Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Ρεπορτάζ από τη συνεδρίαση του ΕΕΜΜ-MEGA για την έγκριση του «Πλαισίου Αιτημάτων»

Δύο ήταν τα θέματα που συζητηθήκαν σε διευρυμένη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον – MEGA- στις 11 Αυγούστου σε συνεδριακή αίθουσα του ξενοδοχείου «Βουθρωτό» στην πόλη των Αγίων Σαράντα: Η επικύρωση του Πλαισίου Αιτημάτων για την κατοχύρωση και εφαρμογή των δικαιωμάτων της Εθνικής  Ελληνικής Μειονότητας και το περιουσιακό.
Λέμε διευρυμένη γιατί εκτός από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου συμμετείχαν και μέλη και οπαδοί του κόμματος, δημοσιογράφοι, ο τέως βουλευτής της ΝΔ Ευγένιος Χαϊτίδης και η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Μειονοτήτων της χώρας Κωνσταντίνα Βεζιάνη.
Ο πρόεδρος του κόμματος Χριστάκης Κίτσιος αναφέρθηκε, στην εισήγησή του, για τις προσπάθειες που έγιναν για την ολοκλήρωση του Πλαισίου Αιτημάτων και πως το κόμμα θα επιμείνει να ενημερωθούν τόσο η αλβανική πολιτεία όσο και οι Διεθνείς Οργανισμοί, για τα αιτήματα που έχουν τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ως προς ...
την κατοχύρωση των δικαιωμάτων του πολίτη και της ίδιας της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, βάση των Διεθνών Συμβάσεων, του Συντάγματος της χώρας και της Σύμβασης Πλαίσιο, που υπέγραψε και η ίδια η Αλβανία.
Ο Γραμματέας του κόμματος Ζήσης Λούτσης αναφέρθηκε στο ολοκληρωμένο κείμενο του Πλαισίου Αιτημάτων και αναλυτικά στα έξι κεφάλαιά του:
- Αναγνώριση και απόδοση ταυτότητας
- Αναγνώριση, προστασία και αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς
- Ενότητα και ακεραιότητα
- Συμμετοχή στο δημόσιο βίο
- Παιδεία
- Οικονομική ανάπτυξη
Ευχαριστώντας όλους όσους, με τις παρατηρήσεις και τις απόψεις τους συμβάλλανε για την ολοκλήρωση αυτού του ολοκληρωμένου αιτήματος, ο κ. Λούτσης ζήτησε την έγκρισή του από το Εθνικό Συμβούλιο, πράγμα που έγινε παμψηφεί.
Ο κ. Ζήσης Γρηγορίου έκαμε μια αναφορά στο περιουσιακό για το χώρο που βιώνει η Ελληνική μας Κοινότητα, τονίζοντας πως κάθε μέρα υφαρπάζονται με ψεύτικα έγγραφα και με την ευλογία των αρχών, με την δική μας αδράνεια και την απερισκεψία δικών μας εκατοντάδες στρέμματα λιβάδια, δάση, οικόπεδα και καλλιεργήσιμη γη.
Την τοποθέτηση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου ζητήθηκε στο τέλος, της συνεδρίασης για την απογραφή που εδώ και μέρες έχει ξεκινήσει η οργάνωση της Ομόνοιας. Ο καθένας εξέφρασε την δική του άποψη και το προεδρείο θα πάρει την τελική απόφαση και θέση.
Στην συνεδρίαση του Ε. Συμβουλίου πήρε το λόγο και ο κ. Χαϊτίδης, τονίζοντας πως η Ελληνική Πολιτεία δεν έχει κάμει στο ακέραιο το χρέος της προς την Ελληνική Κοινότητα  και πως, ως Πρόεδρος της Επιτροπής της ΝΔ για τον απόδημο Ελληνισμό, συγκεντρώνει στοιχεία για τις παραβιάσεις, παρατυπίες, κι άλλα παραπτώματα σε βάρος της Ε. Ε. Μειονότητας και θα τα παρουσιάσει στους αρμόδιους φορείς.
Με το δικό μας μάτι, στην καλά οργανωμένη σύσκεψη θα κάναμε δυο παρατηρήσεις:
Πρώτον, το Πλαίσιο Αιτημάτων που εγκρίθηκε, δεν είναι το πρώτο και μοναδικό. Το 1993 η Ομόνοια προετοίμασε, έκανε γνωστό στην αλβανική και ελληνική Πολιτεία και έστειλε παντού ένα βαρυσήμαντο ντοκουμέντο,  το ΨΗΦΙΣΜΑ, με 12 σημεία, άλλο που οι μετέπειτα ηγεσίες δεν το προώθησαν και το άφησαν στο καλάθι.
Δεύτερον, στην εισήγηση περί περιουσιακού, δεν βγήκαν τα μέτρα που προτείνουν για να βαλθεί τέρμα στο φαινόμενο αυτό, που εδώ και δύο δεκαετίες ταρακουνίζει τα σπλάχνα της δικής μας Κοινότητας.

(από συνεργάτη μας στη Β. Ήπειρο)

http://www.sfeva.gr

12 comments:

Ανώνυμος είπε...

Την τοποθέτηση για το περιουσιακό την έκανε το μέλος του προεδρείου του κόμματος των Ελλήνων κ. Μόντης Κολίλας.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε βορειοηπειρώτη,
Το ρεπορτάζ του συνεργάτη σας από την σύσκεψη του ΜΕΓΚΑ, είναι καλό, αλλά έχει και κάποιες ασάφειες. Την ομιλία για το περιουσιακό την παρουσίασε ο κύριος Μόντης Κοχίλιας και όχι ο κύριος Ζήσης Γρηγορίου. Ο κύριος Γρηγορίου απλά παραβρέθηκε στην συνεδρίαση. Όσο αφορά την παρατήρηση που κάνει ο αρθογράφος για το ψήφισμα του 1993 της ομόνοιας διαβάστε πως το τόνισε ο πρόεδρος στην ομιλία του: «Το « Πλαίσιο των Αιτημάτων», το οποίο αμέσως μετά την σημερινή έγκριση στο Εθνικό Συμβούλιο θα υποβληθεί επίσημα στην αλβανική πολιτεία, αποτελεί για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα την πιο σοβαρή προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι τώρα από το 1993. Τότε την προσπάθεια αυτή την έκανε η Ομόνοια, τώρα την κάνει το Κόμμα των Ελλήνων, που είναι η συνέχεια της Ομόνοιας.»
Αυτό τα λέει όλα. Σωστή η παρατήρηση για το περιουσιακό. Αξίζει να γίνονται θετικές προσπάθειες να βγούμε από την κατάσταση που βρισκόμαστε. Το ΜΕΓΚΑ καλώς επιμένει και βλέπω πως φροντίζει να το κάνει με υπομονή και επιμονή, χωρίς να αρνείται την προσφορά των άλλων.

Ανώνυμος είπε...

Yparxi MEGA akomi?!!!!

Ανώνυμος είπε...

δεν βλεπω τον τελη αναγνωστη και τον γιωρη γιαννη στην πρωτη σειρα και φοβαμαι μην χασει το μεγκα την δυναμη του δημοσκοπικα

Ανώνυμος είπε...

Το ποτάμι πίσω δεν γυρνά , το μέγα γςνηθηκε απο το λαό για το λαό , τέλος

Ανώνυμος είπε...

Anonime 7:23 panta tha yparxei to MEGA.Prepei na yparxei giati monon to MEGA endiaferete me kathari Elliniki sinidisi gia tin lisi ton provlimaton mas. H ali koimounte..... monon gia tin parti tous skeptonte

Ανώνυμος είπε...

oh enw eseis 1.55 gia poion skefteste?????

Ανώνυμος είπε...

Το mega εγενηθηκε απ τα πιο καλα παιδιά του τόπου μας και δίνει ελπίδα , ενω το κεαδ έιναι όλοι η νομενκλατουρα και τζογλαναρια , θα σας στείλουμε πίσω και τον ξερά και τον μιτσιο για να μην μας κάνετε παράπονα ...ουστ λαμόγια της εθνικις ιποθεσης

Ανώνυμος είπε...

oti peis esu 1.08einai alhthes alla mia aporia pws kanena ap auta ta paideia den katafere na parei estw mia eparxeia??????
pote kai pws apofasisane na idrisoun to mega????
giati den to idrisane prin 4 xronia tote pou ta pragmata htan to idio kaka alla thumithikane twra pou to komma tou doule einai antipoliteush???

Ανώνυμος είπε...

Το ποτάμι πίσω δεν γυρνα ,
Με το mega για σημαία
Εμείς οι Έλληνες παρέα
Τον όρκο θα δώσουμε για λευτεριά
Έρχονται δύσκολοι αγώνες
Μα των Ελλήνων οι αιωνιες κραυγές
Στα αυτιά μας αντηχουν σαν προσταγες ιερές
Μας δίνουν δύναμη και ελπίδα
Για μια ελεύθερη πατρίδα

Βραχογοραντζινος ΠΑΟΚτζης Γ. Μπ

Ανώνυμος είπε...

to potami pisw den gurna
h omonoia panta tha g...
olous esas tous roufianous
olous esas tous prodotes...

Ανώνυμος είπε...

12:50 εσύ που δεν είσαι ρουφιάνος και προδότης πήγαινε να χορέψεις με τα αδερφια σου τους τσάμηδες όπως έκανες περσι τετοιες μέρες στο Φοινίκι που πανηγυριζες μαζι τους ανεμίζοντας αλβανικές σημαίες για τη νίκη του Σοκράτ Σπίρο και άσε εμάς τους προδότες να διεκδικούμε τα δικαιώματα του Ελληνισμού με το πλαίσιο αιτημάτων

Δημοσίευση σχολίου