Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Προβλήματα με την απογραφή στην Κορυτσά (βίντεο)


Οι απογραφείς σταμάτησαν την διαδικασία στο χωριό του Αγίου Γεωργίου, γιατί αρνούνταν να τους γράψουν Έλληνες.
Το ενδιαφέρον για την απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία φαίνεται πως επικεντρώνεται στην Κορυτσά, περιοχή την οποία το αλβανικό κράτος δεν αναγνωρίζει ως μειονοτική, ωστόσο παρά την μεγάλη αφομοίωση που υπήρχε στον ελληνικό πληθυσμό την περίοδο του κομουνισμού, είναι ακόμα αρκετοί που υπερασπίζονται την ελληνική τους καταγωγή και αγωνίζονται για το δικαιώματα τους.

Οι αλβανοί απογραφείς θορυβημένοι από το μεγάλο αριθμό Κορυτσαίων που δηλώνουν Έλληνες, σταμάτησαν τη διαδικασία απογραφής και τους ζητούν πιστοποιητικά για να αποδείξουν την ελληνικότητα τους, κάτι που δεν προβλέπεται στη διαδικασία και που ανάγκασε τη διευθύντρια του INSTAT, να διευκρινίσει ότι η δήλωση είναι ελεύθερη και δεν χρειάζεται να προσκομίσουν κανένα έγγραφο. Η αλβανική τηλεόραση στις συνεντεύξεις των κατοίκων παρουσίασε μόνο τις δύο τρεις περιπτώσεις που έλεγαν ότι είναι Έλληνες γιατί κατάγονται από την Ελλάδα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το χωρίο είναι αλβανικό και όσοι δηλώνουν Έλληνες είναι ερχόμενοι  ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του «Βορειοηπειρώτη» από το χωριό του Αγίου Γεωργίου υπήρχαν και άλλες δηλώσεις που δεν προβλήθηκαν.  
Την ίδια στιγμή η πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Μειονότητας βρίσκεται στην Αθήνα σε μια προσπάθεια να πείσουν τους εκεί Βορειοηπειρώτες να απέχουν από την απογραφή καθώς δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα τους για μία ρεαλιστική απογραφή.

8 comments:

Ο ΑΘΩΟΣ είπε...

Μετά απ΄αυτή την εξέλιξη τι μένει στην ΟΜΟΝΟΙΑ και το ΚΕΑΔ, που μένουν στο Καραβελ.
Αν έχει λίγο πολιτικό ήθος και μια σταγόνα πατριωτισμό η ΟΜΟΝΟΙΑ, αν το ΜΕΓΑ λέει ότι πραγματικά είναι κόμμα των Ελλήνων, αν τα ελληνικά κόμματα θέλουν να δείξουν ότι πραγματικά μας έχουν στην καρδιά, αν οι σύλλογοι και οι αδελφότητες θέλουν να δείξουν ότι πράγματι νιώθουν τις ρίζες τους εδώ, όλοι μαζί σύσωμμοι πρέπει να στηρίξουμε τα αδέρφια μας στην Κορυτσά!!!
Τα ζάρια ρίχτηκαν, ο γρίφος λύθηκε, η κατάσταση κρίθηκε (δυστυχώς για την ΟΜΟΝΟΙΑ), τώρα εκεί που το έθνος μας προστάζει και όχι η ζεστή καρέκλα του πολιτικάντη. Ο Αθώος

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΠΩΣ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ,
ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟ ΚΕΑΔ (ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΒΓΑΖΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ),
ΟΤΙ ΣΥΣΤΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΣΕ ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΕΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΟΡΥΤΣΑΣ;;

B T είπε...

Σήμερα πιο πολύ από ποτέ σας χρειαζόμαστε εδώ στην Κορυτσά. Όλα τα χωριά, στην πόλη, δηλώνουν οι περισσότεροι Έλληνες δεν ξέρουν τι να κάνουν άλλο οι αλβανοί μετά από τόσες απειλές, τώρα ξεκίνησαν να συμπληρώνουν το έντυπο με μολύβι για να το διορθώσουν μετά. Η σήμερα Η ποτέ.

Ανώνυμος είπε...

2;41 poli orea ta les k an simveni etsi opos ta les afto ine ena zontano paradigma gia to pos theli i alvaniki kivernisi na kani tin apografi.
gt distixos kapii exoun xasi tin bala grafoun k sxoliazoun oti nane.

Lazaros είπε...

Δεν ήξερα οτι οι Αλβανοι απογραφοίς είναι τοσο "πόντιοι"

Το προβλεπόμενο στυλό για την απογραφή έτσι και αλλιώς σβήνει για να γινουν διορθώσεις σε οταν το εντυπο δεν διαβάζεται σωστά.

Το μολύβι ποιος το σκεφτηκε;

Ανώνυμος είπε...

Stin Korytsa ayti ti stigmi dinetai maxi.
O k. Oikonomoy einai o monos ellinas patriwtis pou exei parei ta armata kai polemaei !!
H Dule parea exei petaksei ta opla ki exei paradothei xwris ena bam stin aleanca kuqezi !!!

Ανώνυμος είπε...

kai to molivi poy xrisimopoioyne prepei na einai mono HB giati alios den to diabazi to sistima :D :D


den yparxei epistrofi an den pame na apografoyme , einai oi monadiki eykeria poy exoyme san ellines na pame na dilosoyme tin ellinikotita mas ,,

Ανώνυμος είπε...

paidia prepei epitelous na ypostiriksoume ta pistevo mas kai tin klironomia ton pappoudon mas pou san teleytaia epithimia eixan mia mera na ypostiriksoume dimosia apla afto pou eimaste,ellhnes!!!aftes einai oi rizes mas kai den mporei kanenas na to allaksei oti kai na ginei!!

Δημοσίευση σχολίου