο αγρότης και ο εργάτης και ο δάσκαλος και ο παπάς.

Η ΜΑΒΗ ήταν μετά το αυτονομικό αγώνα του 1914 ότι ποιο αγνό και ιδεαλιστικό έβγαλε από τα σπλάχνα του ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός. Άλλωστε γι’αυτο οι αλβανοί τους δολοφόνησαν, άλλωστε γι’αυτό οι αλβανοί τους έχωσαν στα μπουντρούμια του κάστρου του Αργυροκάστρου και τους βασάνιζαν απάνθρωπα μεχρη που ξεψύχισαν με την λέξη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στο στόμα τους, άλλωστε γι’αυτό ο Σαχίνης, Λαμποβιτιάδης κλπ είναι Μάρτυρες του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού!

Ανώνυμος είπε...

Ρε Ανανεωτικές...τί θέλεις να μου πεις δηλαδή; Και ο Πέτρος Κόκκαλης του ΕΑΜ ήτανε διευθυντής κρατικού νοσοκομείου στα χρόνια της κατοχής και όσο ήτανε ο Τσολάκογλου κατοχικός πρωθυπουργός δεν έκανε καμμία αντίσταση...

Όσο για τους βιομηχάνους... Μάθε για τις σχέσεις που είχε ο καπνοβιομήχανος Καρέλλιας αλλά και άλλοι πολλοί βιομήχανοι με το ΕΑΜ και μετά μίλα για το ΜΑΒΗ...

Άντε πια... Μάθατε να βγάζει γλώσσα ο κλέφτης στο νοικοκύρη...

Ανώνυμος είπε...

Το ΜΑΒΗ είχε δώσει μάχες στις περιοχές του Δέλβινου, της Δρόπολης, της Χειμάρρας, του Βούρκου (η ευρύτερη περιοχή των Αγίων Σαράντα), της Ρίζας και της Ζαγοράς (περιοχή κοντά στην Πρεμετή). Ο ρόλος του αρχικά ήταν να προστατέψει τους ελληνικούς πληθυσμούς απο τις εκκαθαρίσεις που επειχειρούσαν τα γερμανοϊταλικά στρατεύματα και οι δη οι ντόπιοι σύμμαχοί τους. Πάντως, το ΜΑΒΗ συγκροτήθηκε απο ομάδες Ελλήνων ατάκτων που είχανε συγκρουστεί με τα Γερμανοϊταλικά στρατεύματα μετά την εκδίωξη του ελληνικού στρατού απο τη Β. Ήπειρο.



Η συγκέντρωση είχε γίνει στα Τίρρανα επειδή εκείνη την πειοχή δε μπορύσε να την υποψιαστεί ο κατακτητής ως περιοχή που θα "συνομωτούσαν" Έλληνες εναντίων του, εν αντιθέσει με τις ελληνικές περιοχές.

Για τον Κοκαβέση σου απάντησε ο ποιο πάνω. Ο Κοκαβέσης ήτανε εισαγγελέας πριν την κατοχή. Αυτό δεν αναιρεί πως μόλις μπήκαν οι Γερμανοϊταλοί δεν έκανε αντίσταση! Αλήθεια, ο Ενβέρ Χότζα σε ποια χώρα εργαζόταν;

Κατα τα άλλα, στους εθνικούς αγώνες ταξική υπόθεση υπάρχει μόνο για τους κολλημένους. Στους εθνικούς αγώνες συμμετέχουν πάντα εύποροι άνθρωποι. Αυτό, καθόλου δεν αναιρεί την προσφορά τους στον εθνικό αγώνα ή την αξιοπιστία του αγώνος. Κι εδώ που τα λέμε ρε χαχόλοι, εύποροι άνθρωποι συμμετέχουν και στους λεγόμενους "ταξικούς" αγώνες... Ο Τσε Γκε Βάρα και ο Βελουχιώτης τί ήτανε δηλαδή; Παιδιά της εργατιάς; Πλουσιόπεδα δεν ήτανε; Άντε που θα μας κάνετε και μαθήματα επαναστατικότητας κομπλεξικοί άνθρωποι...

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν ακόμα οι οπαδοί του Γιάνναρη και του Παπαδημητρίου;

ANANEOTIKI PTERYGA είπε...

Λοιπον,
παραδεχεσαι και εσυ και οι υποστηρικτες σου οτι δε δοθηκε καμια μαχη. Αυτο ειναι μια καλη αρχη
Αετοπουλο, τι ακριβως εκανε ο Ζαππας και μας τον αναφερεις στους αγωνιστες;
Προτελευταιε ανωνυμε σε ποιους αναφερεσαι οταν λες " κατακτητες" στη δευτερη παραγραφο; Το ΜΑΒΗ ειχε ως στοχο τους ιταλους , τους γερμανους, τους αλβανους, ποιους;
Ηταν εισαγγελεας πριν την κατοχη; Σε ποια κυβερνηση, στην κυβερνηση του βασιλια Ζωγκου;
Στην κυβερνηση που πρωτη επιχειρησε το κλεισιμο των ελληνικων σχολειων;

Ανώνυμος είπε...

aristeropoula tsoutsekia, mono gia pipes stous anthrwpous tis MABH eiste aksioi

Ανώνυμος είπε...

ANANEOTIKI PTERYGA :δεν απάντησες σε τίποτα.....

Αετός. είπε...

ANANEOTIKI PTERYGA, είσαι προκλητικός.
Ο Ζάππας ως μεγαλοκτηματίας προσέφερε στα γράμματα! Πρόσφερε στο Πολιτισμό, πρόσφερε στην διατήρηση της Ελληνικής Παιδείας όχι μόνο στην Βόρειο Ήπειρο αλλά και στην Κωνσταντινούπολη, στην Αλεξάνδρεια και γενικά σε όλη την Ελλάδα!

ANANEOTIKI PTERYGA είπε...

Αετε εισαι εκτος θεματος, εδω μιλαμε για πολεμο, για μαχες, για αιμα.
Δε μιλαμε για μεγαλοψυχια και φιλανθρωπια.
Αναφερεις το Ζαππα στους αγωνιστες.
Που πολεμησε ο Ζαππας;
Θα περιμενα να μου πεις διπλα στο Μποτσαρη, καποιοι τον αποκαλουν και πρωτοπαλικαρο(!!!) του Μποτσαρη, δεν υπαρχει ομως καμια μαρτυρια που να αναφερεται σε αυτο.
Αντιθετως, υπηρετησε πολλα χρονια διπλα στον Αλη πασα, ξερεις αυτο τον αιμοσταγη τουρκοαλβανο.......

Ανώνυμος είπε...

Ολοι εμεις εδω που γραφουμε και το παιζουμε πατριωτες αλλα και οι αλλοι ,ατομα σαν τον Ανανεωτικη Πτερυγα, δεν φτανουμε ουτε μια τριχα απο τα @@ του μεγα πατριωτου Β.Σαχινη και των υπολοιπων.
Καλο θα ειναι λοιπον να προσεχουμε τι λεμε, και να τους καταδικαζουμε τοσο ευκολα. Αυτοι ηταν πατριωτες, οχι τα αριστερα κουμασια που μαζευτηκαν σημερα.
Α.Α

Ιωάννης είπε...

Μια χαρά τα λέει ο Βορειοηπειρώτης.

Αυτοί οι άνθρωποι υπηρέτησαν το έθνος. Σαν άνθρωποι μπορεί να κάναν λάθη. Αλλά κάποιοι άλλοι (βλέπε ΕΑΜ κτλ) ότι έκαναν (από "πατριωτικές" πράξεις μέχρι "προδοτικές") το έκαναν για τον κομμουνισμό και τον Στάλιν... την είχαν γραμμένη την Ελλάδα...

Ανώνυμος είπε...

καντε τον ban που δινετε και βημα στο αναρχοκο-μουνι

unfukme-anfakmi είπε...

αλβανικος ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΧΕΙΜΑΡΡΑ ΑΠΟ ΤΙ ΞΕΡΩ.

Η ΧΕΙΜΑΡΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΗΡΥΞΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΒΩ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

ΟΙ ΧΕΙΜΑΡΙΩΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΝΕ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΒΡΑΙΟΔΟΥΛΟΙ, ΤΟΥΡΚΟΔΟΥΛΟΙ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΑΛΛΟΔΑΠΟΔΟΥΛΟΙ

Ανώνυμος είπε...

OTAN EGW EGRAPSA PWS H MABH PREPEI NA ASXOLHTHEI LIGAKI KAI ME TA SHMERINA KUMUNIA KAI PRWTON TO DULE GIATI TO EKOPSES BRE KYRIE DIAXEIRHSTA ???
TWRA LEME TA IDIA BLEPW...
AFHSTE TON NA MAS DIALHSEI TELEIWS, KAI EKEINA TA LIGA POY MAS APOMEINAN !!!!
MOLYBI FILOI MOY XREIAZETAI.
OTAN KOPSOYME ENA KEFALH KANEIS DEN THA KANEI KIX !!!

Δημοσίευση σχολίου