Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Ν. Νικολόπουλος: Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας, οδηγεί τις σχέσεις των δυο λαών σε άλλες εποχές!

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας βουλευτής Αχαΐας, κ. Νικόλαος Νικολόπουλος κατέθεσε ερώτηση σχετικά με τις επιπτώσεις και τους στόχους της αυταρχικής πρακτικής να παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα και οδηγεί τις σχέσεις των δυο λαών σε άλλες εποχές. Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας που απαγορεύει την δήλωση άλλης εθνικότητας εκτός από της Αλβανικής κυβέρνησης.

«Αγανάκτηση προκαλεί η πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας, να απαγορεύσει στην ουσία στους Αλβανούς πολίτες, να διεκδικήσουν και να δηλώσουν εθνικότητα άλλη από την Αλβανική.

Πιο συγκεκριμένα, το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε προσφάτως, ότι η συμπερίληψη του λήμματος «εθνικότητα» στα άρθρα 6/1 και 58 του νόμου 10129/11.05.2009 «Περί Ληξιαρχείων», καθιστά σχετικά άρθρα του μη συμβατά προς τα άρθρα 19 και 20 του Συντάγματος της Αλβανίας, και ως εκ τούτου τα καταργεί. Σημειώνεται ότι, τόσο οι αλβανικές κυβερνήσεις πριν το 1945, όσο και το κομμουνιστικό καθεστώς που ακολούθησε, είχαν αφαιρέσει αυθαίρετα την ελληνική εθνικότητα από πολλούς Βορειοηπειρώτες, αντικαθιστώντας την, σε πολλές περιπτώσεις, με την αλβανική. Καταπατώντας έτσι, τόσο τα ανθρώπινα, όσο και τα αναγνωρισμένα μειονοτικά δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας. Με το νόμο 10129/11.05.2009, άρθρα του οποίου καταργήθηκαν με την πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, οι Βορειοηπειρώτες οι οποίοι είχαν υποστεί την αυθαιρεσία των αλβανικών κυβερνήσεων κατά το παρελθόν, είχαν το δικαίωμα -δια της νομικής οδού- να αποκτήσουν ξανά την ελληνική τους εθνικότητα, την οποία είχαν οι πρόγονοί τους.
Χρήση του νόμου αυτού έκαναν πολλοί Βορειοηπειρώτες στις περιοχές Κορυτσάς, Πρεμετής, Αργυροκάστρου, Αγίων Σαράντα, Δελβίνου, Αυλώνος και αλλού, αποκτώντας ξανά την παρανόμως αφαιρεθείσα Ελληνική τους εθνικότητα.

Ο σχεδιασμός της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, πρέπει να είναι έτσι ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις ότι Θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για να διασφαλιστεί η ελεύθερη βούληση των Ομογενών μας. Αλλά και να αντιμετωπιστούν πράξεις οι οποίες στοχεύουν στην αλλοίωση της αρχαίας ελληνικής παρουσίας στην Βορειοηπειρωτική γη. Θα πρέπει να είναι σαφές στην Αλβανική πλευρά, ότι η υιοθέτηση αυταρχικών πρακτικών παλαιοτέρων εποχών, θα έχει σοβαρές συνέπειες στην ευρωπαϊκή προοπτική της.

Τέλος στην ερώτηση του ο κ. Νικολόπουλος καλεί τον Υπουργό εξωτερικών να αναφέρει τις συγκεκριμένες αντιδράσεις και ενέργειες τις οποίες έκανε, τις παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκές και διεθνείς θέσεις προκειμένου να διασφαλίσει τα δικαιώματα και την προοπτική της Ελληνικής κοινότητας και της Ελληνικής μειονότητας.

4 comments:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε θερμά το βουλευτή Αχαΐας και υπευθύνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Ν.Δ. κ. Ν. Νικολόπουλου για την διαχρονική και συστηματική παρέμβαση που κάνη για τα δικαία αιτήματα του αλύτρωτου βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού .

Ανώνυμος είπε...

οοοοοοοολεεεεεεεε............

Ανώνυμος είπε...

eytyxos pou exome antres aksious san tous , nikolopoulo, fousa, kai kameno pou asxolounte mazi mas , i stiriksi tous einai megali voithia gia mas !
zito i ethnosotirios eliniki deksia kai ta protopalikara tis!
zitw o antonis samaras!
zitw o vagjelis dules!
patris thriskia oikogenia!
zitw i lebentogenna krania!

Ανώνυμος είπε...

ωωπαααα....

Δημοσίευση σχολίου