Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Για οργανωτή παράνομης διακίνησης οπλισμού προς το Κόσοβο το 1998, κατηγορούν το Σ. Μπερίσα


Ρατσιστικές συκοφαντίες των Σέρβων η απάντηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας
Η σερβική εισαγγελία για τα εγκλήματα πολέμου διαθέτει στοιχεία που ενοχοποιούν το σημερινό πρωθυπουργό της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα για παράνομη διακίνηση οπλισμού προς το Κόσοβο, την περίοδο 1998 - 99, γράφει η εφημερίδα "Πολίτικα"του Βελιγραδίου.

Οι έρευνες της σερβικής εισαγγελίας, αναφέρει η εφημερίδα, απέδειξαν ότι ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσόβου (UCK) προμηθευόταν οπλισμό από δίκτυο λαθρεμπορίας, επικεφαλής του οποίου ήταν ο Σαλί Μπερίσα.

Σύμφωνα με καταθέσεις μαρτύρων, που ήταν μέλη του UCK και συμμετείχαν στη μεταφορά του οπλισμού προς το Κόσοβο, το πατρικό σπίτι του Μπερίσα, στο χωριό Πρίφτς στη βόρεια Αλβανία, αποτελούσε βάση συγκέντρωσης του οπλισμού, που προοριζόταν για τους Αλβανούς αντάρτες στο Κόσοβο.

Τέσσερις μάρτυρες κατέθεσαν ότι από τον Μάρτιο του 1998 οι αντάρτες του UCK, που βρισκόταν υπό τη διοίκηση του μελλοντικού πρωθυπουργού του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι, προμηθεύονταν οπλισμό από τη βόρεια Αλβανία. Στις καταθέσεις αυτές αναφέρεται ότι στο πατρικό σπίτι του Μπερίσα έφτανε οπλισμός από τη νότια Αλβανία και στη συνέχεια μεταφερόταν στο Κόσοβο.

Η εισαγγελία της Σερβίας διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία για τις ποσότητες οπλισμού που διακινήθηκαν από το σπίτι του κ.Μπερίσα, όπως, επίσης, για τα χρηματικά ποσά που πληρώθηκαν και τους τραπεζικούς λογαριασμούς, μέσω των οποίων διακινούνταν τα χρήματα.

Στο δημοσίευμα της "Πολίτικα" αναφέρεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων για τον οπλισμό συγκέντρωνε η αλβανική οργάνωση "Η Πατρίδα καλεί", που δρούσε στην Ελβετία, ενώ ένας από τους λογαριασμούς ανήκει στο Αλβανό πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα.

Ο ίδιος λογαριασμός, που βρίσκεται σε γερμανική τράπεζα και στον οποίο, ως συνδικαιούχος με τον κ.Μπερίσα, εμφανίζεται κάποιος Αντρέας Σουλτς, φέρεται να συνδέεται, σύμφωνα με τις σερβικές διωκτικές αρχές και με υπόθεση εμπορίας ανθρώπινων οργάνων.

Σύμφωνα με το σημερινό δημοσίευμα της "Πολιτικα", η σερβική εισαγγελία, διερευνώντας την υπόθεση εμπορίας οργάνων, συγκέντρωσε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο κ. Σαλί Μπερίσα, στα τέλη του 2008, διέταξε όλες τις υπηρεσίες ασφάλειας της Αλβανίας να καταστρέψουν ό,τι έγγραφα έχουν, σχετικά με τις απαγωγές Σέρβων στο Κόσοβο, τη μεταφορά τους στην Αλβανία, τη δολοφονία τους και την αφαίρεση οργάνων.

Η διαταγή αυτή δόθηκε, αφού προηγουμένως, μεταξύ 15 και 25 Σεπτεμβρίου του 2008, επισκέφτηκαν την Αλβανία και είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Μπερίσα, οι Ραμούς Χαραντινάι και ο Χασίμ Θάτσι.

Σύμφωνα με έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντικ Μάρτι, που ανακοινώθηκε πριν από δύο εβδομάδες, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι υπήρξε επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης όπλων, ναρκωτικών και ανθρωπίνων οργάνων, όσο ήταν διοικητής των ανταρτών του UCK.



Σερβία - Αλβανία - Κόσοβο - Ο Σαλί Μπερίσα χαρακτηρίζει "ρατσιστικές συκοφαντίες" τις κατηγορίες που του απευθύνει η Politika.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες που διατυπώνει σε βάρος του η εφημερίδα του Βελιγραδίου "Politika", χαρακτηρίζοντάς τις "ρατσιστικές συκοφαντίες οι οποίες αποτελούν τμήμα της αντιαλβανικής υστερίας που κατευθύνεται από τον Ντικ Μάρτι".

Για τον Μπερίσα, η εν λόγω εφημερίδα είναι "ο εκπρόσωπος των σερβικών υπερεθνικιστικών κύκλων, ο τυφλός δικηγόρος της γενοκτονίας που διαπράχθηκε από τους Σέρβους στη Βοσνία και στο Κόσοβο" και "οι κατηγορίες της δεν είναι παρά ρατσιστικές συκοφαντίες", όπως ο ίδιος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

"Όπως παρουσιάζονται αυτές οι κατηγορίες, είναι προς τιμήν μου", δήλωσε ο Μπερίσα προσθέτοντας ότι η Αλβανία παραμένει "ανοικτή σε οποιαδήποτε έρευνα της Eulex και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που συνδέεται με τον πόλεμο στο Κόσοβο και με άλλες υποθέσεις, έστω κι αν έχουν ήδη ει έρευνες".

Η "Politika" κατηγορεί σήμερα τον αλβανό πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα ότι ήταν ο κύριος υπεύθυνος ενός εκτεταμένου λαθρεμπορίου όπλων που διεξήγετο στην Αλβανία στη διάρκεια της σύγκρουσης του Κοσόβου (1998-1999).

"Στο παρελθόν, ο γερουσιαστής Ντικ Μάρτι και η Politika είχαν ήδη εξαπολύσει σκληρές επιθέσεις κατά της επέμβασης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο και κατά της ανεξαρτησίας του", δήλωσε ο Μπερίσα.

"Οι συκοφαντίες που η Politika και ο Ντικ Μάρτι εξακολουθούν να διαδίδουν στις μέρες μας, το μόνο που κάνουν είναι να αποδεικνύουν τον τυφλό ρατσισμό τους και τη μεγάλη απογοήτευσή τους μπροστά στην ελευθερία ενός λαού", σύμφωνα πάντα με τον Μπερίσα.

Γ.Α.



Σερβία. Έρευνα του ICTY για το ρόλο αξιωματούχων της UNMIK στην υπόθεση λαθρεμπορίου ανθρωπίνων οργάνων στο Κόσοβο ζήτησε ο Ρ. Λιάγιτς

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας της σερβικής κυβέρνησης για τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), Ρασίμ Λιάγιτς, δήλωσε ότι αναμένει το ICTY να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος αξιωματούχων της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK), για απόκρυψη αποδεικτικών στοιχείων στην υπόθεση εμπορίου ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο.

«Από τον Απρίλιο του 2008, ζητήσαμε από τον εισαγγελέα του ICTY να επανεξετάσει τις αναφορές από το βιβλίο της Κάρλα ντελ Πόντε και υποδείξαμε ότι αξιωματούχοι της UNMIK εμπόδιζαν οποιαδήποτε έρευνα για τα εγκλήματα του “Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου” στην περιοχή του Κοσόβου», ανέφερε ο κ. Λάγιτς, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Μπλιτς» του Βελιγραδίου.

Σύμφωνα με τον κ. Λιάγιτς, εκπρόσωποι της UNMIK, τότε, υποστήριξαν ότι δεν είχαν στην κατοχή τους καμία έκθεση για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων και ότι δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία, κάτι για το οποίο είχαν διαβεβαιώσει και το ICTY.

Ο κ. Λιάγιτς είπε ότι η σερβική εισαγγελία για τα εγκλήματα πολέμου, η οποία ερεύνησε την υπόθεση, το 2008 είχε πρόσβαση σε έκθεση 16 σελίδων της UNMIK, η οποία δεν ήταν πλήρης.

«Οι εκπρόσωποι της εισαγγελίας μας για τα εγκλήματα πολέμου και του γραφείου έδειξαν την έκθεση αυτή στο τμήμα για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια η UNMIK σταμάτησε να αρνείται την ύπαρξή της και την παρέδωσε ολόκληρη, δηλαδή κείμενο 25 σελίδων», σημείωσε ο κ. Λιάγιτς.

Ο κ. Λιάγιτς είπε ότι γίνεται λόγος για παρακώλυση των ερευνών στην υπόθεση εμπορίας ανθρώπινων οργάνων στην έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι και στην έκθεση των ιατροδικαστών της UNMIK, ενώ αναφορά έκανε και η πρώην γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα Ντελ Πόντε, στο βιβλίο της, σημειώνοντας ότι κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη.

Ο Ντικ Μάρτι συνέταξε έκθεση για την υπόθεση λαθρεμπορίου ανθρωπίνων οργάνων από τον UCK στο Κόσοβο, στην οποία αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι υπήρξε επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης όπλων, ναρκωτικών και ανθρωπίνων οργάνων, όσο ήταν διοικητής των ανταρτών του UCK.

Η έρευνα του Συμβουλίου της Ευρώπης άρχισε μετά την έκδοση του βιβλίου της πρώην εισαγγελέως του Διεθνούς Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα Ντελ Πόντε, «Το Κυνήγι: Εγώ και οι Εγκληματίες Πολέμου». Στο βιβλίο της, η Κάρλα Ντελ Πόντε έγραψε για την απαγωγή Σέρβων του Κοσόβου και τη μεταφορά τους στην Αλβανία, όπου αφαιρούνταν από αυτούς διάφορα όργανα για λαθρεμπόριο.

«Ο κ. Μάρτι έδωσε επαρκείς αποδείξεις για την έναρξη έρευνας. Πολυάριθμες αποδείξεις έχει, μετά από εξονυχιστικές έρευνες, και η σερβική εισαγγελία για εγκλήματα πολέμου. Ωστόσο, η έρευνα πρέπει να διεξαχθεί από την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex). Προσπαθούμε ώστε η διεθνής κοινότητα να επιμείνει στη διεξαγωγή έρευνας. Υπάρχει πρόβλημα με την προστασία των πιθανών μαρτύρων, τους οποίους έχει εντοπίσει η σερβική εισαγγελία για τα εγκλήματα πολέμου», τόνισε ο κ. Λιάγιτς.

Κ.Γ.
Πηγη: web.ana-mpa.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου