Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Robert Goro, εθελοντής; Ή καλοπληρωμένος γενίτσαρος;

Είχα διαβάζει ένα άρθρο του Χειμαρριώτη Robert Goro, για την ανεξαρτησία του Κοσσόβου και μου έκανε εντύπωση ο ενθουσιασμός που έδειχνε άλλα ποιο πολύ η εξύμνηση του Hasim Thaci ως πρωθυπουργό του Κοσσόβου. Τον ενθουσίαζε το γεγονός ότι ένας αγωνιστής  του UCK έτυχε να είναι Πρωθυπουργός του Κοσσόβου τη στιγμή της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του.
Πριν από 2 μήνες, άκρος εθνικιστικά στοιχεία(περίπου 100 άτομα) προερχόμενοι από το Κόσσοβο, Σκόπια και Αλβανία, κυκλοφορούσαν  επιδεικνύοντας προκλητικά τα όπλα τους στους Έλληνες Χειμαρριώτες και γέμισαν τους τοίχους στους δρόμους με αλβανικά συνθήματα, καλύπτοντας ότι ελληνικό υπήρχε.  Δεν μάθαμε πόσο ενθουσιάστηκε ο κ. Γκόρος από τις πράξεις των «αδερφιών» του.

Έχουμε πολλά φιντάνια στον τόπο μας αλλά εσύ ρε Roberto δεν τρώγεσαι. Δεν ντρέπεσαι να λες ότι είσαι από τη Χειμάρρα και να κρατάς στα χέρια σου την ταυτότητα του ομογενή;!
Αναδημοσιεύουμε και ένα λούσιμο που του κάνει ο «Ακροκεραύνιος»
Ο Robert Goro, κατάγεται από την Χιμάρα της Βορείου Ηπείρου. Είναι ένας επιτυχημένος, μπορεί να πει κανείς, δημοσιογράφος ο οποίος έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα διεθνή δίκτυα όπως το BBC. Σήμερα, διευθύνει την μοναδική αλβανική εφημερίδα που εκδίδεται στην Ελλάδα και απευθύνεται στους Αλβανούς μετανάστες. Ούτως ή άλλως, ποτέ δεν ήταν γνωστός για τον πατριωτισμό του, ανάμεσα στους Χιμαραίους. Ο ίδιος μάλλον θεωρεί τον εαυτό του Αλβανό και αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός. H ειρωνία της υπόθεσης είναι ότι ο πατέρας του έχει πρωτοστατήσει σε κάποιους από τους αγώνες για την δικαίωση του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου μετά το 1990. Ο πατέρας του Goro, έχει αποφοιτήσει από το ελληνικό δημοτικό σχολείο της Χιμάρας (τότε δεν υπήρχε αλβανικό). Ο αδερφός δε του πατέρα του από 15 χρονών υπηρέτησε εθελοντικά τον ελληνικό στρατό. Υπηρέτησε την πατρίδα ως διοικητής καταδρομών (κοινώς κομάντο) του ελληνικού στρατού, υπερασπίστηκε την Κύπρο στο πλευρό του αείμνηστου Τ. Παπαδόπουλου, πολέμησε στην Κορέα και έφερε σε πέρας πολλές "ειδικές" αποστολές που κατά καιρούς ανέλαβε υπηρετώντας πάντα την πατρίδα ως υπέρτατη ιδέα και ανταμείφθηκε από την πολιτεία με αμέτρητα παράσημα. Ο Robert Goro βέβαια είναι κατά καιρούς Έλληνας. Δεν αρνείται το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητος Ομογενούς ούτε κανένα από τα προνόμια που το ελληνικό κράτος προσφέρει στους ελληνικής καταγωγής ξένους πολίτες. Στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας που εκδίδει η γυναίκα του και διευθύνει ο ίδιος, γράφει για τον αγώνα της Ελλάδος με την Νιγηρία:
Για την Ελλάδα σε αυτόν των αγώνα έκανε πρεμιέρα σε παγκόσμιο κύπελλο και ο Αλβανός Σοτίρ Νίνι ο οποίος αντικατέστησε τον έλληνα επιθετηκό Γκέκα, στα τελευταία 10 λεπτά του παιχνιδιού.

Πρέπει κάποιος να διδάξει τον κύριο Goro, πως όπως εκείνος έχει το δικαίωμα να θεωρεί τον εαυτό του Αλβανό (εκτός αν το συμφέρον προστάζει αλλιώς), έχει και ο Σωτήρης το δικαίωμα να θεωρεί τον εαυτό του Έλληνα αφού κατάγεται από την Χιμάρα της Βορείου Ηπείρου όπου όλοι πλην ελαχίστων γεννιτσάρων αυτοπροσδιορίζονται ως Έλληνες. Και ο Νίνης έχει αποδείξει το πόσο Έλληνας είναι και νοιώθει, εντός και εκτός γηπέδου.
Κύριε Goro, όλοι καταλαβαίνουν την ανάγκη του αλβανικού λαού να επιδείξει επιτυχίες σε διεθνές επίπεδο αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί με την οικειοποίση ξένων. Αφού αγαπάτε τόσο πολύ την πατρίδα σας Αλβανία ασχολειθήτε με αυτήν και αφήστε μας ήσυχους.
  

3 comments:

drakos είπε...

Νομίζω ότι παραμένει σταθερός στην Αλβανοκινεζική συμμαχία καθότι μάλλον συνδέεται φυλετικώς με το δεύτερο σκέλος !

Ανώνυμος είπε...

λεβέντης από τους λίγους

Ανώνυμος είπε...

Ρε Ρομπερτο γιναν ελληνες οι Πυλιουριωτες, και εσυ δηλωνεις αλβανος;;;
Ντροπη

Δημοσίευση σχολίου