Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Διπλή γιορτή στο Καινούργιο

Αγιασμός και αρτοκλασία στην νέα εκκλησία & εορτασμός της Παναγίας  Προυσιωτίσσης
Η 22α Αυγούστου για τους κατοίκους του Καινούργιου στην επαρχία του Αλύκου, νομού Αγ. Σαράντα, ήταν μέρα διπλής γιορτής: Έγινε ο αγιασμός και η αρτοκλασία στην νεόχτιστη, ολοκαίνουργη εκκλησία του χωριού τους και το παραδοσιακό λαϊκό γλέντι, αφιερωμένο στην Παναγία, όπως το συνηθίσουν σε όλα τα χωριά της Βορείου Ηπείρου.
Με την παρουσία του οικοδεσπότη ιερέα Βασίλη Κέντρου, των  ιερέων Χρήστου Παπά του Αλύκου, Κώστα Ντάση της Τσούκας, Διονυσίου Φιλετρών Πελοποννήσου, Αλέξανδρου Γραβάνη Άρτας, Ανδρέα Γιαννόπουλου Κέρκυρας και του πρωτοπρεσβύτερου Παντελή Μήτρου, έγινε ο αγιασμός και εν συνέχεια η αρτοκλασία, της νεόχτιστης σκαλιστής εκκλησίας του χωριού.

Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Παναγία Προυσιωτίσσης, η εικόνα της οποίας - έργο του Ευαγγελιστή Λουκά -  φυλάσσεται και φυσικό η νέα εκκλησία να πάρει και το όνομά της.
Η εκκλησία είναι χτισμένη σε οικόπεδο που παραχώρησε ο συγχωριανός Σταύρος Κυράνης και έγινε με δωρεές των Καινουργιωτών και τη μέριμνα του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας Μακαριωτάτου Αναστασίου.
Σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Σεβασμιωτάτου Δημητρίου, ο οποίος σύντομα θα κατέβει μόνος του να κάνει και τα θυρανοίξια. Να ευχαριστήσουμε όλους τους χωριανούς  που ήταν οι πρωτεργάτες για την ανέγερση της εκκλησίας, να ευχαριστήσουμε το Θεό που μας αξίωσε να την τελειώσουμε μα και τον Μακαριώτατο Αναστάσιο που βοήθησε για την ολοκλήρωση του έργου. Η Παναγία  Προυσιωτίσσης  να ευλογεί όλο το χωριό, όλα τα παιδιά μας, όπου και να βρίσκονται,  και κάθε 22 του μηνός να ‘ρχονται να γιορτάζουν εδώ στο χωριό τους, ανάφερε ο πρωτοπρεσβύτερος Παντελής.
Στη χαρά των πάρα πολλών, που ήρθαν αποκλειστικά από την Ελλάδα, μα και από τα γύρω χωριά, παρευρέθηκε και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο Νικόλαος Κοτροκόης, ο έπαρχος Αλύκου Χρήστος Καΐσης, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Ομόνοιας Αγ. Σαράντα Χαράλαμπος Παντέχης, η Ευγενία Κότα πρόεδρος της Ομόνοιας για το Παράρτημα των Τιράνων, ο γνωστός αγωνιστής για το Βορειοηπειρωτικό, Βασίλης Κυράνης, κάτοικος Σικάγου Αμερικής, κοινοτάρχες κ.ά.
Έκανε την έναρξη του λαϊκού γλεντιού ο πρόεδρος της κοινότητας Κώστας Γιαννόπουλος, για να χαιρετήσει με τη σειρά ο έπαρχος  Αλύκου Χρήστος Καΐσης και ο Γ. Πρόξενος Νικόλαος Κοτροκόης. Ο κ. Κοτροκόης  άλλη μια φορά πέρασε το μήνυμα της ενότητας.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια του αλληλοσπαραγμού, τόνισε, αλλά όλοι μαζί να δώσουμε το χέρι ο ένας στον άλλο. Όπως στην Ελλάδα που τρία κόμματα συγκυβερνούν για το καλό της χώρας, για να βγει από την κρίση, έτσι κι εσείς μπορείτε ν’ αναδείξετε τους δικούς σας εκπροσώπους στα Τίρανα.
Έχοντας παρέα την ωραία ορχήστρα και την μελωδική φωνή της Βαλεντίνης Μήτση, οι Καινουργιώτες γλέντησαν μέχρι αργά το απόγευμα.
(από συνεργάτη μας στη Β. Ήπειρο)
Σημείωση ΣΦΕΒΑ: κάθε περιστατικό που δείχνει ότι οι αδελφοί μας Βορειοηπειρώτες δεν ξεχνούν αλλά επιστρέφουν στον τόπο τους και κτίζουν ξανά τις εκκλησίες και τα σπίτια τους, μας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία ότι η Βόρειος Ήπειρος δεν θα χαθεί.

http://www.sfeva.gr/

 

3 comments:

Σταματης Ηλιαδης είπε...

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙΝΟUΡΓΙΩΤΕΣ ΣΥΜΕΤΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΧΑΡΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΡΟUΣΙΩΤΙΣΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΑΡΟΓΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΤΟUΣ.ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΜΟU ΔΥΟ ΜΙΚΡΑ ΔΙΟΡΘΟΜΑΤΑ,Ο ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΦΙΛΟΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΥΡΑΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΒΟΣΤΟΝΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΙΚΑΓΟU,KAI O ΠΑΤΕΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟUΛΟΣ ΑΞΙΟ ΤΕΚΝΟ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΗΣ ΓΗΣ.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανώνυμος είπε...

epitelous mia ekklisia sto kentro tou xwriou. twra mas emeine o dromos

Δημοσίευση σχολίου