Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Θ. Οικονόμου: Οι αποφάσεις για τα τελωνεία του Ν. Ιωαννίνων απαιτούν οικονομικό ρεαλισμό αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την εθνική διάσταση


Δελτίο Τύπου
Ιωάννινα, 3 Οκτωβρίου 2011

Θέμα: Απάντηση Π. Οικονόμου, Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, σε Θανάση Οικονόμου για τα Τελωνεία του ν. Ιωαννίνων.
Αύριο αναμένεται συνάντηση με τον Αν. Υπουργό.

Παρέμβαση προς τον Παντελή Οικονόμου, Αν. Υπουργό Οικονομικών, είχε κάνει από τα τέλη Αυγούστου ο Θανάσης Οικονόμου για το μείζον ζήτημα των τελωνείων στο ν. Ιωαννίνων.

Σε Ερώτησή του ο Θανάσης Οικονόμου είχε επισημάνει τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζει το Τελωνείο Κακαβιάς αλλά και την ανάγκη για συνολικότερο επανασχεδιασμό των τελωνείων στο Νομό (Μέρτζιανη, Δρυμάδες). 
Ένα ακόμη σημείο που επισήμανε ο Θανάσης Οικονόμου  αφορούσε στην αδυναμία ελέγχου των πολλών λεωφορείων που διασχίζουν τις νυχτερινές ώρες τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Μάλιστα όπως έχει επισημανθεί μετά από αιφνίδιους ελέγχους, τις νυχτερινές ώρες γίνεται πλήθος λαθρεμπορικών πράξεων, καθώς και άλλα ποινικά αδικήματα.
Ωστόσο, στην απάντησή του ο Παντελής Οικονόμου αναφέρει ότι δεν είναι εφικτή η στελεχιακή ενίσχυση των Τελωνείων λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού συνταξιοδότησης τελωνειακών υπαλλήλων κατά την τελευταία διετία σε συνδυασμό με την αναστολή των προσλήψεων λόγω δημοσιονομικής κρίσης και παραπέμπει στην Αναδιοργάνωση της Τελωνειακής Υπηρεσίας.
Επίσης, αναφέρεται ότι έχει ζητηθεί η συνδρομή του Υπ. Μεταφορών σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο της Αλβανίας, για την αλλαγή των ωρών διέλευσης των λεωφορείων που συνδέουν την Ελλάδα με την Αλβανία.
Κληθείς να σχολιάσει την απάντηση του Υπουργείου αλλά και το θέμα που προέκυψε με τη Μέρτζιανη, ο Θανάσης Οικονόμου δήλωσε:
«Χρειαζόμαστε οικονομικό ρεαλισμό στις αποφάσεις. Τα Τελωνεία των Ιωαννίνων μπορούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της κρίσης. Πέρα από τους εθνικούς λόγους που απαιτούν τη διευκόλυνση των Ομογενών μας, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μόνο από τη Μέρτζιανη έχουμε 130.000 διελεύσεις, γεγονός που συνιστά στήριξη της τοπικής οικονομίας και ενδυνάμωση των διακρατικών εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Περιθώρια για μείωση των δημοσίων δαπανών υπάρχουν και μάλιστα πολλά. Όχι όμως σε τομείς που ενισχύουν τα δημόσια έσοδα που τόσο έχουμε ανάγκη».
Μετά από αυτές τις εξελίξεις, αύριο αναμένεται σύσκεψη με τον Αν. Υπουργό Οικονομικών, τον Γεν. Διευθυντή Τελωνείων, τον Θανάση Οικονόμου και βουλευτές της Ηπείρου.   

3 comments:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Θανάση!
Να επισημάνεις όμως πιο έντονα και τις μεγάλες ταλαιπωρίες, διότι μας έχουν βγάλει το λάδι όλα αυτά τα χρόνια. Οι Αλβανοί τελωνιακοί αν και με λιγότερη εκπεύδευση , δεν μας ταλαιπωρούν τόσο.
Υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκια στον κόσμο, αλλά δεν υπάρχει τρόπος για να εκφραστεί κανείς. Όλοι αισθανόμαστε φιλοξενούμενοι στην πατρίδα μας.

Ανώνυμος είπε...

Τον θυμαμαι πριν δύο χρόνια στην κακαβιά τις μέρες του πασχα , όταν παρανεβηκε στο τελωνείο υπερ ενός συμπατριώτη από το Γεωργούτσατι πού είχε τσακωθει με τους αστυνομικους και τοθ ειχανε πάρει το διαβατήριο. αν και συχενομαι το πασοκ το παιδι αυτο αξιζει , ένας ωραίος ηπειρώτης πατριώτης μας!

drakos είπε...

Εάν ήταν απο το Γεωργουτσάτι καλά του κάναν!

Δημοσίευση σχολίου